Франција во Втората светска војна

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Влегувањето на поделбата на Леклер во Париз е поздравено од толпи патриоти на Елисејските полиња (август 1944 година)

Франција во Втората светска војна беше директно вклучена уште од првите денови на септември 1939 година. Таа беше поразена во јуни 1940 година и беше окупирана. Сепак, Слободните француски сили, заедно со сојузниците во антихитлеровската коалиција, продолжија да учествуваат во војната, а до крајот на 1944 година, речиси цела Франција беше ослободена.

Влегување во војна

Откако нацистичка Германија ја нападна Полска, Франција заедно со Велика Британија и објавија војна на Германија на 3 септември 1939 година .

Сепак, француската армија не спроведе активни непријателства (т.н. „ Чудна војна “). Единствениот обид да се влијае на текот на војната беше офанзивата на Сар . Во исто време, во септември 1939 година, на 78 француски дивизии со вкупен број од 3,25 милиони луѓе на линијата Зигфрид им се спротивставиле 1 милион германски војници и офицери. Французите имаа 2.850 тенкови, додека Германците на Запад немаа воопшто. Француско-британската авијација имала речиси двојна супериорност во однос на Луфтвафе концентрирана на Запад (2421 авион наспроти 1359 година) [1] .

По германската инвазија на Норвешка во април 1940 година, француските трупи учествуваа во битката кај Нарвик .

Француска кампања во 1940 година

На 10 мај 1940 година, германските трупи ја преминаа границата на Холандија и Белгија . Истиот ден, француските трупи влегоа во Белгија . Немаше воени дејствија директно на германско-француската граница. Првиот судир меѓу германските и француските војници се случи на 13 мај во Белгија. Истиот ден, германските трупи ја преминаа белгиско-француската граница.

Уништување по одбраната на Кале
Адолф Хитлер пред Ајфеловата кула , 23 јуни 1940 година

На 25 мај, врховниот командант на француските вооружени сили, генерал Вејганд, на состанокот на владата рече дека е неопходно да се побара од Германците да прифатат предавање.

На 8 јуни, германските трупи стигнаа до реката Сена. На 10 јуни, француската влада се пресели од Париз во областа Орлеанс . Париз официјално беше прогласен за отворен град . Утрото на 14 јуни, германските трупи влегоа во Париз. Француската влада побегна во Бордо .

На владините состаноци на 12 и 13 јуни, генералот Вејганд повторно побарал да и се предаде на Германија. Тој беше поддржан од вицепремиерот Маршал Петин . Петан и дефетистите групирани околу него напорно ги убедуваа поколебливите членови на владата и парламентарците во потребата од предавање. На 16 јуни, Петан ја предводеше владата. На 17 јуни француската влада побара од Германија примирје. На 22 јуни 1940 година, Франција ѝ се предаде на Германија, а Второто примирје на Компие беше склучено во шумата Компињ .

Воените дејствија официјално завршија на 25-ти јуни. Како резултат на војната, француската армија загуби 84.000 луѓе убиени и повеќе од еден милион затвореници. Германските војници загубија 45.074 убиени, 110.043 ранети и 18.384 исчезнати.

Маршал Петен беше прогласен од Националното собрание во градот Виши на 10 јули 1940 година, за „шеф на француската држава“ ( француски Шеф d'État Français ) и обдарен со диктаторски овластувања: му беа дадени правата на сите гранки на влада на укината Трета република .

Окупација на Франција

2/3 од територијата на Франција биле окупирани, а преостанатата, јужна, метрополитенска област и сите колонии биле под контрола наколаборационистичката влада (режимот на Виши) на маршалот Филип Петен .

Алзас и Лорен биле анектирани директно од Германија, северните департмани на Франција ( Север , Па-де-Кале ) биле споени со Белгија во Рајхскомесаријатот Белгија-Северна Франција .

Германска окупација на Франција

Германската воена администрација воспостави преценет сооднос на курсот на марката кон франкот (1:20) и огромна сума на репарации (400 милиони франци дневно). Француските банки и воените претпријатија беа под германска контрола. Германскиот капитал учествуваше во 39 најголеми француски компании. За 4 години, напаѓачите извезувале од земјата суровини во вредност од речиси 9.759.681 милиони франци, индустриски производи - за 184.670 милиони франци, земјоделски производи - за 126.645.852 милиони франци [2] .

