Ден на руските вселенски сили

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете во навигација Одете на пребарување

Денот на руските вселенски сили е празник кој се слави секоја година во руските вселенски сили на 4 октомври .

Професионалниот празник е воспоставен со указ на претседателот на Руската Федерација - Русија бр. 549 „За воспоставување професионални празници и незаборавни денови во вооружените сили на Руската Федерација“, од 31 мај 2006 година, [1] . Празникот е темпиран на денот на лансирањето на првиот вештачки сателит на Земјата , кој во 1957 година ја отвори хрониката на космонаутиката , вклучително и војската.

исто така види

Белешки (уреди)