Циклон (носач)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Циклон
Циклон
Лансирање на циклонот-3 во Плесецк
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Википатување до музејот МАИ 2016-02-02 098.JPG
Лансирајте возило „Циклон-3“ на поштенска марка на Украина, 2005 година

„Циклон“ - (11K69, во терминологијата на KBYU „Циклон-2А“) двостепено лансирање на течно гориво од лесна класа за лансирање вселенски летала во ниски земјини орбити . Нејзиниот прототип е интерконтиненталната балистичка ракета R-36orb . Тестовите за дизајн на лет (LKI) на циклонот LV започнаа во август 1967 година [1] (имаше 8 лансирања, сите успешни), но тој не беше прифатен во функција. Работата на семејството LV започна со модификација на Cyclone-2 LV.

Дизајниран од дизајнерското биро Јужноје , произведен од фабриката за машинско градење Јужни именувана по А. Макарова (НПО Јужмаш , Днепропетровск ). Контролниот систем е развиен од НПО Електроприбор во Харков [2] [3] .

Модификации

Циклон-2

Првото лансирање на LV се случи во 1969 година , а во 1975 година ракетата беше пуштена во употреба. Дизајнот на носачот овозможува вселенски летала да се постават на енергетски оптимални кружни и елипсовидни траектории .

Последното лансирање на ракетата-носач Циклон-2 се случи на 25 јуни 2006 година . За време на операцијата беа извршени 106 лансирања на оваа верзија на ракетата, сите успешни. [4] Единствената ракета-носач во светот со сличен резултат со повеќе од сто лансирање. [5] [6]

Циклон-3

Првото лансирање на тристепената ракета-носач (11K68) беше извршено во јуни 1977 година . [7] Последниот, 122. беше изведен од космодромот Плесецк на 30 јануари 2009 година . [7] 7 лансирање на Cyclone-3 LV биле неуспешни. [осум]
Тежина на лансирање: 187 тони.
Масата на излезната носивост: Нкр = 200 km - 3,6 тони; Нкр = 1000 км - 2,5 тони.

Циклон-4

Носачот Циклон-4 е подобрена верзија на тристепената ракета-носач Циклон-3.

Поради голем број проблеми, вклучително и со финансирањето на проектот, првото лансирање на ракетата беше постојано одложувано. Најпрво беше планирано за 2010 година , подоцна одложено за 2013 година , потоа за 2014 година , но на крајот се уште не е реализирано. [9] [10] . Како резултат на тоа, во јануари 2015 година, претседателката на Бразил Дилма Русеф одлучи да го прекине учеството на латиноамериканската страна во проектот [11] .

Циклон-4М

Заеднички украинско-канадски проект. По анализата на барањата на пазарот за лансирање во вселената, започна развојот на носач од средна класа за комерцијални мисии за лансирање на вселенски летала со тежина до 5 тони во ниската орбита на Земјата и до 3,4 тони во сончево-синхрони орбити. Во тек е дизајнирање на ракетата-носач, а во 2018 година е планирано да започне изградбата на специјализиран космодром.

Циклон-1М

Во април 2019 година, дизајнерското биро „Јужноје“ објави развој на ракета-носач од лесна класа, способна да испорача товар од 750 кг во сончева синхрона орбита со надморска височина од 600 км [12] [13] . Носачот има распоред во три фази; локациите на територијата на регионите Николаев или Керсон во Украина беа посочени како можни локации за лансирање.

Вселенско летало лансирано од Cyclones

Ракетата-носач се користеше како дел од тестовите во рамките на програмата за ракетна одбрана (сателитски ловец). Севкупно, во периодот од 1969 до 1982 година, во интерес на спротивставување на вселенските објекти, носачите 11K69 лансираа три целни вселенски летала и 18 вселенски летала пресретнувачи [14] . Пресретнувањето на објекти беше обезбедено на надморска височина до 1000 km. [14]

модификации на проектили од серијата Р-36

 • R-36 / R-36 orb („орбитална“) - боевата глава отиде во вселената
 • R-36M „Сатана“ (15A14)
 • R-36M UTTH „Сатана“ (15A18) (НАТО класификација: SS-18 Mod 4)
 • Р-36М2 „Војевода“ (15А18М) (според класификацијата на НАТО: СС-18 Мод 5 „Сатана“, СС-18 Мод 6 „Сатана“)
 • Р-36М3 „Икар“ (проект)
 • вселенски ракети:

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Циклонско лансирање . www.cosmoworld.ru . Преземено на 27 септември 2017 година.
 2. Khartron OJSC - Нашата приказна (непристапна врска) . Преземено на 16 јуни 2010 година. Архивирана на 27 август 2008 година.
 3. Компјутерска технологија за ракети и вселенски системи (непристапна врска) . Преземено на 16 јуни 2010 година. Архивирана на 11 март 2010 година.
 4. Статистика за лансирање на Циклон-2 . КБ „Јужноје“.
 5. Опис на циклонот-4 (непристапна врска) . Кју Јужноје. Преземено на 2 јуни 2015 година. Архивирана на 21 мај 2017 година.
 6. Споредба на лансери од средна класа . Википедија.
 7. 1 2 3 Украинската ракета-носач „Циклон-3“ успешно лансираше руски научен сателит во орбитата , interfax.com.ua , 30.01.2009
 8. Статистика за лансирање на Циклон-3 . Биро за дизајн Yuzhnoye. Датум на лекување: 17 јануари 2010 г.
 9. Украинска ракета: од Челомеј до Коломојски - MIC.име
 10. Лансирањето на украинската ракета-носач Циклон-4 е одложено до 2014 година . РИА Новости (10 април 2013 година). Преземено на 12 април 2013 година. Архивирана на 18 април 2013 година.
 11. http://sputniknews.com/business/20150409/1020687150.html Бразил се откажа од проектот за заеднички сателитски систем за лансирање со Украина
 12. Украинците го претставија проектот за лесна ракета „Циклон-1М“
 13. Биро за дизајн Јужноје - Циклон-1М
 14. 1 2 NPO Yuzhnoye (непристапна врска) . Преземено на 23 јануари 2008 година. Архивирана на 5 февруари 2008 година.

Врски