Џибути

(Џумхуријат Џибути)
фр. Република Џибути
Знаме Грб
Мото : „Единствена, Егалите, Пајкс“
Химна : „Песна за знаме“
Џибути на мапата на светот
Датум на независност 27 јуни 1977 година (од Франција )
официјалните јазици арапски , француски
Капитал Џибути
Најголемиот град Џибути
Форма на владеење претседателска република
Политички систем претседателска република [1]
Претседателот Исмаил Омар Геле
премиер Абдулкадер Камил Мохамед
претседател на Народното собрание Мохамед Али Хомед
држава религијата исламот
Територија
• Вкупно 23.200 km² ( 147. во светот )
Популација
• Оценка 921 804 луѓе ( 162. )
Густина 39,73 луѓе / km²
БДП ( ППП )
• Вкупно (2018) 5.120 милијарди [2] долари. ( 166. )
• По глава 4881 $ [2] ( 140-ти )
БДП (номинален)
• Вкупно (2018) 3013000000 [2] долари. ( 161-ти )
• По глава 2872 $ [2] ( 142. )
HDI (2020) 0,524 [3] ( ниско ; 166 место )
Валута Франк Џибути ( DJF, код 268 )
Интернет домен .dj
ISO код Dj
Код на МОК Џи
Телефонски код +253
Временска зона +3
Автомобилски сообраќај десно[4]

Џибути [5] ( арапски جيبوتي ), официјално Република Џибути [5] ( جمهورية جيبوتي ) е држава во Источна Африка , во Рогот на Африка . На исток го мијат водите на Аденскиот Залив . На север, се граничи со Еритреја , на запад и југ - со Етиопија , на југоисток - со непризнатиот Сомалиленд , чија територија меѓународната заедница ја смета за дел од Сомалија .

Етимологија

Со прогласувањето независност од Франција во 1977 година, земјата го добила името Џибути по името на главниот град . Оиконимот „Џибути“, пак, доаѓа од името на Кејп Рас Џибути , на кој се наоѓа градот. Според Е. М. Поспелов , топонимот „Рас Џибути“ доаѓа од нерамната површина на ртот, составена од плитки корални гребени[6] .

Приказна

Џибути, 1940 година

Во првите векови од нашата ера. д. територијата на денешен Џибути била населена со номадски племиња кои ги зборувале кушитските јазици - афар и Иса. Во 5-6 век бил дел од државата Аксум . Во VII век со него управувале арапските султани. Исламот и арапскиот јазик се рашириле меѓу локалното население.

Во 16 век, кога имало војни на сомалискиот полуостров меѓу Португалците и Етиопјаните од една страна и Турците и Сомалијците од друга страна, територијата на денешен Џибути била освоена од Португалците. Во 17 век, владеењето на Арапите повторно било воспоставено. Домородното население го задржало номадскиот начин на живот, Арапите биле управувачки и трговски слоеви на населението.

Во 1862 година, Французите го формализирале нивното поседување на денешно Џибути со договор со султанот од Адала , според кој Франција ја добила територијата населена со Афарс и сидрото во Обок. Во 1881 година, беа основани француски акционерски друштва за развој на областа во областа Аубок. Започна изградбата на модерниот град Џибути. Територијата, наречена Обок, во 1896 година го доби официјалното име на францускиот брег на Сомалија (од 1967 година - француската територија Афарс и Исас ). Во 1889 година, руските доселеници се обиделе да колонизираат дел од францускиот брег на Сомалија. Откако не беа потврдени овластувањата на основачот на колонијата и плановите на Русија, француската флота ги протера колонистите.

Во 1946 година, колонијата на француска Сомалија доби статус на „ прекуморска територија “ на Франција .

Во 1977 година, по референдумот , беше доделена независност, земјата стана позната како Република Џибути. Во 1981 година беше воведен еднопартиски систем (Народен сојуз за напредок).

