Европско првенство во одбојка за жени 2021 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Европско првенство во одбојка за жени 2021 година
Детали за првенството
Локација Србија , Бугарија , Хрватска , Романија
Градови Белград , Пловдив , Задар , Клуж-Напока
Стадиони 4
Термини за квалификациски турнир 6-16 мај 2021 година
Тајмингот на завршниот турнир 18 август - 4 септември 2021 година
Број на учесници 35
во завршна фаза 24
Топ места
Чемпион Шампион Италија Италија (3-ти пат)
Серебряный призёр Второ место Србија Србија
Бронзовый призёр Трето место Турција Турција
Статистика на првенството
Присуство 130.013 (1.711 по натпревар)
Одиграни натпревари 76
Најдобар играч Италија Паола Егону

Последното коло на XXXII Европско првенство во одбојка за жени се одржа од 18 август до 4 септември 2021 година во Србија , Бугарија , Хрватска и Романија . Вторпат по ред се одржа Европско првенство во четири земји со учество на 24 репрезентации. Титулата европски шампиони ја освои репрезентацијата на Италија по трет пат во историјата.

Квалификација

Метод на квалификација Наредби Метод на квалификација Наредби
Организатори Србија Србија Според резултатите
квалификациски турнир
Група А Белорусија Белорусија
Бугарија Бугарија Швајцарија Швајцарија
Хрватска Хрватска Група Б Шведска Шведска
Романија Романија Украина Украина
Според резултатите
Европско првенство 2019 година
Турција Турција Група Ц Грција Грција
Италија Италија Шпанија Шпанија
Полска Полска Група Д Словачка Словачка
Холандија Холандија Финска Финска
Германија Германија Група Е Франција Франција
Русија Русија Унгарија Унгарија
Белгија Белгија Група Ф чешки чешки
Азербејџан Азербејџан Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина

Последен круг

Арените

Во четири градови од четири држави се одржаа натпреварите од последното коло на Европското првенство. Старк Арена во Белград , Велодром во Пловдив , палата Крешимир Ќосиќ во Задар и БТАрена во Клуж-Напока беа домаќини на натпреварите од една од групите од прелиминарната фаза. Натпреварите од 1/8 и 1/4 финалето се одржаа во Србија и Бугарија; полуфинале, меч за 3. место и финале - во Белград.

Србија Белград Бугарија Пловдив Хрватска Задар Романија Клуж-Напока
Старк Арена Велодром Палатата Крешимир Чосиќ БТАрена
Капацитет: 18 386 Капацитет: 6 100 Капацитет: 8 500 Капацитет: 10.000
Белградска арена, јужен влез 1, февруари 2011 година.jpg Велодром pd.png Дворана Вишњик Задар.jpg Поливалентна сала Клуж 2.jpg
Плеј-оф на групата А Група Б 1/8 финале, четвртфинале Група Ц Група Д

Прелиминарна фаза

Според резултатите од ждрепката, која се одржа на 20 мај 2021 година во Белград , 24 екипи беа поделени во 4 групи. Во прелиминарната фаза, екипите играа во групи во едно коло, по 4 екипи од секоја група се пласираа во плеј-офот.