За време на окупацијата на Франција, единственото списание што не престана да се објавува беше Historia . Сите други списанија беа затворени [3] .

Италијанската окупација на Франција

Откако објави војна на Франција на 10 јуни 1940 година, фашистичка Италија окупираше мала погранична област во близина на градот Ментон во јужна Франција.

Режимот на Виши во јужна Франција

Режимот на Виши беше создаден во неокупираната зона на Франција и нејзините колонии во јули 1940 година. Уште во периодот на нејзиното создавање, француската влада ги прекина дипломатските односи со Велика Британија како резултат на британскиот напад на француската флота. Формално, режимот на Виши водел политика на неутралност , но всушност соработувал со нацистичка Германија и Јапонија .

Во април 1942 година, жестокиот соработник Пјер Лавал станал на чело на владата на Виши. Во ноември 1942 година, Германија ја окупираше целата територија на Франција , од тој момент, моќта на владата на Виши стана чисто номинална.

За време на режимот на Виши, француската влада им помогнала на нацистите да депортираат 76.000 француски Евреи во логори на смртта [4] . Според различни извори, бројот на убиени Евреи во холокаустот во Франција се движи од 75 721 до 120 илјади луѓе [5] .

Отпор

Во јуни 1941 година беше основан Националниот фронт за борба за слобода и независност на Франција (инг.) ... Тој обедини левичарски групи, но во исто време во Франција дејствуваа организации ориентирани кон република ( Combat , Franc-Tireur и други). Во 1943 година го формира Националниот совет за отпор (инг.) ... Припадниците на Отпорот воделе пропаганда, собирале разузнавачки информации и извршиле саботажа. На село имаше партизански одреди - „ булки “.

Британска акција против француската флота

По предавањето на Франција, британската влада беше крајно загрижена за судбината на француската флота, бидејќи нејзиното пренесување во рацете на Германците го промени балансот на силите на морето. За Британија, одржувањето на нејзината доминација на морето беше од витално значење, бидејќи економијата на островската држава беше во голема мера зависна од увозот. Затоа, на 2 јули 1940 година е одлучено да се започне операција за заземање или уништување на француската морнарица [6] [7] .

Сите француски воени бродови стационирани во британските пристаништа Плимут и Портсмут беа заробени. Во Александрија беше постигнат компромис, француските бродови беа разоружани и лишени од гориво, но не беа заробени. Во француската база Мерс ел-Кебир, одбивањето на Французите да се усогласат со британскиот ултиматум доведе до поморска битка . Застарениот француски воен брод „Британи“ беше потопен, а уште неколку француски бродови беа сериозно оштетени. Загубите на Французите надминаа 1200 луѓе. Британците изгубија само неколку авиони. По уште неколку судири во помал обем, страните ги прекинаа непријателствата на 12 јули.

Главната цел на Британците не беше постигната. Главните сили на француската флота, вклучително и три модерни бродови на линијата, беа концентрирани во пристаништето Тулон . Оваа флота беше поплавена од самите Французи дури во ноември 1942 година, кога имаше закана за заробување од Германците.

Од друга страна, нападот на Британците, „предавнички“ од гледна точка на Французите, ги засили антибританските чувства и доведе до консолидација на режимот на Виши [8] .

Дејства на француските колаборационистички сили на Источниот фронт

Француски волонтери со знамето на легијата во близина на Москва во ноември 1941 година

На Источниот фронт , беа формирани најмалку две единици од француски доброволци, кои се бореа како дел од Вермахтот , но под француско знаме и со францускиот команден штаб.

Од есента 1941 година, Француската доброволна легија учествуваше вовојната на Германија против СССР во московскиот правец и беше единствената негерманска единица што учествуваше во оваа операција. На 5 ноември 1941 година, маршалот Петен им испратил порака на француските доброволци: „Пред да тргнете во битка, мило ми е што знам дека не заборавате - вие поседувате дел од нашата воена чест“. Полкот претрпе значителни загуби, најмногу од смрзнатини и болести, и беше повлечен на задната страна. Потоа, тој беше искористен за антипартиски акции во Белорусија.

