Енциклопедиски речник на Брокхаус и Ефрон

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Енциклопедиски речник на Брокхаус и Ефрон (ESBE)
Колекција од 86 полутомови на Брокхаус и Ефрон
Колекција од 86 полутомови на Брокхаус и Ефрон
автор види текст
жанр универзална енциклопедија
Оригинален јазик руски
Оригиналот е објавен 1907 година
Издавач АД „Ф. А. Брокхаус - И. А. Ефрон“
Ослободете 1890-1907 година
Лого на Викиизвор Текст во Викиизвор
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

„Енциклопедиски речник на Брокхаус и Ефрон“ (скратено ESBE) - универзална енциклопедија за рускиот јазик , објавена во Руската империја, акционерско издавачко друштво Ф.А. Брокхаус - Ефрон ИА ( Петербург ) во 1890-1907 година . Изданието излезе во две верзии - 41 тома и 2 дополнителни (помалиот дел од тиражот) и во половина тома - 82 и 4 дополнителни [1] . Полутомовите се двојно нумерирани - на пример, полутомите 49 и 50 (броеви на 'рбетот) на насловните страници се нумерирани XXV и XXVa.

Првите 8 полутома беа објавени под редакција на И. Е. Андреевски , а останатите - под редакција на К. К. Арсениев и Ф. Ф. Петрушевски . Енциклопедијата содржи 121.240 статии, 7.800 илустрации и 235 мапи.

Помеѓу 1899 и 1902 година, беше објавен Малиот енциклопедиски речник на Брокхаус и Ефрон (MESBE) (во 3 тома); во 1907 - 1909 година неговото второ издание беше објавено во 4 тома.

Во 1911-1916 година , беше објавен Новиот енциклопедиски речник (НЕС) (29 тома од планираните 48 беа објавени, последната статија беше Ото ).

Материјалите на ESBE се во јавен домен .

Историја на создавањето

Насловните страници на томовите Ia и XXV

Во 1889 година, сопственикот на една од печатниците во Санкт Петербург, Илја Абрамович Ефрон, на иницијатива на Семјон Афанасиевич Венгеров [2], склучил договор со германската издавачка куќа ФА Брокхаус за превод на руски на големата енциклопедиска речник Разговори-Лексикон , издаден од истата издавачка куќа [3] . Првично, имаше намера да се ограничи на преводот на оваа публикација, но само со подетално прикажување на прашањата поврзани со Русија. Требаше да издаде само 16-18 тома.

Првите осум тома (до буквата „Б“), објавени под општото уредување на професорот Иван Ефимович Андреевски , беа речиси буквален превод со мала адаптација за рускиот читател. Овие томови предизвикаа многу поплаки за квалитетот на преводот, а целокупниот менаџмент на публикацијата исто така остави многу да се посакува. Така, списанието „ Северни Вестник “ забележа: „Има премногу значајни недостатоци. Премалку труд, љубов и, што е чудно, недоволно импресивно издание, и литературно и чисто научно!“ (1890. № 4. - стр. 76-77), а списанието „ Историски билтен “ на ова додаде дека Енциклопедискиот речник е „невнимателно и незадоволително составен. Самиот јазик на написите е тежок и на места погрешен. Преводот е веднаш видлив, и далеку од тоа дека е професорски, туку гимназија, незгодна, буквална“ (1890, бр. 5. - стр. 454) ..

По смртта на професорот И. Је. Андреевски, уредничкиот одбор беше предводен од академик Константин Константинович Арсениев и професорот на Универзитетот во Санкт Петербург Фјодор Фомич Петрушевски , што означи нов период во историјата на енциклопедијата [3] . Почнувајќи од 9. том, преведениот материјал бледне во втор план, има многу повеќе фактички и статистички материјал. Посебно внимание се посветува на географските написи, се наведува во редакцијата: „Руските градови се наоѓаат апсолутно сè, со додавање на повеќе населби, села и села со повеќе од 3 илјади жители или поради некоја причина што заслужуваат внимание“ [3] .

„Енциклопедискиот речник“ почна да се објавува во две верзии. Првиот, полуксузен и скап, се состоеше од 41 том, вториот, со поскромен дизајн, од 82 полутома. Откако го преполови своето скапо објавување, компанијата го направи подостапно за широката публика на читатели, благодарение на што тиражот беше доведен до рекорд за тоа време - 130 илјади примероци.

