Поделба

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Поделба на гранични бродови, 2010 година
Поделба на артилериски полк на маршот, март 1943 година .
Одбор на дневна евиденција за бројот на соборени американски авиони и војници на 43-та противвоздушна ракетна дивизија : 2.080 непријателски авиони од 5 август 1964 година до 8 јули 1967 година
Организациска структура на 2. мешана артилериска дивизија на 1074. артилериски полк на 108. моторизирана пушка дивизија за летото 1986 година .

Поделба (од француската поделба „поделба; одвојување“) во воените работи - различни видови формации ( подединици , воени единици и формации ) [1] . Како формирањето на тактички ешалон одговара на баталјон од други борбени оружја . Како баталјон, дивизија е најмалата единица која има штаб [2] [3] .

Значењето на терминот „поделба“

Во воените работи, дивизијата може да ги има следните концепти [1] [4] [5] [6] [7] :

 1. главната огнена и тактичка подединица во артилерија , во ракетни сили, во противвоздушна артилерија, во противвоздушни ракетни сили во армиите во сегашната фаза;
 2. тактичка единица во коњаничките трупи на повеќе држави во 19 и првата половина на 20 век. Во Црвената армија коњанички дивизии постоеле во периодот 20-40. Секој се состоеше од 2-3 ескадрили. Исто така, коњаничката дивизија вклучувала механизирана дивизија составена од тенковска ескадрила и ескадрила оклопни возила ;
 3. воена единица во Црвената армија, составена од неколку оклопни возови ;
 4. посебна единица во Црвената армија, во трупите за радио инженерство и трупите за електронско војување ( посебни радио дивизии Осназ ) [8] ;
 5. воена единица во воздухопловните сили на Црвената армија . За време на Големата патриотска војна, имаше и поделби на бараж балони;
 6. поддивизија на бродови од 1 ранг во Советската морнарица / Руската морнарица , која е дел од борбена единица (ракетно-артилериска, артилериска, електромеханичка, авијација). Може да се состои од неколку батерии , кули, групи. Може да има и поделби на артилерија од главниот калибар , дивизии за движење , електрични дивизии , дивизии за преживување и други;
 7. единица за обука во голем број воени училишта (артилерија, противвоздушна артилерија, гранични трупи и други). Може да се состои од повеќе батерии или групи за обука;
 8. тактичко формирање на неколку бродови од III и IV ранг. Поделбата на бродови може да биде одвоена, или да биде дел од бригадите на бродови или поделби на бродови . Бродови Поделби IV одделение обично се дели на единици и единици ;
 9. формирање на милитаризирана гарда во трупите на НКВД , слична на пушки баталјон [9] .

Кратко име

Скратеното име на поделбата, усвоено во извори на руски јазик - dn . На пример [10] :

 • зрдн - противвоздушна ракетна дивизија;
 • adn - артилериски баталјон.

Употреба на терминот „поделба“ на други јазици

Во изворите на руски јазик, терминот „дивизија“ се користи за да се однесува на формации во артилериските трупи , ракетните трупи и трупите за воздушна одбрана на други држави, кои се аналогни на поделбата во вооружените сили на СССР / вооружените сили на РФ; без разлика на националноста [10] .

Во исто време, на други јазици за да се опишат таквите формации (вклучувајќи го и формирањето на вооружените сили на СССР и вооружените сили на РФ ) на кои се користи терминот „дивизија“ во извори на руски јазик), терминот „баталјон“ се користи. На пример, поделбите во моторизирани пушки и воздушни дивизии на вооружените сили на СССР и вооружените сили на РФ [11] во извори на англиски јазик се означени со терминот „баталјон“ [12] [13] :

 • баталјон за самоодни хаубици;
 • баталјон за ракетни фрлачи;
 • противтенковски артилериски баталјон - противтенковски баталјон;
 • противвоздушен ракетно-артилериски баталјон - противвоздушен баталјон;
 • мешан артилериски баталјон - композитен артилериски баталјон.

