Европската одбојкарска конфедерација

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Европската одбојка конфедерација
Слика на логото
Членство 56 национални асоцијации
Седиште Луксембург Луксембург ,
488, рута де Лонгви
Тип на организација Спортска федерација
официјалните јазици Англиски
француски
руски
Лидери
Претседателот Србија Александар Боричич
База
Основана 21 октомври 1963 година
Сајт cev.eu

Европска одбојкарска конфедерација ( fr. Confédération Européenne de Volleyball, кратенката CEV , во руската транслитерација CEV.) - Гувернерите на европската одбојкарска структура обединуваат 56 национални федерации. Ја претставува Меѓународната одбојкарска федерација (ФИВБ) во европските земји. Седиштето се наоѓа во Луксембург, главниот град на Големото Војводство Луксембург . Од 17 октомври 2015 година, претседател на ЦЕБ е Александар Боричиќ ( Србија ).

Историја

На 21 октомври 1963 година, по одлука на VIII конгрес на ФИВБ , беше формирана Европската одбојкарска комисија (ЕКВ), на која и беше доверено организацијата и развојот на одбојката во европските земји . Вклучуваше 24 национални федерации на земјите од европскиот континент, кои во тоа време беа членки на ФИВБ . Меѓу нив, 10 земји кои беа меѓу основачите на ФИВБ во 1947 година ( Белгија , Унгарија , Италија , Холандија , Полска , Португалија , Романија , Франција , Чехословачка , Југославија ) и 14 земји кои се приклучија на Меѓународната одбојкарска федерација во периодот од 1949 до 1961 година ( Австрија , Албанија , Бугарија , Грција , Данска , Шпанија , Луксембург , Норвешка , СССР , Турција , Финска , Германија ,Швајцарија и Шведска ).

На 9 септември 1973 година во Хаг ( Холандија ), на специјално свикано Генерално собрание на CEN, комисијата беше трансформирана во конфедерација и го доби своето сегашно име. Во тоа време, таа ги обедини националните федерации на 28 држави (покрај горенаведените, и Англија , Германската Демократска Република , Израел и Шкотска ).

Во 1948 година, во Италија, ФИВБ го одржа првото Европско првенство во одбојка меѓу машките тимови , а во 1949 година во Чехословачка , првото Европско првенство меѓу жените . Од 1963 година, европските првенства се одржуваат под покровителство на Европската комисија, а од 1975 година - Европската одбојкарска конфедерација.

Во 1966 година, во Унгарија се одржа првото Европско првенство меѓу машките и женските млади селекции . Од 1995 година се одржуваат Европските првенства меѓу момчиња и девојчиња .

Од 1988 година, првенството на мали земји од Европа се игра меѓу мажи, а од 1990 година и меѓу женски репрезентации за земји со мала популација или низок степен на развој на одбојката. Во моментов, тоа го организира и спроведува Одделот за мали земји на ЦЕБ.

Претседатели на ЦЕБ

1973-1979 - Италија Џанкарло Џаноци
1979-1983 - Франција Жорж Бодри
1983-1987 - Чехословачка Душан Прелозни
1987-1993 - Холандија Питер де Брујн
1993-1995 - Грција Михалис Мастрандреас
1995-2001 - Германија Ролф Андресен
2001-2015 - Луксембург Андре Мајер
од 2015 година - Србија Александар Боричич

Структура на ЕКБ

Врховното тело на Европската одбојкарска конфедерација е Генералното собрание , кое се состанува најмалку еднаш на секои 4 години (главно за време на Европското првенство) за да избере управен комитет, на секои две години - за решавање на други прашања. Редовното 36-то Собрание се одржа во октомври 2015 година во Софија ( Бугарија ).

За решавање на задачите поставени од Генералното собрание за ЦЕБ, како и статутарните барања, делегатите на собранието избираат 30 членови на Административниот совет за период од 4 години. Се состанува најмалку еднаш годишно. Од редот на своите членови, Административниот совет избира Извршен комитет , кој ги спроведува одлуките на Генералното собрание, а ги организира и секојдневните активности на ЦЕБ. Нејзината работа ја раководи претседателот на Европската одбојкарска конфедерација, избран од Конгресот со мандат од 4 години.

За решавање на посебните проблеми со кои се соочува ЦЕВ, во неговата структура се создадени постојани технички комисии : организациски, финансиски, правни, судии, медицински, одбојка на плажа, европски купови.

