Оваа статија е меѓу добрите статии

Дмитриј Михајлович Боброк Волински

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Дмитриј Михајлович Боброк-Волински
Принцот Владимир Андреевич и Дмитриј Михајлович Боброк Волински во заседа. Аналитички комплет за лице
Принцот Владимир Андреевич и Дмитриј Михајлович Боброк Волински во заседа. Аналитички комплет за лице
Раѓање непознат
Смртта по 1389 г
Род Гедиминовичи или Руриковичи
Сопружник 1-ви : Н
2-ри : Ана
Деца Од првиот брак :
* Борис Волински
* Дејвид Вороној
Од вториот брак :
* Василиј
Воена служба
Припадност Големото Војводство од Москва , Големото Војводство Владимир
Тип на војска пешадија, коњаница
Ранг војвода
Битки

Дмитриј Михајлович Боброк Волински , или Дмитриј Михајлович Боброк Волинец (починал по 1389 година ) - ѕверски принц , бојар и гувернер на големиот војвода Дмитриј Иванович Донској . По потекло од Волин , но неговото точно потекло не е познато. Во 1360-тите се преселил во Москва за да му служи на големиот војвода, каде што зазел водечко место меѓу московските болјари. Тој се покажа како талентиран командант, многу извонредни победи се поврзани со неговото име. Во 1380 година, Дмитриј Михајлович беше командант на полк од заседа во битката кај Куликово , кој ја реши нејзината судбина. Последното веродостојно спомнување на принцот датира од 1389 година.

Дмитриј Михајлович се смета за предок на благородните семејства на Волински и Вороновци, подоцна Ворони-Волински [1] .

Потекло

Дмитриј Михајлович дојде од Волин . Неговото точно потекло не е наведено во историските документи. Постојат неколку хипотези за неговото потекло.

Во генеалошките списоци нема информации за потеклото на Дмитриј. Во „ Кадифената книга “ тој е прикажан со кнежевска титула. Подоцнежните истражувачи не се обидоа да ја оспорат оваа вест; модерната историографија ја препознава како факт. Сепак, прашањето од која кнежевска династија потекнува Дмитриј - Рурикович или Гедиминович , останува отворено [2] .

Г.А. Власиев , кој беше првиот од истражувачите што ја проучуваше историјата на семејствата Волин и Воронов, беше скептичен за кнежевското потекло на Дмитриј Михајлович. Во исто време, тој изрази верзија дека прекарот на Дмитриј - Боброк - може да се поврзе со местото од каде што доаѓа: во Волин, недалеку од Лавов, има мал град Бобрка на реката Боберка . Според Власиев, Дмитриј можел да биде ситен суверен принц [3] . Тој го споменува Дмитриј Михајлович без титулата принц и С.М. Соловјов [4] , но не го поставил прашањето за потеклото на Дмитриј. Во писмото од 1372 година, меѓу болјарите на Дмитриј Донској, Дмитриј Михајлович се споменува без кнежевска титула [5] . Во исто време, во аналите, Дмитриј Михајлович се споменува со кнежевска титула. В.Л. Јанин претпоставил дека титулата на принцот се должи на фактот дека Дмитриј бил зет на големиот војвода [6] . Но, според А.В. Кузмин , кој ја проучувал историјата на некои семејства кои ја изгубиле својата кнежевска титула, вклучително и Волинск, само официјалниот статус бил одразен во актите, а дневните општествени активности на луѓето биле забележани во аналите [7] .

Хипотеза за потекло од Гедиминас

Многу истражувачи веруваа дека Дмитриј припаѓа на династијата Рурик. Сепак, на крајот на 19 век , П.Н.Петров и А.В.Ексемљарски изнесоа хипотеза според која Дмитриј потекнува од династијата Гедиминович . Како татко на Дмитриј, еден од синовите на Гедимин бил означен со името Коријат , во крштевањето Мајкл [8] [9] . Оваа гледна точка беше поддржана од многу истражувачи, особено Г.В. Вернадски и В.А. Кучкин [10] [11] [12] [13] . Исто така, постои верзија дека Дмитриј бил син на друг Гедиминович - Волински принц Михаил Љубартович , внук на Гедимин [14] . Покрај тоа, во написот за Дмитриј во рускиот биографски речник , Дмитриј се идентификува не само со Дмитриј Коријатович , туку и со Дмитриј Алибуртович [15] . Принцот Дмитриј Алибуртович Кључевски се смета за син на Љубарт Гедиминович [16] . Неговото гледиште беше поддржано од И.А. Голубцов [17] . Сепак, ниту Кључевски ниту Голубцов не ги идентификувале Дмитриј Михајлович и Дмитриј Алибуртович [18] .