Во редакцијата беа поканети многу истакнати научници и филозофи од тоа време: Дмитриј Иванович Менделеев , Владимир Сергеевич Соловјов , Семјон Афанасиевич Венгеров , Андреј Николаевич Бекетов , Александар Иванович Воеиков и многу други. Од овој момент, енциклопедијата почнува да се надополнува со оригинални статии, а главното внимание се посветува на прашања поврзани со историјата, културата и географијата на Русија. Поместувањето на преведените статии по оригинални, појавата на нови автори влијаеше на самата природа на публикацијата: од тривијална енциклопедија се претвори во збирка на најновите достигнувања и откритија во сите области на науката и технологијата [4] .

Енциклопедискиот речник бил објавен од 1890 до 1904 година. Годишно се објавуваа 4-5 тома. Тиражот флуктуираше доста значително: од 12 илјади примероци во 1890 година на 25 илјади - во 1897 година. Полутомовите 54-ти и 55-ти, кои содржат опсежен сеопфатен опис на Русија (1899), беа објавени во тираж од 35 илјади примероци [5] . Големиот тираж за тие времиња ја одредуваше широката дистрибуција на речникот на пазарот, и покрај прилично високата цена [6] .

До 1907 година, беа објавени дополнителни четири полутома, што ги вклучуваше и сите најзначајни од она што, од различни причини, беше испуштено во претходните тома или се појави по објавувањето на енциклопедијата. 82-то полугодие завршува со „Галерија на портрети“ на уредници и вработени во „Енциклопедискиот речник“, составена од 300 портрети- фототипови : од главен уредник до обичен типувач [7] .

Истовремено, во 1899-1902 година, Малиот енциклопедиски речник на Брокхаус и Ефрон бил објавен во три тома [8] ; во 1907-1909 година, неговото второ издание беше објавено во четири тома [9] .

Во 1911 година беше објавен „Новиот енциклопедиски речник“, уреден од Константин Константинович Арсениев [6] , кој требаше да го опфати истиот круг на знаење како ESBE, но во покомпактна и модерна обработка. Во 1916 година, поради воените тешкотии, објавувањето на речникот беше прекинато на 29-от том од првично планираните 48 тома од ова издание [2] .

RNL содржи лекторски копии од 30-тиот („ Падалка “ - „ Пермска епархија “; нецелосни, без почеток) и 31. том („ Пермски систем “ - „ Големото Војводство Познањ “) [10] .

Карактеристики на енциклопедијата

Особено големо место во „Речникот“ заземаат написи за историјата на Русија, нејзината наука, образование, индустрија, култура [7] ; на пример, написот „ Русија “ зема два полутома [3] .

ДИ Менделеев не само што беше автор на статии, туку и уредуваше многу од нив, раководејќи ги хемиско-техничките и фабричките оддели на енциклопедијата. Притоа, повеќето написи напишани од него лично или во коавторство беа означени не со име, туку со грчката буква делта (Δ). Написот „ Периодична важност на хемиските елементи “ заврши со зборовите:

Со еден збор, широката применливост на законот P. во отсуство на разбирање на неговата причина е еден од показателите дека тој е многу нов и длабоко навлегува во природата на хемиските појави, а јас како Русин сум горд што имам учествувал во нејзиното основање [11] .

- Д. Менделеев .

Периодниот систем продолжи да се гради и да се надополнува пред очите на авторот: ова е илустрирано во написот „ дидимиум “. Во него, споменувајќи дека Оер фон Велсбах веќе го разложил овој имагинарен елемент на прасеодимиум и неодимиум (во 1882 година), Д.И. Менделеев дава сè уште стари распореди, завршувајќи ги со заклучокот:

Врз основа на севкупноста на сите презентирани податоци, ако ја сметаме дијалектиката како поединечен хемиски елемент, тогаш таа треба да се смести во петтата група од системот на Д.И.Менделев.