Политичкиот живот во Џибути, и за време на неговиот престој под колонијалниот протекторат и по стекнувањето независност во 1977 година, беше во голема мера определен од борбата меѓу најголемите етнички групи кои ја населуваат земјата - Афар иИса . Во периодот на колонијалниот мандат во администрацијата доминирала далеку, а по осамостојувањето на државата Иса. Во 1979 година, имаше наплив на незадоволство меѓу афарите и избувна партизанска војна. Во 1991-2000 година во Џибути имаше граѓанска војна која заврши со договор за поделба на власта.

Во 2008 година имаше краткотрајна војна меѓу Џибути и Еритреја.

Географски податоци

Карта на Џибути

Површината на територијата на Џибути е 23.200 km².

Природата

Олеснување

Планинските венци наизменично се менуваат со висорамнини од лава, со конуси од изумрени вулкани. Централниот дел на земјата е окупиран од карпести, песочни или глинести рамнини, од кои најниските делови се заземени од солени езера.

Минерали

Цревата на земјата содржат резерви на варовник и перлит .

Клима

Земјата има пустинска, топла и сува клима: просечната јануарска температура е +26 степени Целзиусови, просечната јулска температура е +36. Има многу малку врнежи - од 45 до 130 mm годишно. [ изворот не е наведен 1482 дена ]

Внатрешни води

Нема постојани реки. Во центарот на земјата има бескрајно езеро Асал , чиј брег е најниската точка во Африка. Езерото со соленост од 350 ‰ е едно од најсолените водни тела во светот.

На југозапад, на границата со Етиопија, се наоѓа соленото езеро Абе . Езерото е граница помеѓу Етиопија и Џибути. Површината на езерото е 340 km 2 , од кои 110 km 2 се во Џибути. [ изворот не е наведен 1482 дена ]

Вегетација

Дракаена омбет на границата на Националниот парк Форе ду Деј [d] (регионот Таџура во Џибути)

Вегетациската покривка е пустинска или полупустинска. Тревната покривка е многу тенка. На некои планински врвови и падини има ретки шуми од смрека , маслинки и багреми . Различни видови на палми расте во оази: на hyphaene на Theba или дум-дланка ( Hyphaene thebaica ), на дланка денот (Феникс dactylifera) [ извор не се наведени 690 дена ]. Земјата се среќава со дрвото Dracaena ombet (Dracaena ombet), исто така познато како "африканско змеј дрво". Авторите на книгата „Ретки растенија на светот“ (1983) го нарекоа овој вид „едно од највпечатливите растенија во Џибути, Етиопија и Судан“ [7] .

Вкупната шумска површина е 0,3% од територијата на земјата [8]

Животински свет

Фауната е лоша. Околу оазите се наоѓаат антилопи , хиени , шакали ; во шумата - мајмуни . Има многу влекачи и инсекти. Крајбрежните води се богати со риби.

Политичка структура

држава

Џибути е република. Во 1896-1946 година - колонија на француска Сомалија. Од 1946 година е прекуморска територија на Франција. Во 1967 година, територијата доби внатрешна самоуправа и стана позната како Француска територија на Афарс и Исас (ФТАИ). На 8 мај 1977 година се одржа референдум на кој мнозинството од населението гласаше за прогласување на независноста на земјата.

Независноста е прогласена на 27 јуни 1977 година. Државата го доби името Република Џибути. Земјата има устав кој беше одобрен со референдум на 4 септември и стапи на сила на 15 септември 1992 година.

Шефот на државата е претседателот. Претседателот се избира со народно гласање за мандат од шест години и може да биде реизбран за уште еден мандат. Претседателот има значително влијание врз владата и е врховен командант на вооружените сили на Џибути .

Законодавната власт му припаѓа на еднодомниот парламент - Националното собрание, кое се состои од 65 пратеници. Пратениците се избираат со општо гласање за мандат од 5 години. Право на глас - од 18 години, право на избор - од 23 години.