Како и да е, хипотезата за потеклото на Дмитриј од Гедимин е оспорена од голем број историчари. А.В. Кузмин, кој првично ја поддржувал традиционалната верзија на потеклото на Дмитриј од Коријат [19] , подоцна ја отфрлил [20] .

Кузминовата хипотеза

Во своето дело посветено на семејството Волински [21] , Кузмин детално ги анализирал изворите за биографијата на Дмитриј Михајлович Боброк Волински. Во написот на „ Рогошкиот хроничар “ за 1356 година, се посочува дека „ Истото лето, големиот принц Иван Иванович му го даде својот син на Литву за Корјадов[22] . Подоцнежната „ Никон хроника “ на ова место известува дека големиот војвода Иван II Иванович ја дал својата ќерка „ на Литванија за синот на Кариадов, внукот на Гедиманов[23] . Н.М. Карамзин, врз основа на непознат извор [24], известува дека во тоа време големиот војвода Иван II ја оженил својата ќерка за принцот Дмитриј Коријатович, внук на Олгерд [25] . Во исто време, генеалогијата на Волински укажува дека големиот војвода Дмитриј Иванович Донској (син на Иван II Иванович) се оженил со Дмитриј Михајлович Боброк Волински „неговата сестра, принцезата Ана“ [26] . Можно е врз основа на споредба на овие вести да се заклучи дека Дмитриј Михајлович е едно лице со Дмитриј Коријатович [27] .

Но, според Кузмин, Дмитриј Коријатович и Дмитриј Михајлович се различни принцови. Судејќи според прекарот, поседите на вториот се наоѓале во Волинија, додека кнезовите Коријатовичи биле суверени принцови во земјата Подолск . Во Волинија, покрај Гедиминидите, локалните кнезови исто така ги задржаа своите суверени права, вклучително и кнезовите Острог , кои, според утврдената верзија, беа Рурикович - потомци или на Туров-Пинск [28] или на галициските принцови (потомци на Даниел Галицки ). Меѓу синовите на принцот Даниел од Острог се споменуваат Михаил и Дмитриј Данилович . Тие се споменуваат меѓу загинатите во битката кај Ворскла на 12 август 1399 година [29] . Покрај тоа, некои хроники го нарекуваат Дмитриј „Принцот од Волински“ [30] [31] . Врз основа на ова, Кузмин верува дека Дмитриј Михајлович, кој го имал истиот прекар „Волински“, бил близок роднина на принцовите Острог , припаѓал на помладата линија на семејството. Според неговото мислење, прекарот на помладите претставници на кланот не ги одразувал сопственичките права на Волин, туку припаѓање на династијата Волин [32] .

Кузмин, исто така, се обиде да врати кој би можел да биде Михаил, таткото на Дмитриј Михајлович. Според него, Михаил би можел да биде брат на принцот Даниел од Острог. Во 1334/1349 година, големиот војвода од Литванија Олгерд, сакајќи да побара воена помош од Златната орда против Полска, испратил амбасада до Кан Јанибек , на чело со неговиот брат Коријат. Но, според московскиот хроничар, на истото место отишле и амбасадорите на големиот војвода на Владимир Симеон Гордиот , кој го обвинил Олгерд дека „ Олгерд и неговите браќа улус го опустошиле неговото наследство на големиот принц “, по што ханот наредил да ги предаде амбасадорите на Олгерд на амбасадорите на Симеон, кои ги одведоа заробениците во Москва. Дури во 1350 година Симеон се помирил со Олжирд со отпуштање на амбасадорите. Заедно со Коријат во амбасадата учествувал и „литванскиот принц“ Михаил. Ју. Волф сугерираше дека тоа би можел да биде во Пинск кнез Михаил Narimuntovich [33] , но неговиот имот се наоѓа далеку од границата со Полска. Според Кузмин, поверојатно е дека принцот Михаил, кој отишол во амбасадата, би можел да биде татко на Дмитриј Михајлович, чиј имот бил веднаш близу границата. Сепак, не постои целосна доверба дека оваа хипотеза е точна [32] .

