Флота

Одете на навигација Одете на пребарување
Редок случај со мултинационална флота од 5 земји за време на операцијата Трајна слобода во Оманското Море .

Флота ( fr. Flotte , Dutch. Vloot ) - голема асоцијација на бродови , бродови и нивните членови на екипажот, обично под една команда .

Мала асоцијација на бродови (река или езеро) обично се нарекува флотила . Командантот на флотата се нарекува адмирал . Главниот брод на флотата се нарекува предводник . Понекогаш, по аналогија, се користи терминот воздушна флота . Со развојот на морнарицата (морнарицата) и зголемувањето на нејзината големина, зборот „флота“, исто така, почна да се користи за означување на еден или друг дел од морнарицата (силите) на државата (на пример, флота за отворено море) ), особено, оперативно-стратешкото здружување на воените поморски сили (на пример, Балтичка флота , Шеста флота на американската морнарица ).

Класификација на флота

Класификацијата на флотите според националноста е распространета. На пример, руски , британски , француски или јапонски флоти .

Исто така, вообичаено е да се поделат флотите по морски пат. На пример, балтичките , медитеранските или црноморските флота .

Во Соединетите држави, вообичаено е да се поделат флотите по бројки: Втора , Трета , Четврта , Петта , Шестата , Седмата флота на американската морнарица .

Според означувањето, тие се поделени на:

Структура на флота

Морнарицата има најобемна структура. Ако флотата на цела држава е предводена од адмирал, тогаш флотите на одделни мориња се командувани од вицеадмирали. Од флотата за решавање на тактички задачи ( поморска операција , вклучувајќи поморски конвој , водоземен напад и поморска блокада ), може да се распредели ескадрила . Значи, Првата пацифичка ескадрила на руската флота се состоеше од 73 бродови.

Покрај бродовите, структурата на флотата вклучува седиште на флотата, поморски бази (пристаништа и бродоградилишта), образовни институции за обука на персонал за флотата.

Историја

Првиот легендарниот флота, која брои повеќе од 1000 бродови, беше формирана во Boeotian пристаниште на Aulis од страна на Ахајците под водство на Агамемнон за време на Тројанската војна [5] . Во 5 век п.н.е НС почна да се формира староримската флота . На почетокот на средниот век се појавува византиската флота , а на крајот се заменува со османлиската флота .

Во 1588 година, во Шпанија беше создадена Непобедливата армада , која требаше да обезбеди амфибиски трупи за Англија, но шпанската флота (130 бродови) беше поразена од британската флота (227 бродови) во битката кај Гравелин . Од овој момент започнува Таласократијата на Велика Британија. Различни земји се обидоа да ја оспорат нејзината моќ над морињата. Ескадрила на француската флота (40 бродови) беше поразена од британската ескадрила на вицеадмирал Нелсон (33 бродови) во битката кај Трафалгар во 1805 година . И во 1827 година, обединетата британско - руско - француска ескадрила под команда на вицеадмиралот Кодрингтон (27 бродови) ја победи османлиската флота (88 бродови) во битката кај Наварино .

За време на Првата светска војна, Германија се обиде да ја оспори хегемонијата на светската доминација и во 1916 година се случи грандиозна битка на Јутланд со неизвесен исход, каде германската флота на адмирал Шир (99 бродови) се бореше со британската флота на адмирал ellелико ( 151 брод).

По Втората светска војна, флотите беа дополнително развиени. Тие беа вооружени со нови моќни средства за борба. Организациската структура беше подобрена, зголемена огнена моќ, ударна сила, мобилност и способност за извршување задачи во услови на употреба на конвенционално оружје и оружје за масовно уништување од страна на непријателот.

Русија

Момци на морнарицата на Руската империја
Познато знаме на морнарицата на Руската империја

Руската морнарица е вид на вооружени сили кои имаат огромна историја на создавање и развој, организациски составена од воени командни тела ( ред , адмиралност , генералштаб , министерство ) и гранки на силите: површинска, подморница, поморска авијација , крајбрежна артилерија ( крајбрежни ракетни и артилериски трупи ) и маринци . Вклучува и бродови со помошна флота , специјални сили ( специјални сили ) и разни услуги за поддршка. Покрај тоа, морнарицата има единици и агенции од задниот дел (снабдување). Дизајниран да ја заштити земјата од непријателот од морските области.

Во различни периоди од историјата на Русија, нејзината флота ги носеше имињата:

Денот на морнарицата беше прославен во СССР во последната недела од јули [6] . Во вооружените сили на Руската Федерација, незаборавниот ден на морнарицата се слави на истиот датум [7] .

Историски:

За време на империјалниот период , во Русија постоеја следните флоти:

За време на советскиот период :

Во модерниот период, постојат:

САД

Знаме на морнарицата на Соединетите држави

Воените сили на Соединетите држави вклучуваат административни и стратешки единици како што се Пацифичката флота на Соединетите држави, која формира оперативни флоти со непарен број и Командата на флотата на Соединетите држави (поранешна американска Атлантска флота ), која формира оперативни флоти со парен број.

Список на активни американски оперативни флоти :

Историски:

исто така види