Даблинско јадро

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување

Даблинско јадро ( анг. Dublin Core) - Речник ( семантичка мрежа ) основните концепти на англискиот јазик, наменети за усогласување на метаподатоците за да се опише најширокиот опсег на ресурси. Од 2005 година, речникот е исто така достапен во RDF формат и е популарна основа за опис на ресурсите на семантичката мрежа .

Речникот е поделен на две нивоа:

 • едноставен (неквалификуван, едноставен ), составен од 15 елементи;
 • компетентен (квалификуван, квалификуван ), составен од 18 елементи и група т.н. суптилностите (или квалификаторите ) кои ја усовршуваат семантиката на елементите за да ја зголемат корисноста за наоѓање ресурси.

Семантиката на Даблинското јадро е создадена од меѓународна, интердисциплинарна група професионалци во библиотекарство, компјутерски науки, кодирање текстови, музеи и други сродни групи.

Во Русија, од 1 јули 2011 година, ГОСТ Р 7.0.10-2010 (ISO 15836: 2003) „Национален стандард на Руската Федерација. Систем на стандарди за информации, библиотекарство и објавување. Множество елемент на метаподатоци Даблинско јадро.

Елементи на Даблинското јадро

Едноставен сет на Даблински основен елемент на метаподатоци (Даблински основни елементи на метаподатоци; DCMES) се состои од 15 метаподатоци:

 1. Наслов - наслов;
 2. Создател - творец;
 3. Предмет - предмет;
 4. Опис - опис;
 5. Издавач - издавач;
 6. Соработник - соработник;
 7. Датум - датум;
 8. Тип - тип;
 9. Формат - формат на документ;
 10. Идентификатор - идентификатор;
 11. Извор - извор;
 12. Јазик - јазик;
 13. Однос - односи;
 14. Покриеност - покривање;
 15. Права - авторски права.

Квалификуван (компетентен) сет на даблински основни метаподатоци , покрај 15 -те погоре, може да вклучува:

 • Публика - публика (гледачи);
 • Прованса - потекло;
 • RightHolder - носител на авторски права.

Секој елемент е изборен и може да се повтори. Иницијативата за основни метаподатоци во Даблин (ДЦМИ) опиша стандардни начини за дефинирање на елементите и ја охрабрува употребата на шеми за кодирање и вокабулар. Не постои предефиниран редослед според кој овие ставки се наведени. DCMI, исто така, одржува мал генерички речник препорачан за употреба со елементот Type, кој е долг 12 зборови.

Целосни детали на дефиниции на елементите и односите меѓу нив се опишани во Core Метаданните регистар на Даблин.

Примери за примена

Едно од основните даблински датотеки е рамката за метаподатоци со отворен код ( OMF ), која ја користи ScrollKeeper , која е столбот на системите за помош на GNOME и KDE и столбот на серверот за документи ScrollServer. PBCore исто така се базира на Даблинскиот јадро. Производите за метаподатоци Zope CMF користејќи CMS Plone и Nuxeo CPS, исто така, го имплементираат Даблинското јадро.

DCMI, исто така, одржува листа на проекти што користат Dublin Core на нивните веб -страници.

исто така види

Линкови

За Даблинското јадро на руски јазик