Светско првенство во одбојка за жени 1952 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Светско првенство во одбојка за жени 1952 година
Светско првенство во одбојка за жени 1952 година
Трошење време 17 - 29 август
Број на учесници осум
Стадиони 1 ( Сојуз на советските социјалистички републики Москва )
Конечно поставување
Шампион Сојуз на советските социјалистички републики СССР
Сребрен медалист Полска Полска
Бронзен медалист Чехословачка Чехословачка
Статистика на турнирот
Одиграни натпревари 28

На 1-ви жените 's Одбојка Светското првенство се одржа од 17 за да се 29 август 1952 година во Москва на стадионот Динамо со учество на 8 репрезентации. Репрезентацијата на СССР ја освои шампионската титула.

Тимови кои учествуваат

Бугарија , Унгарија , Индија , Полска , Романија , СССР , Франција , Чехословачка .

резултати

М Команда 1 2 3 4 5 6 7 осум И В НС C / P О
1 Знаме на СССР СССР 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 7 7 0 21: 0 Четиринаесет
2 Знаме на Полска Полска 0: 3 3: 1 3: 1 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 7 6 1 18: 6 13
3 Знаме на Чехословачка Чехословачка 0: 3 1: 3 3: 2 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 7 5 2 16: 8 12
4 Знаме на Бугарија (1948-1967) Бугарија 0: 3 1: 3 2: 3 3: 1 3: 1 3: 1 3: 0 7 4 3 15:12 единаесет
5 Знаме на Романија (1952-1965) Романија 0: 3 1: 3 0: 3 1: 3 3: 1 3: 0 3: 0 7 3 4 11:13 десет
6 Знаме на Унгарија (1949-1956) Унгарија 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 1: 3 3: 1 3: 0 7 2 5 8:16 девет
7 Знаме на Франција Франција 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 0: 3 1: 3 3: 0 7 1 6 5:18 осум
осум Знаме на Индија Индија 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 7 0 7 0:21 7
17 август : Полска 3-0 Унгарија (15: 5, 15: 3, 15: 5) СССР - Бугарија 3: 0 (15:10, 15: 4, 15: 6).
18 август : Чехословачка 3-0 Романија (15:10, 15:12, 15: 4).
19 август : Полска - Бугарија 3: 1 (15:12, 15: 9, 4:15, 15: 9).
20 август : Романија 3-0 Франција (15: 7, 15: 5, 16:14) Чехословачка - Унгарија 3: 0 (15: 9, 15: 8, 15: 9).
22 август : Полска 3-0 Индија (15: 1, 15: 3, 15: 0) СССР - Романија 3: 0 (15: 5, 15: 3, 15: 7); Чехословачка - Франција 3: 0 (15: 4, 15: 1, 15: 0).
23 август : Бугарија - Унгарија 3: 1 (15: 5, 9:15, 15:12, 15:10); Полска - Романија 3: 1 (15:10, 11:15, 15: 5, 15: 7); Франција - Индија 3: 0; СССР - Чехословачка 3: 0 (15:10, 15: 5, 15: 6).
24 август : Бугарија 3-0 Индија (15: 1, 15: 4, 15: 4) Полска - Чехословачка 3: 1 (15: 5, 15: 8, 10:15, 15: 5); Унгарија - Франција 3: 1 (15: 4, 12:15, 15:13, 15: 7).
25 август : СССР - Индија 3: 0 (15: 0, 15: 1, 15: 1).
26 август : Бугарија 3: 1 Романија (15:10, 16:18, 15:12, 15: 9); Унгарија - Индија 3: 0 (15: 2, 15: 6, 15: 2); СССР - Франција 3: 0 (15: 2, 15: 3, 15: 7).
27 август : Полска 3-0 Франција (15: 7, 15: 7, 15:10) Чехословачка - Бугарија 3: 2 (15: 3, 5:15, 15:11, 13:15, 16:14); Романија - Индија 3: 0 (15: 7, 15: 7, 15: 1).
28 август : Бугарија 3: 1 Франција (15: 6, 5:15, 15: 4, 15:10); СССР - Унгарија 3: 0 (15: 2, 15: 5, 15: 4); Чехословачка - Индија 3: 0 (15: 1, 15: 0, 15: 2).
29 август : Романија 3: 1 Унгарија (9:15, 15: 1, 15:13, 15:11); СССР - Полска 3: 0 (15: 8, 15: 4, 15: 8).

Исходи

Репрезентацијата на СССР - светски шампион 1952 година

Позиција на тимови

Icon златен медал.svg Сојуз на советските социјалистички републики СССР
Сребрен медал icon.svg Полска Полска
Икона за бронзен медал.svg Чехословачка Чехословачка
4 Бугарија Бугарија
5 Романија Романија
6 Унгарија Унгарија
7 Франција Франција
осум. Индија Индија

Добитниците на наградата

Мед 1.png Сојуз на советските социјалистички републики СССР : Милиција Кононова , Валентина Свиридова , Серафима Кундиренко , Александра Чудина , Зинаида Кускина , Вера Озерова , Марија Топоркова , Ана Пономарева , Софија Горбунова , Марија Сиомина , Татјана Бунина , Мињон Саксе . Главен тренер - Валентина Осколкова .

Мед 2.png Полска Полска : Клементина Целник, Данута Ношка, Уршула Фигвер, Кристина Хаетс, Александра Кубиак, Халина Орџеховскаја, Халина Томашевска, Катаржина Велсинг, Софија Воевоџака, Кристина Закајевскаја, Мирослава Закшевскаја. Главен тренер е Зигмунт Кжижановски.

Мед 3.png Чехословачка Чехословачка : Вера Боенкова, Зденка Черна, Божена Цигрова, Бронислава Досталова, Индра Гола, Божена Луутокова, Регина Маталикова, Емилија Робова, Бела Шулцова, Ружена Свободова, Либуше Свозилола, Богумила, Главен тренер е Мирослав Ровни.

Извори на