Група А

Натпревари Чаши Сетови Топки
Б (3: 2) P (2: 3) В П Б: П В П Б: П
еден. Србија Србија 5 (1) 0 (0) 14 15 2 7.500 405 307 1.319
2. Русија Русија триесет) 2 (2) единаесет тринаесет 7 1.857 443 399 1.110
3. Франција Франција триесет) дваесет) 9 10 осум 1.250 392 386 1.016
4. Белгија Белгија 3 (1) дваесет) осум 10 осум 1.250 418 374 1.118
5. Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина 10) 4 (0) 3 3 12 0,250 283 355 0,797
6. Азербејџан Азербејџан 0 (0) 50) 0 еден 15 0,067 282 402 0,701
датум Време Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
19.08 17:00 часот Србија Србија 3: 0 Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина 25:11 25:18 25:14 Пријави
20.08 17:00 часот Азербејџан Азербејџан 0: 3 Белгија Белгија 13:25 часот 24:26 13:25 часот Пријави
20:00 часот Русија Русија 3: 1 Франција Франција 25:19 14:25 часот 25:20 часот 25:18 Пријави
21.08 18:00 часот Азербејџан Азербејџан 0: 3 Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина 14:25 часот 23:25 часот 17:25 часот Пријави
21:00 часот Франција Франција 0: 3 Србија Србија 14:25 часот 13:25 часот 16:25 часот Пријави
22.08 17:00 часот Русија Русија 3: 0 Азербејџан Азербејџан 25:16 25:17 25:13 Пријави
20:00 часот Србија Србија 3: 0 Белгија Белгија 25:21 25:21 25:21 Пријави
23.08 17:00 часот Белгија Белгија 3: 2 Русија Русија 29:31 21:25 часот 25:13 25:22 15:11 Пријави
20:00 часот Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина 0: 3 Франција Франција 19:25 часот 14:25 часот 24:26 Пријави
24.08 17:00 часот Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина 0: 3 Белгија Белгија 23:25 часот 19:25 часот 15:25 часот Пријави
20:00 часот Азербејџан Азербејџан 0: 3 Србија Србија 17:25 часот 20:25 часот 19:25 часот Пријави
25.08 17:00 часот Франција Франција 3: 1 Азербејџан Азербејџан 25:19 26:28 25:11 25:18 Пријави
20:00 часот Србија Србија 3: 2 Русија Русија 25:22 25:19 16:25 часот 24:26 15:10 часот Пријави
26.08 17:00 часот Русија Русија 3: 0 Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина 25:12 25:20 часот 25:19 Пријави
20:00 часот Белгија Белгија 1: 3 Франција Франција 25:27 25:13 19:25 часот 20:25 часот Пријави

Група Б

Натпревари Чаши Сетови Топки
Б (3: 2) P (2: 3) В П Б: П В П Б: П
еден. Бугарија Бугарија 4 (0) единаесет) тринаесет 14 4 3.500 423 350 1.209
2. Полска Полска 4 (0) 10) 12 тринаесет 5 2.600 433 355 1.220
3. Германија Германија 4 (1) 10) единаесет тринаесет 6 2.167 434 404 1.074
4. чешки чешки дваесет) триесет) 6 осум 10 0,800 402 418 0,962
5. Шпанија Шпанија единаесет) 4 (0) 2 4 14 0,286 339 424 0,800
6. Грција Грција 0 (0) 5 (1) еден 2 15 0,133 335 415 0,807
датум Време Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
18.08 20:30 часот Бугарија Бугарија 3: 0 Грција Грција 25:20 часот 25:15 часот 25:19 Пријави
19.08 17:30 часот Шпанија Шпанија 1: 3 чешки чешки 25:22 20:25 часот 22:25 20:25 часот Пријави
20:30 часот Германија Германија 1: 3 Полска Полска 22:25 25:23 21:25 часот 22:25 Пријави
20.08 17:30 часот чешки чешки 1: 3 Германија Германија 23:25 часот 25:20 часот 23:25 часот 21:25 часот Пријави
20:30 часот Грција Грција 0: 3 Полска Полска 16:25 часот 20:25 часот 19:25 часот Пријави
21.08 17:30 часот чешки чешки 1: 3 Полска Полска 25:20 часот 15:25 часот 21:25 часот 18:25 часот Пријави
20:30 часот Бугарија Бугарија 3: 0 Шпанија Шпанија 25:12 25:19 25:21 Пријави
22.08 16:00 часот Грција Грција 2: 3 Шпанија Шпанија 22:25 26:24 16:25 часот 25:22 13:15 Пријави
19:00 часот Германија Германија 3: 2 Бугарија Бугарија 25:23 16:25 часот 25:21 18:25 часот 15:10 часот Пријави
23.08 17:30 часот Грција Грција 0: 3 чешки чешки 24:26 26:28 15:25 часот Пријави
20:30 часот Полска Полска 3: 0 Шпанија Шпанија 25:15 часот 25:15 часот 25: 8 Пријави
24.08 17:30 часот Германија Германија 3: 0 Грција Грција 25:20 часот 25:17 25:22 Пријави
20:30 часот Бугарија Бугарија 3: 0 чешки чешки 26:24 25:12 25:19 Пријави
25.08 17:30 часот Шпанија Шпанија 0: 3 Германија Германија 13:25 часот 17:25 часот 21:25 часот Пријави
20:30 часот Бугарија Бугарија 3: 1 Полска Полска 18:25 часот 25:21 25:21 25:23 Пријави

