Светско првенство во одбојка за жени 1970 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Светско првенство во одбојка за жени 1970 година
Светско првенство во одбојка за жени 1970 година
Трошење време 22 септември - 2 октомври
Број на учесници шеснаесет
Стадиони 4 (( Бугарија Варна , Бургас , Севлиево , Софија )
Финален пласман
Шампион Сојуз на Советските социјалистички републики СССР
Сребрен медал Јапонија Јапонија
Освојувач на бронзени медали Демократска Народна Република Кореја НДРК
Статистика на турнирите
Одиграни натпревари 72

6 жени 's Одбојка Светското првенство се одржа од 22 септември за да се октомври 2, 1970 година во четири градови во Бугарија, со учество на 16 национални тимови. Репрезентацијата на СССР ја освои шампионската титула по четврти пат во својата историја.

Тимови кои учествуваат

Бугарија е земја домаќин;
Јапонија , САД - според резултатите од Светското првенство во 1967 година ;
СССР , Полска , Чехословачка , Источна Германија , Унгарија , Холандија - по резултатите на ЕП 1967 година ;
Мексико - по првенството на Север, Централно и Кариби во 1969 година ;
Бразил , Перу - според резултатите на Јужноамериканското првенство во 1969 година ;
КДРК - според втората азиска квота;
Монголија - според третата азиска квота (наместо одбиената Јужна Кореја );
Романија , Куба - врз основа на квалификации.

Квалификација

Квалификацискиот турнир се одржа во пресрет на отворањето на светското првенство од 15 до 19 септември во Софија ( Бугарија ). Учесници - Романија , Германија , Италија , Белгија (сите според резултатите на Европското првенство 1967 година ), Куба (според резултатите од првенството на Северна, Централна Америка и Карибите во 1969 година ).

М Тим еден 2 3 4 5 И В П C / P О
еден Знамето на Романија (1965-1989) Романија 3: 0 3: 0 3: 1 3: 0 4 4 0 12: 1 осум
2 Куба знаме Куба 0: 3 3: 2 3: 1 3: 0 4 3 еден 9: 6 7
3 Германско знаме ФРГ 0: 3 2: 3 3: 2 3: 0 4 2 2 8: 8 6
4 Знамето на Италија Италија 1: 3 1: 3 2: 3 3: 0 4 еден 3 7: 9 5
5 Знамето на Белгија Белгија 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 4 0 4 0:12 4
15 септември : Италија 3-0 Белгија (15:12, 15:10, 15:7) Романија - Куба 3: 0 (15: 4, 15:13, 15: 9).
16 септември : Германија - Италија 3: 2 (11:15, 15:12, 15: 8, 13:15, 15:10); Куба - Белгија 3:0 (15:3, 15:8, 15:13).
17 септември : Куба - Германија 3: 2 (10:15, 12:15, 15: 9, 15: 6, 15: 8); Романија - Белгија 3: 0 (15: 6, 15: 5, 15: 3).
18 септември : Романија 3-0 Западна Германија (15:7, 15:6, 15:5) Куба - Италија 3: 1 (15: 9, 15: 6, 8:15, 15: 7).
19 септември : Романија 3: 1 Италија (15: 3, 12:15, 15: 0, 15: 9) Германија - Белгија 3: 0 (15: 4, 15: 5, 15: 6).

Романија и Куба добија две слободни билети за Светското првенство во 1970 година.

Шампионат систем

Во првата фаза 16 учесници на Светското првенство беа поделени во 4 групи. 8 екипи (по две најдобри од секоја група) се пласираа во финалната фаза, каде што се натпреваруваа за места од 1 до 8 по кружен систем. Во предвид беа земени резултатите од игрите на тимовите едни против други во првата фаза. Конечните 9-16 места по истиот систем ги одиграа екипите кои ги заземаа 3-4 места во групите од првата фаза.