На 10 февруари 1945 година, од претходно постоечката истоимена француска СС бригада, која се бореше против СССР, беше формирана 33-та СС Гренадиерска дивизија „Шарло Велики“ (1-ви француски). Француската СС дивизија се бореше на Источниот фронт. Во март 1945 година, таа беше поразена од Црвената армија воПомеранија и нејзините остатоци беа повлечени во задниот дел. Баталјонот на оваа дивизија (300 луѓе) во операцијата во Берлин заедно со дивизијата „ Нордланд “ ја бранеа областа Рајхстаг . Според некои француски извори, Французите кои херојски се бранеле уништиле 60 „руски“ тенкови, биле последните бранители на бункерот на Хитлер и ги спречиле „Советите“ да го земат за празникот 1 мај . [9]

Бројот на француските воени затвореници држени во заробеништво од СССР во 1945 година достигна 23.136 луѓе , што е трипати поголемо од дивизијата Карло Велики.

Појавата на „слободен француски“

На 18 јуни 1940 година, Би-Би-Си емитуваше радио говор на генералот Шарл де Гол , кој пристигна во Британија , на 18 јуни повикувајќи на создавање на францускиот отпор . Наскоро беа дистрибуирани летоци во кои генералот им се обраќа на „сите Французи“ ( A tous les Français ) со изјава:

Франција ја загуби битката, но таа не ја загуби војната! Ништо не е изгубено затоа што ова е светска војна. Ќе дојде денот кога Франција ќе ги врати слободата и големината... Затоа апелирам до сите Французи да се обединат околу мене во име на акцијата, саможртвата и надежта.

Генералот ја обвини владата на Петен за предавство и изјави дека „со целосна свест за должноста тој зборува во име на Франција“. Се појавија и други жалби на Де Гол [10] .

Шарл де Гол стана на чело на „ Слободна (подоцна - „Борба“) Франција “ - организација дизајнирана да се спротивстави на окупаторите и колаборационистичкиотрежим на Виши .

На 29 септември 1941 година, СССР официјално ја призна „Слободната Франција“ [11] и воспостави дипломатски односи со неа преку амбасадата на СССР под сојузничките влади во Лондон.

Во ноември 1942 година, Борбената Франција испрати група француски пилоти во СССР за заедничка борба против нацистичка Германија, која подоцна стана авијациски полк Нормандија-Ниемен .

Шарл де Гол ги проверува колонијалните трупи во Банги во октомври 1940 година.

Стремејќи се за независност од британските власти, Де Гол првенствено го фокусираше своето внимание на француските колонии во Централна Африка. Администрациите на Чад и Убанги Шари најавија приклучување кон Слободните Французи. Во Камерун и Централно Конго , поддржувачите на Де Гол успеаја да ги соборат претставниците на режимот на Виши. На 27 октомври 1940 година, во Бразавил , беше прогласено формирањето на Советот за одбрана на империјата [fr] , на кој се приклучи и генералниот гувернер на француска Индокина . Една година подоцна, во септември 1941 година, Де Гол го објавил создавањето на Францускиот национален комитет [fr] (FNC). Француска Екваторијална Африка и Камерун станале место на концентрација и формирање на слободните француски трупи [2] [12] .

Акции на француските слободни сили

Војна во Африка и Блискиот Исток

Во септември 1940 година, Британците и Борбената Франција се обидоа да слетаат во Дакар за да ја заземат француската колонија Сенегал . Меѓутоа, спротивно на претпоставките на Де Гол, француската флота и војска се покажаа како лојални на режимот на Виши и им дадоа жесток одговор на напаѓачите. По дводневна битка, значително супериорната англо-австралиска флота не можеше да постигне практично ништо, слетувањето на брегот пропадна и операцијата на Сенегал заврши со целосен неуспех. Ова му нанесе уште еден удар на угледот на Де Гол.

