Романови

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Романови
Куќата на Романоф.svg
Земјата Руска држава , Руската империја
Куќа на предците Род на Андреј Кобила [1] / династија Олденбург
Основач Никита Романович Захариин-Јуриев
Последниот владетел Николај II Александрович
Тековното поглавје Марија Владимировна Романова или Андреј Андреевич Романов
Година на основање XVI век
Пристрасност 1917 година ( февруарската револуција )
Јуниор линии
Наслови

види Суверен наслов :

Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Романови на Родовод

Романови се руско бојарско семејство кое носи такво презиме од крајот на 16 век ; од 1613 година - династијата на руските цареви и од 1721 година - серуските императори, а подоцна - царевите на Полска , големите војводи на Литванија и Финска , војводите од Олденбург и Холштајн-Готорп и големите мајстори на Редот на Малта .

Директниот огранок на семејството Романов на серускиот трон беше потиснат по смртта на царицата Елизабета Петровна ; од 5 јануари 1762 година, царскиот престол преминал преку женската линија до династијата Холштајн-Готорп-Романов, син на принцезата Ана Петровна и војводата Карл Фридрих од Холштајн-Готорп , со династички договор нивниот син Карл Петер Улрих од Холштајн- Готорп (идниот император на Русија Петар III од ) признат како член на Царската куќа на Романов. Така, според генеалошките правила, царското семејство ( династија ) се нарекува Холштајн-Готорп-Романовскаја ( Холштајн-Готорп-Романовскаја ) [3] .

Презиме Романовс

Фјодор Никитич (познато како патријарх Филарет ) беше првиот од семејството што го носеше презимето Романов во чест на неговиот татко Никита Романович и дедото Роман Јуриевич Захариин. Законски, членовите на кралските, а потоа и на царските семејства воопшто не носеа презимиња („Царевич Иван Алексеевич “, „Големиот војвода Николај Николаевич “ итн.).

Покрај тоа, од 1761 година, во Русија владееле потомците на синот на Ана Петровна и војводата од Холштајн-Готорп Карл-Фридрих, кој не потекнувал од Романови по машка линија, туку од Холштајн-Готорп (помладата гранка од династијата Олденбург , позната уште од 12 век ). Во генеалошката литература, претставниците на династијата, почнувајќи од Петар III, се нарекуваат Холштајн-Готорп-Романовци . И покрај тоа, од 20 век, имињата „Романовци“ и „Куќа на Романови“ вообичаено се користат за официјално да се означи Руската царска куќа , грбот на болјарите Романов бил вклучен во официјалното законодавство, а во 1913 година тројцата стогодишнината од куќата на Романови беше нашироко прославена (за повеќе детали, видете Руска царска куќа # Презиме ).

По 1917 година, речиси сите членови на владејачката куќа почнаа официјално да го носат името на Романови (според законите на привремената влада , а потоа и во егзил ). Исклучок се само потомците на големиот војвода Дмитриј Павлович . Тој беше еден од Романови кои го признаа Кирил Владимирович за император во егзил. Бракот на Дмитриј Павлович со Одри Емери го призна Кирил како моргански брак на член на владејачката куќа, а неговата сопруга и децата ја добија титулата принцови на Романовски-Илински. Остатокот од Романови, исто така, склучуваа моргански (од гледна точка на рускиот закон за наследување на престолот) бракови, но не сметаа дека е неопходно да го сменат презимето (за повеќе детали, видете Романовци по 1917 година # Презиме ) .

Грб

Семејни стебла

Историјата на Романови

Позадина

Според традицијата на предците, предците на Романови заминале во Русија „од Прусија “ на почетокот на XIV век . Сепак, историчарот Веселовски смета дека Романови се од Новгород [4] .

За прв сигурен предок на Романови и на ред други благороднички семејства се смета Андреј Кобила , болјарот на московскиот принц Симеон Гордиот . Потомците на Фјодор Кошка почнаа да го добиваат прекарот Кошкини. Децата на Захари Иванович Кошкин станаа Кошкин-Захариини, а внуците беа едноставно Захариини. Од Јуриј Захариевич отидоа Захарините-Јуриеви.