Прва фаза

Група А

Севлиево

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија 3: 1 3: 1 3: 1 3 3 0 9: 3 6
2 Куба знаме Куба 1: 3 3: 2 3: 2 3 2 еден 7: 7 5
3 Знамето на ГДР ГДР 1: 3 2: 3 3: 1 3 еден 2 6: 7 4
4 Знамето на Монголија (1949-1992) Монголија 1: 3 2: 3 1: 3 3 0 3 4: 9 3
22 септември : Источна Германија - Монголија 3: 1 (15: 1, 11:15, 15: 3, 15: 4); Бугарија - Куба 3: 1 (16:18, 15:10, 16:14, 15:10).
23 септември : Бугарија - ГДР 3: 1 (14:16, 15: 4, 15: 8, 15: 3); Куба - Монголија 3: 2 (15: 4, 8:15, 13:15, 15: 2, 15:12).
24 септември : Куба - ГДР 3: 2 (5:15, 12:15, 15: 7, 15:11, 15: 3); Бугарија - Монголија 3: 1 (15: 3, 15:17, 15: 6, 15: 7).

Група Б

Софија

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Јапонско знаме Јапонија 3: 0 3: 0 3: 0 3 3 0 9: 0 6
2 Знамето на Чехословачка Чехословачка 0: 3 3: 0 3: 0 3 2 еден 6: 3 5
3 Знамето на Мексико Мексико 0: 3 0: 3 3: 0 3 еден 2 3: 6 4
4 Знамето на Холандија Холандија 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 0: 9 3
22 септември : Јапонија 3-0 Чехословачка (15:8, 15:2, 15:3) Мексико - Холандија 3:0 (15:7, 16:14, 15:10).
23 септември : Чехословачка 3-0 Мексико (15:13, 15:5, 15:9) Јапонија - Холандија 3: 0 (15: 4, 15: 2, 15: 2).
24 септември : Чехословачка 3-0 Холандија (15: 2, 15: 4, 15: 3) Јапонија - Мексико 3: 0 (15: 2, 15: 7, 15:11).

Група Ц

Бургас

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знамето на КНДР НДРК 3: 0 3: 2 3: 0 3 3 0 9: 2 6
2 Знамето на Романија (1965-1989) Романија 0: 3 3: 1 3: 1 3 2 еден 6: 5 5
3 Знамето на Полска Полска 2: 3 1: 3 3: 2 3 еден 2 6: 8 4
4 Знамето на САД САД 0: 3 1: 3 2: 3 3 0 3 3: 9 3
22 септември : КДРК - Романија 3: 0 (15: 5, 15: 8, 16:14); Полска - САД 3: 2 (15: 7, 15: 6, 12:15, 11:15, 15:11).
23 септември : Романија - Полска 3:1 (15:5, 8:15, 16:14, 17:15); КДРК - САД 3: 0 (16:14, 15: 7, 15:13).
24 септември : Романија - САД 3:1 (13:15, 15:8, 15:10, 18:16); КДРК - Полска 3: 2 (12:15, 15: 7, 14:16, 15:13, 15:11).

Група Д

Варна

М Тим еден 2 3 4 И В П C / P О
еден Знамето на СССР СССР 3: 0 3: 0 3: 0 3 3 0 9: 0 6
2 Знаме на Унгарија Унгарија 0: 3 3: 2 3: 1 3 2 еден 6: 6 5
3 Бразилско знаме (1968-1992) Бразил 0: 3 2: 3 3: 0 3 еден 2 5: 6 4
4 Знамето на Перу Перу 0: 3 1: 3 0: 3 3 0 3 1: 9 3
22 септември : Унгарија - Бразил 3: 2 (15: 5, 15:12, 8:15, 10:15, 15:12); СССР - Перу 3: 0 (15: 1, 15: 5, 15: 1).
23 септември : Унгарија - Перу 3: 1 (15: 0, 15: 9, 13:15, 15: 8); СССР - Бразил 3: 0 (15:12, 15: 5, 15: 7).
24 септември : СССР - Унгарија 3: 0 (15: 4, 15: 6, 15:10); Бразил - Перу 3: 0 (15: 9, 18:16, 15:12).