Група Ц

Натпревари Чаши Сетови Топки
Б (3: 2) P (2: 3) В П Б: П В П Б: П
еден. Италија Италија 50) 0 (0) 15 15 еден 15.000 402 297 1.354
2. Хрватска Хрватска 4 (0) 10) 12 12 4 3.000 373 322 1.158
3. Белорусија Белорусија 3 (2) дваесет) 7 9 10 0,900 396 417 0,950
4. Унгарија Унгарија 10) 4 (2) 5 осум тринаесет 0,615 439 470 0,934
5. Словачка Словачка 10) 4 (1) 4 7 тринаесет 0,538 424 461 0,920
6. Швајцарија Швајцарија единаесет) 4 (0) 2 4 14 0,286 367 434 0,846
датум Време Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
19.08 17:00 часот Хрватска Хрватска 3: 0 Швајцарија Швајцарија 25:20 часот 25:19 25:21 Пријави
20.08 17:15 часот Италија Италија 3: 0 Белорусија Белорусија 25:20 часот 25:18 25:16 Пријави
20:15 часот Унгарија Унгарија 3: 1 Словачка Словачка 25:20 часот 25:23 20:25 часот 25:18 Пријави
21.08 17:00 часот Белорусија Белорусија 0: 3 Хрватска Хрватска 19:25 часот 23:25 часот 15:25 часот Пријави
20:00 часот Унгарија Унгарија 2: 3 Швајцарија Швајцарија 25:22 23:25 часот 27:29 25:23 11:15 Пријави
22.08 17:00 часот Хрватска Хрватска 3: 0 Словачка Словачка 25:21 25:14 25:13 Пријави
20:00 часот Италија Италија 3: 0 Унгарија Унгарија 25:16 25:15 часот 25:19 Пријави
23.08 17:15 часот Словачка Словачка 1: 3 Италија Италија 19:25 часот 18:25 часот 27:25 17:25 часот Пријави
20:15 часот Швајцарија Швајцарија 0: 3 Белорусија Белорусија 23:25 часот 15:25 часот 15:25 часот Пријави
24.08 17:00 часот Унгарија Унгарија 1: 3 Хрватска Хрватска 19:25 часот 25:21 17:25 часот 21:25 часот Пријави
20:00 часот Швајцарија Швајцарија 1: 3 Словачка Словачка 25:21 14:25 часот 19:25 часот 22:25 Пријави
25.08 18:00 часот Белорусија Белорусија 3: 2 Унгарија Унгарија 20:25 часот 14:25 часот 25:16 25:23 15:12 Пријави
21:00 часот Хрватска Хрватска 0: 3 Италија Италија 15:25 часот 23:25 часот 14:25 часот Пријави
26.08 17:00 часот Словачка Словачка 2: 3 Белорусија Белорусија 25:18 25:23 23:25 часот 28:30 часот 12:15 Пријави
20:00 часот Италија Италија 3: 0 Швајцарија Швајцарија 25:17 25:18 27:25 Пријави

