Светско првенство во одбојка за жени 1956 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Светско првенство во одбојка за жени 1956 година
Светско првенство во одбојка за жени 1956 година
Трошење време 30 август - 12 септември
Број на учесници 17
Стадиони еден ( Франција Париз )
Финален пласман
Шампион Сојуз на Советските социјалистички републики СССР
Сребрен медал Романија Романија
Освојувач на бронзени медали Полска Полска
Статистика на турнирите
Одиграни натпревари 80

Второто Светско првенство во одбојка за жени се одржа од 30 август до 12 септември 1956 година во главниот град на Франција, Париз, со учество на 17 репрезентации. Репрезентацијата на СССР вторпат по ред ја освои шампионската титула.

Тимови кои учествуваат

Австрија , Белгија , Бугарија , Бразил , Источна Германија , Израел , Кина , КДРК , Луксембург , Холандија , Полска , Романија , СССР , САД , Франција , Германија , Чехословачка .

Шампионат систем

Во првата фаза, 17 учесници на Светското првенство беа поделени во 5 групи. 10 екипи (по две најдобри од секоја група) се пласираа во последната фаза, каде што се натпреваруваа за места од 1 до 10 во круг-робин систем. Во предвид беа земени резултатите од игрите на тимовите едни против други во првата фаза. Конечните 11-17 места по истиот систем ги одиграа екипите кои ги заземаа 3-4 места во групите од првата фаза.

Во случај на изедначување на бодови за две или повеќе екипи, местата беа одредени со резултатите од средбите меѓу нив.

Прва фаза

Група А

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знамето на СССР СССР 3: 0 3: 0 3: 0 3 3 0 9: 0 6
2 Знаме на САД (48 ѕвезди) САД 0: 3 3: 0 3: 0 3 2 еден 6: 3 5
3 Знаме на Израел Израел 0: 3 0: 3 3: 0 3 еден 2 3: 6 4
4 Знамето на Луксембург Луксембург 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 0: 9 3
30 август : СССР - Луксембург 3: 0 (15: 1, 15: 2, 15: 0); САД - Израел 3: 0 (15: 1, 15: 4, 15: 2).
31 август : СССР - САД 3: 0 (15: 7, 15: 4, 15: 6); Израел - Луксембург 3: 0 (15: 7, 15: 5, 15: 6).
1 септември : СССР - Израел 3: 0 (15: 2, 15: 2, 15: 0); САД - Луксембург 3: 0 (15: 0, 15: 1, 15: 1).

Група Б

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знамето на Полска Полска 3: 1 3: 0 3: 0 3 3 0 9: 1 6
2 Знамето на Народна Република Кина Кина 1: 3 3: 0 3: 0 3 2 еден 7: 3 5
3 Знаме на Австрија Австрија 0: 3 0: 3 3: 0 3 еден 2 3: 6 4
4 Германско знаме ФРГ 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 0: 9 3
30 август : Кина - Австрија 3: 0 (15: 1, 15: 2, 15: 3); Полска - Германија 3: 0 (15: 0, 15: 0, 15: 1).
31 август : Австрија 3-0 Западна Германија (15:10, 15:7, 15:0); Полска - Кина 3:1 (17:15, 14:16, 15:6, 15:5).
1 септември : Полска 3-0 Австрија (15:3, 15:3, 15:1) Кина - Германија 3: 0 (15: 1, 15: 3, 15: 2).

Група Ц

М Тим еден 2 3 И В П C / P О
еден Знамето на Чехословачка Чехословачка 3: 0 3: 0 2 2 0 6:0 4
2 Знамето на Холандија Холандија 0: 3 3: 0 2 еден еден 3: 3 3
3 Знамето на Белгија Белгија 0: 3 0: 3 3 0 2 0: 6 2
30 август : Чехословачка 3-0 Белгија (15:1, 15:1, 15:4).
31 август : Холандија 3-0 Белгија (15:10, 15:7, 15:5).
1 септември : Чехословачка 3-0 Холандија (15:3, 15:4, 15:10).

Група Д

М Тим еден 2 3 И В П C / P О
еден Знаме на Бугарија (1948-1967) Бугарија 3: 0 3: 1 2 2 0 6: 1 4
2 Знамето на ГДР (1949-1959) ГДР 0: 3 3: 0 2 еден еден 3: 3 3
3 Знамето на Франција Франција 1: 3 0: 3 3 0 2 1: 6 2
30 август : ГДР - Франција 3: 0 (15:13, 15:11, 15:12).
31 август : Бугарија - Франција 3: 1 (15: 3, 15: 8, 14:16, 15:11).
1 септември : Бугарија - ГДР 3: 0 (15: 7, 15: 7, 15: 7).

Група Е

М Тим еден 2 3 И В П C / P О
еден Знамето на Романија (1952-1965) Романија 3: 0 3: 0 2 2 0 6:0 4
2 Знамето на КНДР НДРК 0: 3 3: 1 2 еден еден 3: 4 3
3 Знамето на Бразил (1889-1960) Бразил 0: 3 1: 3 3 0 2 1: 6 2
30 август : КНДР - Бразил 3: 1 (15: 6, 11:15, 15: 3, 15: 9).
31 август : Романија 3-0 Бразил (17:15, 15:4, 15:3).
1 септември : Романија - КНДР 3: 0 (15:11, 15:11, 15:10).

