2,5-диметокси-4-јодоамфетамин

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
2,5-диметокси-4-јодоамфетамин
Слика на хемиска структура
Слика на молекуларен модел
Општо
Систематски
Име
1- (4- јодо- 2,5-диметоксифенил) пропан- 2- амин
Кратенки DOI
Традиционални имиња 2,5-диметокси-4-јодоамфетамин
Хемија формула C 11 H 16 ИНО 2
Стаорец формула C 11 H 18 ИНО 2
Физички својства
Моларна маса 321.15471 g / mol
Класификација
Рег. Број на CAS 64584-34-5
PubChem
НАСМЕВКИ
InChI
ЧЕБИ 64629
ChemSpider
Податоците се базираат на стандардни услови (25 ° C, 100 kPa), освен ако не е поинаку наведено.

2,5-диметокси-4-јодоамфетамин ( ДОИ ) е хемиско соединение од класата амфетамин . Психоделичен , агонист на 5-HT 2A рецептори . Типична орална доза е 1,5-3 mg, времетраењето на дејството е 16-30 часа.

Литература

  • А. Шулгин. PiHKAL: The DOI (инж.) (1991). Преземено на 28 ноември 2009 година.