Емпатијата

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Емпатија [1] ( грчки ἐν - „во“ + грчки πάθος - „ страст “, „страдање“, „чувство“) - свесна емпатија со моменталната емоционална состојба на друга личност без губење на чувството за потеклото на ова искуство [2 ] . Според тоа, емпат е личност со развиена способност за емпатија.

Содржина и граници на концептот

Зборот „емпатија“ нема врска со некоја посебна емоција (како, на пример, во случајот со зборот „ сочувство “) и подеднакво се користи за означување на емпатија за која било емоционална состојба.

Значењето на терминот може малку да варира во зависност од контекстот. Значи, во медицината, емпатијата често се нарекува она што во психологијата се нарекува „ емпатично слушање “ - разбирање на емоционалната состојба на друга личност и демонстрирање на ова разбирање. На пример, при испрашување на пациент од страна на лекар, манифестацијата на емпатија значи, прво, разбирање на зборовите, чувствата и гестовите на пациентот, и второ, таква манифестација на ова разбирање што на пациентот му станува јасно дека лекарот е свесен за своите искуства [3] . Така, акцентот е на објективната страна на процесот, а да се има вештина на емпатија значи способност да се собираат информации за мислите и чувствата на пациентот. Целта на ова емпатично слушање е да му се разјасни на пациентот дека го слушаат и да го поттикне да ги изрази своите чувства поцелосно, овозможувајќи му на терапевтот, пак, да стекне поцелосно разбирање на темата на приказната. .

Од психолошка гледна точка, способноста за сочувство се смета за норма. Постојат методи за идентификување кај луѓето нивото на способност за емпатија, па дури и некои аспекти на оваа способност [4] . Опсегот на манифестација на емпатија варира доста широко: од лесен емоционален одговор до целосно потопување во светот на чувствата на комуникацискиот партнер [5] . Се верува дека емпатијата се јавува поради емоционален одговор на перцепирани надворешни, честопати речиси незабележливи, манифестации на емоционалната состојба на друга личност - постапки, говор, реакции на лицето , гестови и така натаму [6] .

Голем број истражувачи во емпатијата го нагласуваат аспектот дека емпатичната личност е свесна дека чувствата што ги доживува се одраз на чувствата на партнерот за комуникација. Ако тоа не се случи, тогаш таквиот процес, од нивна гледна точка, не е емпатија, туку поистоветување со соговорникот. Тоа е способност да се разбере дека сегашните чувства одразуваат состојбата на друго лице, која им овозможува на емпатија лице да ја користи оваа можност за подлабоко разбирање на партнерот, и да се направи разлика во поединечните емоции од оние кои се појавија во одговор на чувствата на партнерот [ 2] .

Во научно-фантастичните дела, способноста за емпатија често се поврзува (во различен степен) со одредени манифестации на екстрасензорна перцепција , кои не се достапни за сите луѓе. Во основа, емпатијата опишана таму е најслична на емоционалнатателепатија и може да вклучува способност да се согледаат емоционалните состојби „директно“, дури и без контакт со личност, способност да се преведат емоционални состојби и многу повеќе [7] [8] . Во реалноста, постоењето на такви форми на емпатија не е научно потврдено - експерименталните обиди за нивно откривање или не успеаја, или таквите експерименти не можеа да се повторат со истиот резултат.

Видови на емпатија

Се разликуваат следниве видови на емпатија:

 • Емоционална емпатија заснована на механизмите на проекција и имитација на моторните и афективните реакции на друга личност.
 • Когнитивната емпатија се заснова на интелектуални процеси - споредба, аналогија итн.
 • Предвидувачката емпатија се манифестира како способност на една личност да ги предвиди афективните реакции на друга личност во конкретни ситуации. [ изворот не е наведен 175 дена ]

Емпатијата и емпатијата се разликуваат како посебни форми на емпатија:

 • Емпатијата е доживување на субјектот на истите емоционални состојби кои другиот ги доживува преку идентификација со него.
 • Емпатијата е еден од социјалните аспекти на емпатијата, формализирана форма на изразување на сопствената состојба за искуствата на друга личност [9] .

