Европско првенство во одбојка за жени 1975 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Европско првенство во одбојка за жени 1975 година
Европско првенство во одбојка за жени 1975 година
Трошење време 18 - 25 октомври
Број на учесници 12
Стадиони 4 ( Југославија Белград , Риека , Бања Лука , Неготин )
Конечно поставување
Шампион Сојуз на советските социјалистички републики СССР
Сребрен медалист Унгарија Унгарија
Бронзен медалист Демократска Република Германија ГДР
Статистика на турнирот
Одиграни натпревари 42

9 -то Европско првенство во одбојка за жени се одржа од 18 до 25 октомври 1975 година во четири градови на Југославија со учество на 12 репрезентации. Репрезентацијата на СССР ја освои шампионската титула по 8 -ми пат во својата историја и 5 -ти пат по ред.

Тимови кои учествуваат

Југославија - земја домаќин;
СССР , Чехословачка , Полска , Бугарија , Унгарија - врз основа на резултатите од Европското првенство во 1971 година ;
Источна Германија , Романија , Италија , Западна Германија , Холандија , Белгија - врз основа на квалификациите.

Првенствен систем

12 -те екипи кои учествуваа на шампионатот беа поделени во три групи во прелиминарната фаза. 6 екипи (две најдобри од секоја група) стигнаа до последната фаза, каде што играа за места од 1 до 6 во круг -робин систем. Резултатите од игрите на финалистичките тимови едни против други во првата фаза беа земени предвид. Конечните 7-12-ти места според истиот систем ги одиграа екипите кои заземаа 3-4-ти места во групите од првата фаза.

Прелиминарна фаза

Група А

Риека

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знаме на Унгарија Унгарија 3: 1 3: 0 3: 0 3 3 0 9: 1 6
2 Знаме на ГДР ГДР 1: 3 3: 0 3: 0 3 2 1 7: 3 5
3 Знаме на Југославија (1945-1991) Југославија 0: 3 0: 3 3: 1 3 1 2 3: 7 4
4 Знаме на Германија ФРГ 0: 3 0: 3 1: 3 3 0 3 1: 9 3
18 октомври : Југославија - Германија 3: 1 (15:11, 10:15, 15:10, 15: 7); Унгарија - ГДР 3: 1 (15: 7, 9:15, 15: 8, 15:13).
19 октомври : Унгарија 3-0 Западна Германија (15: 4, 15: 0, 15:10); Источна Германија - Југославија 3: 0 (15:10, 15: 8, 15: 7).
20 октомври : Унгарија 3-0 Југославија (15:13, 15: 4, 15: 2) Источна Германија - Германија 3: 0 (15: 7, 15: 2, 15: 4).

Група Б

Бања Лука

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знаме на СССР СССР 3: 1 3: 1 3: 0 3 3 0 9: 2 6
2 Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија 1: 3 3: 1 3: 0 3 2 1 7: 4 5
3 Знаме на Романија (1965-1989) Романија 1: 3 1: 3 3: 0 3 1 2 5: 6 4
4 Знаме на Холандија Холандија 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 0: 9 3
18 октомври : Бугарија 3-0 Холандија (15: 6, 15: 3, 15: 7) СССР - Романија 3: 1 (15:10, 15: 9, 8:15, 15: 5).
19 октомври : СССР - Холандија 3: 0 (15:10, 15: 1, 15:10); Бугарија - Романија 3: 1 (15: 8, 15:12, 9:15, 15:13).
20 октомври : Романија 3-0 Холандија (15:10, 15:13, 15:12) СССР - Бугарија 3: 1 (15: 4, 7:15, 15:12, 15: 2).

Група В

Неготин

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знаме на Чехословачка Чехословачка 3: 2 3: 1 3: 0 3 3 0 9: 3 6
2 Знаме на Полска Полска 2: 3 3: 1 3: 0 3 2 1 8: 4 5
3 Знаме на Италија Италија 1: 3 1: 3 3: 1 3 1 2 5: 7 4
4 Знаме на Белгија Белгија 0: 3 0: 3 1: 3 3 0 3 1: 9 3
18 октомври : Чехословачка 3: 1 Италија (13:15, 15: 6, 15: 3, 15: 4) Полска - Белгија 3: 0 (15:10, 15: 4, 15: 4).
19 октомври : Италија 3: 1 Белгија (15: 5, 15: 8, 8:15, 15: 7) Чехословачка - Полска 3: 2 (15: 8, 11:15, 8:15, 15: 7, 15:13).
20 октомври : Чехословачка 3-0 Белгија (15: 0, 15: 9, 15: 1) Полска - Италија 3: 1 (15: 2, 15: 4, 8:15, 15:10).

