Надворешен

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Класичниот надворешен изглед на вилата Ротонда во близина на Виченца (архитект Андреа Паладио )

Екстериер ( fr. Extérieur < лат. Надворешен - надворешен, Антон - внатрешен ) - уметнички или архитектонски изглед, дизајн на зграда , структура на каросеријата на автомобилот на животни (коњи, кучиња) [1] итн., обезбедува лице поволна естетска перцепција.. ...

Надворешниот дизајн се заснова на синтеза на прагматични и уметнички идеи и решенија насочени кон подобрување на човековата состојба во холистичка, естетски совршена форма.

Трендови

Капсулната кула на Кишо Курокава ја покажува варијабилноста на модерната надворешност на зградите, секоја капсула може произволно да се поместува [2] .

Надворешноста на зградите постојано претрпува промени. Некои надворешни детали се типични за одредена територија или ера , на пример, за надворешноста на некои згради, можеме со сигурност да кажеме дека е готика , империја , класицизам итн. Во исто време, надворешноста може да биде чисто индивидуална и единствена .

Модерниот надворешен дизајн се карактеризира со различни, навидум дури и контрадикторни трендови: од една страна, желбата да се засити надворешноста што е можно повеќе со технички уреди, специјална опрема (системи за климатизација, компјутерска опрема, елементи за складирање енергија итн.), од друга страна, „пристап“ кон природата, кон надворешноста на природните компоненти (зеленило, базени , релјефни фрагменти, проѕирни премази и ѕидови). Надворешно униформа надворешност на зграда може да има неколку сосема различни внатрешни решенија.

Карактеристики на карпите

Терминот „надворешност“ за да се опише појавата на раси на животни и птици е воведен во пракса во 1768 година од францускиот научник Клод Бургела [3] . Надворешноста и другите карактеристики на животното се опишани со стандардот на расата .

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Парашук С.В .,. Екстериер // Енциклопедиски речник Брокхаус и Ефрон : во 86 тома (82 тома и 4 дополнителни). - СПб. , 1890-1907 година.
  2. Капсулата на Кишо Курокава (непристапна врска) . Преземено на 28 декември 2009 година. Архивирана на 17 февруари 2015 година.
  3. Карактеристики што ги дефинираат расите - Раси на кокошки

Литература

  • Дизајн, илустриран речник - Референца / Г. B. Minervin, V. T. Shimko, A. V. Efimov - M .: "Architecture-S", 2004 ISBN 5-9647-0021-7