Биографија

Во служба на московските принцови

Раните години на Дмитриј не се опфатени со извори, но истражувачите се обидоа да ја реконструираат неговата биографија. Според Г.А. Власиев, Дмитриј можел да биде сопственик на Бобрка и околината. Во средината на XIV век, полскиот крал Казимир III Велики се обиде да го освои Волин, затоа оваа област беше опустошена, постојано преминувајќи од Литванците на Полјаците и обратно. Не можејќи да го одбрани својот имот или не сакајќи да го послуша полскиот крал, Дмитриј можел да ги остави и да отиде во служба на големите кнезови на Владимир [3] .

Авторот на статијата во „Рускиот биографски речник“ споменува дека Дмитриј најпрво завршил во служба на нижниновгородскиот принц Дмитриј Константинович , кој го направил илјада , а од него отишол во служба на Дмитриј Донској [15] . Оваа вест се навраќа на локалното писмо на Дмитриј Константинович Суздалски, кое е цитирано од С. М. Соловјов. Зборува за локален спор меѓу волинскиот принц Дмитриј Алибуртович, кого Соловјов го сметаше за едно лице со Дмитриј Михајлович, со принцот Иван Василевич „Городецки“. Писмото е датирано од 1367/1368 година. До наше време дојде во две листи. Претходниот, пократок список е датиран во 1721 година, во него се споменува Дмитриј Алибуртович. Во поцелосен список, датиран од 1733 година, неговото име го нема. Иако постојат сомневања за веродостојноста на ова писмо, бидејќи институцијата парохијализам е позната во Русија дури од средината на 15 век [18] , Кључевски го побива ова мислење, сметајќи дека комплетната листа е копија на всушност постоечко писмо, кое се чувало во манастирот Печерски во Нижни Новгород . Списокот од 1721 година е создаден, според Кључевски, за време на судењето на Артеми Волински (потомок на Дмитриј Михајлович), неговата основа може да биде копија од протографот на списокот од 1733 година [34] [35] .

Не се знае точно кога Дмитриј Михајлович се појавил во Москва . Педигре известува дека Дмитриј Михајлович заминал со неговите два сина, Борис и Дејвид, по што големиот војвода Дмитриј Донској му ја дал својата сестра. Во раните педигре, датумот на поаѓање не е означен. Веселовски споменува дека Дмитриј Михајлович по генеалогија заминал во битката кај Куликово , но тој самиот е на мислење дека заминал многу порано, бидејќи хрониките го споменуваат во московската служба од 1371 година [36] . Во списокот Архив III на првото издание на изданието на генеалошката книга во 43 поглавја со атрибути, што се заснова на „ Суверена генеалогија “, се посочува дека Дмитриј Михајлович се појавил летото 6888 година (1380) [37] . Сепак, овој датум е вметнат и е земен, најверојатно, од „ Приказната за масакрот на Мамаев “ без употреба на овие хроники [38] . В.А. Кучкин верува дека Дмитриј Михајлович се појавил во Москва во 1366-1369 година [11] .

Во времето кога Дмитриј Михајлович беше во московската служба, во московското кнежевство имаше „реорганизација на воената служба“. Во исто време, имаше зголемување на „военото значење на“ судот „на Големиот војвода, составен од болјари и слободни слуги“ [39] .

