Европско првенство во одбојка за жени 1983 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Европско првенство во одбојка за жени 1983 година
Европско првенство во одбојка за жени 1983 година
Трошење време Септември 17 - 25
Број на учесници 12
Стадиони 3 ( Германска Демократска Република Росток , Котбус , Шверин )
Официјален сајт cev.eu/Competition-Area/…
Финален пласман
Шампион Германска Демократска Република ГДР
Сребрен медал Сојуз на Советските социјалистички републики СССР
Освојувач на бронзени медали Унгарија Унгарија
Статистика на турнирите
Одиграни натпревари 42

13-то Европско првенство во одбојка за жени се одржа од 17 до 25 септември 1983 година во три градови на ГДР со учество на 12 репрезентации. Репрезентацијата на ГДР за прв пат во својата историја ја освои шампионската титула.

Тимови кои учествуваат

ГДР - земја домаќин;
Бугарија , СССР , Унгарија , Полска , Чехословачка - по резултатите на ЕП 1981 година ;
Германија , Италија , Романија , Холандија , Франција , Шведска - врз основа на квалификациите.

Квалификација

Шампионат систем

12 екипи учесници на првенството во прелиминарната фаза беа поделени во три групи. 6 екипи (по две најдобри од секоја група) се пласираа во финалната фаза, каде се натпреваруваа за места од 1 до 6 во круг-робин систем. Во предвид беа земени резултатите од игрите на тимовите едни против други во првата фаза. Конечните 7-12 места по истиот систем ги одиграа екипите кои ги заземаа 3-4 места во групите од првата фаза.

Прелиминарна фаза

Група А

Шверин

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија 3: 0 2: 3 3: 0 3 2 еден 8: 3 5
2 Германско знаме ФРГ 0: 3 3: 1 3: 0 3 2 еден 6: 4 5
3 Знамето на Полска Полска 3: 2 1: 3 3: 1 3 2 еден 7: 6 5
4 Знамето на Франција Франција 0: 3 0: 3 1: 3 3 0 3 1: 9 3
17 септември : Германија - Полска 3: 1 (15:10, 17:15, 4:15, 15: 5); Бугарија - Франција 3: 0 (15:13, 15: 4, 15: 7).
18 септември : Бугарија 3-0 Западна Германија (15:8, 15:10, 15:11); Полска - Франција 3: 1 (15: 8, 15:13, 13:15, 15: 2).
19 септември : Германија - Франција 3: 0 (15:11, 15: 5, 15: 2); Полска - Бугарија 3: 2 (15:11, 13:15, 15: 9, 9:15, 15:11).

Група Б

Котбус

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знамето на СССР СССР 3: 1 3: 0 3: 0 3 3 0 9: 1 6
2 Знамето на Романија (1965-1989) Романија 1: 3 3: 0 3: 1 3 2 еден 7: 4 5
3 Знамето на Чехословачка Чехословачка 0: 3 0: 3 3: 0 3 еден 2 3: 6 4
4 Знамето на Холандија Холандија 0: 3 1: 3 0: 3 3 0 3 1: 9 3
17 септември : СССР - Романија 3: 1 (15: 3, 8:15, 15: 5, 15: 5); Чехословачка - Холандија 3: 0 (15: 1, 15: 4, 15: 6).
18 септември : Романија 3-0 Чехословачка (15:9, 15:12, 15:8) СССР - Холандија 3: 0 (15: 4, 15: 8, 15: 5).
19 септември : Романија 3-1 Холандија (15:17, 16:14, 15: 7, 16:14) СССР - Чехословачка 3: 0 (15: 4, 16:14, 15: 5).

Група Ц

Никнува

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знамето на ГДР ГДР 3: 0 3: 0 3: 0 3 3 0 9: 0 6
2 Знаме на Унгарија Унгарија 0: 3 3: 0 3: 0 3 2 еден 6: 3 5
3 Знамето на Италија Италија 0: 3 0: 3 3: 0 3 еден 2 3: 6 4
4 Знаме на Шведска Шведска 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 0: 9 3
17 септември : ГДР - Италија 3:0 (15:7, 16:14, 15:5); Унгарија - Шведска 3: 0 (15: 4, 15: 0, 15: 2).
18 септември : Унгарија 3-0 Италија (15:11, 15:6, 15:3) Источна Германија - Шведска 3: 0 (15: 6, 15: 3, 15: 5).
19 септември : ГДР - Унгарија 3:0 (15:10, 15:10, 15:10); Италија - Шведска 3:0 (15:8, 15:6, 15:12).

