Домен на највисоко ниво

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Горно (прво) ниво на домен ( Англиски. Домен од највисоко ниво , TLD) - највисоко ниво во хиерархијата на системот за имиња на домен (DNS) по коренскиот домен ( Engl. Root домен). Тоа е почетната точка на референца (од десно кон лево) од која започнува името на интернет доменот : ( www или домен (и) од n-то ниво, разделени со точки.) . Домен од второ ниво . домен од највисоко (прво) ниво ...
на пример www . википедија . org

Бидејќи секое име на интернет домен се состои од неколку делови, одделени со точки и напишани во обратен редослед, доменот на највисоко ниво е последен дел од името на доменот. На пример, во името на доменот ru.wikipedia.org, доменот на највисоко ниво е org или ORG , бидејќи случајот не е важен во имињата на домени.

Администрација

Воспоставувањето, одржувањето и администрирањето на домени од највисоко ниво првично беа ангажирани на чело со Џон Постел организацијата на IANA (од Eng. Of Internet the Assigned Numbers Authority - «Administration of Internet address space»), која работеше според договор со Министерството за Одбрана на Соединетите Американски Држави . По неговата смрт, овие прашања беа префрлени на друга меѓународна организација ICANN - The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ( Eng. Of Internet Corporation for the Assigned the Names and Numbers), а функциите на изведувачот се префрлија на американското Министерство за Трговија.

ICANN моментално го одржува и управува со целиот простор за адреси на DNS на Интернет, освен за ограничените TLD, кои се директно администрирани од американските владини агенции.

Технички, домените од највисоко ниво се достапни преку системот за root сервер DNS контролиран од ICANN.

ICANN објави дека ќе отвори бесплатни регистрации на домени од прво ниво за сите корисници на Интернет на 12 јануари 2012 година.

Од 2013 година, ICANN повеќе не регистрира нови домени зони, туку се занимава само со администрирање на претходно регистрираните.

Класификација

Главни домени

Генеричките домени на највисоко ниво (порано категории) првично се состоеле од gov, edu, com, mil, org и net. На веб-локацијата на IANA на https://www.iana.org/domains/root/db/ е објавена авторитативна листа на постоечки домени од највисоко ниво во коренската зона

Вообичаени псевдодомени

Овие домени не беа присутни во просторот за адреси на DNS, но тие обично се користат при испраќање пошта од Интернет до мрежа со различен метод на адресирање. За да се обработат писма испратени до адреси во овој домен, софтверот за пошта на конкретната машина преку која се испраќа пошта мора да биде соодветно конфигуриран.

 • .uucp - за пристап до машини достапни со UUCP .
 • .bitnet - за испраќање пошта до мрежата БИТНЕТ .
 • .fidonet - за испраќање пошта до мрежата Fidonet . Во моментов, поради промената во вообичаените практики за рутирање помеѓу Интернет и Фидонет, доменот .fidonet.org најчесто се користи наместо овој псевдодомен .
 • голем број постари системи исто така го користат доменот .локален највисоко ниво за адреси кои се користат во истата машина или локална мрежа. Адресата .localdomain исто така често се користи за адресирање на тековниот компјутер.

Застарени и неискористени домени

 • .nato - структурата на меѓународната организација НАТО - моментално не се користи, барем во јавно достапниот дел на Интернет, од каде што беше отстранет во јули 1996 година .
 • .web е домен доделен од IANA за користење од Image Online Design, приватен комерцијален регистратор. Поради негодување на јавноста, коренските сервери на овој домен никогаш не беа поврзани со јавниот DNS. Моментално тие продолжуваат да функционираат, а на веб-страницата на регистраторот има порака дека наводно е во процедура за регистрација на овој домен кај ICANN.
 • .csnet е домен за комуникација со Компјутерска научна мрежа , универзитетска и научна поштенска мрежа во Соединетите Американски Држави. Тој престана да се користи, очигледно, по спојувањето на CSNET и BITNET , што се случи во 1988 година .
 • .ddn е домен на највисоко ниво за употреба во мрежата на податоци за одбрана на САД. Беше планирано, но никогаш не беше спроведено.

Алтернативни и дополнителни домени на највисоко ниво

Видете исто така: Алтернативни DNS root сервери

Во теорија, секој може да инсталира и да започне со користење на сопствените DNS root сервери . Во пракса, на Интернет периодично се појавуваат различни групи на луѓе и организации кои отвораат алтернативни DNS root сервери за јавна употреба. Како по правило, овие системи го надополнуваат општоприфатениот сет на домени со голем број нови домени од прво ниво, понекогаш тие ја надополнуваат техничката имплементација. На пример, пред да се прошири DNS за да се дозволи употреба на национални азбуки во имиња на домени, беа направени неколку обиди да се создадат дополнителни DNS системи со имиња на домени, вклучувајќи го и првото ниво, кои содржат знаци од одредена национална азбука, како што е рускиот домен. i. ru . Овие обиди не станаа широко распространети, но голем број вакви проекти продолжуваат да постојат до ден-денес.