Благодарение на бракот на Иван IV Грозни со Анастасија Романовна Захарина, семејството Захариини-Јуриеви се зближило со кралскиот двор во 16 век , а по задушувањето на московскиот огранок на Руриковичи, тие почнале да го бараат тронот.

Најстарата ќерка на Александар Борисович Горбатого-Шуиски , Евдокија, била мажена за Никита Романович Захариин , дедото на цар Михаил [5] [6] , што им дало причина на Романови да го извлечат своето потекло од Рурик . Не сите историчари ја сметаат за мајка на Федор Никитич: некои [7] [8] се на мислење дека друга сопруга на Никита, Варвара Головина, била мајка на Федор.

Кралеви

Владејачката куќа на Романови (под Александар III). (уред. 1886)

Во 1613 година, на тронот бил избран внукот на Анастасија и синот на Фјодор Никитич, Михаил Фјодорович , а неговото потомство (кое традиционално се нарекува „Куќата на Романови“) владеело со Русија до 1917 година .

Севкупно, династијата Романов и даде на земјата 5 кралеви: Михаил Федорович , неговиот син Алексеј Михајлович и неговите три сина - Федор Алексеевич , Иван V и Петар I. Вториот ја презеде царската титула во 1721 година.

Цареви

Првиот император од династијата Романови бил Петар Велики . Тој беше наследен како автократска царица од неговата сопруга Катерина I , чие потекло сè уште останува мистерија. По нејзината смрт, тронот премина на внукот на императорот од неговиот прв брак - Петар II , со неговата смрт беше скратена машката генерација на цар Михаил Федорович.

Поради понатамошни интриги, линијата на наследство на децата на Петар Велики беше замрзната, а царскиот престол и беше доделен на ќерката на царот Иван V (постариот брат на Петар I) - Ана Јоановна . Ја наследил правнукот на Иван V- Јован VI Антонович , син на војводата од Брауншвајг, единствениот претставник на рускиот трон на династијата Мекленбург-Брауншвајг-Романов . Вториот беше соборен од неговата тетка, „ќерката на Петрова“ - царицата Елизабета . До крајот на животот останала немажена и бездетна и ја пренела круната на синот на нејзината сестра Ана Петровна . Царицата Елизабета беше последниот владејачки претставник на семејството Романов без мешање со странски династии.

Филијала Holstein-Gottorp-Romanovskaya

Ана Петровна и војводата Карл Фридрих

По бракот на Ана Петровна со војводата Карл од Холштајн-Готорп, семејството Романов всушност преминало во семејството Холштајн-Готорп, меѓутоа, според династички договор, синот од овој брак (идниот Петар III ) бил признат како член на Куќата на Романов.

Така, според генеалошките правила, царското семејство се нарекува Холштајн-Готорп-Романовски [3] , што се одразува на семејниот грб на Романови и грбот на Руската империја .

Почнувајќи од Петар III и Катерина II , поточно, од нивниот син Павле I , престолот во Домот на Романови беше донесен речиси во права линија, без сложеноста на генеалогиите од претходниот период, особено благодарение на декретот издадена од императорот Павле I за наследување на тронот во директна машка линија во 1797 година ... Павле I бил наследен од неговиот најстар син Александар I , кој немал синови. Вториот син, великиот војвода Константин Павлович, се откажа од тронот (што беше една од причините за Декебристичкото востание ). Следниот император бил третиот син на Павле - Николај I. Наследниците на тронот уште од времето на Екатерина Велика ја носеа титулата Царевич .

Него го наследил најстариот син Александар II . Неговиот најстар син Царевич Николај Александрович починал од туберкулоза на 21-годишна возраст, а следен император бил вториот син Александар III , кој бил наследен од најстариот син, последниот руски владетел Николај II , кој абдицирал и потоа бил застрелан . Номинално, големиот војвода Михаил Александрович бил император 16 часа.

Така, 7 императори потекнуваат од гранката Холштајн-Готорп на Романови.

19ти век

Семејно стебло на руските гранки на војводите од Лехтенберг, принцовите од Олденбург, војводите од Мекленбург и нивниот однос со куќата на Романов

Во 19 век, царското семејство енормно се зголемило. Беа усвоени посебни закони - „Институција на царското семејство“ во изданијата од 1797 и 1886 година, со кои се регулираат правата и обврските на членовите на семејството, како и материјалните аспекти на нивното постоење, особено титулата принц на царството. била воведена крв за премногу далечни потомци на царевите. За повеќе детали видете Руската царска куќа .