Класификација круг

Бургас

Резултатите од натпреварите од првата фаза, кои влегоа во класификација, се истакнати со курзив.
М Тим 9 10 единаесет 12 тринаесет 14 15 шеснаесет И В П C / P О
9 Знамето на Полска Полска 3: 0 3: 2 3: 0 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 7 7 0 21: 3 14
10 Знамето на ГДР ГДР 0: 3 3: 2 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 3: 1 7 6 еден 18: 7 тринаесет
единаесет Знамето на САД САД 2: 3 2: 3 3: 2 3: 1 3: 2 3: 0 3: 0 7 5 2 19:11 12
12 Знамето на Мексико Мексико 0: 3 1: 3 2: 3 3: 1 3: 0 3: 1 3: 1 7 4 3 15:12 единаесет
тринаесет Бразилско знаме (1968-1992) Бразил 1: 3 0: 3 1: 3 1: 3 3: 0 3: 0 3: 1 7 3 4 12:13 10
14 Знамето на Холандија Холандија 0: 3 0: 3 2: 3 0: 3 0: 3 3: 0 3: 1 7 2 5 8:16 9
15 Знамето на Перу Перу 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 0: 3 0: 3 3: 0 7 еден 6 4:18 осум
шеснаесет Знамето на Монголија (1949-1992) Монголија 0: 3 1: 3 0: 3 1: 3 1: 3 1: 3 0: 3 7 0 7 4:21 7
26 септември : Перу - Монголија 3: 0 (15:13, 15612, 15: 9); Полска - Мексико 3: 0 (15: 8, 16:14, 15: 2); ГДР - Холандија 3: 0 (15: 9, 15:10, 15: 4); САД - Бразил 3: 1 (15:17, 15:12, 15: 4, 15: 7).
27 септември : Мексико - Монголија 3: 1 (14:16, 15: 1, 15: 6, 15: 4); Перу - Холандија 3: 0 (15:12, 15: 6, 15: 0); ГДР - САД 3: 2; Полска - Бразил 3: 1 (15: 8, 15: 7, 12:15, 15:11).
28 септември : Полска 3-0 ГДР (15:7, 18:16, 15:13); САД - Холандија 3: 2 (15: 4, 14:16, 15:13, 9:15, 15: 6); Мексико - Перу 3: 1 (15: 9, 13:15, 15:12, 15: 8); Бразил - Монголија 3: 1 (15: 9, 15:11, 11:15, 15: 7).
30 септември : САД 3-0 Монголија (15: 5, 15: 3, 15: 7) Полска - Холандија 3: 0 (15: 4, 15: 5, 15:12); Источна Германија - Перу 3:0 (15:6, 15:8, 16:14); Мексико - Бразил 3: 1 (15:13, 7:15, 15: 9, 15:12).
1 октомври : Бразил 3-0 Холандија (15:11, 15:5, 15:11) Полска - Монголија 3: 0 (15: 1, 15: 4, 15: 4); САД - Перу 3: 0 (15:12, 15:10, 15: 8); Источна Германија - Мексико 3: 1 (7:15, 15: 2, 15: 8, 16:14).
2 октомври : Холандија - Монголија 3: 1 (15: 5, 12:15, 15: 5, 15: 9); Полска - Перу 3:0 (15:6, 15:7, 16:14); САД - Мексико 3: 2 (15:12, 15: 8, 14:16, 13:15, 16:14); Источна Германија - Бразил 3: 0 (15: 6, 15: 4, 17:15).

