Е-3 бр. 1

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Е-3 бр. 1
Автоматска меѓупланетарна станица „Луна“, Е-3 бр.1
Клиент Сојуз на Советските социјалистички републики Академија на науките на СССР
Производителот Сојуз на Советските социјалистички републики ОКБ-1
Оператор Сојуз на Советските социјалистички републики Академија на науките на СССР
Задачи фотографирање на далечната страна на Месечината
Рамка за лансирање Сојуз на Советските социјалистички републики Бајконур PU бр. 5 Pl. # 1
Бустер ракета Vostok-L (8K72) бр. L1-9
Трчање 15 април 1960 година 15: 06: 42,6 UTC
Одење во орбитата не се прикажува
Времетраење на летот приближно 4 дена
Спецификации
Тежина 279 кг

Е-3 бр. 1 - Советска автоматска меѓупланетарна станица за проучување на Месечината и вселената .

На 15 април 1960 година беше лансирана ракетата носач Vostok-L , која требаше да го донесе Luna AMS на патеката за летот до Месечината. Беше предвидено со помош на станицата да се фотографира далечната страна на Месечината . Според заклучокот од извештајот за главните резултати од лансирањето, горивото на погонскиот систем во третата фаза било предвремено потрошено, како резултат на што брзината не била достигната до пресметаната за околу 130 m / s [1] . Главната задача поставена при лансирањето на производот не беше исполнета. Станицата влезе во траекторија со максимално растојание од Земјата од околу 200.000 km, проследено со враќање на Земјата , влегување во земјината атмосфера и престанување на постоењето.

Летот на „Луна“ траеше околу четири дена. Спроведени се истражувања за космичките зраци и зрачните појаси на Земјата.

Белешки (уреди)

Врски