Уште три гранки на Романови (по женската линија) влегле во Руската царска куќа [9] и многу од августовските династии во Европа биле поврзани:

династија грб белешки глава на брат или сестра
династии кои припаѓаат на Руската царска куќа
Холштајн-Готорп-Романовс Бласон Рус Романов-Холштајн-Готорп.svg Потекнува од големата војвотка Ана Петровна (ќерка на Петар I ) и нејзиниот сопруг Карл Фридрих од Холштајн-Готорп Марија Владимировна Романова или Андреј Андреевич Романов
Лехтенберг (Бохарне) CoA на војводите од Лехтенберг, принцовите Романовски (1852-1974) .svg Потекнува од големата војвотка Марија Николаевна (ќерка на Николај I ) и нејзиниот сопруг војводата Максимилијан од Лехтенберг Николас-Александар-Фриц од Лехтенберг, седми војвода од Лехтенберг
Олденбург Грбови Grand Duché d Oldenbourg.svg Потекнува од војводата од Олденбург Петар Георгиевич , кој се оженил со Екатерина Павловна (ќерка на императорот Павле I ). Современите потомци го носат морганското презиме фон Зарнекау или Сарнекау . Грофот Петар Константинович фон Царнекау [10]
Мекленбург-Стрелиц Грб на Големото Војводство Мекленбург - Strelitz.svg Доаѓа од бракот на големата војвотка Катерина Михајловна со војводата Џорџ-Август од Мекленбург-Стрелицки . Борвин, војвода од Мекленбург-Стрелиц
сродни династии
Мекленбург-Шверин Грб на Големото Војводство Мекленбург - Шверин.svg 1-Потекнува од бракот на големата војвотка Елена Павловна (ќерка на императорот Павле I ) со престолонаследникот Фридрих Лудвиг Лудвиг од Мекленбург-Шверин .

2-Потекнува од бракот на големата војвотка Анастасија Михајловна со големиот војвода Фредерик Франц III од Мекленбург-Шверин .

1 и 2- Војвотката Доната од Мекленбург-Шверин
Саксо-Вајмар-Ајзенах Грб на Големото Војводство Саксо-Вајмар-Ајзенах.svg Доаѓа од бракот на големата војвотка Марија Павловна (ќерка на императорот Павле I ) со големиот војвода Карл Фридрих од Саксо-Вајмар-Ајзенах . Принцот Мајкл од Саксо-Вајмар-Ајзенах
Портокал-Насау Кралскиот грб на Холандија.svg Доаѓа од бракот на големата војвотка Ана Павловна (ќерка на императорот Павле I ) со холандскиот крал Вил II . Кралот Вилем-Александар од Холандија
Александровс Александров IX 140.jpg Вонбрачната гранка потекнува од големиот војвода Константин Павлович и Клара Ана де Лоран . Сродната гранка во машката линија беше скратена. бр
грчки Глугсбург Кралскиот грб на Грција.svg 1-Потекнува од бракот на големата војвотка Олга Константиновна со грчкиот крал Џорџ I.

2-Потекнува од бракот на големата војвотка Елена Владимировна со принцот Николај од Грција и Данска . Сродната гранка во машката линија беше скратена.

1- Грчкиот крал Константин II

2-бр

Виртемберг Грб на Кралството Виртемберг 1817-1921 година.svg Происходит от брака великой княжны Веры Константиновны с герцогом Евгением Вюртембергским . Родственная ветвь по мужской линии пресеклась. нет
Маунтбеттены ,