Во служба на Дмитриј Донској, Дмитриј Михајлович брзо зазеде видно место во кругот на великиот војвода, кој на крајот ја остави својата сестра за него [3] [36] . Покрај тоа, тој се покажа како талентиран гувернер. Во 1371 година, имаше воен конфликт помеѓу Дмитриј Донској и рјазанскиот принц Олег Иванович . Во битката кај Скорнишчево, московската војска, командувана од Дмитриј Михајлович, му нанела страшен пораз на Олег, кој бил принуден привремено да се откаже од титулата принц од Рјазан - на негово место бил затворен принцот Владимир Дмитриевич , сојузник на московскиот принц. [40] .

Во 1372 година, Дмитриј Михајлович беше именуван за првиот меѓу болјарите кој, за време на договорот со Олгерд и неговите сојузници од Смоленск и Твер, го бакнуваа крстот како претставници на Дмитриј Донској и неговиот братучед, принцот Владимир Андреевич од Серпухов [5] [40] .

Во 1376 година учествувал во успешна кампања против Волга Бугарија . Таму тој, заедно со синовите на суздалскиот принц Василиј Кирдијапа и Иван, на 16 март ги порази владетелите на Бугарите - емирот Хасан-Кан и штитеникот од ордата Мухамед-Султан. Како резултат на победата, добиен е откуп од 5.000 рубли [41] .

На 9 декември 1379 година, Дмитриј Михајлович, заедно со принцовите Владимир Андреевич Серпуховски и Андреј Олгердович, отидоа во поход кон кнежеството Брјанск . Како резултат на тоа, беа заземени градовите Трубчевск и Стародуб , како и голем број други имоти. Еден од резултатите на оваа воена кампања беше тоа што принцот Дмитриј Олгердович , кој пред тоа владееше во Трубчевск, се пресели со својот двор во служба во Москва [39] [40] .

Битката кај Куликово

Сергиј Радонежски ги благословува Дмитриј Донској, Дмитриј Боброк-Волински и Владимир Серпуховски пред кампањата против Татарите. Висок релјеф на првата катедрала на Христос Спасителот, чувана во Донскиот манастир
Војводата Дмитриј Боброк Волинец ја слуша земјата пред битката кај Куликово / Легендата за масакрот на Мамаев. Ракопис од 17 век. Гим

Еден од најпознатите факти во биографијата на Дмитриј Михајлович е неговото учество во битката кај Куликово на 8 септември 1380 година [36] . Според „Легендата за битката на Мамаев“, во тоа време тој веќе „ намерно бил брз командант велми[42] .

Заедно со големиот војвода Дмитриј Донској, Дмитриј Михајлович размислуваше за распоредот на трупите и тактиката на битката. „Легендата за масакрот на Мамаев“ наведува епизода во која се пренесува како тој ја слушал земјата:

" И говорни пакети: „И има и знак на искушение“. И јас се симнав од коњот и долго го боцкав десното уво на земја. Се кревам, и пикни и дишам од моето срце. И во еден говор големиот принц: „Што има таму, брате Дмитриј? Тој е премногу млад и не му кажува, но големиот принц многу го поттикнува. Тој рече: „Едната битка е на плоштадот, а другата е непријатна. Слушнав како земјата плаче на два дела: земјата се плаши, како жена, залудно плаче за своите деца со елински глас, додека другата земја, како девојка, со еден експлозија ме води со жален глас, како луле, жално е да се слуша велми. Но, пред тоа, има многу од тие знаци на уметнички борби, за ова, заради сега, се надевам на благодатта Божја - преку молитвата на светите страсти Борис и Глеб, вашите роднини и други. Чудотворци, руски шампиони, заради победите на гнасните Татари. И вашите христољубиви намери ќе паднат многу, но и вашето време, вашата слава ќе биде“ [43] . "

Во время битвы, вместе с серпуховским князем Владимиром Андреевичем, Дмитрий Михайлович командовал засадным полком, вступившим в битву только через 5 часов после её начала, вовремя «направлени разумным своим воеводою» [44] . Атака Засадного полка оказалась очень успешной и своевременной — она была нанесена с тылу, и татаро-монголы её не ожидали. Их конница была загнана в реку и уничтожена, остальные в ужасе бежали. Эта атака решила исход битвы и привела к победе русских войск [40] .