исто така види

Белешки (уреди)

 1. 1 2 Колектив на автори. Том 3, статии „Дивизија“ и „Поделба на бродови“ // Воена енциклопедија / Ед. П.В. Грачев . - М .: Воено издаваштво , 1995 .-- S. 68 .-- 543 стр. - 10.000 примероци. - ISBN 5-203-00748-9 .
 2. Колектив на автори. Том 8, статија „Штаб“ // Советска воена енциклопедија во 8 тома (второ издание) / Ед. Гречко А.А. - М .: Воено издаваштво , 1980 .-- S. 532-535. - 690 стр. - 105.000 примероци
 3. Колектив на автори. Том 8, статија „Штаб“ // Воена енциклопедија / Ед. Иванов С.Б. - М .: Воениздат , 2004 .-- С. 457-460. - 543 стр. - 10.000 примероци. - ISBN 5-203-01875-8 .
 4. тим од автори. статии „Дивизија“ и „Поделба на бродови“ // „Поморски речник“ / Чернавин В.Н. - М .: Воено издаваштво , 1989. - стр. 130. - 511 стр. - 100.000 примероци - ISBN 5-203-00174-X .
 5. Колектив на автори. Том 3, статии „Дивизија“ и „Поделба на бродови“ // Советска воена енциклопедија / Ед. Огаркова Н.В. - М .: Воено издаваштво , 1977 .-- S. 178-179. - 678 стр. - 105.000 примероци
 6. Колектив на автори. Том 1, статии „Дивизија“ и „Поделба на бродови“ // Воен енциклопедиски речник / Ед. Горкина А.П. - М .: Голема руска енциклопедија , 2001 .-- S. 510-511. - 848 стр. - 5000 примероци. - ISBN 5-85270-219-6 .
 7. TSB . - Т. 8. - М. , 1972 година.-- С. 245.
 8. Фесков В.И., Голиков В.И., Калашников К.А., Слугин С.А. Поглавје IX „Специјални сили“. Дел IV „Радио-технички трупи и служба за електронско војување“ // „Вооружените сили на СССР по Втората светска војна: од Црвената армија до Советскиот Сојуз. Дел 1: Копнени сили“. - Томск: Издавачка куќа на Универзитетот Томск, 2013. - S. 319-320. - 640 стр. - 500 примероци. - ISBN 978-5-89503-530-6 .
 9. Историја на домашни специјални служби и агенции за спроведување на законот. Историски локалитет на Валентин Мзареулов
 10. 1 2 Референтни податоци. „Вооружени сили на странски земји“ // Странски воен преглед : Месечен магазин. - М .: Издавачка куќа и печатница на весникот „Краснаја звезда“, 2006. - бр. 2 . - S. 49-80 . - ISSN 0134-921X .
 11. Фесков В.И., Голиков В.И., Калашников К.А., Слугин С.А. Додаток 4.7 „Штабот на дивизија за моторизирана пушка во 80-тите“; Поглавје 6.1 „Воздушно-десантни сили на советската армија“ // „Вооружените сили на СССР по Втората светска војна: од Црвената армија до Советскиот Сојуз. Дел 1: Копнени сили „.. - Томск: Издавачка куќа на Универзитетот Томск, 2013. - стр. 181 и 242. - 640 стр. - ISBN 978-5-89503-530-6 .
 12. Колектив на автори. Дел 4. „Организација“ // Теренски прирачник бр. 100-2-3 „Советската армија: трупи, организација и опрема“ / Ед. Карл Е. Вуоно [en] . - Вашингтон : Канцеларија за печатење на Владата на САД, 1991 година. - S. 32 (4-9) - 188 (4-158). - 456 стр.
 13. Марк Галеоти. „Војската на Путин“ // „Модерната руска армија 1992–2016 година“ .. - Оксфорд : издаваштво Osprey , 2017. - стр. 28. - 68 стр. - ISBN 978-1-47281-909-3 .

Литература

Врски