Етимологија

Терминот „емпатија“ е измислен од Едвард Тиченер [10] , кој го следел германскиот збор Einfühlung користен во 1885 година од Теодор Липс во контекст на теоријата за влијанието на уметноста [5] .

Една од првите [5] дефиниции за емпатијата беше направена во 1905 година од Зигмунд Фројд : „ Ја земаме предвид менталната состојба на пациентот, се ставаме во оваа состојба и се обидуваме да ја разбереме споредувајќи ја со нашата[11] . Во согласност со нормите на рускиот литературен јазик, стресот во зборот секогаш паѓа на наставката „и“ [1] [12] .

Во професионалните активности

Развиената способност за емпатија е професионално важен квалитет за луѓето чија работа е директно поврзана со луѓето (медицински сестри, службеници, менаџери, продавачи, менаџери на персонал, наставници, психолози, психотерапевти и други) [5] .

За психотерапевтите, развиената способност за емпатија се покажа како доволно важна за да се развие техниката на емпатично слушање , што помага да се разбере емоционалната состојба на соговорникот [13] .

Физиолошки аспекти

Активноста на мозокот која ја рефлектира состојбата и дејствата на другите суштества често се опишува како активност на огледалните неврони . Овие неврони првпат беа снимени во раните 1990-ти во предмоторниот кортекс на мајмуните од италијанските научници Ризолати, Галезе и нивните колеги од Универзитетот во Парма [14] . Се претпоставува дека огледалните неврони се вклучени и во неврофизиолошките механизми на емпатијата [15] [16] [17] [18] [19] . Повеќе за ова подолу.

Ако ја земеме предвид емпатијата од гледна точка на неврофизиологијата, тогаш способноста за емпатија е поврзана со хипоталамусот и цингулираниот гирус на човечкиот мозок и се карактеризира со долниот фронтален гирус и островчето . Емпатијата се „активира“ од присуството на видео-специфични, звучни или миризливи ( „феромони на страв“ ) сигнали. Кога има реакција на болката што ја доживува друго лице, се активираат визуелните неврони во амигдалата , централната сива маса на средниот мозок и цингулираниот гирус. Интересен факт е дека оваа способност е подобрена во однос на позадината на постоечката приврзаност. Со други зборови, едно лице изразува повеќе емпатија кон роднините и пријателите отколку кон луѓето кои не ги познава или ги гледа за прв пат.

Според класификацијата на потребите според Симонов, емпатијата се однесува на зоосоцијалните потреби на една личност.

Клинички аспекти

Луѓето со алекситимија имаат исклучително ограничени способности за емпатија, бидејќи им е тешко да ги разликуваат дури и нивните обични емоции.

Еволутивни аспекти

Методи на мерење во психологијата

Постојат неколку прашалници за мерење на емпатијата. Најмодерни се „Empathy Quotient“, развиен во 2004 година од S. Baron-Cohen и S. Whewright [20] и неговиот превод „The Level of Empathy“ [21] , адаптиран на примероците на руски јазик од В. Косоногов [22 ] .

исто така види

Белешки (уреди)