Друга карактеристика на енциклопедијата е слободниот начин на презентација. Елементите на фикцијата се наоѓаат не само во биографски написи, од кои многу се читаат како привлечни приказни, туку и во научни. Во голема мера, ваквата лабавост во презентацијата на материјалот е последица и на вклученоста на најистакнатите тогашни научници во пишувањето написи, бидејќи, како што знаете, само оние кои се слободни да се движат во оваа област можат да објаснат. нешто најразбирливо [12] . Дополнително, во тоа време не беше вообичаено да се уредуваат статии, „чешлајќи“ ги една големина, а стилот на авторот остана недопрен. Меѓутоа, треба да се забележи дека во написите на теми од историјата, уметноста, литературата итн., овој начин понекогаш се комбинира со кршење на принципот на објективност: така што авторите го внесуваат во опфатот на прашањето вообичаено за тоа. времето или нивните сопствени проценки [13] .

При создавањето на ESBE, тоа не беше без печатни грешки, повторувања (написи: „ Амслер Самуел “ и „ Амзлер Самуел “; „ Анидроза “ и „ Анидроза или анидроза “; „ Антонски-Прокопович Антон Антонович “ и „ Прокопович-Антонски, Антон Антонович “ и други .), како и куриозитети, од кои најпознатото е наречено „ Заборавено куче “.

ESBE ја воспостави практиката на еднообразно именување на европските монарси, која преживеала до денес. Во овој речник, Вилхелмите се нарекуваат германски императори, англиски и сицилијански кралеви, нормански војводи [14] . Името „Луј“ е дадено на голем број француски, португалски и германски владетели [14] . Владетелите на германскиот, англискиот, францускиот, кастилскиот се нарекуваат „Хенрис“ [14] . Владетелите на Сицилија, Бретон, Модена, Австриско и Француско се нарекуваат „Франсис“ [14] . Монарсите од 16 земји биле именувани како Јован [14] . Монарсите од 12 земји биле именувани Карлс [14] .

Денес, материјалите на ESBE се во јавен домен . Иако енциклопедијата е веќе многу застарена во научна и техничка смисла и во покривање на многу хуманитарни прашања, многу од нејзините статии сè уште имаат исклучителна информативна, културна и историска вредност. И покрај присуството на значајни алтернативни проекти, како што се Енциклопедија Гранат или „ Големата енциклопедија уредена од Јужаков “, ESBE е препознаена како најдобра предреволуционерна руска универзална енциклопедија [4] .

Во најновите социо-антрополошки студии се изразува тезата за одредено влијание што ESBE го имала врз советската енциклопедиска традиција [15] .

Автори и уредници

Видете ја и галеријата со портрети на уредници и соработници .

ESBE во културата

Михаил Булгаков во 1923 година напиша комичен фељтон „Колку Брокхаус може да издржи телото? за тоа како „еден мрзлив библиотекар“ на прашањето за бравар кој бил желен за знаење, одговорил дека „информациите“ за сè децидно „се наоѓаат во речникот Брокхаус“. Кутриот бравар има совладано 5 книги,

Точно, веќе од вториот том, браварот почна малку да јаде, некако се ослабе и стана отсутен. Со воздишка, менувајќи ја книгата што ја прочитал за нова, ја праша гримза од култниот оддел, кој седеше во правливите барикади на книги, „има ли уште многу?“ Во петтата книга почнале да му се случуваат чудни работи. Така, среде бел ден, на улицата, на влезот во работилниците, го виде Бана-Абул-Абас-Ахмед-ибн-Могамед-Отман-ибн-ала , познатиот арапски математичар во бел турбан.

Браварот молчеше на денот на појавувањето на Арапот кој напиша „Талкис-амал-ал-хисаб“, погоди дека е неопходно да се направи пауза и не го прочита до вечерта. Сепак, тоа не го спаси од две посети во тишината на непроспиената ноќ - прво безобразниот синдик на слободниот ханзеатски град Едуард Бенкс , а потоа и владетелот на канцеларијата на малиот руски гувернер Димитри Николаевич Бантиш-Каменски [16. ] .