Во ноември 1940 година, Де Гол, со британска поддршка, започна успешен напад врз француската колонија во екваторијална Африка, Габон . Како резултат на операцијата во Габон , Либревил беше заземен и целата екваторијална француска Африка беше заробена. Меѓутоа, поради економската неразвиеност и стратешката безначајност на регионот, овој успех не можеше да го надомести неуспехот во Сенегал. Повеќето француски воени заробеници одбија да се приклучат на „Борбената Франција“ и избраа заробеништво до крајот на војната во Бразавил [13] .

Првата воена операција на силите на „ Борбената Франција“ во Северна Африка беше битката кај Куфра во Фезан , која траеше од 31 јануари до 1 март 1941 година.

8 июня 1941 года британские, австралийские войска и «Сражающаяся Франция» начали наземную операцию с целью захвата Сирии и Ливана , контролируемых правительством Виши. На первом этапе вишисты оказали упорное сопротивление, провели несколько успешных контратак и нанесли противнику значительные потери в авиации. Однако в течение месяца союзникам удалось сломить сопротивление врага и 14 июля в Акре было подписано соглашение о капитуляции. Согласно его условиям, антигитлеровская коалиция получала контроль над Сирией и Ливаном, а всем солдатам и офицерам режима Виши предлагалось на выбор репатриироваться во Францию или вступить в войска «Свободной Франции». Как и в Габоне подавляющее большинство вишистов отказалось присоединиться к генералу Де Голлю. Французы также сохранили свой флот и авиацию и успели затопить захваченные британские корабли.

5 мая 1942 года Великобритания начала операцию по оккупации Мадагаскара с целью предотвращения создания на этом острове японской военно-морской базы. Незначительные силы французов (8000 человек) оказывали сопротивление более полугода и сдались только 8 ноября [14] .

Свободные французские силы в Северной Африке

8 ноября 1942 года американцы и британцы высадились в Марокко и Алжире . Войска режима Виши к этому моменту были деморализованы и не оказали организованного сопротивления. Американцы одержали быструю победу с минимальными потерями в течение нескольких дней. Французские силы в Северной Африке перешли на их сторону. Наиболее важным сражением Свободных французских сил стала битва при Бир Хакейме , которая продолжалась в Ливии с 26 мая по 11 июня 1942 года. Тогда 1-я французская свободная бригада под командованием генерала Мари-Пьер Кёнига в течение 14 дней защищала путь на Суэц от сил Африканского корпуса Эрвина Роммеля . К январю 1943 года Свободные французские силы завоевали весь Феццан .

В период освобождения Северной Африки решался вопрос о формировании новой администрации освобожденных из-под контроля вишистов Марокко , Алжира и Туниса , на территории которых находились и крупные контингенты регулярной французской армии. Но закрепиться в Алжире «Сражающаяся Франция» не смогла. Ее представитель был выслан оттуда назначенным американцами верховным комиссаром Северной Африки адмиралом Франсуа Дарланом , ранее сотрудничавшим с вишистским режимом. Союзники прочили на место руководителя администрации колоний генерала Анри Жиро , совершившего побег из немецкого плена и участвовавшего в операции американских войск в Алжире. Жиро сохранял неплохие отношения с Петеном и рассматривался в качестве фигуры, способной обеспечить примирение коллаборационистов и патриотов из движения Сопротивления. Это могло обеспечить союзникам беспрепятственную высадку на территории самой Франции.

Де Голль (в центре) в Тунисе , 1 июня 1943 г.

24 декабря 1942 года Франсуа Дарлан был убит французским монархистом Фернан Бонье де Ла Шапелем (англ.) . Противоборство де Голля и Жиро завершилось компромиссом 3 июня 1943 года, когда в Алжире был учрежден Французский комитет национального освобождения (ФКНО) под совместным председательством обоих генералов. Жиро стал главнокомандующим французских сил в Северной Африке, де Голль — на остальных территориях французской империи [2] [12] .

Корсика и Италия

В сентябре — октябре 1943 года « Свободные французские силы » при содействии корсиканских партизан и итальянской армии провели операцию по освобождению Корсики от немецких войск, получившую название « Везувий ».