 1. 1 2 IL Reznichenko, I. L. Reznichenko. Slovarʹ udareniĭ russkogo i︠a︡zyka: okolo 10000 slov, vse trudnye sluchai, vse tipy udareniĭ, sposoby zapominanii︠a︡ . - Москва: АСТ-ПРЕС, 2007 .-- 943 стр. - ISBN 978-5-462-00715-6 , 5-462-00715-9.
 2. 1 2 Роџерс, К.Р. Теорија на терапија, личност и меѓучовечки односи развиени во рамката насочена кон клиентот // Психологија: студија на науката. Том III: Формулации на личноста и социјалната содржина / под. ед. Зигмунд Кох. - Њујорк : McGraw-Hill Book Company, 1959 година.-- Т. 3.
 3. Џон Л. Кулехан , Маријан Л. Блок . Медицинскиот разговор: Совладување вештини за клиничка пракса. - 5-то издание. - Филаделфија : FA Davis Company , 2005 година.-- 409 стр. - ISBN 080361246X , ISBN 978-0803612464 .
 4. Дијагностика на емпатичните способности на В. Бојко
 5. 1 2 3 4 Управување со персонал „Речник“ Емпатија (html) (непристапна врска) . Факторот psi. Преземено на 1 април 2011 година. Архивирана на 30 април 2011 година.
 6. Јагнјук, Константин Владимирович . Природата на емпатијата и нејзината улога во психотерапијата (html). Руски хуманистички Интернет универзитет (1995). Датум на лекување: 1 април 2011 година.
 7. Моран, Даниел Кис . Последен танчер = Последниот танчер. - АСТ , Ермак , 2004 .-- 640 стр. - (Фантастичен трилер). - 10.000 примероци. - ISBN 5-93556-416-5 .
 8. Асаро, Кетрин . Инверзија на примарната. Скроти молња = Примарна инверзија. Фати молња. - Армада , Алфа-книга , 2003 .-- 720 стр. - (Златна библиотека на фикцијата). - 8000 примероци. - ISBN 5-17-018795-5 , ISBN 5-9577-0038-X .
 9. Defua N. Влијанието на медитативниот тренинг врз нивото и каналите на емпатија. Влијанието на МТ врз психофизиолошките карактеристики на една личност. Истражување на манифестацијата на емпатија во зависност од FMas - LAP LAMBERT Academic Publishing, 2014 - ISBN 978-3-659-52776-0 , ISBN 3659527769
 10. Елеференко И.О. Обука на специјалисти за социометриски професии земајќи ја предвид рационалноста на емпатијата (html) (непристапна врска) . Весник „Фундаментално истражување“ . Преземено на 1 април 2011 година. Архивирана на 25 март 2013 година.
 11. Фројд З. Вит и неговата врска со несвесното = Der Witz und seine Beziehung zum Unbewußten. - Класичен ABC , 2006 .-- 288 стр. - (Класичен ABC). - 15.000 примероци - ISBN 978-5-352-02127-9 , ISBN 5-352-01541-6 .
 12. Список на граматики, речници и референтни книги кои ги содржат нормите на современиот руски литературен јазик кога се користи како државен јазик на Руската Федерација . руски весник . Датум на лекување: 14 февруари 2021 година.
 13. Gippenreiter , Y.B. Комуницирајте со детето. Како? - 5 изданија. - Москва : AST , од 1994 до 2008 година . - 240 стр. - вкупен тираж од повеќе од 100.000 примероци. - ISBN 978-5-271-15458-4 .
 14. Џакомо Ризолати и сор. (1996) Премоторниот кортекс и препознавањето на моторните дејства , Когнитивно истражување на мозокот 3 131-141
 15. Preston, SD, & de Waal, FBM (2002) Empathy: Нејзините крајни и приближни основи. Бихејвиорални и мозочни науки, 25, 1-72.
 16. Decety, J. (2002). Naturaliser l'empathie [Емпатијата натурализирана]. L'Encéphale, 28, 9-20.
 17. Decety, J., & Jackson, PL (2004). Функционална архитектура на човечката емпатија. Прегледи за бихејвиорална и когнитивна невронаука, 3, 71-100.
 18. ^ Gallese, V., & Goldman, AI (1998). Огледални неврони и теоријата на симулација. Трендови во когнитивните науки, 2, 493-501.
 19. ^ Gallese, V. (2001). Хипотезата „Заеднички колектор“: од огледални неврони до емпатија. Весник за студии на свеста, 8, 33-50
 20. ^ Baron-Cohen S., & Wheelwright S. (2004). Коефициент на емпатија: Истражување на возрасни со Аспергеров синдром или високофункционален аутизам и нормални полови разлики. Весник за аутизам и развојни нарушувања, 34, 163-175.
 21. Ниво на емпатија. Прашалник. .
 22. Косоногов В. (2014). Психометриските својства на руската верзија на коефициентот на емпатија. Психологија во Русија: Состојба на уметноста, 7 (1), 96-104. (недостапна врска) . Преземено на 4 јануари 2020 година. Архивирана на 20 октомври 2016 година.

Литература

Врски