Еполет

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Делови за еполети
(на примерот на еполетата на потполковник на 46-та артилериска бригада ):
1. поставата
2.копче
3.рбетот
4.контра трка
5. ѕвездите
6.посебен знак
7.поле
8.крипција
9. врат (раб)
10. ресни [1] или реси [2]
Видови еполети на вооружените сили на Руската империја :
1. Пешадиски модел
1а. Главен офицер .
Поручник на 13-тиот животен гренадиер Ериван полк на неговото царско височество .
1б. Службеник на штабот .
Полковник на 46-та артилериска бригада .
1в. на генералот.
Филдмаршал на 85-та пешадија на Виборг, Неговото царско височество, императорот на германскиот крал на Прусија Вилхелм II од полкот .
2. Модел на чувари
2а. Главен офицер .
Капетан на артилериското училиште Михајловски .
2б. Службеник на штабот.
Полковник на чуварите на литванскиот полк .
2в. на генералот .
Вицеадмирал .
3. Модел на коњаница
3а. Пониски чинови .
Помлад подофицер на 3-от копје на полкот Смоленски цар Александар III .
3б. Главен офицер.
Тој го возеше 1-виот коњанички полк Кизљар-Гребенски на козачкиот домаќин Терек .
3в. Службеник на штабот .
Потполковник на 2-риот полк Лајб-Драгун Псков Нејзиното царско височество, суверена царица Марија Федоровна .
3d. на генералот.
Генерал на коњаницата .
4. Други примероци
4а. Главен офицер.
Титулен советник , ветеринар .
4б. Службеник на штабот .
Водечки машински инженер на корпусот на машински инженери на флота .
4в. на генералот .
Пријатен советник , професор на Империјалната воено-медицинска академија .

Еполети ( fr. Épaulettes писма. „Рамена“ од épauleрамо[2] ), перничиња за рамо, колички [3] - ознаки на рамо од воени чинови [4] и воен чин на воена униформа .

Еполети беа широко распространети во армиите и морнариците на европските држави во 18 - 19 век , особено за време на Наполеоновите војни , но од средината на 20 век, тие беа практично надвор од промет. Во моментов, тие преживеале само во армиите на некои држави како дел од свечените униформи.

Историја

Некои луѓе погрешно веруваат дека еполетите потекнуваат од витешкиот оклоп . Како ознаки на чин (ранг), еполетите беа карактеристични за воените униформи од 19 - почетокот на 20 век во вооружените сили на европските држави.

Во Русија, во вооружените сили , еполетите беа воведени во 1803 година (1807 [5] ), наводно затоа што, благодарение на ткаењето на гимпот и нивната масивност, тие можеа да ги заштитат рамениците на војникот од удари со ладно оружје . До 1854 година, еполетите беа единствениот вид ознаки на рамо за офицери и генерали, а од 1827 година , со воведувањето на ѕвездите на еполетите, беше можно да се одреди рангот на сопственикот од нив. Од 1854 година, еполетите постепено исчезнаа на периферијата на облеката на руската војска и морнарицата, иако тие не исчезнуваат целосно. Во руската армија , од 1856 година, еполетите, за разлика од ремените на рамо, беа сопственост само на униформата за облекување [2] на воениот персонал. До 1913 година, еполетите продолжија да бидат составен дел од униформите за облекување на офицерите, генералите и лансерите [4] , иако бројот на случаи за кои требаше да се носи оваа униформа беше намален на минимум. Главните офицери имале еполети без четки [1] , како и пониските чинови на копјаните на руската армија.

Во 1943 година, беше дискутирано прашањето за воведување еполети во униформата на офицерите и генералите на Црвената армија на вооружените сили на СССР , но предлогот беше одбиен поради високата цена за производство на еполети, а исто така и поради фактот дека еполетите на униформата од средината на 20 век изгледаа премногу архаично [ извор неодреден 1777 дена ] .

Во моментов, еполетите се користат на свечената униформа на офицерите на Претседателскиот полк на Русија [6] .

Уред и функции

Полето (чашата) на еполетот има форма на круг или овална, коренскиот дел (оној поблиску до вратот) во различни армии може да има различна форма - од правоаголник до издолжен полукруг. [ извор не е наведен 526 дена ] .

Еполетот се прицврстува на рамото на следниов начин: на еднообразното рамо се шие специјален тесен попречен шалтер , под кој се провлекува коренскиот дел од еполетата. На крајот од коренскиот дел е фиксирано копче, кое се прицврстува со врвки или капчиња на рамото на униформата кај јаката. Од областа на epaulette, во зависност од рангот на воен чин, може да се врамени со ролки исткаени од жица GIMP или врежана преклопување имитира ролки. За воениот персонал од повисок ранг, може да се прикачат топовски раб или четки околу обемот на полето. На полето за еполети, може да има и шифри и симболи што го означуваат чинот и припаѓаат на гранката на армијата ( амблем или знак ).

исто така види

Белешки (уреди)

  1. 1 2 Обер-офицери // Енциклопедиски речник Брокхаус и Ефрон : во 86 тома (82 тома и 4 дополнителни). - СПб. , 1890-1907 година.
  2. 1 2 3 еполети, мала советска енциклопедија (второ издание)
  3. Еполет // Објаснувачки речник на живиот голем руски јазик : во 4 тома / автор-комп. В.И.Дал . - 2-ри изд. - СПб. : Печатница M.O. Wolf , 1880-1882.
  4. 1 2 еполети // Мал енциклопедиски речник на Брокхаус и Ефрон : во 4 тома - Санкт Петербург. , 1907-1909 година.
  5. Контра-еполета // Воена енциклопедија : [во 18 тома] / ед. ВФ Новицки ... и други ]. - СПб. ; [ М. ]: Тип. t-va I. D. Sytin , 1911-1915.
  6. Жителите на Волгоград отидоа во Претседателскиот полк , Волгоградска деловна телевизија (20 ноември 2016 година). Архивирана на 20 декември 2016 година. Датум на лекување 11 декември 2016 год.

Литература