После боя Дмитрий Донской сказал Дмитрию Михайловичу:

« Въистину, Дмитрие, не ложь твои примѣты, подобает ти всегда въеводою быти [45] . »

Вклад Дмитрия Михайловича в победу русской армии в Куликовской битве и его полководческий дар остались в памяти потомков [40] [46] [47] [48] [49] .

Возвратившаяся с победой армия была торжественно встречена в Коломне . Там в честь победы, по мнению ряда исследователей, Дмитрий Михайлович основал Бобренев монастырь . Сведения об основании монастыря в 1380-е годы подтверждаются археологическим изучением строений монастыря. Возможно, что монастырь был семейным — потомки Дмитрия имели земельные владения в этих местах [40] [50] .

Последующие годы

После Куликовской битвы биографических сведений о Дмитрии Михайловиче очень мало. В источниках он упоминается только однажды: между 13 апреля и 16 мая 1389 года он как первый боярин подписался на духовной Дмитрия Донского. После этого сведения о нём исчезают [51] .

Г. В. Вернадский обратил внимание на то, что в «Никоновской летописи» в числе князей, погибших в битве на Ворскле 12 августа 1399 года, названы князья Дмитрий и Лев Кориатовичи [52] , хотя в других летописях в перечне погибших князей указан только Лев [31] [53] [54] [55] . Вернадский, отождествляя Дмитрия Кориатовича и Дмитрия Михайловича, предположил, что после того, как хан Тохтамыш подчинил себе Дмитрия Донского, сторонники борьбы с татарами, в том числе Дмитрий Михайлович вместе с сыновьями Ольгерда Андреем и Дмитрием , перешли на службу к Витовту , найдя в нём единомышленника [10] . Хотя реконструкция Вернадским биографий Андрея и Дмитрия Ольгердовичей, а также Дмитрия Михайловича противоречит другим источникам [27] , она принимается рядом историков [14] [56] .

Но далеко не все согласны с этой версией. В. Л. Янин на основании родословцев Волынских и синодика Клопского монастыря (ок. 1650 года) постарался восстановить последующие факты биографии Дмитрия. В родословце Волынских рассказывается о трагедии, произошедшей в семье Дмитрия: его сын, родившийся от брака с сестрой Дмитрия Донского, в пятнадцатилетнем возрасте упал с коня и разбился насмерть [36] . По реконструкции Янина, под впечатлением от этой трагедии Дмитрий и его жена ушли из мирской жизни. Янин считает, что монашеским именем Дмитрия стало Максим и что он умер не ранее начала XV века [57] . Эта реконструкция встретила доброжелательные отзывы в российской историографии [58] [59] . Кроме того, данная реконструкция противоречит отождествлению Дмитрия Михайловича и Дмитрия Кориатовича [51] .

В то же время А. В. Кузьмин постарался развить и уточнить реконструкцию Янина. Для этого он привлёк данные Ростовского синодика, в котором среди лиц, умерших в начале XV века, упоминается «князь Дионисий Волынский» [60] . Кузьмин предположил, что здесь имеется в виду именно Дмитрий Михайлович Боброк и что умер он до 1411 года. По его мнению, монашеским именем Дмитрия было Дионисий, а имя Максим относится не к Дмитрию, а к одному из его сыновей [51] .

Брак и дети

Некоторые источники сообщают, что Дмитрий был бездетен [9] , однако это противоречит сведениям родословных.

Согласно родословным, Дмитрий был женат дважды. Имя первой жены неизвестно, на ней Дмитрий женился ещё на Волыни. От этого брака родилось двое сыновей:

 • Борис Дмитриевич Волынский , в некоторых родословных указан боярином [37] [51] [61] , но документального упоминания о его боярстве нет [36] . Борис князем не писался и стал родоначальником дворянского рода Волынских [61] [62] , имея шесть сыновей: Семёна, Осипа (бездетен), Полуехта. Селивана. Михаила, Михаила.
 • Давыд Дмитриевич Вороной , в некоторых родословных указан боярином [37] [51] [61] , но документального упоминания о его боярстве нет [36] . Давыд князем не писался и стал родоначальником дворянского рода Вороных-Волынских [61] [62] имея сына Григория.