Извршната власт ја вршат претседателот и владата (Советот на министри). Владата ја предводи премиерот. Меѓутоа, во земјата доминира кланска социјална хиерархија, поради што овие групи претставници се обидуваат да ги заземат клучните позиции во извршната сфера и да назначат клучна личност од одреден клан на функцијата премиер.

Судскиот систем се заснова на современото право, муслиманското и традиционалното (обичајно) право. Судството го застапува Врховниот суд, основан во 1979 година. Исто така, постојат Високиот апелационен суд и Основниот суд, Трибуналот за безбедност, шеријатските судови, окружните кривични судови и судовите за труд.

Политички партии

Џибути има повеќепартиски систем со над 20 политички партии. Највлијателни се:

• Rassemblement populaire pour le progrès (RPP), лидер - Исмаел Омар Гелех, ген. сек. - Мохамед Али Мохамед. Владејачката партија, единствената легална партија во 1981-1992 година;
  • Претседавач на „Партија за демократска обнова, PDO“ (Parti du renouveau démocratique, PRD) - Абдилахи Хамарејтех, ген. сек. - Маки Хумед Габа. Го поддржува создавањето на демократска влада формирана врз основа на парламентарно мнозинство;
  • Alliance républicaine pour la démocratie (ARD), управувана од Ахмед Дини Ахмед. Главната опозициска партија;
  • Front pour la restauration de l "unité et de la démocratie, FRUD" предводен од Али Мохамед Дауд, генерален сек. забава во март 1996 година.

Вооружените сили на Џибути

Надворешна политика

Административна поделба

Територијата на Џибути е поделена на 5 региони и градот Џибути , еднаков на регионот. За возврат, регионите се поделени на области. Со окрузите управуваат комесари на републиката (префекти), кои се и градоначалници на окружните центри. Има вкупно 11 области:

Alaili (Alaili Dadda);

округ Али Сабиех;

Како област Ејла ;

округ Балха;

Дихил (округ Дихил);

округ Џибути;

Дор (округ Дора);

Округ Обок ;

округ Ранда ;

округ Таџура ;

округ Јобоки ;

Популација

Возрасна и полова пирамида на населението на Џибути во 2020 година

Население - 920 илјади луѓе. (проценка заклучно со јули 2020 година) [9] .

Годишната стапка на раст е 2,07% (2020 година).

Големи градови (2009) [10]

бр. Градот Популација

(29.05.2009)

еден Џибути 475322
2 Али Сабих 37939
3 Дихил 24886
4 Таџура 14820 година
5 Арта 13 260
6 Обок 11706

Вкупната стапка на фертилитет (плодност) е 2,19 раѓања по жена (2020 година).

Стапката на смртност на доенчиња е 41,6 на 1000 (2020).

Просечниот животен век е 62 години за мажите, 67 години за жените (2020 година).

Стапката на инфекција со вирусот на имунодефициенција (ХИВ) е 1,2% (проценка за 2018 година).

Писменоста на населението над 15 години е 68% (проценка од 2003 година).

Урбано население - 78,1% (во 2020 година).

Етнички состав:Иса и други сомалиски племиња - 60%, Афар - 35%, други ( Французи , Арапи , Италијанци , Грци ) - 5%.

Јазици: официјални - француски и арапски , говорен - сомалиски и афар .

Главната религија - исламот сунитско - крило (94%). Христијаните сочинуваат 6% од населението во земјата.

Економија

Економијата на земјата се заснова на експлоатација на морското пристаниште и зоната за слободна трговија. Од своето основање, главниот град на Џибути е главното трговско пристаниште за Етиопија. Земјата практично нема природни ресурси, така што индустријата е практично неразвиена. Поради слабите врнежи, земјоделството е непродуктивно (поголемиот дел од консумираната храна треба да се увезува). Џибути е многу зависен од странска помош. Таа е членка на меѓународната организација на земјите АКП .

БДП по глава на жител во 2018 година - 2050 долари (137 место во светот) [11] . Под нивото на сиромаштија - 42% од населението (во 2007 година), стапката на невработеност [12] - 11,1% (во 2018 година).

