Француска Флорида

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Француска Флорида во 1562 година, од Н. Белин, XVIII век
Флорида Франсоаз („Француска Флорида“), од Пјер ду Валу, XVII век

Француска Флорида ( француски Floride française ) е колонијална територија основана од француски хугеноти колонисти на местото на денешна Флорида помеѓу 1562 и 1565 година [1] .

Колонизацијата била започната според плановите на водачот на француските Хугеноти, адмиралот на Франција Гаспар де Колињ , за создавање колонии во Новиот свет, каде што Хугенотите би можеле да се сокријат од прогонство [2] . Првата ваква колонија е основана во Бразил , наречена Антарктичка Франција .

Жан Рибол бил првиот што пристигнал на Флорида, следен од Рене Гулен де Лаудониер во 1562 година, кој подоцна отпатувал на север и ја основал населбата Шарлефор на островот Парис, Јужна Каролина. Следната година, сите до еден од колонистите го напуштија Шарлефор поради тешкотии и внатрешни конфликти и отпловија назад во Франција.

Пристигнување на Рибол и Лаудониер во 1564 година. Le Moine de Morgue .

Во 1564 година, Рене Гулен де Лаудониер повторно дошол од Франција за да ја изгради Форт Каролин на местото на денешен Џексонвил .

Француската колонија била уништена од Шпанците во 1565 година, а сите Хугеноти биле убиени во битката кај Форт Каролин.

Во 1568 година, Доминик де Жорж продолжил да ја истражува областа и со помош на своите сојузници, Индијанците Сатурива , го масакрирал шпанскиот гарнизон во знак на одмазда, иако не добил никакви придобивки.

Белешки (уреди)

  1. Пол Гафарел; Доминик де Гург; Рене Гулен де Лодониер; Николас Ле Шало, барон де Фуркево (Рејмонд), Рајмонд де Бекари де Пави барон де Фуркево. Француска историја на Флорида (неодредено) . - Firmin-Didot et cie, 1875. - S. 3.
  2. Шеснаесеттиот век Северна Америка: земјата и луѓето од Карл Ортвин Зауер стр.196

Врски