Е-3 број 2

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Е-3 број 2
Автоматска меѓупланетарна станица „Луна“, Е-3 број 2
Клиент Сојуз на советските социјалистички републики СССР Академија на науките
Производител Сојуз на советските социјалистички републики ОКБ-1
Оператор Сојуз на советските социјалистички републики СССР Академија на науките
Задачи фотографирање на далечната страна на Месечината
Подлога за стартување Сојуз на советските социјалистички републики Бајконур СТП бр.5 Пл. # 1
Засилувачка ракета Восток-Л (8К72) бр. L1-9A
Лансира 19 април 1960 година 16:07:41 UTC
Одење во орбита не се прикажува

Е -3 број 2 - советска автоматска меѓупланетарна станица за проучување на Месечината и вселената .

На 19 април 1960 година беше лансирана ракетата носач „ Восток-Л , која требаше да го донесе „ Луна АМС“ на патеката за летање до Месечината . Беше предвидено со помош на станицата да се фотографира далечната страна на Месечината . Поради падот на лансирното возило во моментот на лансирање, лансирањето заврши неуспешно.

Линкови