Бидејќи ICANN традиционално ги игнорира алтернативните проекти , сопствената активност на организацијата во издавањето на нови домени на највисоко ниво во еден момент доведе до конфликт околу доменот .biz , за чија администрација веќе имаше двајца „историски претенденти“. Како резултат на тоа, голем број на алтернативни DNS системи одбија да ги препознаат домените регистрирани во варијантата .biz на ICANN и целосната компатибилност на нивниот адресен простор со DNS на ICANN беше изгубена.

Дополнителни домени од највисоко ниво може да се користат од страна на специјализиран софтвер , по правило, во рамките на истиот компјутер, за пресретнување и потоа обработка на дел од повиците кон Интернет. На пример, доменот .onion го користи анонимната мрежа Tor за пресретнување и потоа насочување повици до скриените услуги на оваа мрежа , а доменот .i2p се користи од софтверот на анонимната мрежа I2P .

Предложени домени на највисоко ниво

Во моментот [ кога? ] го разгледува воведувањето на нови домени на највисоко ниво [1] [2] . Апсолутно секоја организација ќе може да регистрира за себе свои домени на највисоко ниво што одговараат на разни трговски марки, здруженија - имиња на поединечни цели индустрии, а властите - да посветуваат домени на градови, региони итн. [3] . Според експертите [ што? ] , вашиот сопствен домен од прво ниво ќе обезбеди безбедност на брендот [4] . Домените почнаа да работат во 2013 година [5] .

Човекот, гледајќи ја интернет адресата мора да го знае јазикот на неговото пишување (на англиски јазик. На адресата на Интернет ITS треба да го наведете јазик за пишување).

Меѓу првите кандидати за домен од прво ниво се градовите во светот, кои се обединија во заедницата Dotcities. Ова ги вклучува Берлин, Њујорк, Лондон, Виена и други градови во светот.

24 август 2010 година Регистраторот RU-CENTER иницираше создавање на домени од највисоко ниво и .MOSCOW .MOSKVA [6] . На 30 септември 2011 година, проектот беше поддржан од Владата на Москва [7] . Домените беа делегирани на 24 април 2014 година, а на 1 декември 2014 година станаа достапни за регистрација за сите.

Број и број на домени од прво ниво

декември 2017 година:

Најголеми зони на домени (по опаѓачки редослед): .com , .de , .cn , .uk , .net , .org , .info , .ru , .nl , .tk . [десет]

 • Руски домени .рф - 900 илјади [11] , .ru - 5,4 милиони [12] и унија .су - 120 илјади имиња [13] .

Бројот на имиња на домени во домени на највисоко ниво во 2017 година надмина 330 милиони имиња [14] .

Белешки (уреди)

 1. „Отворен е патот за нови домени од највисоко ниво“: http://info.nic.ru/node/3690
 2. „Револуционерна конференција на ICANN“: http://info.nic.ru/node/3706
 3. „ICANN им дозволи на компаниите да регистрираат сопствени домени зони“ (непристапна врска) . Преземено на 9 јули 2011 година. Архивирана на 25 октомври 2011 година.
 4. Сопствен домен
 5. ТАСС-Телеком | ICANN ќе лансира нови домени од прво ниво како .BRAND, .COMPANY, .LUBOESLOVO Архивирана на 19 јануари 2012 година на Wayback Machine
 6. „Компанијата RU-CENTER иницираше проект за создавање домени .MOSCOW и .MOSCOW“
 7. „На денот на Интернетот, владата на Москва ја поддржа иницијативата за воведување на домените .MOSCOW и .MOSCOW“
 8. Извештај за TLD DNSSEC: http://stats.research.icann.org/dns/tld_report/ (англиски)
 9. нова gTLD статистика: https://ntldstats.com/ (инж.)
 10. Број на регистрирани домени од второ ниво: http://research.domaintools.com/statistics/tld-counts/ (англиски)
 11. Интернет технички центар
 12. Статистика на имиња на домени во доменот RU (непристапна врска) . Преземено на 4 јуни 2010 година. Архивирана на 24 февруари 2012 година.
 13. Технички центар Интернет: https://tcinet.ru/upload/misc/2017_nov.pdf
 14. Verisign (инж.)

Поврзани врски