Феудален господар

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување

Феудален господар - земјопоседник во ерата нафеудализмот ( сопственик на феудот ).

Различни држави од тој временски период имаа различни имиња. Во Шпанија - хидалго ( шпански хидалго од хиџо де алго - буквално „нечиј син“); во Португалија - fidalgo ( порт. fidalgo од filho + de + algo ) [1] .

Феудалци во Западна Европа

Богат феудалец од доцниот среден век. Портрет на францускиот пратеник во Англија од Ханс Холбајн Помладиот , 1533 година .

Во Западна Европа во средниот век, феудалците беа наредени во феудална скала: долниот ( витез ) добива распределба на земјиште ( лен , феуд или феуд ) за услуга и кметови од претпоставениот ( барон ). Царот стоеше на чело на феудалната скала, но неговата моќ обично беше значително ослабена во споредба со силите на големите господари , кои, пак, немаат апсолутна моќ над сите сопственици на земјиште под нив во феудалната скала ( принципот „ вазалот на мојот вазал не е мој вазал“, кој функционираше во многу држави од континентална Европа). Селаните работеле на земји што им припаѓале на феудалци од сите нивоа, плаќајќи ги во мртовечки давачки . Селаните одгледувале и береле култури од нивите на сопственикот, се грижеле за миленичињата и живината на својот господар. Покрај тоа, тие изградија и поправија замоци, мостови, патишта, исчистија езерца и канали, ловеа и береа печурки и бобинки во шумата. Селаните беа обврзани да му дадат на феудалниот господар дел од производите и работите што се произведуваат на нивните парцели и дома: жито, масло, мед, предиво, лен, облека, чевли, производи од кожа и алат.

Феудалниот господар можеше да им суди на селаните, да ги казни и да им изрече парични казни. Зависноста на селаните од феудалците, и копнени и лични, се нарекува феудална зависност.

Во времето на воспоставување нафеудализмот во Западна Европа, поседувањето голем феудалец личеше на независна држава .

Права на феудален господар:

Склучен е устен договор помеѓу господарот и вазалот. Вазалот се обврза дека верно ќе му служи на господарот, а господарот вети вазалска поддршка и заштита. Сепак, договорот честопати беше прекршуван. Вазали се нападнаа едни со други, врз имотите на нивниот господар. Имаше континуирани меѓусебни војни. Нивната цел беше да го фатат:

  • земји населени со селани;
  • благороден сосед од кого се бараше откуп за негово ослободување;
  • плен ( грабеж на туѓи селани, цркви итн.).

Феудалци во Античка Русија и Руската империја

Во Античка Русија, феудалната скала (системот на господари и вазали) беше отсутна. Имаше само момчиња кои поседуваа наследни имоти . Подоцна, се појавија сопственици на земјиште ( благородници ), на кои монархот им обезбеди имот под условно држење (подложен на воена служба ). Кремството настанало во 15 век . Од почетокот на 18 век, статусот на имотите и имотите се изедначи, а од 1762 година благородниците беа изземени од задолжителната служба ( Манифест за слободата на благородништвото ).

Моралот и обичаите на феудалците

Феудалците обично ја презирале претпазливоста и штедливоста. За да ја добие почитта на другите феудалци, феудалот мораше да биде дарежлив. Приходот добиен од селаните и воениот плен најчесто одеше за подароци, гозби, лов, патувања, облека и одржување на многу слуги.

Подоцна, феудалците развиле посебни правила за витешка чест : витез мора да бара подвизи, да се бори против непријателите на христијанската вера, да ги заштити слабите и навредените. Правилата на честа се применуваа само во односите меѓу феудалците. Но, и тука тие постојано беа прекршувани. Во секојдневниот живот, во семејството, многу феудалци беа груби, сурови и арогантни. Раскинатата коса и скршениот нос на сопругите беа секојдневие.

Ги прегледаа работниците селани, сите „безобразни“ и ги нарекоа „подли обични луѓе“. „Најдобро е кога селанецот плаче; лошо е кога се радува “, рекоа господата. Дури и во песните, феудалците изразија омраза кон луѓето што ги хранеа и облекуваа:
Мажи кои се лути и груби
Тие ги изоструваат забите на благородништвото,
Само питачи ме сакаат!
Сакам да ме гледате луѓе
Гладен, гол
Страдање, незагреано! ..
За да не се здебелат селаните,
Да издржиме тешкотии, -
Неопходно е од година во година
Чувајте ги сите во црно тело ...
( Бертран де Борн , 1195 [2] , превод од В. А. Диник [3] )

Познатата селска војна на quакри во средновековна Франција беше предизвикана токму од тешката експлоатација на селаните од арогантни феудалци. На крајот на краиштата, самото име на војната стекнато со презирното име на францускиотселанецquesак - простак“ (француски Jacque - bon homme ), буквално „quesак е добар човек“.

Забелешки (уреди)

  1. фидалго (пристаниште) ... Диксерио Приберам . Приберам Информатика. Датум на лекување: 10 април 2018 година.
  2. Бертран де Роден: Сирвентес 47 .
  3. Бертран де Борн (Поезија) - Светот на Ахас .