Европско првенство во одбојка за жени 1985 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Европско првенство во одбојка за жени 1985 година
Европско првенство во одбојка за жени 1985 година
Трошење време 29 септември - 6 октомври
Број на учесници 12
Стадиони 5 ( Холандија Арнхем , Ситард , Бевервијк , Еншеде , Леуварден )
Официјална страница cev.eu/Competitio ... (анг.)
Конечно поставување
Шампион Сојуз на советските социјалистички републики СССР
Сребрен медалист Демократска Република Германија ГДР
Бронзен медалист Холандија Холандија
Статистика на турнирот
Одиграни натпревари 42
Играч на турнирот Холандија Ингрид Пирсма

14 -то Европско првенство во одбојка за жени се одржа од 29 септември до 6 октомври 1985 година во пет градови во Холандија со учество на 12 репрезентации. Репрезентацијата на СССР ја освои титулата шампион по 11 -ти пат во својата историја.

Тимови кои учествуваат

Холандија - земја домаќин;
Источна Германија , СССР , Унгарија , Бугарија , Западна Германија - по резултатите од Европското првенство во 1983 година ;
Франција , Чехословачка , Романија , Италија , Полска , Грција - врз основа на квалификациите.

Квалификација

Првенствен систем

12 -те екипи кои учествуваа на шампионатот беа поделени во три групи во прелиминарната фаза. 6 екипи (две најдобри од секоја група) стигнаа до последната фаза, каде што играа за места од 1 до 6 во круг -робин систем. Резултатите од игрите на тимовите едни против други во првата фаза беа земени предвид. Конечните 7-12-ти места според истиот систем ги одиграа екипите кои заземаа 3-4-ти места во групите од првата фаза.

Прелиминарна фаза

Група А

Бевервијк

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знаме на ГДР ГДР 3: 1 3: 1 3: 0 3 3 0 9: 2 6
2 Знаме на Чехословачка Чехословачка 1: 3 3: 1 3: 0 3 2 1 7: 4 5
3 Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија 1: 3 1: 3 3: 0 3 1 2 5: 6 4
4 Знаме на Грција Грција 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 0: 9 3
29 септември : Чехословачка 3: 1 Бугарија (15:13, 15:12, 8:15, 15: 7); Источна Германија - Грција 3: 0 (15: 4, 15: 3, 15: 3).
30 септември : Чехословачка 3-0 Грција (15: 4, 15: 4, 15: 2) Источна Германија - Бугарија 3: 1 (15: 3, 15:17, 15: 4, 16:14).
1 октомври : Бугарија 3-0 Грција (15: 6, 15:10, 15: 2) Источна Германија - Чехословачка 3: 1 (15:11, 15: 8, 13:15, 15:11).

Група Б

Еншеде

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знаме на СССР СССР 3: 0 3: 1 3: 0 3 3 0 9: 1 6
2 Знаме на Германија ФРГ 0: 3 3: 1 3: 1 3 2 1 6: 5 5
3 Знаме на Полска Полска 1: 3 1: 3 3: 0 3 1 2 5: 6 4
4 Знаме на Франција Франција 0: 3 1: 3 0: 3 3 0 3 1: 9 3
29 септември : СССР - Полска 3: 1 (15: 1, 15: 6, 6:15, 15: 9); Германија - Франција 3: 1 (16:14, 15: 8, 13:15, 15:11).
30 септември : СССР - Германија 3: 0 (15: 1, 15: 6, 15:11); Полска - Франција 3: 0 (15:12, 15:13, 15:11).
1 октомври : Германија - Полска 3: 1 (15: 9, 15: 9, 3:15, 15: 9); СССР - Франција 3: 0 (15: 6, 15:10, 15: 6).

Група В

Лиуварден

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знаме на Холандија Холандија 3: 0 0: 3 3: 0 3 2 1 6: 3 5
2 Знаме на Италија Италија 0: 3 3: 2 3: 2 3 2 1 6: 7 5
3 Знаме на Романија (1965-1989) Романија 3: 0 2: 3 1: 3 3 1 2 6: 6 4
4 Знаме на Унгарија Унгарија 0: 3 2: 3 3: 1 3 1 2 5: 7 4
29 септември : Романија 3-0 Холандија (15:12, 15:10, 15:11) Италија - Унгарија 3: 2 (6:15, 15:12, 13:15, 16:14, 16:14).
30 септември : Холандија 3-0 Италија (15:11, 15:12, 15: 8) Унгарија - Романија 3: 1 (15:13, 7:15, 15: 8, 15: 8).
1 октомври : Италија - Романија 3: 2 (15:11, 14:16, 11:15, 15:12, 15:11); Холандија - Унгарија 3: 0 (15:12, 15: 9, 15: 6).