Како дел од Европската одбојкарска конфедерација, формирани се и одбојкарски зонски здруженија , кои се структурни подрубрики на ЦЕВ. Тие се ополномоштени претставници на ЦЕБ во нивните географски области. Има 4 од нив: Балкан (Балканска одбојкарска асоцијација - БВА), Централноевропска (Средноевропска Одбојкарска Зона Асоцијација - МЕВЗА), Источноевропска (Источна Европска Одбојкарска Зона Асоцијација - ЕЕВЗА) и Северноевропска (Северноевропска одбојкарска зона - НЕВЗА) . Покрај зонските здруженија, формирана е и CEB Small Countries Division (SCD) во која се вклучени 15 земји членки на CEB со мала популација и низок степен на развој на одбојката.

Официјални натпревари

Како дел од своите активности, Европската одбојкарска конфедерација е одговорна за следните турнири:

членови на ЕКБ

Земја Национална федерација година
влез
во ФИВБ
Сајт Зонски
асоцијација
и поделба
Знаме на Австрија Австрија Österreichischer Одбојка Вербенд
1953 година
волејнет.на
МЕВЗА
Знамето на Азербејџан Азербејџан [1] Азербејџански Волејбол Федерација
1992 година
avf.az
ЕЕВЗА
Албанско знаме Албанија Federata Shqiptare e Volejbollit
1949 година
fshv.org.al
BVA
Знамето на Англија Англија Англиска одбојкарска асоцијација
1964 година
volleyballengland.org
Знамето на Андора Андора Федерасио Андорана де Волеибол
1987 година
омилени.ад
SCD
Знамето на Ерменија Ерменија [1] Хајастан Волејболи Федерација
1992 година
volley.am
Знамето на Белорусија Белорусија Белоруска одбојкарска федерација
1992 година
bvf.by
ЕЕВЗА
Знамето на Белгија Белгија Вламсе одбојкарска врска
Федерација Кралска Белге де Волеј-Бал
1947 година
topvolleybelgium.be
Знамето на Бугарија Бугарија Одбојкарската федерација Благарска
1949 година
одбојка.бг
BVA
Знамето на Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина Одбојкашки Савез Босна и Херцеговина
1992 година
осбих.ба
BVA
Знаме на Унгарија Унгарија Magyar Röplabda Szövetseg
1947 година
хунволеј.ху
МЕВЗА
Знамето на Германија Германија [2] Deutscher Volleyball Verband
1957 година
( ФРГ )
одбојка-вербенд.де
Знамето на Гибралтар Гибралтар Одбојкарската асоцијација на Гибралтар
1984 година
SCD
Знамето на Гренланд Гренланд [1] Калалит Нунанани Волејбалертартут Катуфиат
Гронландс одбојка Форбанд
1998 година
одбојка.gl
НЕВЗА, СЦД
Знамето на Грција Грција Ελληνικη Ομοσπονδια Ρετοσφαιρισησ
1951 година
одбојка.gr
BVA
Знамето на Грузија Грузија [1] Сакартвелос Пренгуртис Федерација
1992 година
Знамето на Данска Данска Данска одбојка Форбанд
1955 година
одбојка.дк
НЕВЗА
Знаме на Израел Израел [1] Игуд ХаКадураф БеИзраел
1953 година
iva.org.il
Знамето на Ирска Ирска Одбојкарската асоцијација на Ирска
1982 година
volleyballireland.com
SCD
Знамето на Исланд Исланд Блаксамбанд острови
1974 година
бли.е
НЕВЗА, СЦД
Шпанско знаме Шпанија Real Federacion Espaňola de Voleibol
1953 година
rfevb.com
Знамето на Италија Италија Италијанска федерација Палаволо
1947 година
federvolley.it
Кипарско знаме Кипар [1] Κυπριακη Ομοσπονδια Ρετοσφαιρισησ
1980 година
одбојка.org.cy
SCD
Знамето на Република Косово Косово Federata e Volejbollit e Kosovёs
2016 година
fvk-ks.org
BVA
Знамето на Латвија Латвија Латвија Волејбола Федерација
1992 година
волејболс.lv
ЕЕВЗА
Знамето на Литванија Литванија Lietuvos Tinklinio Federacija
1992 година
ltf.lt
ЕЕВЗА