В декабре 1943 года в составе союзных сил Французский экспедиционный корпус под командованием генерала Жуэна высадился в Италии .

Освобождение Франции

6 июня 1944 года американские, британские и канадские войска высадились в Нормандии . С 31 июля 1944 года в Нормандии начала высаживаться 2-я французская бронетанковая дивизия (англ.) под командованием генерала Леклерка .

Шарль Де Голль в освобождённом Шербуре , 20 августа 1944 года

25 августа 1944 года американские войска и французская дивизия Леклерка вошли в Париж и освободили его от немецких войск вместе с отрядами французского Сопротивления .

3 июня 1944 года в Алжире было создано Временное правительство во главе с Ш. де Голлем, которое после освобождения Парижа перебралось в него.

Французские войска в Кольмаре , февраль 1945 года

Самая крупная французская группировка — «Армия Б» (переименованная 25 сентября 1944 года в 1-ю французскую армию ) — была подготовлена для высадки в Южной Франции , которая была осуществлена 15 августа 1944 года совместно с 7-й американской армией .

В дальнейшем 1-я французская армия сражалась на юго-западе Германии, конец войны она встретила в Тироле .

В декабре 1944 года, после освобождения Эльзаса и Лотарингии , территория Франции была в основном очищена от немецких войск. Под контролем Германии вплоть до конца Второй мировой войны оставалось около 1 % территории страны ( Брест , Ла-Рошель , Лорьян , Сен-Назер , Дюнкерк [15] .

Последствия

Франции выделили зону оккупации Германии и дали место постоянного члена Совета Безопасности ООН.

Во Франции за коллаборационизм были осуждены 39,9 тыс. человек, был вынесен 2071 смертный приговор (1303 человека получили замену смертной казни разными сроками тюремного заключения, а 768 смертных приговоров были приведены в исполнение) [16] .

См. также

Примечания

 1. Судьба Польши и «Странная война»
 2. 1 2 3 Франция во Второй мировой войне (1939—1945 гг.)
 3. Новый исторический проект «Дилетант»
 4. Французский суд признал участие Франции в Холокосте
 5. Франция. Мировая война и катастрофа — статья из Электронной еврейской энциклопедии
 6. Robert Aron , Grands dossiers de l'histoire contemporaine , éd. Librairie académique Perrin, Paris, 1962—1964 ; rééd. CAL, Paris, «Le drame de Mers el-kébir», P. 164
 7. Уинстон Черчилль , The Second World War , Plon, 1948—1954 ; rééd. La Deuxième Guerre mondiale , Le Cercle du Bibliophile, 12 Шаблон:Vol. , 1965—1966, tome troisième, L'Heure tragique — la chute de le France, 1940 , XI : L'amiral Darlan et la flotte française, Mers-el-Kébir ", p.249
 8. Голль, Шарль, де. Военные мемуары: Призыв 1940—1942. — М. : АСТ; Астрель, 2003.
 9. Жан Мабир (фр.) , Mourir à Berlin , Fayard, 1975.
 10. Военные мемуары, с. 331—333 (приложение «Документы»).
 11. Великая Отечественная война 1941—1945. События. Люди. Документы: Краткий исторический справочник / Ред. О. А. Ржешевский; сост. Е. К. Жигунов. — М. : Политиздат, 1990. — С. 56.
 12. 1 2 Французские вооружённые силы во Второй мировой войне (недоступная ссылка) . Дата обращения: 16 мая 2020. Архивировано 18 мая 2020 года.
 13. The Second World War in the French Overseas Empire . Дата обращения: 27 февраля 2007. Архивировано 11 февраля 2007 года.
 14. World Battlefronts: Madagascar Surrenders (англ.) // Time : magazine. — 1942. — 16 November.
 15. La Poche de Saint-Nazaire (фр.) . Les voyageurs de l'Histoire . Дата обращения: 8 мая 2019.
 16. Волокитина Т. В., Мурашко Г. П., Носкова А. Ф., Покивайлова Т. А. Москва и Восточная Европа. Становление политических режимов советского типа: 1949—1953: Очерки истории. — М. : РОССПЭН , 2002. — С. 79.

Ссылки