Класификација круг

Котбус

Резултатите од натпреварите од прелиминарната фаза кои влегоа во класификација се истакнати со курзив
М Тим 7 осум 9 10 единаесет 12 И В П C / P О
7 Знамето на Италија Италија 0: 3 3: 0 3: 1 3: 0 3: 0 5 4 еден 12: 4 9
осум Знамето на Чехословачка Чехословачка 3: 0 2: 3 3: 2 3: 0 3: 1 5 4 еден 14: 6 9
9 Знамето на Полска Полска 0: 3 3: 2 3: 1 3: 0 3: 0 5 4 еден 12: 6 9
10 Знамето на Франција Франција 1: 3 2: 3 1: 3 3: 1 3: 1 5 2 3 10:11 7
единаесет Знамето на Холандија Холандија 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 3: 0 5 еден 4 4:12 6
12 Знаме на Шведска Шведска 0: 3 1: 3 0: 3 1: 3 0: 3 5 0 5 2:15 5
22 септември : Чехословачка 3: 1 Шведска (14:16, 15: 6, 15:11, 16:14); Италија - Франција 3: 1 (15: 7, 15:10, 11:15, 15:12); Полска - Холандија 3: 0 (15: 4, 15: 9, 15: 3).
23 септември : Чехословачка 3-0 Италија (15:8, 15:5, 15:4) Полска - Шведска 3: 0 (15: 9, 15: 6, 15: 6); Франција - Холандија 3:1 (15:11, 15:13, 13:15, 15:7).
24 септември : Италија 3-0 Полска (15:7, 15:7, 15:13) Холандија - Шведска 3: 0 (15: 5, 15:11, 15: 3); Чехословачка - Франција 3: 2 (15:17, 15: 8, 15: 4, 10:15, 15: 4).
25 септември : Италија 3-0 Холандија (15:12, 15:10, 15:12); Франција - Шведска 3: 1 (15:11, 11:15, 15: 7, 15: 2); Полска - Чехословачка 3: 2 (15:13, 10:15, 7:15, 15: 9, 17:15).

Завршна фаза

Никнува

Резултатите од натпреварите од прелиминарната фаза, кои влегоа во последното пребројување, се истакнати со курзив.
М Тим еден 2 3 4 5 6 И В П C / P О
еден Знамето на ГДР ГДР 3: 2 3: 0 3: 2 3: 1 3: 0 5 5 0 15: 5 10
2 Знамето на СССР СССР 2: 3 3: 2 3: 1 3: 0 3: 1 5 4 еден 14: 7 9
3 Знаме на Унгарија Унгарија 0: 3 2: 3 3: 0 3: 0 3: 0 5 3 2 11: 6 осум
4 Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија 2: 3 1: 3 0: 3 3: 0 3: 0 5 2 3 9: 9 7
5 Германско знаме ФРГ 1: 3 0: 3 0: 3 0: 3 3: 1 5 еден 4 4:13 6
6 Знамето на Романија (1965-1989) Романија 0: 3 1: 3 0: 3 0: 3 1: 3 5 0 5 2:15 5
22 септември : Унгарија 3-0 Бугарија (15:1, 15:7, 15:9) ГДР - Романија 3: 0 (15: 3, 15: 5, 15: 7); СССР - Германија 3: 0 (15: 7, 16:14, 15: 4).
23 септември : Унгарија 3-0 Романија (16:14, 15:13, 15:4) СССР - Бугарија 3: 1 (13:15, 15: 8, 15: 5, 15:10); Источна Германија - Западна Германија 3: 1 (15:10, 15: 8, 14:16, 15: 6).
24 септември : Германија - Романија 3: 1 (15: 1, 14:16, 15:13, 15: 2); ГДР - Бугарија 3: 2 (15: 6, 12:15, 11:15, 15: 9, 15: 9); СССР - Унгарија 3: 2 (8:15, 3:15, 15:13, 15: 8, 15: 6).
25 септември : Бугарија 3-0 Романија (15:12, 15:13, 15:7) Унгарија - Германија 3: 0 (15:11, 15: 7, 15:10); Источна Германија - СССР 3: 2 (6:15, 11:15, 15: 8, 15: 3, 16:14).

Резултати

Позиција на тимовите

Икона за златен медал.svg Германска Демократска Република ГДР 7. Италија Италија
Икона за сребрен медал.svg Сојуз на Советските социјалистички републики СССР осум. Чехословачка Чехословачка
Икона за бронзен медал.svg Унгарија Унгарија 9. Полска Полска
4. Бугарија Бугарија 10. Франција Франција
5. Сојузна Република Германија (1949-1990) ФРГ единаесет. Холандија Холандија
6. Романија Романија 12. Шведска Шведска

Наградени

Мед 1.png Германска Демократска Република Источна Германија : Аријане Радфан, Хајке Леман, Мајк Арлт, Моника Бој, Андреа Хајм, Грит Јенсен, Рамона Ландграф, Мартина Шварц, Уте Олденбург, Катрин Хајдрих, Силке Шот, Карла Муге. Тренер - Дитер Грунд.

Med 2.png Сојуз на Советските социјалистички републики СССР : Елена Sokolovskaya , Наталија Starshova , Елена Волкова , Светлана Badulina , Ирина Kirillova , Vesma Aister , Олга Pozdnyakova , Валентина Ogienko , Елена Chebukina , Татјана Myshyakova , Људмила Bazyuk , Људмила Makarkina . Тренер - Владимир Паткин .

Med 3.png Унгарија Унгарија : Габриела Фекете-Чапо, Агнес Торма, Ѓондл Геревич-Барди, Бернадет Сијарто-Косеги, Ева Сјуц, Беата Помикалски-Бернат, Марија Корош, Жужа Галхиди, Ракел Чумпитга Тренер - Габриела Котсис-Атила.

Врски и извори