Униформа

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

(Образец, униформа . Лат форма "форма", лат. Uniformis "униформа"), униформа - специјални (услуга) облека која е иста со стил, сече, боја и ткаенина да се создаде единствен изглед за една корпорација.

Формата ја симболизира функцијата на нејзиниот носител и неговата поврзаност со организацијата . Стабилната фраза „ униформа чест “ значи воена или корпоративна чест воопшто.

Спротивно на униформата е одреден фустан : индивидуална облека.

Области на употреба

Униформата од еден примерок е усвоена во армиите на речиси сите земји во светот, додека постојат три вида униформи: теренска, секојдневна и свечена. Исто така, униформата се користи во различни владини оддели: милиција (полиција), обвинителство, царинска служба, пожарникари, итн. во СССР, од 1943 до 1954 година, униформата ја носеле вработените во Народниот комесаријат (Министерството) за надворешни работи и некои други одделенија.

Униформи на членовите на Државниот совет на Руската империја (церемонијални, празнични и обични), 1856 година

Покрај тоа, образецот може да биде задолжителен за претставници на чисто цивилни професии, на пример, за железнички работници, поштари , работници во јавниот транспорт . Во скапите хотели, персоналот ( портари , лифтови , вратари ) носи посебна униформа. Како по правило, бојата на оваа форма е црвена.

Претходно униформата вообичаено се бараше за учениците во основните и средните училишта, но сега во многу земји училишната униформа е напуштена. Училишната униформа сè уште се користи во многу училишта во ОК, како и во Јапонија, а можеби и во други земји. Во модерна Русија не постои униформа училишна униформа , како што беше во СССР , но многу лицеуми и гимназии , особено најпрестижните, имаат своја форма, нагласувајќи ја припадноста на учениците на една или друга образовна институција.

Исто така, спортистите носат униформи на натпревари како знак на припадност кон тим. На натпревари на прилично високо ниво, на пример, Олимписки игри , Светски и Европски првенства, униформата е задолжителен атрибут, згора на тоа, таа мора да биде единствена за секој тим и лесно да се разликува на телевизија .

Некои јавни организации, особено милитаризираните, воведуваат униформи или нејзини елементи за своите членови. Познати сеизвидничките и пионерските униформи, униформата на Јунгстурм , нацистичките јуриши , италијанските црни кошули , Армијата на спасот итн.

Историја

Униформа на американската морнарица од 18 век

Воена униформа е облека која е утврдена со правила или посебни уредби, чие носење е задолжително за секоја воена единица и за секој тип на војници.

Дури и во римската војска, на војниците им се давало исто оружје и оклоп. Во средниот век, вообичаено било на штитови да се прикажува грбот на град, кралство или феудал, тоа особено се одразувало на штитовите на самострелците - мантили. Привид на униформа имаше во гардата на кралевите (кралските мускетари во Франција).

За прв пат, униформата се појави во 1552 година меѓу пушкарските полкови на руското кралство за време на владеењето на царот на цела Русија Иван IV Грозни).

Униформата во нејзината денешна форма се појави релативно неодамна, со формирањето на постојани војски по Триесетгодишната војна ( 1618 - 1648 ), и беше воведена истовремено во неколку земји. Ова се случи од очигледни причини: беше неопходно на прв поглед да се разликува својот другар од непријателот за време на битката, како и да се укаже на припадноста на војската на одредена држава. Униформниот фустан беше воведен во француската армија од Луј XIV .

Традицијата отсекогаш играла важна улога во развојот на униформите, што е карактеристично за сите епохи. Дури и модерниот изглед на униформите го носи отпечатокот на древните традиции. Со текот на времето, деталите на костимот, што укажува на одредена ера, иако ја изгубиле својата првобитна намена, често биле зачувани во форма на симболичен украс.

Цивилната мода, исто така, влијаеше на развојот на униформите, и затоа треба да се земе предвид при проучувањето на воените униформи од одреден период. Првично, разликата помеѓу цивилна и воена облека беше помалку значајна отколку што може да се мисли.

