каплар

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
каплар
Russia-Army-OR-2-2010.svg Russia-Airforce-OR-2-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Земјата Русија
Создаден 1716 година
Виш ранг Ленс наредник
Помлад ранг Приватен
Аналози Постар морнар
каплар
(во земјите на НАТО )

Efreitor (од германски. Gefreiter - "ослободен (од некои облеки)") [1] - воен чин доделен на обучен војник од чин и датотека за воена разлика.

Детерот, доколку е потребно, може привремено да дејствува како водач на одред [2] . Титулата „каплар“ се појавила во Германија во 16 век ; потоа доделен во Австрија иШвајцарија [3] [4] [5] . Тие беа избрани од искусни и сигурни војници за да се разведат стражари , да ги придружуваат затворениците и да извршуваат други должности за кои се потребни луѓе од доверба [2] [6] [7] [8] [9] .

Редоследот на воените воени чинови
Помлад воен чин:
Приватен

Грб на Руската Федерација.svg
каплар
Виш воен чин:
Ленс наредник

Русија

Царски период

каплар
1914 Гефрајтер на рускиот гардиски полк Преображенски и Семеновски p02.png 1908ur03-e02.png
Тимот веслачи на чамци на гардиските пешадиски полкови - Преображенски и Семјоновски
(примерок за ремен за рамо 1914 година)
3-ти полк лансер Смоленск цар Александар III
(модел на еполе 1908)
Земјата
Виш ранг помлад наредник , наредник и главен каплар
Помлад ранг приватен
Аналози каплар , постар војник и постар морнар

Во Русија, чинот на каплар беше воведен под Петар I со воените прописи од 1716 година во пешадијата , коњаницата и инженерските трупи . Сепак, рангот не се вкоренил и повеќе не се користел од најмалку 1722 година.

За време на владеењето на Павле I , воведена е приближно аналогна титула на приватна висока плата , која по доаѓањето на Александар I беше задржана само за стражарите , како елемент на охрабрување.

Повторно воведен за време на воената реформа од 1826 година. Во артилеријата на руската армија, капларот беше бомбардер , во нередовните трупи ( козачки трупи ) - службеникот .

Со недостиг на помлади подофицери, corporals беа именувани како тим команданти (по две во секоја вод ).

На почетокот на 20 век, чинот каплар бил присутен во армиите на Руската империја , Германија , Австро-Унгарија и други држави.

СССР и Руската Федерација

Од февруари 1918 година, сите титули на „стар режим“, вклучително и каплар, како и самиот збор „војник“, беа отфрлени во Советска Русија како „контрареволуционер“ [10] .

Во Црвената армија на СССР во 1940 година беше вратен чинот на каплар. Награден за примерно извршување на службените должности и примерна воена дисциплина. Тоа е означено со една лента на ремените на рамо. Во вооружените сили на СССР (а потоа и на Руската Федерација) телесно - воен ранг повисоко од приватниот и пониски од еден помлад водник ; се однесува на ранг и датотека. Во случај на недостиг на подофицери кои пристигнуваат од единиците за обука, се практикуваше да се назначува капар од редот на олдтајмерите на позицијата командант на одреди и екипаж.

Во морнарицата, овој чин одговара на рангот на постар морнар .

Во кадровската структура на одделенијата, чинот каплар беше доделен на регрути доделени на следните позиции :

Германија

Во германските вооружени сили, капралите се посебна кадровска категорија на воен персонал , како по правило, таа вклучува договорни војници и помлади специјалисти.

Ознаки

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Дуден ; Алтернативен правопис и дефиниција на Gefreite, на германски. [еден]
  2. 1 2 Граѓанска војна во САД - Јокота / [под вкупно. ед. Н.В. Огаркова ]. - М .: Воена издавачка куќа на Министерството за одбрана на СССР , 1979 година. - С. 317. - ( Советска воена енциклопедија : [во 8 тома]; 1976-1980 година, том 3).
  3. Дуден ; Дефиниција на Gefreiter, на германски. [2]
  4. Официјална веб-страница (Бундесвер): Dienstgrade und Uniformen der Bundeswehr (Службени чинови и униформи на германските сојузни одбранбени сили), на германски. [3]
  5. Официјална веб-страница (Бундесвер): Uniformen der Bundeswehr (Униформи на германските сојузни одбранбени сили); ги прикажува чиновите на службата на Луфтвафе (страница 15-17), Хер (страница 09-13) и морнарица (страница 19-21), на германски. Архивирана копија (непристапна врска) . Преземено на 8 јули 2016 година. Архивирана на 6 јануари 2014 година.
  6. „Gefreiter“ - Allgemeine Encyclopädie der Wissenschaften und Künste , Erste Section, AG, (Универзална енциклопедија на науките и уметностите, Прв дел, АГ), Автор: Јохан Семјуел Ерш и Јохан Готфрид Грубер, Издавач: Брогохаус,ФА , Страна 471-472, на германски. [4]
  7. Corpus Juris Militaris Des Heiliges Römisches Reich (Воено право на Светото Римско Царство), том 2, Автор: Јохан Кристијан Линиг, Лајпциг, 1723 година, на германски.
  8. The Landsknechts, Автор: Даглас Милер, Издавач: Osprey Publishing, Велика Британија, 1976 година, ISBN 0850452589 .
  9. Landsknecht Soldier 1486-1560, Автор: Џон Ричардс, Издавач: Osprey Publishing, Велика Британија, 2002 година, ISBN 1841762431 .
  10. Револуција и граѓанска војна во Русија: 1917-1923 година. Енциклопедија во 4 тома. - М .: Тера , 2008 .-- Т. 4. - С. 129 .-- 560 стр. - ( Голема енциклопедија ). - 100.000 примероци - ISBN 978-5-273-00564-8 .

Литература