Антарктичкиот договор

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Амблем на Антарктичкиот договор
Поштенска марка на СССР, 1971 година, посветена на 10-годишнината од Антарктичкиот договор

Антарктичкиот договор е договор кој предвидува демилитаризација на регионот на Антарктикот , негова употреба за исклучиво мирни цели и негова трансформација во зона без нуклеарно оружје. Договорот беше склучен на 1 декември 1959 година во Вашингтон, а стапи на сила на 23 јуни 1961 година откако беше потпишан од 13 држави - оригинални страни.

Цели

Главната цел на договорот е да се обезбеди користење на Антарктикот во интерес на целото човештво. Таа, исто така, обезбедува слобода на научно истражување и ја поттикнува меѓународната соработка. Секакви нуклеарни експлозии и отстранување на радиоактивни материјали на Антарктикот се забранети. Во 1982 година, како дел од Договорниот систем на Антарктикот и спроведувањето на неговиот член IX, стапи на сила Конвенцијата за зачувување на морските живи ресурси на Антарктикот ( CCAMLR ) [1] . Практичната примена на одредбите на оваа Конвенција во практиката е регулирана од страна на Комисијата CCAMLR , која е со седиште во австралискиот град Хобарт во државата Тасманија .

Класификација на страните во договорот

Од јануари 2010 година, 46 држави се потписнички на договорот, од кои 28 се консултативни страни. Во однос на Договорот, експертите разликуваат три групи земји [2] :

  • Оние кои имаа територијални претензии пред неговото потпишување се Австралија, Аргентина, Велика Британија, Нов Зеланд, Норвешка, Франција и Чиле.
  • Правото на такви тврдења го задржува Перу [ извор не е наведен 1780 дена ] , Советски Сојуз / Русија, САД и Јужна Африка.
  • Оние без официјални територијални претензии се Белгија, Бугарија, Бразил, Германија, Индија, Италија, Кина, Пакистан, Полска, Романија, Украина, Уругвај, Чешка, Шведска, Еквадор, Јужна Кореја и Јапонија.

Земјите учеснички во договорот

Оригиналните членови се со задебелени букви .

Земјата Советодавно гласање Ефективна дата
Австралија Да 23 јуни 1961 година
Австрија 25 август 1987 година
Аргентина Да 23 јуни 1961 година
Белорусија 19 јули 2006 година
Белгија Да 23 јуни 1961 година
Бугарија Да 11 септември 1978 година
Бразил Да 16 мај 1975 година
Велика Британија Да 23 јуни 1961 година
Венецуела 24 март 1999 г
Унгарија 27 јануари 1984 година
Гватемала 31 јули 1991 година
Германија Да 5 февруари 1979 година
Грција 8 јануари 1987 година
Данска 20 мај 1965 година
Индија Да 19 август 1983 година
Исланд 13 октомври 2015 година
Шпанија Да 31 март 1982 година
Италија Да 18 март 1981 година
Казахстан 27 јануари 2015 година
Канада Да 4 мај 1988 година
Кина Да 8 јуни 1983 година
Колумбија 31 јануари 1989 година
НДРК 21 јануари 1987 година
Куба 16 август 1984 година
Малезија 31 октомври 2011 година
Монако 30 мај 2008 година
Монголија 23 март 2015 година
Холандија Да 30 март 1967 година
Нов Зеланд Да 23 јуни 1961 година
Норвешка Да 23 јуни 1961 година
Пакистан 1 март 2012 година
Папуа Нова Гвинеја 16 септември 1975 година
Перу Да 10 април 1981 година
Полска Да 23 јуни 1961 година
Португалија 29 јануари 2010 година
Република Кореја Да 28 јануари 1986 година
СССР Русија Да 23 јуни 1961 година
Романија 15 септември 1971 година
Словачка 1 јануари 1993 година
САД Да 23 јуни 1961 година
Турција 24 јануари 2006 година
Украина Да 28 октомври 1992 година
Уругвај Да 11 јануари 1980 година
Финска Да 15 мај 1984 година
Франција Да 23 јуни 1961 година
чешки Да 14 јуни 1962 година
Чиле Да 23 јуни 1961 година
Швајцарија 24 април 1984 година
Шведска Да 21 јануари 1987 година
Еквадор Да 15 септември 1987 година
Естонија 17 мај 2001 година
Јужна Африка Да 23 јуни 1961 година
Јапонија Да 23 јуни 1961 година

Ажурирање од декември 2018 година [3]

Белешки (уреди)

  1. CCAMLR Конвенција (целосен текст)
  2. Gateway House, кој ќе го контролира Антарктикот ? - Фер набљудувач, 17 јануари 2013 година. (Англиски)
  3. Забави

Врски