Група Д

Натпревари Чаши Сетови Топки
Б (3: 2) P (2: 3) В П Б: П В П Б: П
еден. Турција Турција 50) 0 (0) 15 15 еден 15.000 405 298 1.359
2. Холандија Холандија 4 (0) 10) 12 12 4 3.000 387 288 1.344
3. Украина Украина триесет) дваесет) 9 9 7 1.286 359 346 1.038
4. Шведска Шведска 2 (1) триесет) 5 6 единаесет 0,545 358 393 0,911
5. Финска Финска 10) 4 (1) 4 6 тринаесет 0,462 377 450 0,838
6. Романија Романија 0 (0) 50) 0 3 15 0,200 330 441 0,748
датум Време Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
18.08 20:30 часот Романија Романија 1: 3 Турција Турција 25:23 10:25 20:25 часот 17:25 часот Пријави
19.08 16:00 часот Шведска Шведска 3: 2 Финска Финска 24:26 17:25 часот 25:19 27:25 15:13 Пријави
19:00 часот Холандија Холандија 3: 0 Украина Украина 25:17 25:12 25:22 Пријави
20.08 17:30 часот Финска Финска 0: 3 Холандија Холандија 10:25 10:25 18:25 часот Пријави
20:30 часот Турција Турција 3: 0 Украина Украина 25:14 25:19 26:24 Пријави
21.08 17:30 часот Финска Финска 1: 3 Украина Украина 19:25 часот 23:25 часот 28:26 22:25 Пријави
20:30 часот Романија Романија 0: 3 Шведска Шведска 21:25 часот 17:25 часот 16:25 часот Пријави
22.08 17:30 часот Турција Турција 3: 0 Шведска Шведска 31:29 25:21 25:11 Пријави
20:30 часот Холандија Холандија 3: 1 Романија Романија 25:12 25:27 25:17 25:14 Пријави
23.08 17:30 часот Украина Украина 3: 0 Шведска Шведска 25:23 25:17 25:20 часот Пријави
20:30 часот Турција Турција 3: 0 Финска Финска 25:19 25:12 25:15 часот Пријави
24.08 17:30 часот Холандија Холандија 0: 3 Турција Турција 21:25 часот 21:25 часот 20:25 часот Пријави
20:30 часот Романија Романија 1: 3 Финска Финска 25:18 22:25 22:25 22:25 Пријави
25.08 17:30 часот Шведска Шведска 0: 3 Холандија Холандија 21:25 часот 20:25 часот 13:25 часот Пријави
20:30 часот Романија Романија 0: 3 Украина Украина 15:25 часот 17:25 часот 11:25 часот Пријави

Плеј оф

1/8 финале Четвртфинале Полуфинале Финалето
29 август, Пловдив
Турција Турција 3
31 август, Пловдив
чешки чешки еден
Турција Турција 3
29 август, Пловдив
Полска Полска 0
Полска Полска 3
3 септември, Белград
Украина Украина еден
Турција Турција еден
29 август, Белград
Србија Србија 3
Србија Србија 3
1 септември, Белград
Унгарија Унгарија 0
Србија Србија 3
29 августа, Белград
Франция Франция 1
Хорватия Хорватия 2
4 сентября, Белград
Франция Франция 3
Сербия Сербия 1
28 августа, Пловдив
Италия Италия 3
Болгария Болгария 2
31 августа, Пловдив
Швеция Швеция 3
Швеция Швеция 0
28 августа, Пловдив
Нидерланды Нидерланды 3
Нидерланды Нидерланды 3
3 сентября, Белград
Германия Германия 1
Нидерланды Нидерланды 1
30 августа, Белград
Италия Италия 3 Третье место
Италия Италия 3
1 сентября, Белград 4 сентября, Белград
Бельгия Бельгия 1
Италия Италия 3 Турция Турция 3
30 августа, Белград
Россия Россия 0 Нидерланды Нидерланды 0
Россия Россия 3
Белоруссия Белоруссия 1

1/8 финала

Дата Время Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
28.08 17:30 Нидерланды Нидерланды 3:1 Германия Германия 25:22 23:25 25:19 25:23 Отчёт
20:30 Болгария Болгария 2:3 Швеция Швеция 25:12 21:25 22:25 25:14 17:19 Отчёт
29.08 17:30 Турция Турция 3:1 Чехия Чехия 25:13 22:25 25:14 25:13 Отчёт
17:00 Хорватия Хорватия 2:3 Франция Франция 25:16 21:25 25:22 22:25 12:15 Отчёт
20:30 Польша Польша 3:1 Украина Украина 21:25 25:21 25:22 25:17 Отчёт
20:00 Сербия Сербия 3:0 Венгрия Венгрия 25:20 25:19 25:17 Отчёт
30.08 17:00 Италия Италия 3:1 Бельгия Бельгия 25:14 23:25 25:17 25:12 Отчёт
20:00 Россия Россия 3:1 Белоруссия Белоруссия 27:25 25:20 19:25 25:23 Отчёт

1/4 финала

Дата Время Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
31.08 17:30 Швеция Швеция 0:3 Нидерланды Нидерланды 25:27 16:25 19:25 Отчёт
20:30 Турция Турция 3:0 Польша Польша 25:18 25:14 25:23 Отчёт
1.09 17:00 Италия Италия 3:0 Россия Россия 25:20 25:8 25:15 Отчёт
20:00 Сербия Сербия 3:1 Франция Франция 22:25 25:18 25:7 25:20 Отчёт