Во средниот век, сликата на крстот почна да се користи како карактеристични знаци. Така, на пример, од почетокот на 15 век, Британците шиеја црвен крст на градите и грбот, Французите и Швајцарците - бел, а војниците на Германската империја - крстот на Свети Андреј или Бургундија крст.

Подоцна, крстовите биле заменети со марами, кои се носеле на појасот или преку рамото. Бојата на шалот ја избрал самиот монарх и затоа најчесто одговарала на боите на кралскиот грб. На пример, данскиот крал Фредерик II одлучил, како што вели декретот од 1563 година , дека „секој што е дел од кралската војска треба да носи карактеристичен знак во форма на лента или шал во црвена и жолта боја на капа, облека или над куирас“. Овие бои беа боите на грбот на Кралската куќа на Олденбург. Во 1625 година , влегувајќи во Триесетгодишната војна, Кристијан IV избра сина и црвено-кафеава шамија со златна нијанса и додаде бело пердув на шалварот. Подоцна, кралот повторно се вратил на цвеќињата на куќата Олденбург, кои постојат и денес. Симболичен потсетник на поранешната марама е врвка во форма на тесен, искривен врв во црвено со златна држач на офицерската сабја.

Во Шведска се промени и бојата на шалот. Беше сина за војската на Густав II Адолф за време на Триесетгодишната војна, сина и жолта за време на владеењето на Чарлс X Густав , која преживеала до денес. За време на Триесетгодишната војна, Шпанците и војниците на Германската империја носеа црвени марами, француските бели, холандските портокалови и саксонците зелени. Во Англија, Кромвел ја претстави портокаловата марама, а ројалистите имаа бели марами. За време на големите битки, се сметало дека е неопходно шаловите да се надополнат со други карактеристични знаци, како што се сламени снопови или зелени гранки на капа или шлем. Така војниците на сојузничките војски се препознаваа на бојното поле и лесно се разликуваа од војниците на непријателската коалиција.

Униформи на францускиот револуционерен генерал , офицер и пешадиски војник ( 1795 )

Воведувањето на униформата предизвика одредени потешкотии. Војниците на почетокот добивале униформи, чии трошоци биле задржани од платите. Така, униформите целосно им припаднаа и не беа повлечени по завршувањето на нивната служба. Обично полковниците - командантите и сопствениците на полкот - набавуваа и дистрибуираа теренски униформи. Ова не беше профитабилно за војникот, бидејќи секоја заштедена еку не влезе во неговиот џеб, туку во џебот на полковникот. Но, како што се зајакнала кралската моќ, влијанието на полковниците ослабнало. Изгледот и деталите на униформата, како и начинот на носење биле одобрени со наредба на монархот. Постепено, снабдувањето со униформи на армиите почна да се врши на централизиран начин. Во случај на ликвидација или трансформација на воена единица, државата ги надоместувала трошоците за униформата и ја распределувала меѓу другите полкови.

Историските униформи - „црвени мантили“ - се задржани како церемонијални за британските чувари.

Првично се обиде да даде посебен вид униформа за секој полк, но брзо се увери дека е подобро да се воведе униформа за секоја од вооружените сили (а потоа и целата армија) по еден рез, а воените единици да се направи разлика помеѓу обликот и бојата. на јаката , ревери , манжетни , плетенка , плетенка , како и копчиња . Сепак, некои воени единици, како што се, на пример, хусарите , ги задржаа своите специјални униформи.

Дури на почетокот на 19 век беше воспоставен обичајот целата војска, или нејзиниот најзначаен дел, главно пешадијата , да се облекува во речиси иста униформа и да се разликуваат полковите по монограмите на шаловите и знаците врежани. на копчињата. Овој тренд може да се следи во текот на 19 век, но желбата за зачувување на традициите не исчезна. На почетокот на 20 век, повеќето земји избраа речиси ист крој за воени униформи. Но, стражарите и коњаничките единици во многу случаи сè уште носеа луксузни и украсени униформи.