Класификација круг

Резултатите од натпреварите од првата фаза, кои беа земени предвид во финалето, се истакнати со курзив.

М Тим единаесет 12 тринаесет 14 15 шеснаесет 17 И В П C / P О
единаесет Знамето на Бразил (1889-1960) Бразил 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 6 6 0 18: 1 12
12 Знамето на Франција Франција 1: 3 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 6 5 еден 16: 3 единаесет
тринаесет Знамето на Белгија Белгија 0: 3 0: 3 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 6 4 2 12: 7 10
14 Знаме на Израел Израел 0: 3 0: 3 1: 3 3: 1 3: 0 3: 0 6 3 3 10:10 9
15 Знаме на Австрија Австрија 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 3: 0 3: 0 6 2 4 7:12 осум
шеснаесет Германско знаме ФРГ 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 3: 1 6 еден 5 3:16 7
17 Знамето на Луксембург Луксембург 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 6 0 6 1:18 6
2 октомври : Белгија - Израел 3:1 (15:9, 17:15, 5:15, 15:11); Бразил - Германија 3: 0 (15: 1, 15: 0, 15: 4); Франција - Луксембург 3: 0 (15: 1, 15: 0, 15: 1).
3 октомври : Белгија 3-0 Западна Германија (15:0, 15:2, 15:8) Бразил - Луксембург 3: 0 (15: 1, 15: 1, 15: 0); Франција - Австрија 3: 0 (15: 6, 15: 6, 15: 4).
5 октомври : Бразил 3-0 Австрија (15:0, 15:6, 15:3) Белгија - Луксембург 3: 0 (15: 0, 15: 8, 15: 5); Израел - Германија 3: 0 (15:11, 15: 7, 15: 3).
6 октомври : Белгија 3-0 Австрија (15:6, 15:3, 16:14) Бразил - Франција 3: 1 (15:13, 17:15, 14:16, 15:6).
8 октомври : Франција 3-0 Белгија (15:7, 15:8, 15:6) Израел - Австрија 3: 1 (5:15, 15: 3, 15: 8, 15: 9); Германија - Луксембург 3:1 (15:5, 15:13, 7:15, 18:16).
9 октомври : Франција 3-0 Израел (15:2, 15:11, 15:2) Бразил - Белгија 3: 0 (15: 5, 15:10, 15: 9).
10 октомври : Франција - Германија 3: 0 (15: 4, 15: 4, 15: 5); Бразил - Израел 3: 0 (15: 5, 15: 3, 15: 2); Австрија - Луксембург 3:0 (15:3, 15:9, 15:12).

Завршна фаза

Резултатите од натпреварите од првата фаза, кои беа земени предвид во финалето, се истакнати со курзив.

