Дружина

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Историја на руската армија
Јавач Мстислав Мстиславович.jpg Армијата на Античка Русија

Новгородска војска

Грб на Русија (XV век) .svg Армијата на руската држава

Руска коа 1699 година korb.png Армијата на Петар I

RU Orel-1825.gif Руската империјална армија

Колчак (бласон) .jpg Руската армија

Ѕвезда на Црвената армија 1918 година.png Работничка и селанска Црвена армија

Значка на Црвената армија.svg Вооружените сили на СССР

Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација.svg Вооружени сили на Руската Федерација
Историја на украинската армија
Јавач Мстислав Мстиславович.jpg Армијата на Античка Русија

Alex K Halych-Volhynia.svg Армија на кнежевството Галиција-Волин

Herb Viyska Zaporozkoho.svg Запорожје војска

Гаидамаки
Опришки

Малиот грб на Руската империја.svg Козачки трупи: Црно Море , Азовско , Буг , Дунав
Османли-нисани.svg Трансдунавски Сич
Словенска легија
Царски грб на империјата на Австрија (1815) .svg Банат Сич
Руски баталјон на планински пушки

Cross-Pattee-Heraldry.svg Вооружени сили на Австро-Унгарија
USS kokarda.svg Украински Сич пушки
Руски коа 1825.png Руската империјална армија
Знаме на Украинската Народна Република (неофицијално, 1917) .svg Украинизација : 1 и 2 украински корпус

Значка на Црвената армија.svg Работничка и селанска Црвена армија
Грб на UNR.svg Армијата на Украинската Народна Република
Алекс К Украинска Держава.svg Армијата на украинската држава
ZUNR coa.svg Украинска галициска армија
Знаме на RPAU.svg Револуционерна востаничка армија на Украина

Карпска Украина COA.svg Карпатски Сич

Значка на Црвената армија.svg Герила движење
Грб на UNR.svg Полескаја Сич
OUN-B-01.svg Украинската востаничка армија

Значка на Црвената армија.svg Советска армија
Значка на Црвената армија.svg Области:
CWEOdVOPrikVOTavVOХВО

Амблем на украинските вооружени сили.svg Вооружените сили на Украина

Дружина е кнежевска војска . Таа беше истиот неопходен елемент во древното руско општество како и принцот. На принцот му беше потребна воена сила, и за да обезбеди внатрешен ред и за да се одбрани од надворешни непријатели. Стражарите беа вистинска воена сила, секогаш подготвена за битка, како и советници на принцот.

Значење

Како воена сила , одредот му помага на принцот да добие профитабилна маса, ја подигнува вредноста на принцот во очите на луѓето: принцот, кој успеа да собере околу себе најголем број вешти воини, е најсигурниот бранител. на неговотокнежевство - и тоа беше од големо значење во ерата на постојана интензивна борба со странците ... Затоа, принцовите го ценат својот тим , се грижат за него, великодушно ги даруваат волонтерите.

Број и состав

Одредот во периодот пред населувањето не е поврзан со земјата, туку само со принцот. Етничкиот состав на одредот не беше хомоген: во кнежевските одреди од 9-12 век има Варангијци , Руси , Финци , Турци , Полјаци , Унгарци . Односот на четата со принцот се заснова на слободен договор . Приклучувањето и напуштањето на одредот е бесплатно: волонтер кој е незадоволен од принцот секогаш може да го остави и да оди кај друг.

Нумеричката сила на одредот беше различна, но се претпоставува дека не надминува неколку стотици луѓе (според Ибн Фадлан од 922 година, заедно со киевскиот принц „ има 400 луѓе од редот на хероите, негови соработници во неговиот замок “; Б. А. Рибаков за замокот на принцот XI-XII век: „ вкупно, според груби проценки, овде би можеле да живеат 250-300 луѓе “). Одредот беше јадрото на армијата и веројатно беше главниот дел од коњаницата , но во големите воени претпријатија, учеството беше забележано како главна воена сила:

  • на крајот на 9-ти - средината на 10-тиот век - трупите на племињата кои се подложени на принцот;
  • во втората половина на X - во првата половина на XI век - полкови навоини “, формирани од нередовни регрути долг период;
  • од средината на XI век - градските полкови, кои по одлука на вече тргнале во поход и од кнезот добиле оружје и коњи.