Изданија

енциклопедиски речник

Дополнительные тома:

Новый энциклопедический словарь

Малый энциклопедический словарь (1907—1909)

 • Малый энциклопедический словарь. Т. 1 Вып. 1: АГальванотропизм . — СПб.: Брокгауз-Ефрон, 1907. — 1055 с.
 • Малый энциклопедический словарь. Т. 1 Вып. 2: ГальванохромияКившенко . — СПб.: Брокгауз-Ефрон, 1907. — 1058—2079 с.
 • Малый энциклопедический словарь. Т. 2 Вып. 3: КигнПочаток . — СПб.: Брокгауз-Ефрон, 1909. — 1055 с.
 • Малый энциклопедический словарь. Т. 2 Вып. 4: ПочваИссоп . — СПб.: Брокгауз-Ефрон, 1909. — 1058—2215 с.

Современные переиздания

 • Энциклопедический словарь Брокгауз и Ефрон: Биографии: В 12 т. — М.: «Советская энциклопедия» , «Большая Российская энциклопедия» , 1991—1996 (вышло только 6 томов).
 • Энциклопедический словарь. В 86 т. Репр. воспр. изд. «Энциклопедический словарь Ф. А. Брокгауза и И. А. Ефрона». — СПб.: Фирма «ПОЛРАДИС», АООТ «Иван Фёдоров», 1993—2003. — ISBN 5-900741-01-X .
 • Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона в 82 т. и 4 доп. т. — М.: Терра, 2001. — 40 726 с.

Примечания

 1. Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона . klassikaknigi.info. Дата обращения: 6 ноября 2016.
 2. 1 2 Брокгауз-Ефрон // Большая советская энциклопедия : в 66 т. (65 т. и 1 доп.) / гл. ред. О. Ю. Шмидт . — М. : Советская энциклопедия , 1926—1947.
 3. 1 2 3 4 Брокгауз Ф. А. Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона . — М. : Рипол Классик, 2013. — 524 с. — ISBN 5458053214 . — ISBN 9785458053211 .
 4. 1 2 Выставка к 125-летию издательства «Брокгауз и Ефрон» . Приморский музей имени Арсеньева . Дата обращения: 5 марта 2018.
 5. Жарков, И. А. Жанровая структура Энциклопедического словаря Ф. А. Брокгауза — И. А. Ефрона, 1890—1907 147 (2000). — тема диссертации и автореферата по ВАК 05.25.04. Дата обращения: 5 марта 2017.
 6. 1 2 Интеллектуальная поисковая система по словарям. Словарь Ожегова, Даля, Ушакова, Брокгауза и Ефрона, БСЭ (Большая советская энциклопедия) . boloto.info. Дата обращения: 5 марта 2018.
 7. 1 2 Список товаров по издателям: «Издательство Брокгауза и Ефрона» на сайте магазина антикварных книг obook.ru.
 8. Малый энциклопедический словарь [Текст] : с приложением кратких руководств по различным отраслям знания и словарей иностранных языков : [в 3 т.] / Ф. А. Брокгауз, И. А. Ефрон. — СПб. : Издательское дело, Брокгауз-Ефрон, 1899—1902.
 9. См. подраздел Малый энциклопедический словарь (1907—1909) .
 10. http://nlr.ru/e-case3/sc2.php/web_gak/lc/70172/56#pict Карточный каталог РНБ
 11. Периодическая законность химических элементов // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 12. Выставка «Словари и энциклопедии Брокгауз — Ефрон. Часть 1: Энциклопедический словарь. (К 125-летию выхода первого тома)» Архивная копия от 6 сентября 2015 на Wayback Machine на сайте Российской государственной библиотеки
 13. О. Васильева, И. Тиньгаевач Универсальная энциклопедия — репутация одной из лучших в мире: к 125-летию выхода в свет энциклопедического словаря А. Ф. Брокгауза и И. А. Ефрона Архивная копия от 4 марта 2016 на Wayback Machine // Центральная библиотечная система города Челябинска, 7 августа 2015
 14. 1 2 3 4 5 6 Устинов В. Почему Генрих — не Генрих, а Людовик — не Людовик? // Наука и жизнь — 2020. — № 2. — С. 97.
 15. Федоров П.В. Статуи и монументы: Имперский некрополь Санкт-Петербурга (Смоленское православное кладбище) в зеркале энциклопедической биографии. . — СПб. : МБИ, 2018. — 214 с. — ISBN 978-5-4391-0382-9 .
 16. М. А. Булгаков. Сколько Брокгауза может вынести организм? . Library.Ru. Дата обращения: 5 марта 2018.

Литература

Ссылки

Тексты словаря в Интернете