М Тим еден 2 3 4 5 6 7 осум 9 10 И В П C / P О
еден Знамето на СССР СССР 3: 2 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 9 9 0 27: 3 осумнаесет
2 Знамето на Романија (1952-1965) Романија 2: 3 3: 2 3: 2 3: 2 3: 1 3: 0 3: 0 3: 1 3: 0 9 осум еден 26:11 17
3 Знамето на Полска Полска 1: 3 2: 3 3: 2 3: 0 3: 1 3: 1 1: 3 3: 0 3: 0 9 6 3 22:13 15
4 Знамето на Чехословачка Чехословачка 0: 3 2: 3 2: 3 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 9 6 3 22:10 15
5 Знаме на Бугарија (1948-1967) Бугарија 0: 3 2: 3 0: 3 1: 3 3: 1 3: 0 3: 0 3: 1 3: 0 9 5 4 18:14 14
6 Знамето на Народна Република Кина Кина 0: 3 1: 3 1: 3 0: 3 1: 3 3: 0 3: 2 2: 3 3: 1 9 3 6 14:21 12
7 Знамето на КНДР НДРК 0: 3 0: 3 1: 3 0: 3 0: 3 0: 3 3: 2 3: 2 3: 1 9 3 6 10:23 12
осум Знамето на ГДР (1949-1959) ГДР 0: 3 0: 3 3: 1 0: 3 0: 3 2: 3 2: 3 3: 1 3: 1 9 3 6 13:21 12
9 Знаме на САД (48 ѕвезди) САД 0: 3 1: 3 0: 3 0: 3 1: 3 3: 2 2: 3 1: 3 3: 0 9 2 7 11:23 единаесет
10 Знамето на Холандија Холандија 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 1: 3 1: 3 0: 3 9 0 9 3:27 9
2 септември : ГДР - Полска 3: 1 (15:12, 15:12, 13:15, 16:14); СССР - Кина 3: 0 (15: 8, 15: 0, 15: 9); Чехословачка - Бугарија 3: 1 (15: 5, 7:15, 15:12, 15:12); САД - Холандија 3: 0 (15: 3, 15: 6, 15: 9).
3 септември : Романија - ГДР 3: 0 (15: 6, 16:14, 15: 7); КДРК - Холандија 3: 1 (15: 8, 15:12, 9:15, 15: 8); Бугарија - Кина 3: 1 (8:15, 15: 5, 15: 5, 15:11); Полска - Чехословачка 3:2 (10:15, 15:6, 15:13, 7:15, 16:14).
5 септември : Романија 3-0 Холандија (15:6, 15:10, 15:5) Бугарија - САД 3: 1 (15: 3, 15:17, 15: 5, 15: 3); СССР - КНДР 3: 0 (15: 6, 15: 6, 15: 7); Чехословачка - ГДР 3: 0 (15: 5, 15: 7, 15: 5).
6 септември : Полска 3-0 САД (15:4, 15:10, 15:6) ГДР - Холандија 3: 1 (15: 5, 15: 9, 10:15, 15: 6); СССР - Романија 3: 2 (12:15, 11:15, 15: 6, 15:12, 15: 8); Бугарија - КНДР 3: 0 (15: 9, 15:13, 15: 9); Чехословачка - Кина 3: 0 (15: 0, 15: 2, 15: 4).
8 септември : Романија - Бугарија 3: 2 (10:15, 13:15, 15: 9, 15: 9, 15: 8); Полска - КНДР 3: 1 (14:16, 15: 8, 15:10, 15:4); Кина - ГДР 3: 2 (15: 1, 4:15, 14:16, 15: 9); Чехословачка - САД 3: 0 (15: 5, 15:10, 15: 3); СССР - Холандија 3: 0 (15: 2, 15: 7, 15:12).
9 септември : САД - Кина 3: 2 (10:15, 10:15, 15:12, 15: 8, 15: 9); СССР - ГДР 3: 0 (15: 1, 15: 2, 15: 3); Романија - Полска 3: 2 (15:11, 12:15, 15: 5, 12:15, 16:14); Бугарија - Холандија 3: 0 (15:11, 15: 7, 15:12); Чехословачка - КНДР 3: 0 (15: 3, 15:13, 15: 5).
10 септември : Романија - Чехословачка 3: 2 (10:15, 11:15, 15: 6, 15: 8, 15: 5); Полска - Холандија 3: 0 (15: 9, 15: 3, 15:12); Источна Германија - САД 3: 1 (15:12, 16:14, 7:15, 15:10); Кина - КНДР 3: 0 (16:14, 15:10, 15:12); СССР - Бугарија 3: 0 (15:12, 15: 7, 15:12).
11 септември : КДРК - САД 3: 2 (15:13, 15: 3, 7:15, 14:16, 15:11); Романија - Кина 3: 1 (15: 8, 15: 8, 11:15, 15: 7); СССР - Полска 3: 1 (15: 4, 9:15, 15: 6, 15: 6).
12 септември : Романија - САД 3: 1 (12:15, 15: 2, 15: 4, 15: 3); СССР - Чехословачка 3: 0 (15:13, 15: 8, 15: 5); Полска - Бугарија 3: 0 (15: 3, 15: 9, 15:12); КДРК - ГДР 3: 2 (15: 5, 5:15, 13:15, 15: 8, 15: 6); Кина - Холандија 3:1 (15:3, 15:11, 12:15, 15:5).

Резултати

Позиција на тимовите

Икона за златен медал.svg Сојуз на Советските социјалистички републики СССР единаесет. Бразил Бразил
Икона за сребрен медал.svg Романија Романија 12. Франција Франција
Икона за бронзен медал.svg Полска Полска тринаесет. Белгија Белгија
4. Чехословачка Чехословачка 14. Израел Израел
5. Бугарија Бугарија 15. Австрија Австрија
6. Кина Кина шеснаесет. Сојузна Република Германија (1949-1990) ФРГ
7. Демократска Народна Република Кореја НДРК 17. Луксембург Луксембург
осум. Германска Демократска Република ГДР
9. Знаме на САД (48 ѕвезди) САД
10. Холандија Холандија

Медалисти

Мед 1.png Сојуз на Советските социјалистички републики СССР : милиција Kononova , Александра Chudina , Софија Горбунова , Лидија Strelnikova , Лилија Kalenik , Антонина Moiseeva , Lyrica Ivanskaya , Људмила Meshcheryakova , Алиса Galakhova , Лидија Boldyreva , Валентина Varkevich , Кира Горбачова . Главен тренер - Алексеј Јакушев .

Med 2.png Романија Романија : Наталија Чернат, Соња Колцериу, Доина Ивеску, Корнелија Морару, Тинела Плешојану, Елена Разванта, Родица Садовијану, Ана Зузан, Флорина Теодореску, Корнелија Тимосану, Верона Зама.

Med 3.png Полска Полска : Барбара Чечотка-Шпит, Марија Голимовска, Кристина Хаетс-Влетсал, Халина Јоско, Барбара Котсан, Тереза ​​Конопка, Данута Кордачук, Изабела Лаз, Халина Томашевскаја, Ванда Тумидаевич, Ана Верус, Ванда Зажицкаја. Селектор е Зигмунт Кжижановски.

Извори на