Класификација круг

Ситард

Резултатите од натпреварите од прелиминарната фаза кои влегоа во коло за пласман се означени со курзиви
М Команда 7 осум девет десет единаесет 12 И В НС C / P О
7 Знаме на Полска Полска 3: 0 0: 3 3: 0 3: 0 3: 0 5 4 1 12: 3 девет
осум Знаме на Франција Франција 0: 3 3: 0 3: 1 3: 2 3: 0 5 4 1 12: 6 девет
девет Знаме на Унгарија Унгарија 3: 0 0: 3 3: 2 3: 1 3: 0 5 4 1 12: 6 девет
десет Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија 0: 3 1: 3 2: 3 3: 1 3: 0 5 2 3 9:10 7
единаесет Знаме на Романија (1965-1989) Романија 0: 3 2: 3 1: 3 1: 3 3: 0 5 1 4 7:12 6
12 Знаме на Грција Грција 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 5 0 5 0:15 5
3 октомври : Полска 3-0 Грција (15: 5, 15: 7, 15: 7) Унгарија - Бугарија 3: 2 (15:11, 12:15, 15:10, 10:15, 15:13); Франција - Романија 3: 2 (15:11, 10:15, 15: 2, 13:15, 15: 7).
4 октомври : Унгарија 3-0 Грција (15: 8, 15: 9, 15: 3) Франција - Бугарија 3: 1 (17:15, 3:15, 15: 8, 15: 7); Полска - Романија 3: 0 (15: 4, 15: 6, 15: 3).
5 октомври : Франција 3-0 Унгарија (15: 7, 15: 6, 15: 6) Романија - Грција 3: 0 (15: 1, 15: 6, 15: 2); Полска - Бугарија 3: 0 (15:10, 15:12, 16:14).
6 октомври : Франција 3-0 Грција (15: 8, 15: 7, 15: 0) Бугарија - Романија 3: 1 (15: 8, 13:15, 15: 5, 15: 3); Унгарија - Полска 3: 0 (15:13, 15: 8, 15: 8).

Завршна фаза

Арнхем

Резултатите од натпреварите од прелиминарната фаза, кои влегоа во конечното броење, се означени со курзиви.
М Команда 1 2 3 4 5 6 И В НС C / P О
1 Знаме на СССР СССР 3: 0 3: 2 3: 0 3: 0 3: 0 5 5 0 15: 2 десет
2 Знаме на ГДР ГДР 0: 3 3: 0 3: 1 3: 0 3: 1 5 4 1 12: 5 девет
3 Знаме на Холандија Холандија 2: 3 0: 3 3: 0 3: 0 3: 1 5 3 2 11: 7 осум
4 Знаме на Чехословачка Чехословачка 0: 3 1: 3 0: 3 3: 1 3: 2 5 2 3 7:12 7
5 Знаме на Италија Италија 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 3: 1 5 1 4 4:13 6
6 Знаме на Германија ФРГ 0: 3 1: 3 1: 3 2: 3 1: 3 5 0 5 5:15 5
3 октомври : ГДР - Италија 3: 0 (16:14, 15:11, 15: 3); Чехословачка - Германија 3: 2 (11:15, 16:14, 15:10, 2:15, 15:10); СССР - Холандија 3: 2 (13:15, 9:15, 15: 6, 15: 9, 15: 6).
4 октомври : ГДР - ФРГ 3: 1 (15: 4, 13:15, 15: 3, 15: 9); СССР - Италија 3: 0 (15: 9, 15: 9, 15: 6); Холандија - Чехословачка 3: 0 (15:11, 15: 9, 15:11).
5 октомври : Италија - Германија 3: 1 (15:12, 6:15, 15:11, 15:10); СССР - Чехословачка 3: 0 (15: 9, 15: 7, 15: 8); ГДР - Холандија 3: 0 (15: 7, 15: 4, 15: 8).
6 октомври : Чехословачка 3: 1 Италија (15: 7, 15: 9, 11:15, 15: 8) Холандија - Германија 3: 1 (15:11, 13:15, 16:14, 15:13); СССР - ГДР 3: 0 (15:11, 15:10, 15: 8).

Резултати

Позиција на тимови

Икона за златен медал.svg Сојуз на советските социјалистички републики СССР 7 Полска Полска
Сребрен медал icon.svg Демократска Република Германија ГДР осум. Франција Франција
Икона за бронзен медал.svg Холандија Холандија девет. Унгарија Унгарија
4 Чехословачка Чехословачка десет. Бугарија Бугарија
5 Италија Италија единаесет Романија Романија
6 Сојузна Република Германија (1949-1990) ФРГ 12 Грција Грција

Добитниците на наградата

Мед 1.png Сојуз на советските социјалистички републики СССР : Елена Волкова , Светлана Сафронова , Валентина Охиенко , Елена Чебукина , Дијана Качалова , Марина Кумиш , Татјана Сидоренко , Олга Кривошеева , Ирина Горбатјук , Јулија Салцевич , Елена Кундалева , Светлана Шахова . Главен тренер е Владимир Паткин .

Мед 2.png Демократска Република Германија Источна Германија : Аријан Радфан, Хајке Леман, Мајк Арлт, Моника Бој, Грит Јенсен, Дорте Штедеман, Рамона Ландграф, Мартина Шварц, Уте Олденбург, Хајке Јенсен, Кетлин Бонат, Петра Сендел. Главен тренер е Волфганг Колмер.

Мед 3.png Холандија Холандија : antантиен Берг, Агнес Брунинхујс, Мартје де Врис, Маријан Хаген, Бјанка Хјуманс, Каролин Колен, Ирина Кландер, Ингрид Пирсма, Елс Туинман, Петра ван дер Линде, Елен ван Ејк, Хелена ван Ајкерен. Главен тренер е Питер Марфи.

Индивидуални награди

МВП : Знаме на Холандија Ингрид Пирсма

Линкови и извори