Земјоделство (3% од БДП) - номадско сточарство (кози, овци), домати се одгледуваат во мали количини, како и лубеници и дињи. Во 2018 година, Кина ја изгради железницата Етиопија-Џибути [13] . Од средината на март 2018 година, железницата Адис Абеба-Џибути превезуваше околу 20 илјади патници и повеќе од 6.000 товарни контејнери. Обемот на патнички и товарен сообраќај постепено се зголемува.

Извоз [14] (56,6 милиони долари во 2017 година): кафе (33%) и други растителни производи (грав, овошје, зеленчук, чај - до 19%), јаглен (8,4%), како и реекспорт на готови индустриски производи од Етиопија.

Главни купувачи се Велика Британија (10%), Холандија (8,3%), Белорусија (7,9%), Кувајт (7,5%) и Индија (6,7%)

Увоз (3,89 милијарди долари во 2017 година): храна, пијалоци, возила, нафтени производи.

Главни добавувачи се Кина (56%), Индија (7%) и Индонезија (5,2%)

Надворешен долг - 1,6 милијарди долари (2017) [15]

Образование

Писменоста на населението над 15 години е 68% (проценка од 2003 година). Населението на Џибути е младо, околу 40% помлади од 15 години. Пред осамостојувањето, мнозинството од населението било неписмено, во 1969 година низ државата имало 26 основни, 3 средни и 2 технички училишта.

Училишното образование е бесплатно. Трошоците за образование беа 3,6% од БДП (2018) [16] .

Во 2006 година беше основан Универзитетот во Џибути, а пред тоа студентите беа принудени да студираат во странство. Електронскиот кампус беше лансиран во 2014 година.

медиуми

Государственная телерадиокомпания RTD ( Radio Télévision de Djibouti — «Радио и телевидение Джибути»), включает в себя три телеканала (Télé Djibouti 1 (запущен в 1986 году), Télé Djibouti 2, Télé Djibouti 3) и одну радиостанцию (запущена в 1964 году [17] ).

См. также

Примечания

1. Атлас мира: Максимально подробная информация / Руководители проекта: А. Н. Бушнев, А. П. Притворов. — Москва: АСТ, 2017. — С. 68. — 96 с. — ISBN 978-5-17-10261-4.
  2. 1 2 3 4 Report for Selected Countries and Subjects (англ.) . IMF . Дата обращения: 23 ноября 2020.
  3. Human Development Indices and Indicators (англ.) . Программа развития ООН . — Доклад о человеческом развитии на сайте Программы развития ООН. Дата обращения: 15 декабря 2020.
  4. http://chartsbin.com/view/edr
  5. 1 2 Ударение на Грамота.ру
  6. Поспелов, 2002 , с. 138.
  7. Белоусова Л. С., Денисова Л. В. Нубийское драконово дерево (Dracaena ombet) // Редкие растения мира. — М. : Лесн. пром-сть, 1983. — С. 152—153. — 344 с. — 20 000 экз.
  8. Доля земельных площадей, покрытых лесом .
  9. Djibouti :: People and Society . CIA.
  10. Republic of Djibouti .
  11. Рейтинг стран по уровню ВВП на душу населения. Всемирный банк
  12. Список стран мира по уровню безработицы составлен на основе подтвержденных данных Всемирного банка и Международной организации труда
  13. На построенной Китаем железной дороге Аддис-Абеба — Джибути постепенно растут объёмы пассажиро— и грузоперевозок. Рамблер Новости
  14. Джибути на справочнике oec.world (недоступная ссылка) . Дата обращения: 27 августа 2019. Архивировано 27 августа 2019 года.
  15. Список стран по размеру внешнего долга, по материалам из Справочника ЦРУ за 2017 год
  16. Джибути Государственные расходы на образование (% от ВВП), 1960-2020 - knoema.com (рус.) . Knoema . Дата обращения: 4 мая 2021.
  17. 60e anniversaire de Radio-Djibouti