Завршна фаза

Варна

Резултатите од натпреварите од првата фаза, кои беа земени предвид во финалето, се истакнати со курзив.
М Тим еден 2 3 4 5 6 7 осум И В П C / P О
еден Знамето на СССР СССР 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 7 7 0 21: 1 14
2 Јапонско знаме Јапонија 1: 3 3: 1 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 7 6 еден 19: 5 тринаесет
3 Знамето на КНДР НДРК 0: 3 1: 3 3: 2 1: 3 3: 0 3: 0 3: 0 7 4 3 14:11 единаесет
4 Знаме на Унгарија Унгарија 0: 3 1: 3 2: 3 3: 2 3: 1 3: 1 3: 0 7 4 3 15:13 единаесет
5 Знамето на Чехословачка Чехословачка 0: 3 0: 3 3: 1 2: 3 1: 3 3: 1 3: 2 7 3 4 12:16 10
6 Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 3: 1 3: 2 3: 1 7 3 4 10:16 10
7 Знамето на Романија (1965-1989) Романија 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 1: 3 2: 3 3: 1 7 еден 6 7:19 осум
осум Куба знаме Куба 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 2: 3 1: 3 1: 3 7 0 7 4:21 7
26 септември : СССР - Куба 3: 0 (15: 5, 15: 6, 15: 2); Унгарија - Романија 3: 1 (15: 6, 15:12, 13:15, 15: 9); Бугарија - Чехословачка 3: 1 (19:21, 15:13, 15: 7, 15: 9); Јапонија - КНДР 3: 1 (6:15, 15: 5, 16:14, 15:12).
27 септември : Романија 3-1 Куба (16:18, 15:6, 15:5, 15:9) Чехословачка - КНДР 3: 1 (15:12, 15:11, 8:15, 15:12); Унгарија - Бугарија 3: 1 (15: 5, 15: 6, 5:15, 16:14); СССР - Јапонија 3: 1 (15:10, 15:12, 14:16, 15: 6).
28 септември : КДРК - Унгарија 3: 2 (11:15, 12:15, 15: 3, 15: 7, 15:12); Јапонија - Куба 3: 0 (15: 5, 15:11, 15: 2); СССР - Чехословачка 3: 0 (15: 5, 15: 6, 15: 8); Бугарија - Романија 3: 2 (10:15, 15:12, 15: 8, 5:15, 16:14).
30 септември : СССР - Романија 3: 0 (15: 4, 15: 5, 15: 9); Чехословачка - Куба 3: 2 (15: 3, 13:15, 15:11, 11:15, 15:11); КДРК - Бугарија 3: 0 (15: 5, 15:11, 15: 3); Јапонија - Унгарија 3: 1 (15: 4, 5:15, 15: 0, 15: 3).
1 октомври : КНДР - Куба 3: 0 (15: 3, 15: 2, 15: 6); Јапонија - Романија 3: 0 (15: 2, 15: 1, 15: 7); СССР - Бугарија 3: 0 (15:12, 15: 8, 15: 5); Унгарија - Чехословачка 3:2 (15:7, 15:7, 14:16, 10:15, 15:11).
2 октомври : Унгарија 3-0 Куба (15:8, 15:3, 17:15) Чехословачка - Романија 3: 1 (5:15, 15: 6, 15: 7, 15:13); Јапонија - Бугарија 3: 0 (15: 3, 15: 5, 15: 3); СССР - КНДР 3: 0 (15: 2, 15:11, 15: 6).

Резултати

Репрезентација на СССР - светски шампион 1970 година

Позиција на тимовите

Икона за златен медал.svg Сојуз на Советските социјалистички републики СССР 9. Полска Полска
Икона за сребрен медал.svg Јапонија Јапонија 10. Германска Демократска Република ГДР
Икона за бронзен медал.svg Демократска Народна Република Кореја НДРК единаесет. Соединетите Американски Држави САД
4. Унгарија Унгарија 12. Мексико Мексико
5. Бугарија Бугарија тринаесет. Бразил Бразил
6. Чехословачка Чехословачка 14. Холандија Холандија
7. Романија Романија 15. Перу Перу
осум. Куба Куба шеснаесет. Монголија Монголија

Наградени

Мед 1.png Сојуз на Советските социјалистички републики СССР : Људмила Булдакова , Људмила Михајловска , Ина Рискал , Љубов Тјурина , Галина Леонтјева , Татјана Третјакова , Вера Ланттратова , Роза Салихова , Нина Смолеева , Вера Дујуноваче , Татјана , Татјана С. Селектор е Гиви Ахвледијани .

Med 2.png Јапонија Јапонија : Макико Фурукава, Кеико Хама, Такако Иида , Тојоко Ивахара, Катсуми Мацумара, Сецуко Мијамото, Аико Онозава, Мичико Секимото, Сеико Шимакаге, Мичико Шиокава, Ацуко Јамашита, Норико Јамашита. Главен тренер е Шигео Јамада .

Med 3.png Демократска Народна Република Кореја Северна Кореја : Канг Ок Сунг, Ким Јун Ја, Ким Јун Бок, Рим Јун Сук, Им Е Ја, Хванг Се Сук, Ким Со Дае, Јеон Ок Рим, Јеон Ок Ин, Ри Хонг Ок, Нам Ган, Јун, Ким Мјунг Сук ...

Извори на