Европско првенство во одбојка за жени 1981 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Европско првенство во одбојка за жени 1981 година
Европско првенство во одбојка за жени 1981 година
Трошење време 19 - 27 септември
Број на учесници 12
Стадиони 2 ( Бугарија Софија , Перник )
Официјална страница цев.еу/Област за конкуренција/…
Конечно поставување
Шампион Бугарија Бугарија
Сребрен медалист Сојуз на советските социјалистички републики СССР
Бронзен медалист Унгарија Унгарија
Статистика на турнирот
Одиграни натпревари 42

12 -то Европско првенство во одбојка за жени се одржа од 19 до 27 септември 1981 година во два града во Бугарија со учество на 12 репрезентации. Бугарската репрезентација за првпат во својата историја ја освои шампионската титула.

Тимови кои учествуваат

Бугарија е земјата домаќин;
СССР , ГДР , Унгарија , Романија , Холандија - по резултатите од Европското првенство во 1979 година ;
Германија , Чехословачка , Полска , Југославија , Италија , Турција - врз основа на квалификациите.

Квалификација

Првенствен систем

12 екипи кои учествуваа на шампионатот во прелиминарната фаза беа поделени во три групи. 6 екипи (две најдобри од секоја група) стигнаа до последната фаза, каде што играа за места од 1 до 6 во круг -робин систем. Резултатите од игрите на финалистичките тимови едни против други во првата фаза беа земени предвид. Конечните 7-12-ти места според истиот систем ги одиграа екипите кои заземаа 3-4-ти места во групите од првата фаза.

Прелиминарна фаза

Група А

Перник

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знаме на СССР СССР 3: 0 3: 0 3: 0 3 3 0 9: 0 6
2 Знаме на Чехословачка Чехословачка 0: 3 3: 1 3: 0 3 2 1 6: 4 5
3 Знаме на Романија (1965-1989) Романија 0: 3 1: 3 3: 0 3 1 2 4: 6 4
4 Знаме на Југославија (1945-1991) Југославија 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 0: 9 3
19 септември : Романија 3-0 Југославија (15: 6, 15: 4, 15:13) СССР - Чехословачка 3: 0 (15: 3, 15: 9, 15: 7).
20 септември : СССР - Југославија 3: 0 (15: 3, 15: 4, 15: 3); Чехословачка - Романија 3: 1 (16:14, 15:10, 12:15, 15: 5).
21 септември : Чехословачка 3-0 Југославија (17:15, 15:12, 15: 9); СССР - Романија 3: 0 (15: 9, 15:13, 15: 6).

Група Б

Софија

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знаме на ГДР ГДР 3: 0 3: 2 3: 2 3 3 0 9: 4 6
2 Знаме на Полска Полска 0: 3 3: 0 3: 1 3 2 1 6: 4 5
3 Знаме на Италија Италија 2: 3 0: 3 3: 0 3 1 2 5: 6 4
4 Знаме на Холандија Холандија 2: 3 1: 3 0: 3 3 0 3 3: 9 3
19 септември : Полска 3-0 Холандија (15:12, 15: 3, 13:15, 15: 2) Источна Германија - Италија 3: 2 (14:16, 15:13, 6:15, 15: 9, 15: 9).
20 септември : ГДР - Холандија 3: 0 (10:15, 15: 7, 6:15, 15:13, 15:11); Полска - Италија 3: 0 (15:12, 15: 8, 15: 0).
21 септември : Италија 3-0 Холандија (15: 9, 15: 8, 15: 4) Источна Германија - Полска 3: 0 (15:11, 15:13, 15: 9).

Група В

Софија

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија 3: 2 3: 0 3: 0 3 3 0 9: 2 6
2 Знаме на Унгарија Унгарија 2: 3 3: 0 3: 0 3 2 1 8: 3 5
3 Знаме на Германија ФРГ 0: 3 0: 3 3: 0 3 1 2 3: 6 4
4 Знаме на Турција Турција 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 0: 9 3
19 септември : Унгарија 3-0 Турција (15: 2, 15: 3, 15: 4) Бугарија - Германија 3: 0 (15: 4, 16:14, 15: 3).
20 септември : Бугарија 3-0 Турција (15: 4, 15: 9, 15: 4) Унгарија - Германија 3: 0 (15: 4, 15:10, 15:11).
21 септември : Германија - Турција 3: 0 (15: 9, 15:10, 15: 1); Бугарија - Унгарија 3: 2 (15:13, 6:15, 13:15, 15: 5, 15:10).