Уже после приезда в Москву Дмитрий Михайлович женился на сестре великого князя Владимирского Дмитрия Донского. Согласно родословным, её звали Анна [37] [61] . Точно не установлено, когда это произошло. Р. Г. Скрынников предположил, что это произошло после 1379 года [49] , но А. В. Кузьмин относит событие на более раннюю дату [63] . Достоверно известно об одном сыне от этого брака:

 • Василий , согласно родословным в пятнадцатилетнем возрасте упал с коня и разбился насмерть [36] .

В. Л. Янин на основании анализа синодика Клопского монастыря выдвинул гипотезу, что сыном Дмитрия был святой Михаил Клопский [57] . Эту гипотезу постарался уточнить А. В. Кузьмин, по мнению которого Михаил Клопский скорее был внуком Дмитрия. Отца Михаила Клопского звали Максим, по мнению Кузьмина он мог быть сыном Дмитрия, не попавшим в родословцы, поскольку род от него и его сына не пошёл [51] .

В культуре

Дмитрий Михайлович Боброк является одним из героев цикла исторических романов Д. М. Балашова « Государи московские ». Также он упоминается во многих исторических романах, повествующих о Куликовской битве.

Боброку посвящён четырёхтомный роман Владимира Кожевникова «Забытый».

Примечания

 1. Сост. А.В. Антонов . Памятники истории русского служилого сословия. - М.: Древлехранилище. 2011 г. Рец. Ю.В. Анхимюк. Ю.М. Эскин. Род Дмитрия Михайловича Волынского Боброка. стр. 12; Глава № 24. стр. 108-109. ISBN 978-5-93646-176-7. //РГАДА.Ф.201. (Собрание М.А. Оболенского). Оп. 1. Д. 83.
 2. Кузьмин А. В. Волынские // Фамилии, потерявшие княжеский титул... — С. 720.
 3. 1 2 3 Власьев Г. А. Род Волынских. — С. 2.
 4. Соловьёв С. М. История России с древнейших времен. Т. 3—4. — С. 264, 268, 272, 277, 299, 378, 379.
 5. 1 2 Духовные и договорные грамоты великих и удельных князей XIV—XVI вв. / Подготовил к печати Л.В. Черепнин. Под ред. С.В. Бахрушина. — М.Л. : Издательство АН СССР, 1950. — С. 22, № 6.
 6. Янин В. Л. К вопросу о происхождении Михаила Клопского // Археографический ежегодник за 1978 г. — М. : Наука, 1979. — С. 56 .
 7. Кузьмин А. В. Волынские // Фамилии, потерявшие княжеский титул... — С. 730—731.
 8. История родов русского дворянства: В 2 кн. / авт.-сост. П. Н. Петров . — М. : Современник; Лексика, 1991. — Т. 1. — С. 369, табл. 27. — 50 000 экз.ISBN 5-270-01513-7 .
 9. 1 2 Экземплярский А. В. Боброков-Волынский Димитрий Михайлович // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 10. 1 2 Вернадский Г. В. Монголы и Русь. — С. 287—289.
 11. 1 2 Кучкин В. А. Боброк — Волынский // Отечественная история: История России с древнейших времен до 1917 года: Энциклопедия: В 5 т. / Глав. ред. В. Л. Янин. — М. , 1994. — Т. 1: А — Д . — С. 249 .
 12. Кучкин В. А. Московско-литовское соглашение о перемирии 1372 г. // Древняя Русь. Вопросы медиевистики. — 2000. — № 1 . — С. 10 .
 13. Славянская энциклопедия. Киевская Русь — Московия: в 2 т. / Автор-составитель В. В. Богуславский . — Т. 1 . — С. 221.
 14. 1 2 Энциклопедический фонд России
 15. 1 2 Боброк-Волынский, Димитрий Михайлович // Русский биографический словарь : в 25 томах. — СПб. , 1908. — Т. 3: Бетанкур — Бякстер. — С. 125-126.
 16. Ключевский В. О. Боярская дума древней Руси. — 3-е изд.. — М. , 1902. — С. 539—540.
 17. Акты социально-экономической истории Северо-Восточной Руси конца XIV — начала XVI в.. — М. : Издательство АН СССР. — Т. III. № 308. — С. 338, прим. 1—1.
 18. 1 2 Кузьмин А. В. Волынские // Фамилии, потерявшие княжеский титул... — С. 729.
 19. Кузьмин А. В. К истории московского боярства конца XIV — начала XVI в.: самосознание и «память» // Историческая антропология: место в системе социальных наук, источники и методы интерпретации: Тез. докл. и сообщений науч. конф. / Отв. ред. О. М. Медушевская. — М. , 1998. — С. 141 .
 20. Кузьмин А. В. Гедиминовичи // Русская генеалогия: Энциклопедия / Научн. ред. М. Е. Бычкова. — М. , 1999. — С. 141 .