маркизы Милфорд-Хейвены

Coat of Arms of George Mountbatten, 2nd Marquess of Milford Haven.svg Происходит от брака графини Надежды Михайловны де Торби (матрилинейной дочери Михаила Михайловича ) с Джорджом Луисом Маунтбеттеном, 2-м маркизом Милфорд-Хейвеном . Джордж Маунтбеттен, 4-й маркиз Милфорд-Хейвен
Юсуповы Armoiries de la famille Iousoupov (1799).jpg Происходит от брака княжны крови императорской Ирины Александровны с князем Феликсом Феликсовичем Юсуповым, графом Сумароков-Эльстоном . Родственная ветвь по мужской линии пресеклась. нет
Саксен-Кобург-Готские , герцоги Эдинбургские Coat of Arms of Alfred, Duke of Edinburgh.svg Происходит от брака великой княжны Марии Александровны (дочери императора Александра II ) с Альфредом Саксен-Кобург-Готским, герцогом Эдинбургским . Родственная ветвь по мужской линии пресеклась. нет
Лейнингены Leiningen coat of arms.jpg Происходит от брака княжны крови императорской Марии Кирилловны с Карлом III, князем Лейнингенским . князь Николай Кириллович Лейнинген-Романов
Гогенцоллерны Greater imperial coat of arms of Germany.svg Происходит от брака княжны крови императорской Киры Кирилловны с принцом Луи Фердинандом Прусским . Георг Фридрих Фердинанд, принц Прусский
Бернадоты Blason du Prince Lennart duc de Smaland.svg Происходит от брака великой княжны Марии Павловны с принцом Вильгельмом, герцогом Сёдерманландским . Бьёрн Вильгельм Бернандот
князья Палей RU COA prince Paley XX, 1.jpg Происходит от морганатического брака великого князя Павла Александровича и Ольги Валериановны Карнович (фон Пистолькорс, Романова, Палей) . Родственная ветвь по мужской линии пресеклась. нет
Юрьевские Yuryevsky 14-3.jpg Происходит от морганатического брака императора Александра II и княжны Екатерины Михайловны Долгоруковой, княгини Юрьевской князь Георгий Александрович Юрьевский
Куликовские-Романовы Kulikovsky 10-112.jpg Происходит от брака великой княжны Ольги Александровны с Николаем Александровичем Куликовским . Пол Эдвард Ларсен-Куликовский
Царская семья в 1913 году. Великая княгиня Ольга Николаевна , великая княгиня Мария Николаевна , Николай II , царица Александра Фёдоровна , великая княгиня Анастасия Николаевна , царевич Алексей Николаевич и великая княгиня Татьяна Николаевна .

Романовы после 1917 года

В начале 1917 года династия Романовых насчитывала 65 членов [11] (в том числе 32 представителя мужского пола), 18 [11] из которых (в том числе 13 мужчин ) были убиты большевиками в 1918—1919 годах в Екатеринбурге , Алапаевске , Петербурге . Спасшиеся 47 человек оказались в изгнании за границей (в основном во Франции и США).

В 1920—1930-х годах значительная часть представителей династии продолжала надеяться на крах советской власти в России и восстановление монархии. Великая княжна Ольга Константиновна в ноябре-декабре 1920 года была регентом Греции и приняла в страну часть беженцев из России. В 1942 году двоим представителям Дома Романовых предлагали черногорский престол. Существует Объединение членов рода Романовых .

Все нынешние представители этого рода являются потомками четырёх сыновей императора Николая I:

Генетические исследования

В 1991 году из обнаруженного в окрестностях Екатеринбурга группового захоронения были извлечены найденные там останки людей со следами насильственной смерти. По факту обнаружения останков убитых Генеральной прокуратурой и Бюро Главной судебно-медицинской экспертизы РФ была назначена комплексная экспертиза; в комиссию экспертов вошли представители различных областей науки. Исследование останков традиционными антропологическими методами показало, что захоронено было девять человек [12] .

Включённый в состав комиссии специалист по молекулярной генетике Павел Иванов выполнил исследование ДНК , извлечённой из останков этих 9 человек . Анализ аллельного состояния молекулярно-генетических маркеров ДНК выявил среди останков семейную группу из 5 человек , включавшую отца, мать и трёх дочерей (остальные 4 индивида не обнаруживали родственных связей ни с членами данной группы, ни между собой). Сопоставление же митохондриальной ДНК с использовавшимися в качестве объектов сравнения образцами митохондриальной ДНК, выделенной из крови ныне живущих родственников по женской линии как императора (герцог Файф и графиня Шереметьева-Сфири), так и императрицы (герцог Эдинбургский), убедительно подтвердило, что среди захороненных действительно находятся пять расстрелянных 17 июля 1918 года представителей династии Романовых: Николай II, Александра Фёдоровна и три их дочери [12] .