Класификација круг

Перник

Резултатите од натпреварите од прелиминарната фаза кои влегоа во коло за пласман се означени со курзиви
М Команда 7 осум девет десет единаесет 12 И В НС C / P О
7 Знаме на Романија (1965-1989) Романија 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 5 5 0 15: 0 десет
осум Знаме на Италија Италија 0: 3 3: 0 3: 0 3: 1 3: 0 5 4 1 12: 4 девет
девет Знаме на Холандија Холандија 0: 3 0: 3 3: 2 3: 0 3: 1 5 3 2 9: 9 осум
десет Знаме на Германија ФРГ 0: 3 0: 3 2: 3 3: 2 3: 0 5 2 3 8:11 7
единаесет Знаме на Југославија (1945-1991) Југославија 0: 3 1: 3 0: 3 2: 3 3: 0 5 1 4 6:12 6
12 Знаме на Турција Турција 0: 3 0: 3 1: 3 0: 3 0: 3 5 0 5 1:15 5
24 септември : Романија 3-0 Турција (15: 6, 15:13, 15: 6) Холандија - Југославија 3: 0 (15: 9, 15: 2, 15: 7); Италија - Германија 3: 0 (15:13, 15:12, 17:15).
25 септември : Холандија - Турција 3: 1 (6:15, 15:12, 15: 5, 15:11); Италија - Југославија 3: 1 (15: 3, 13:15, 15: 6, 15: 6); Романија - Германија 3: 0 (15: 4, 15: 9, 15: 2).
26 септември : Југославија - Турција 3: 0 (19:17, 15:10, 15: 2); Холандија - Германија 3: 2 (10:15, 8:15, 15: 5, 15:11, 15:10); Романија - Италија 3: 0 (15:11, 15: 6, 15: 5).
27 септември : Германија - Југославија 3: 2 (14:16, 15:11, 13:15, 15: 8, 15: 7); Италија - Турција 3: 0 (15: 3, 15:10, 15: 5); Романија - Холандија 3: 0 (15: 8, 15: 3, 15:13).

Завршна фаза

Софија

Резултатите од натпреварите од прелиминарната фаза, кои влегоа во конечното броење, се означени со курзиви.
М Команда 1 2 3 4 5 6 И В НС C / P О
1 Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија 3: 0 3: 2 3: 1 3: 0 3: 1 5 5 0 15: 4 десет
2 Знаме на СССР СССР 0: 3 3: 2 3: 0 3: 0 3: 0 5 4 1 12: 5 девет
3 Знаме на Унгарија Унгарија 2: 3 2: 3 3: 0 3: 1 3: 1 5 3 2 13: 8 осум
4 Знаме на ГДР ГДР 1: 3 0: 3 0: 3 3: 0 3: 1 5 2 3 7:10 7
5 Знаме на Полска Полска 0: 3 0: 3 1: 3 0: 3 3: 2 5 1 4 4:14 6
6 Знаме на Чехословачка Чехословачка 1: 3 0: 3 1: 3 1: 3 2: 3 5 0 5 5:15 5
24 септември : Унгарија 3: 1 Чехословачка (15: 3, 11:15, 15: 7, 15: 5) Бугарија - Полска 3: 0 (15: 6, 15:10, 15: 5); СССР - ГДР 3: 0 (15: 7, 15:10, 15: 7).
25 септември : СССР - Полска 3: 0 (15:10, 15: 8, 17:15); Унгарија - ГДР 3: 0 (15: 7, 15:10, 15: 2); Бугарија - Чехословачка 3: 1 (10:15, 15: 3, 15: 2, 15: 9).
26 септември : СССР - Унгарија 3: 2 (15:12, 8:15, 15: 0, 7:15, 15: 7); Бугарија - ГДР 3: 1 (15: 3, 15: 0, 11:15, 15: 3); Полска - Чехословачка 3: 2 (15: 8, 15:12, 11:15, 11:15, 15:10).
27 септември : ГДР - Чехословачка 3: 1 (13:15, 17:15, 15:12, 15:11); Унгарија - Полска 3: 1 (15:10, 10:15, 15:10, 15: 7); Бугарија - СССР 3: 0 (15: 6, 15:13, 15:12).

Резултати

Позиција на тимови

Icon златен медал.svg Бугарија Бугарија 7 Романија Романија
Сребрен медал icon.svg Сојуз на советските социјалистички републики СССР осум. Италија Италија
Икона за бронзен медал.svg Унгарија Унгарија девет. Холандија Холандија
4 Демократска Република Германија ГДР десет. Сојузна Република Германија (1949-1990) ФРГ
5 Полска Полска единаесет Југославија Југославија
6 Чехословачка Чехословачка 12 Турција Турција

Добитниците на наградата

Мед 1.png Бугарија Бугарија : Тања Гогова, Верка Стојанова, Маја Стоева, Румјана Каишева, Цветана Божурина, Анка Узунова, Росица Михајлова, Мила Рангелова, Галина Станчева, Вања Манова, Тања Димитрова, Златка Стоичкова. Тренер - Васил Симов.

Мед 2.png Сојуз на советските социјалистички републики СССР : yудмила Чернишева , Надежда Раџевич , Лидија Логинова , Татјана Черкасова , Ирина Макогонова , Елена Ахаминова , Светлана Кунишева , Наталија Разумова , Олга Соловова , Елена Волкова , Надежда Орлова , ubубов Иванова . Тренер - Николај Карпол .

Мед 3.png Унгарија Унгарија : Лучија Банеги-Радо, Габриела Фекете-Чапо, Агнес Торма, Агнес Балаича-Јухас, öандл Геревич-Барди, uzузана Фодор-Галхиди, sузана Сабо, Ева Шукс, Бернадет Кеги, Ева Бјашата-Шисата-Шаса. Тренер - Габриела Коцис -Атила.

Линкови и извори