Светлите бои на униформата се користеа сè додека пушките со мазна дупка со муцка имаа мала прецизност, низок дострел и брзина на огнот. Подоцна, зголемувањето на ефикасноста на огненото оружје не натера да гледаме на униформата од сосема друга страна. За да се направи движењето на војниците на теренот помалку забележливо за непријателот, униформите мора да одговараат на бојата на околниот пејзаж. За време на Првата светска војна , униформите беа воведени во сите воинствени армии за да се исполни ова барање. Сите гранки на војската имаа униформи со ист крој и боја. Карактеристичните знаци се состоеле од мали букви или бројки, како и значки и рабови кои тешко се забележувале од далечина.

Постојаното зголемување на прецизноста и опсегот на оружјето, како и владеењето на воздушниот простор, доведоа до појава на воена опрема која обезбедуваше максимално прикривање во различни ситуации, без ограничување на слободата на движење. Никогаш порано воените униформи не биле толку различни од цивилната облека како денес. Во многу земји, војникот има обични или теренски униформи, кои служат како секојдневна облека во мир и војна, како и комплет униформи наменети само за паради и специјални прилики.

Руската империја

Со декрет од 23 октомври 1782 година, Катерина II воведе судски униформи за генералните гувернери и службеници, карактеристични за бојата на грбовите на руските провинции . [1]

Меѓу воените единици и институциите на Руската царска армија, на кои им беше доделена посебна униформа, имаше и такви чии униформи ги носеа буквално неколку луѓе. Но, главната школа за гимнастика и мечување се истакна дури и меѓу нив. Нејзината униформа ја носеа само помалку од дваесет офицери и четири до пет неборбени пониски чинови, но униформата имаше опции и за пешадија и за коњаница[2] .

На 8 мај 1885 година беше воведена униформата на студентите на Царските руски универзитети, која по револуцијата во 1918 година беше откажана со Уредба на Народниот комесаријат на РСФСР од 18 февруари 1918 година „За укинување на униформите и образовните знаци. на сите образовни институции“ на просветителството, како и секакви кокади, беџови и знаци издадени по дипломирањето од образовните институции и доделени на академски дипломи“. [3]

ВО СССР

Во 1944 година, политиката на враќање на историските традиции на Русија, овозможи, на иницијатива на претседателот на Комитетот за високо образование при Советот на народните комесари на СССР ( С.В. Кафтанов ), да му се претстави на В.М. Министрите I. N. Akimov , S. G. Lukin . Проектот предвидуваше летна и зимска униформа за студентите, како и за повисокиот и средниот наставен кадар, со дупчиња за копчиња, ознаки на рамениците и ракавите. Но, проектот никогаш не бил усвоен [3] [4] .

Во 1947-1954 година, претседателот на Президиумот на Врховниот Совет на СССР ( Н.М. Шверник ) воведе и одобри униформи и ознаки за вработените во цивилните министерства и одделенија на СССР [5] , што во 1954 година беше откажано од К. Ворошилов [6] .

По земја

Полициски униформи по земја
Офицерки на CBP кои одат на брод.jpg Церемонија на заклетва на патролната полиција во Киев, 4 јули 2015 година (18784340864) .jpg Österreichische Bundespolizei 02.jpg Uniformmodell Brandenburg4.jpg Полицијата Русија 2opp.jpg Шведската русокоса полиција.jpg Една госпоѓа полицаец.jpg
Униформа
Американската полиција
Униформа
Полицијата на Украина
Униформа
австриската полиција
Униформа
германската полиција
Униформа
Руската полиција
Униформа
Шведската полиција
Униформа
Индиската полиција

исто така види

Белешки (уреди)

Литература

  • Василиев К.С. Главна школа за гимнастика и мечување // Колекционер во Санкт Петербург: списание. - СПб. , 2019. - бр.4 (113) . - S. 100-102 . - Публикацијата е достапна под лиценцата CC BY-SA 3.0. - OTRS.
  • Канник П. Воена униформа: Сите земји во светот. - СПб .: ДОО „Издавачка куќа“ Полигон „“, 2002 година
  • Шепелев Л.Е. Титули, униформи, нарачки во Руската империја. - М .: Наука, 1991 година

Врски