Во XI-XII век одредот остро поделен на два слоја: најстариот одред, lepshuyu (подобро), преден и molodshuyu одред. Првиот беше составен од кнезови, болјари ; тие ги имаа највисоките позиции, воени и цивилни, - градоначалник , тисјатски , војвода ; тие беа и советници на принцот и највлијателната компонента на вече . Помладиот тим , очигледно, се состоеше од неколку категории: адолесценти (маќеа или деца), кмети , алчни , болјарски деца . Според В.И. Сергеевич , младите биле најниската категорија на помладиот одред и извршувале должности во кнежевскиот двор; меѓу нив може да има неслободни луѓе, робови, додека децата се состојат исклучиво од слободни луѓе.

Концептот на принцот како водач на талкачки одред и владетел на кнежевството бил сосема поинаков.

Функции

Покрај воената служба, членовите на помладиот одред извршуваат различни задачи на принцот, го придружуваат како свита и телохранители. Помладиот одред не учествува во советите на принцовите, со исклучок на воените совети, на кои им беше дозволено дури и на странците кои учествуваа во кампањата како сојузници. Во аналите се споменува дека некои од најстарите воини имале свои одреди . Принцот одржува одред за приходите што ги добива од волостот ; дополнително, одредот добива дел од воениот плен.

За убиството на постариот чувар , обвинет е двоен вира ; со текот на времето, принцовите се обидуваат да го пренесат двојниот вирус на помладите будени. Во случај на смрт на принцот, одредот главно преминал на неговиот наследник. Така, во кнежевството понекогаш имало два чета , стариот и новиот, меѓу кои речиси секогаш се појавувало ривалство. Првиот обично бара стаж; но втората природно ја ужива големата доверба на принцот со кој дошла. Со одобрување на поединечни гранки на куќата на Руриков во некои области, одредот добива повеќе седентарен, локален карактер; во XII век, воините веќе поседуваат имот на земја. Оваа карактеристика постепено ги турка во втор план некогашните функции на болјарите - бирократски и вече, како резултат на тоа, важноста на вече и вече полкови се намалува. Опремата на главното тело на армијата е децентрализирана. Бојарите, некогаш најблиските соработници на принцовите, почнуваат да се спротивставуваат на нивната нова непосредна поддршка - дворот .

Споменик на одредот на Александар Невски во градот Соколиха во Псков (1993 година, скулптор И. И. Козловски, архитект П. С. Бутенко)

Како што земјо-владеењето станало изолирано под постабилно кнежевско владеење, ова последното не само што се засилило, туку и добило локален, територијален карактер. Нејзината административна, организациона активност не можеше, а да не положи раце врз структурата на воените сили, згора на тоа, на таков начин што трупите на придружбата станаа локални, а градските трупи станаа кнезови. А судбината на зборот „одред“ по нивните флуктуации сведочи за ваквото зближување на елементите кои беа хетерогени. Принцовите почнуваат да зборуваат за полиците на полицајците како „свои“ полици и свита наречена војници , извлечени од локалното население, без да ги идентификуваат со неговата лична свита - двор. Концептот на одредот на принцот значително се проширил до крајот на 12 век. Ги опфаќа влијателните повисоки класи на општеството и целата воена сила на владеењето. Одредот бил поделен на принцовиот двор и болјарите, големи и приватни [1] .

Во Западна Европа

Постоењето на одреди е забележано од пишани извори меѓу Германците кои ја нападнале територијата на поранешната Римска империја (главно во Италија и Франција) и меѓу Норманите во северна Франција, северна Германија и Англија. Исто како и во Русија, функциите на одредот беа собирање почит, воени кампањи и заштита на водачот (крал, принц). Првично, одредот беше исклучиво пешачка војска. Одредот имал силно влијание врз кралот и постоел на сметка на пленот, кој кралот го делел со стражарите. Со развојот на феудализмот, одредот го отстапил местото на вообичаената феудална војска.

Зборови слични по значење и звук на зборовите „пријател“ и „одред“ постоеле во некои европски јазици: староанглиски ( drihtin ), старонордиски ( dróttin ) исландски ( drótt ) и други. Се верува дека сите потекнуваат од прагерманскиот друхтиназ - војска, банда.

Белешки (уреди)

  1. Пресњаков А.Е. Кнежествено право во Античка Русија. Предавања за руската историја. Киевска Русија. - М .: Наука, 1993 година

Литература

Извори на