Класификација круг

Белград

Резултатите од натпреварите од прелиминарната фаза кои влегоа во коло за пласман се означени со курзиви
М Команда 7 осум девет десет единаесет 12 И В НС C / P О
7 Знаме на Романија (1965-1989) Романија 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 5 5 0 15: 0 десет
осум Знаме на Југославија (1945-1991) Југославија 0: 3 3: 2 3: 1 3: 0 3: 0 5 4 1 12: 6 девет
девет Знаме на Италија Италија 0: 3 2: 3 3: 0 1: 3 3: 1 5 2 3 9:10 7
десет Знаме на Германија ФРГ 0: 3 1: 3 0: 3 3: 1 3: 1 5 2 3 7:11 7
единаесет Знаме на Холандија Холандија 0: 3 0: 3 3: 1 1: 3 3: 2 5 2 3 7:12 7
12 Знаме на Белгија Белгија 0: 3 0: 3 1: 3 1: 3 2: 3 5 0 5 4:15 5
22 октомври : Романија 3-0 Западна Германија (15: 4, 15: 6, 15:11) Југославија - Белгија 3: 0 (15:13, 15: 9, 15:10); Холандија - Италија 3: 1 (16:14, 4:15, 15: 5, 15:10).
23 октомври : Германија - Холандија 3: 1 (15:10, 10:15, 15: 7, 15: 5); Романија - Белгија 3: 0 (15: 2, 15: 4, 15: 4); Југославија - Италија 3: 2 (15: 7, 12:15, 7:15, 15:13, 15: 9).
24 октомври : Германија - Белгија 3: 1 (15:12, 9:15, 18:16, 15: 5); Романија - Италија 3: 0 (15: 4, 15: 7, 15: 7); Југославија - Холандија 3: 0 (16:14, 15:10, 15: 9).
25 октомври : Холандија 3-2 Белгија (14:16, 9:15, 15: 0, 15:10, 19:17); Италија - Германија 3: 0 (15:12, 15: 4, 15: 6); Романија - Југославија 3: 0 (15: 8, 15: 9, 17:15).

Завршна фаза

Белград

Резултатите од натпреварите од прелиминарната фаза, кои влегоа во конечното броење, се означени со курзиви.
М Команда 1 2 3 4 5 6 И В НС C / P О
1 Знаме на СССР СССР 3: 0 3: 0 3: 1 3: 1 3: 0 5 5 0 15: 0 десет
2 Знаме на Унгарија Унгарија 0: 3 3: 1 3: 1 3: 1 3: 1 5 4 1 12: 3 девет
3 Знаме на ГДР ГДР 0: 3 1: 3 1: 3 3: 0 3: 2 5 2 3 9: 6 7
4 Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија 1: 3 1: 3 3: 1 0: 3 3: 1 5 2 3 6: 9 7
5 Знаме на Чехословачка Чехословачка 1: 3 1: 3 0: 3 3: 0 3: 2 5 2 3 3:12 7
6 Знаме на Полска Полска 0: 3 1: 3 2: 3 1: 3 2: 3 5 0 5 0:15 5
22 октомври : Унгарија - Чехословачка 3: 1 (15:13, 15:10, 6:15, 15: 5); Бугарија - Полска 3: 1 (15: 9, 12:15, 15: 9, 15: 4); СССР - ГДР 3: 0 (15: 8, 15: 8, 15: 5).
23 октомври : СССР - Унгарија 3: 0 (15: 2, 15: 8, 15: 8); Чехословачка - Бугарија 3: 0 (15: 9, 15:11, 15:10); Источна Германија - Полска 3: 2 (15: 6, 11:15, 15: 2, 9:15, 15:12).
24 октомври : Унгарија - Полска 3: 1 (15:10, 9:15, 17:15, 15: 6); СССР - Чехословачка 3: 1 (12:15, 15: 4, 15: 5, 15: 5); Бугарија - ГДР 3: 1 (15:12, 6:15, 15:12, 15:12).
25 октомври : ГДР 3-0 Чехословачка (15:10, 15: 9, 15: 2) СССР - Полска 3: 0 (15: 9, 15: 4, 15: 7); Унгарија - Бугарија 3: 1 (13:15, 15: 7, 15: 5, 15:13).

Резултати

Позиција на тимови

Icon златен медал.svg Сојуз на советските социјалистички републики СССР 7 Романија Романија
Сребрен медал icon.svg Унгарија Унгарија осум. Југославија Југославија
Икона за бронзен медал.svg Демократска Република Германија ГДР девет. Италија Италија
4 Бугарија Бугарија десет. Сојузна Република Германија (1949-1990) ФРГ
5 Чехословачка Чехословачка единаесет Холандија Холандија
6 Полска Полска 12 Белгија Белгија

Добитниците на наградата

Мед 1.png Сојуз на советските социјалистички републики СССР : Нина Смолеева , Татјана Саричева , Лариса Берген , Ана Ростова , yудмила Шчетинина , yудмила Чернишева , Евгенија Назаренко , Лилија Осадчаја , Наталија Кушнир , Олга Козакова , Надежда Зезјулија , Лидија Логинова . Тренер - Гиви Ахвледијани .

Мед 2.png Унгарија Унгарија : Агнес Хубаи-ulaула, Агнес Торма, Емерентија Кирај-orорѓи, Ева Салаи-Сјабек, Габриела Фекете-Чапо, Јудит Шлегл-Блауман, Каталин Шадек-Ференц, Лусија Банеги-Радо, Ева Биску-Шалинши Хала, -Шандор-Јала, , Илдико Сони. Тренер - Габриела Коциш -Атила.

Мед 3.png Демократска Република Германија Источна Германија : Хелга Офен, Јута Балстер, Ханелоре Мајнке, Анке Вестердорф, Корнелија Рикерт, Кристина Валтер, Ингрид Мирзвјак, Моника Мајснер, Барбара Чекала, К. Гелер, Р. Боем, Шалер. Тренер - Дитер Грунд.

Линкови и извори