 21. Кузьмин А. В. Волынские // Фамилии, потерявшие княжеский титул в XIV — 1-й трети XV в. (Ч. 1: Всеволож Заболоцкие, Волынские, Липятины). — С. 718—742.
 22. ПСРЛ. — Т. XV. Вып. 1. Стб. 65. Л. 284об.
 23. ПСРЛ. — Т. X. — С. 228.
 24. Кузьмин предполагает, что это была харатейная « Троицкая летопись », протограф которой, Тверская редакция 1412 года общерусского свода конца XIV или начала XV века, содержится в «Рогожском летописце».
 25. Карамзин Н. М. История государства Российского в 12-ти томах. — М. : Издательство «Наука», 1992. — Т. 4. — С. 168. — ISBN 5-02-008660-6 .
 26. Родословная книга по трем спискам // Временник имп. МОИДР, Кн. X. — 1851. — С. 111—112 .
 27. 1 2 Кузьмин А. В. Волынские // Фамилии, потерявшие княжеский титул... — С. 724—725.
 28. Максимович М. А. Письма о князьях Острожских к графине А. Д. Блудовой. — Киев: В типографии Федорова, 1868. — 54 с.
 29. ПСРЛ. — Т. XVI. Стб. 145.
 30. ПСРЛ. — Т. XI. — С. 174.
 31. 1 2 ПСРЛ. — Т. XV. Вып. 1. Стб. 458—459.
 32. 1 2 Кузьмин А. В. Волынские // Фамилии, потерявшие княжеский титул... — С. 734—736.
 33. Wolff J. Ród Gedimina. Dodatki i poprawki do dzieł K. Stadnickiego: «Synowie Gedymina», «Olgierd i Kiejstut» i «Bracia Władysława Jagiełły». — Krakóv, 1896. — S. 13—14, 20.
 34. Ключевский В. О. Боярская дума Древней Руси. — М. , 1909. — С. 121, 539—540.
 35. Макарихин В. П. О титуле Великого князя Нижегородского Дмитрия Константиновича в «местных» грамотах XIV века // Среднее Поволжье в период феодализма. — Горький, 1985. — С. 19—23 .
 36. 1 2 3 4 5 6 7 Веселовский С. Б . Исследования по истории класса служилых землевладельцев. — С. 285—286.
 37. 1 2 3 4 РГДА. Ф. 181. № 174/280. Л. 78
 38. Кузьмин А. В. Волынские // Фамилии, потерявшие княжеский титул... — С. 718—719.
 39. 1 2 Кучкин В. А. Дмитрий Донской. — С. 81.
 40. 1 2 3 4 5 6 Кузьмин А. В. Волынские // Фамилии, потерявшие княжеский титул... — С. 737—739.
 41. ПСРЛ. — Т. XV. Вып. 1. Стб. 116—117. Л. 319—319 об.
 42. Сказание о Мамаевом побоище. — С. 168. Л. 385.
 43. Сказание о Мамаевом побоище. — С. 172. Л. 391—392.
 44. Сказание о Мамаевом побоище. — С. 181. Л. 406.
 45. Сказание о Мамаевом побоище. — С. 184. Л. 412.
 46. Кучкин В. А. Дмитрий Донской. — С. 76.
 47. Тихомиров Н. М. Древняя Русь. — М. , 1975. — С. 387—388.
 48. Бескровный Л. Г. (отв. ред.). Куликовская битва. Сборник статей. — М. : Наука, 1984. — С. 241—243.
 49. 1 2 Скрынников Р. Г. Куликовская битва. — С. 66—67.
 50. Святыни Коломны, «Богородице-Рождественский Обетный Бобренев мужской монастырь», 2006.
 51. 1 2 3 4 5 6 Кузьмин А. В. Волынские // Фамилии, потерявшие княжеский титул... — С. 740—741.
 52. ПСРЛ. — М. , 2001. — Т. XI. — С. 174.
 53. ПСРЛ. — М. ; Л. , 1949. — Т. XXV. — С. 229. Л. 321.
 54. ПСРЛ. — Т. XXXIV. — С. 150. Л. 421—421 об.
 55. ПСРЛ. — Т. XXXV. — С. 52. Л. 57—77 об.
 56. Греков И. Б. , Шахмагонов Ф. Ф. Мир истории. Русские земли в XIII—XV веках. — М. : Молодая Гвардия, 1988.
 57. 1 2 Янин В. Л. К вопросу о происхождении Михаила Клопского // Археографический ежегодник за 1978 г. — М. : Наука, 1979. — С. 52—61 .
 58. Горский А. Д. Куликовская битва 1380 г. в исторической науке. — С. 36.
 59. Дмитриев Л. А. Житие Михаила Клопского // Словарь книжников и книжности Древней Руси . Вып. 2 (вторая половина XIV — XVI вв.). Ч. 1: А—К / Отв. ред. Д. С. Лихачев. — Л. , 1988. — С. 302.
 60. Конев С. В. Синодикология. Часть II: Ростовский родословный синодик // Историческая география. — Екатеринбург; Нью-Йорк, 1995. — Вып. 6 . — С. 102, Л. 51 .
 61. 1 2 3 4 5 Кузьмин А. В. Фамилии, потерявшие княжеский титул... — С. 782.
 62. 1 2 Кузьмин А. В. Фамилии, потерявшие княжеский титул... — С. 779.
 63. Кузьмин А. В. Волынские // Фамилии, потерявшие княжеский титул... — С. 767, прим. 212.

