Француска Екваторијална Африка

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Колонија на Франција
Француска Екваторијална Африка
фр. Afrique Équatoriale Française, AEF
Знаме Грб
Знаме Грб
Француска Екваторијална Африка
Француска Екваторијална Африка
Капитал Бразавил
Јазици) Фанг
Официјален јазик француски
Валутна единица Француски екваторијален африкански франк, CFA франк
Форма на владеење федерација
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Француска Екваторијална Африка ( fr. Afrique Équatoriale Française, AEF ) - колонијален посед на Франција во централна Африка во 1910 - 1958 година . Француска Екваторијална Африка вклучуваше Габон , Средно Конго ( Република Конго ), Убанги Шари ( Централноафриканска Република ), Француски Чад (од 1920 година ). Главен град (седиште на гувернерот) е Бразавил (во Конго ).

Приказна

Во 1911 година, како резултат на кризата во Агадир , Франција изгуби дел од територијата што беше вклучена во германската колонија Камерун , но по поразот на Германците во Првата светска војна, територијата беше вратена .

За време на Втората светска војна, француската Екваторијална Африка ги поддржуваше слободните француски сили, со исклучок на Габон, кој застана на страната на владата на Виши до ноември 1940 година . Конференцијата во Бразавил од 1944 година беше првиот чекор кон деколонизацијата на француска Африка.

По Втората светска војна, Четвртата Француска Република започна да ги проширува политичките права на своите колонии, Француската Екваторијална Африка влезе во Француската унија . Во 1946 година, домородните жители на африканските колонии добија ограничени граѓански права. Во 1956 година беа избрани Територијални собранија со само советодавни овластувања.

Кога беше формирана Петтата Француска Република во 1958 година, Француската унија беше реорганизирана во Француска заедница , а Француската Екваторијална Африка формално престана да постои. На териториите кои беа дел од него се одржуваа референдуми, а колониите гласаа за влез во нова структура - Унија на Централноафриканските републики, создадена во 1959 година. Во август 1960 година, републиките станаа независни држави.

Литература

  • Пакенхам, Томас (1991) Тепањето за Африка, 1876-1912 година . 738 стр. Лондон: Вајденфелд и Николсон ISBN 0-297-81130-4
  • Петринга, Марија (2006) Браза, живот за Африка . 276 стр. Блумингтон, ВО: AuthorHouse ISBN 978-1-4259-1198-0