Француски Дахомеј

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
колонија на Франција
Дахомеј
Дахомеј
Знаме
Знаме
Бенин во својот регион.svg
Дахомејско знаме 1889 година.svg
1904 - 1960 година
Јазици) француски
Официјален јазик француски
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Дахомеј ( fr. Dahomey ) е поранешна француска колонија во француска Западна Африка .

Француската колонија Дахомеј била формирана во 1904 година на територијата на историскиот Дахомеј .

По Втората светска војна, Четвртата Француска Република почна да ги проширува политичките права на своите колонии, Француска Западна Африка влезе во Француската унија . Кога беше формирана Петтата Француска Република во 1958 година, Француската унија беше реорганизирана во Француска заедница , а француската Западна Африка формално престана да постои. На териториите што беа дел од него се одржаа референдуми, а на 11 декември 1958 година, од колонијата Дахомеј беше создадена самоуправна, тогаш независна Република Дахомеј , сега Бенин .