Литература

 • Славянская энциклопедия. Киевская Русь — Московия: в 2 т. / Автор-составитель В. В. Богуславский . — М. : ОЛМА-ПРЕСС, 2001. — Т. 1 . — 784 с. — 5000 экз.ISBN 5-224-02249-5 .
 • Веселовский С. Б . Исследования по истории класса служилых землевладельцев. — М. : Наука , 1969. — 584 с. — 4500 экз.
 • Вернадский Г. В. Монголы и Русь / пер. с англ.. — Тверь; М. , 1997.
 • Власьев Г. А. Род Волынских . — СПб. : Тип. Морского Министерства, 1911. — 75 с.
 • Горский А. Д. Куликовская битва 1380 г. в исторической науке // Куликовская битва в истории и культуре нашей Родины. — М. : Издательство Московского университета, 1983.
 • Кузьмин А. В. Фамилии, потерявшие княжеский титул в XIV — 1-й трети XV в. (Ч. 1: Всеволож Заболоцкие, Волынские, Липятины) // Герменевтика древнерусской литературы. Выпуск 11. — М. : Языки славянской культуры; Прогресс-традиция, 2004. — С. 718—742 . — ISBN 5-9551-0030-X .
 • Кучкин В. А. Дмитрий Донской // Вопросы истории. — 1995. — № 5—6 .
 • Сказание о Мамаевом побоище // Памятники Куликовского цикла / Гл. ред. Б. А. Рыбаков; Ред. В. А. Кучкин. — СПб. : Институт российской истории РАН, 1998. — С.134 —371. — ISBN 5-86789-033-3 .
 • Скрынников Р. Г. Куликовская битва. Проблемы изучения // Куликовская битва в истории и культуре нашей Родины. — М. : Издательство Московского университета, 1983. — С. 43—69.
 • Соловьёв С. М. Сочинения в 18 кн. Кн. II: История России с древнейших времен. Т. 3—4. — М. , 1988.

Ссылки