Старший следователь-криминалист Следственного комитета РФ Владимир Соловьёв , руководивший этими работами и доказавший, что найденные под Екатеринбургом останки принадлежат семье убитого монарха, рассказывает, что изначально с идентификацией были проблемы: "мы находили родственников и путём переговоров убеждали их сдать анализ крови на ДНК — в 1990-х ДНК определяли по анализу крови. Среди них, например, супруг королевы Великобритании принц Филипп Маунтбаттен (он — потомок Николая I [К 1] ), переговоры проходили при посредничестве принца Майкла Кентского . При расшифровке ДНК Николая II экспертов ожидал неожиданный сюрприз — гетероплазмия или мутация в том участке ДНК, где, по уверениям учёных, раньше ни у кого из людей такого явления не наблюдалось. Условно говоря, если обозначить участок гена буквой, то у императора в этом месте наблюдалось две «буквы» [13] .

В 1990-х годах эксгумировали тело брата Николая II — цесаревича Георгия Александровича . Это решило многолетнюю проблему нахождения ДНК ближайших родственников последнего императора (зарубежные потомки отказывались предоставить материал). Сравнение анализов митохондриальной ДНК императора и цесаревича, выполненное П. Л. Ивановым, показало полную идентичность [12] . «С медицинской, научной, криминалистической, наконец, точек зрения результат был превосходный. Полное совпадение генотипа Георгия Александровича с генотипом так называемого „скелета № 4“ (под таким номером значились останки Николая II), включая даже тот сдвоенный элемент в ДНК» [13] .

Для сравнительного анализа генетической последовательности Николая II были использованы данные теста мтДНК его племянника — Т. Н. Куликовского-Романова (сына Ольги Александровны ) [14] . Для Александры Фёдоровны генетическим сравнительным материалом послужили данные об исследовании генетического материала принца Филиппа, герцога Эдинбургского, которые были взяты из книги Брайана Сайкса « Семь дочерей Евы ».

«Точка в этой истории была поставлена в 2008 году. Известно, что в 1891-м на тогда ещё наследника престола цесаревича Николая Александровича в японском городе Оцу было совершено покушение . Японский полицейский нанёс ему несколько ударов саблей. В Государственном Эрмитаже сохранилась рубаха Николая II со следами крови. Впервые появилась возможность провести прямое сравнение генотипа императора с генотипом обнаруженных под Екатеринбургом останков. Всё совпало. В том числе и генетическая мутация» [13] [15] . Ниже приводится сравнительная таблица результатов генетических исследований останков последнего российского императора:

Имя Гаплоидная
группа
Последовательность Мт-ДНК (HVR1 / HVR2)
Николай II T 16126C, 16169Y [16] , 16294T, 16296T 73G, 263G, 315.1C
Т. Н. Куликовский-Романов T 16126C, 16169Y, 16294T, 16296T 73G, 263G, 315.1C

Останки Александры Фёдоровны и троих её детей, похороненных вместе с ней, продемонстрировали точное [ прояснить ] соответствие с 740 нуклеотидами митохондриальной ДНК принца Филиппа.

Имя Гаплоидная
группа
Последовательность Мт-ДНК (HVR1 / HVR2)
Александра Фёдоровна Романова H 16111T, 16357C, 16519C 263G, 315.1C, 524.1A и 524.2C
Принц Филипп H 16111T, 16357C 263G, 315.1C

В 2008—2009 годах были проведены исследования обнаруженных в 2007 году останков, предварительно идентифицированных как тела двух остальных детей Николая II — цесаревича Алексея и великой княжны Марии . Исследования проводились в Институте общей генетики РАН (Москва) Е. И. Рогаевым , в Лаборатории по идентификации ДНК Вооружённых сил США (AFDIL) и лаборатории Инсбрукского (Австрия) медицинского института (GMI). Одновременно был проведён повторный анализ ДНК останков из первого захоронения. В результате был сделан окончательный вывод: оба захоронения действительно содержат останки всей царской семьи, расстрелянной в 1918 году [15] [17] . Между российскими и американскими исследователями имеется лишь одно расхождение: американцы считают, что во втором захоронении находятся останки не Марии, а Анастасии [18] .