Знамето на Лихтенштајн Лихтенштајн Вербенд за одбојка од Лихтенштајнер
1978 година
lvbv.li
SCD
Знамето на Луксембург Луксембург Одбојка на Луксембург
1951 година
flvb.lu
SCD
Знамето на Малта Малта Одбојкарската асоцијација на Малта
1984 година
maltavolleyball.org
SCD
Знамето на Молдавија Молдавија Federaţia de Volei din Republica Молдавија
1992 година
BVA
Знамето на Монако Монако Федерација Монегаска де одбојка
1988 година
федерација-одбојка.mc
SCD
Знамето на Холандија Холандија Холандска одбојкарска врска
1947 година
одбојка.nl
Норвешко знаме Норвешка Норгес Волејболфорбунд
1949 година
одбојка.бр
НЕВЗА
Знамето на Полска Полска Polski Związek Piłki Siatkowej
1947 година
pzps.pl
ЕЕВЗА
Знаме на Португалија Португалија Federação Portuguesa de Voleibol
1947 година
fpvoleibol.pt
Руско знаме Русија [3] Серуска одбојкарска федерација
1992 година
volley.ru
ЕЕВЗА
Знамето на Романија Романија Federaţia Romǎnǎ de Volei
1947 година
фрволеи.ро
BVA
Знамето на Сан МариноСан Марино Федерација Самарин Палаволо
1987 година
federvolleysm.org
SCD
Знамето на Северна Ирска Северна Ирска Одбојкарска асоцијација на Северна Ирска
1982 година
nivolleyball.com
SCD
Знамето на Северна Македонија Северна Македонија Одбојкарска федерација во Македонија
1993 година
BVA
Знаме на Србија Србија [4] Одбојкашки Савез Србије
2006 година
ossrb.org
BVA
Знамето на Словачка Словачка [5] Словенска Волејбалова Федерација
1993 година
svf.sk
МЕВЗА
Знамето на Словенија Словенија Одбојкарска Звеза Словенија
1992 година
одбојка.си
МЕВЗА
Знамето на Турција Турција Türkiye Voleybol Federasyonu
1949 година
tvf.org.tr
BVA
Украинско знаме Украина Одбојкарската федерација на Украина
1992 година
fvu.in.ua
ЕЕВЗА
Знаме на Велс Велс Одбојка Велс
1989 година
volleyballwales.org
SCD
Знаме на Фарските Острови Фарски острови Flogbóltssamband Føroya
1978 година
fbf.fo
НЕВЗА, СЦД
Знаме на Финска Финска Суомен Лентопалолито
1957 година
лентопалолитто.фи
НЕВЗА
Знамето на Франција Франција Одбојкарската федерација на Франција
1947 година
ffvb.org
Знамето на Хрватска Хрватска Хрватска Одбојкашка Удруга
1992 година
час.ч
МЕВЗА
Знамето на Црна Гора Црна Гора Одбојкашки Савез Црне Гор
2006 година
oscg.me
BVA
Знамето на Чешката Република Чешка [5] Česky volejbalovy Svaz
1993 година
cvf.cz
МЕВЗА
Знамето на ШвајцаријаШвајцарија Швајцарски волеј
1957 година
одбојка.ч
Знаме на Шведска Шведска Svenska Volleybollförbundet
1961 година
одбојка.се
НЕВЗА
Знаме на Шкотска Шкотска Шкотска одбојкарска асоцијација
1970 година
scottishvolleyball.org
SCD
Естонско знаме Естонија Eesti Võrkpalliliit
1992 година
евф.ее
ЕЕВЗА

Белешки (уреди)

  1. 1 2 3 4 5 6 Европската одбојкарска конфедерација вклучува неколку земји кои географски припаѓаат на други континенти - Азија ( Грузија , Ерменија , Азербејџан , Кипар и Израел ) и Америка ( Гренланд ).
  2. Во 1966-1990 година, ГДР беше членка на ФИВБ.
  3. Во 1949-1992 година, СССР беше член на ФИВБ.
  4. Во 1949-2003 година, Југославија беше членка на ФИВБ, во 2003-2006 година - Србија и Црна Гора .
  5. 1 2 Во 1947-1993 година, Чехословачка беше членка на ФИВБ.

Извори на

  • Одбојка. Енциклопедија / Комп. В.Л.Свиридов, О.С.Чехов. ... - Томск: Компанијата Јансон, 2001 година.
  • МОК и меѓународни спортски асоцијации / Комп. А.О.Романов . - М .: Физичка култура и спорт , 1979 .-- 262 стр.

Врски