1/2 финала

Дата Время Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
3.09 17:00 Турция Турция 1:3 Сербия Сербия 34:32 26:28 23:25 13:25 Отчёт
20:00 Нидерланды Нидерланды 1:3 Италия Италия 19:25 17:25 25:16 18:25 Отчёт

Матч за 3-е место

Дата Время Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
4.09 17:00 Турция Турция 3:0 Нидерланды Нидерланды 25:20 25:19 25:23 Отчёт

Финал

Сербия Сербия 1:3 (26:24, 22:25, 19:25, 11:25) Италия Италия
Игрок 1 2 3 4 Очки
1 Буша Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Solid black.svg
2 Лазович Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 2 (1, 1, 0)
3 Царич
5 М. Попович Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 13 (7, 5, 1)
8 Миркович
10 Огненович Капитан команды Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 3 (2, 1, 0)
11 Велькович
13 Белица
16 Рашич Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 13 (10, 3, 0)
17 С. Попович (л) Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg
18 Бошкович Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 21 (21, 0, 0)
19 Миленкович Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 4 (3, 1, 0)
20 Благоевич (л)
21 Коцич
Тренер — Зоран Терзич


Сербия Италия
78 Очки 99
44 Атака 56
11 Блок 13
1 Подача 8
22 Ошибки соперника 22

Судьи:
Павел Буркевич (Польша),
Нурпер Озбар (Турция).
Время матча — 1:44 (34+27+22+21).
4 сентября. 20:00.
Белград . « Штарк Арена ». 20 565 зрителей.
Отчёт

Игрок 1 2 3 4 Очки
3 Дженнари Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg
4 Бонифачо
5 Малинов Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Solid black.svg 2 (1, 1, 0)
6 Де Дженнаро (л) Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg
8 Орро Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg
10 Кирикелла Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 5 (3, 2, 0)
11 Данези Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 8 (1, 6, 1)
14 Пьетрини Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 13 (11, 1, 1)
15 Нвакалор
17 Силла Капитан команды Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 20 (15, 3, 2)
18 Эгону Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 29 (25, 0, 4)
20 Парроккьяле Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg
24 Маццаро (л)
29 Д'Одорико
Тренер — Давиде Маццанти

Призёры

Золото Серебро Бронза
Италия Италия
Сара Бонифачо
Анна Данези
Моника Де Дженнаро
Алессия Дженнари
Кристина Кирикелла
Офелия Малинов
Алессия Маццаро
Сильвия Нвакалор
София Д'Одорико
Алессия Орро
Беатриче Парроккьяле
Елена Пьетрини
Мириам Силла
Паола Эгону
Тренер: Давиде Маццанти
Сербия Сербия
Ана Белица
Елена Благоевич
Тияна Бошкович
Бьянка Буша
Стефана Велькович
Йована Коцич
Катарина Лазович
Бояна Миленкович
Сладжана Миркович
Майя Огненович
Мина Попович
Сильвия Попович
Милена Рашич
Сара Царич
Тренер: Зоран Терзич
Турция Турция
Илькин Айдын
Айча Айкач
Симге Шебнем Акёз
Ханде Баладын
Белиз Башкыр
Мерьем Боз
Ясемин Гювели
Зехра Гюнеш
Мелиха Исмаилоглу
Эбрар Каракурт
Джансу Озбай
Бусе Унал
Тугба Шеноглу
Эда Эрдем
Тренер: Джованни Гуидетти

Итоговое положение

Место Команда
1 Италия Италия
2 Сербия Сербия
3 Турция Турция
4 Нидерланды Нидерланды
5 Польша Польша
6 Россия Россия
7 Франция Франция
8 Швеция Швеция
9 Болгария Болгария
10 Хорватия Хорватия
11 Германия Германия
12 Украина Украина
13 Бельгия Бельгия
14 Белоруссия Белоруссия
15 Чехия Чехия
16 Венгрия Венгрия
17 Словакия Словакия
18 Финляндия Финляндия
19 Босния и Герцеговина Босния и Герцеговина
20 Испания Испания
21 Швейцария Швейцария
22 Греция Греция
23 Румыния Румыния
24 Азербайджан Азербайджан

См. также

Ссылки