Проведённый в 2009 году анализ ДНК внучки родной сестры принца Филиппа и правнучки принцессы Беатрис, дочери королевы Виктории и родной тёти Александры Фёдоровны, показали полное совпадение мтДНК их и Александры Фёдоровны с детьми. [15] [17] Помимо этого, была найдена мутация гемофилии B у Алексея, а также у Александры Фёдоровны и Анастасии (у женщин — гетерозиготное носительство) [15] [19] .

В сентябре 2015 года Следственным комитетом РФ возобновлено изучение останков царской семьи, которое по предварительной оценке займёт не более двух месяцев. [20]

В искусстве

См. также

Примечания

Комментарии
 1. Бабушкой Филиппа была великая княжна Ольга Константиновна , одна из дочерей великого князя Константина Николаевича , которая вышла замуж за короля Греции Георга I .
Источники
 1. Условное название.
 2. 1 2 3 4 Свод Законов Российской Империи. Том I. Глава 6 «О титуле Его Императорскаго Величества и о Государственномъ гербѣ.». Статья 59.
 3. 1 2 Родословная книга Всероссійскаго дворянства . // Составилъ В. Дурасов. — Ч. I. — Градъ Св. Петра, 1906.
 4. См. например, Веселовский С. Б . Род Кобылы // Исследования по истории класса служилых землевладельцев. — С. 140—141.
 5. Пчелов Е. В. Рюриковичи. История династии. — М. : Олма-Пресс, 2001.
 6. Козляков В. Михаил Фёдорович. — М. : Молодая гвардия, 2004. — ( ЖЗЛ )
 7. Петров П. Н. История родов русского дворянства
 8. Широкорад А. Б. Путь к трону. — М. : Астрель, 2004.
 9. В. Балязин. Последний император (недоступная ссылка) . Дата обращения: 22 мая 2013. Архивировано 6 января 2014 года.
 10. Petr Konstantinovich von Zarnekau, Count von Zarnekau (англ.) . www.wikidata.org. Дата обращения: 31 марта 2020.
 11. 1 2 Хрусталёв В. М. Похищение и убийство Михаила Романова // Великий князь Михаил Александрович. — М. : Вече, 2008. — С. 489—505. — 544 с. — (Царский дом). — 3000 экз.ISBN 978-5-9533-3598-0 .
 12. 1 2 3 Янковский Н. К. Молекулярно-генетические методы в руках детектива, или опыт исследования останков семьи последнего российского императора // Соросовский образовательный журнал . — 1996. — № 2 . — С. 21—27 .
 13. 1 2 3 «От Алексея и Марии осталось 60 граммов на двоих» // Культура
 14. Рогаев Е. И. и др. Сравнение последовательностей митохондриальной ДНК Т. Н. Куликовского-Романова, племянника царя Николая II Романова, и ДНК предполагаемых останков царя // Генетика . — 1996. — № 12 . — С. 1690—1692 .
 15. 1 2 3 4 Рогаев Е.И. и др. Достижения и особенности в работе с древней ДНК и с ДНК из сложных криминалистических образцов. // Acta Naturae . — 2009. — № 3 . — С. 64—76 .
 16. Последовательность царского генома содержит новые мутации в позиции 169, при которой данное состояние называется гетероплазмией — наличием более чем одного митохондриального типа в клетках организма, то есть наличием нормальных и мутантных мтДНК у одного отдельного лица. Останки брата царя — Георгия Романова (ум. в 1899), которые также были эксгумированы при исследовании, помогли определить идентичность, в том числе и в гетероплазмии 16169Y.
 17. 1 2 Rogaev EI et al. Genomic identification in the historical case of the Nicholas II royal family. // Proc Natl Acad Sci USA . — 2009. — № 106(13) . — С. 5258—5263 .
 18. Полный отчёт Архивировано 12 декабря 2011 года.
 19. Rogaev EI, Grigorenko AP, Faskhutdinova G, Kittler EL, Moliaka YK. Genotype analysis identifies the cause of the «royal disease». // Science . — 2009. — № 326(5954) . — С. 817 .
 20. Исследование останков царской семьи Романовых займет 1,5-2 месяца

Литература

Ссылки