Француска Индија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Историска состојба
Француска Индија
Знаме Грб
Знаме Грб
Француска Индија 1815 г.gif
Капитал Пондичери
Валутна единица Француска индиска рупија
Плоштад
  • 510 km²
Популација
  • 298 851 луѓе ( 1936 )
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Француски поседи во Индија пред Седумгодишната војна

Француска Индија е генерички термин за поранешните француски поседи во Индија. Тие вклучуваат Пондичери , Караикал и Јанаон на брегот Коромандел , како иМахе на брегот Малабар и Чандернагор во Бенгал . Нивната вкупна површина била 526 km², од кои 293 km² (56%) биле во Пондичери [1] .

Историја

Првата француска експедиција во Индија се случила за време на владеењето на Френсис I од (владеел 1515 - 1547 г. ), кога некои трговци од Руан испратиле два брода да тргуваат во источните мориња; тие отпловија од Ле Авр и никој друг повеќе не слушна за нив. Во 1604 година, една компанија добила патент од кралот Хенри IV , но проектот пропаднал. Во 1615 година, беше издадена уште една дозвола, а два брода отидоа во Индија - само еден се врати.

Познато е дека од 1658 година францускиот лекар и патник Франсоа Берние (1625-1688) бил личен лекар на големиот могул Ауранџеб цели 12 години. Во исто време, францускиот трговец Жан Батист Таверние беше задолжен за испораките на европскиот пазар на дијаманти од Индија [2] .

Под покровителство на кардиналот Ришелје , во 1642 година била создадена француската источноиндиска компанија ( La Compagnie française des Indes orientales ) . Под Жан-Батист Колбер, таа беше реорганизирана и во 1664 година испрати експедиција во Мадагаскар . Во 1667 година, компанијата испратила друга експедиција под команда на Франсоа Карон , која стигнала до Сурат во 1668 година и ја основала првата француска трговска станица во Индија. Во 1669 година, Персиецот Маркар, кој го придружувал Карон на неговата експедиција, основал уште една француска трговска станица во Масулипатам . Чанданагар е основан во 1673 година со дозвола на Шаиста Кан, Могал набоб во Бенгал . Во 1674 година Французите го добиле Валикондапурамот од султанот од Биџапур и ова бил почеток на Пондичери . Во 1720 година, Британците ги зазедоа француските трговски места во Сурат, Масулипатам и Бантам [3] .

Првиот гувернер на Пондишери, Франсоа Мартин , го трансформираше од мало рибарско село во просперитетен пристанишен град. Во Индија, Французите постојано беа во конфликт со Холанѓаните и Британците. Во 1693 година, Холанѓаните го зазеле Пондичери и силно го зајакнале. Францускиот доби Пондичери се врати во 1699 година , во согласност со условите на Договорот Rijswijk мир , со кој заврши Аугсбург Лигата војна. [4]

Од 1720 до 1741 година, Французите се стремеле главно кон комерцијални интереси. Во 1723 година, Французите го окупирале Јанам, во 1725 година - Махе, а во 1739 година - Карикал. Од 1742 година наваму, политичките мотиви почнаа да ги засенуваат трговските придобивки. Сите трговски места беа утврдени за одбрана [5] .

Во првата половина на 18 век, под водство на способни гувернери, Пондичери значително пораснал и се развивал. Познатиот француски гувернер на Пондишери и француска Индија, Џозеф Франсоа Дупли, по неговото доаѓање на функцијата во 1741 година, почнал да негува планови за создавање Француска империја во Индија, но неговите претпоставени не покажале интерес за тоа. Француските амбиции се судрија со британските интереси, а во Индија започна период на политички интриги и воени престрелки. Под команда на маркизот де Буси-Кастелнау , војската на Дупли успешно ја контролираше областа помеѓу Хајдерабад и Кејп Коморин . Меѓутоа, во 1744 година, Англичанецот Роберт Клајв пристигнал во Индија, ставајќи крај на соништата на Дупли.

По поразот и неуспехот на мировните преговори во 1754 година, Дупли бил повикан во Франција. И покрај договорот меѓу Франција и Англија за немешање во локалната политика меѓусебно, интригите продолжија. Во 1756 година, Французите го убедиле бенгалскиот набоб Сираџ уд-Даулу да ја нападне британската тврдина Вилијам во Калкута . Ова доведе до битката кај Плесис , каде што Британците целосно ги поразија и Набоб и неговите француски сојузници и го проширија своето влијание низ Бенгал .

Лали-Толендал беше испратен од Франција да го врати изгубеното и да ги избрка Британците од Индија. Тој пристигна во Пондичери во 1758 година, првично постигна одреден успех, па дури и ја запали Форт Сент Дејвид во Кудалоре, но неговите стратешки грешки доведоа до губење на областа Хајдерабад, битката кај Вандаваши и опсадата на Пондичери во 1760 година. Како одмазда, во 1761 година, тврдината во Пондичери била срамнета со земја од Британците, а градот бил тешко уништен и лежел во урнатини неколку години. Франција го врати Пондишери во согласност со Парискиот мировен договор од 1763 година. Новиот гувернер Жан Ло де Лористон ( fr. ) го обновил Пондичери. Последователно, како следните војни меѓу Британците и Французите, Пондичери повеќе од еднаш помина од рака на рака.

Во 1785 година, Франсоа де Суилак станал генерален гувернер на француска Индија.

Во 1816 година , на крајот на Наполеонските војни , француските поседи во Индија биле вратени на Франција. Во согласност со декретот од 25 јануари 1871 година, во француска Индија се појавија избран Генерален совет ( Француски Conseil général ) и избрани локални совети ( French Conseil local ). Последователно, структурата на локалната власт беше малку изменета, приспособувајќи се на локалните услови.

Откако Индија стекна независност, се појави прашањето за повторно обединување на француските поседи со Индија. Населбите во Мачилипатнам , Кожикоде и Сурат беа префрлени во Индија во октомври 1947 година. Во согласност со договорот меѓу Франција и Индија, потпишан во 1948 година , жителите на останатите француски територии во Индија мораа сами да ја одредат својата политичка иднина. Гувернерата на Чандернагор беше отстапена на Индија на 2 мај 1950 година и припоена кон Западен Бенгал на 2 октомври 1955 година . Енклавите Пондичери , Јанам , Махе и Карикал беа де факто префрлени во Индија на 1 ноември 1954 година , формирајќи ја Унијата Територија Пондичери (во 2006 година името беше променето во Пудучери), но де јуре обединувањето на француска Индија со Индија донесе место дури во 1963 година , кога францускиот парламент го ратификувал овој договор [6] .

Белешки (уреди)

  1. ^ Жак Вебер, Pondichéry et les comptoirs de l'Inde après Dupleix, Éditions Denoël, Париз, 1996, стр. 347.
  2. The Holden Furber, Rival Empires of Trade in the Orient, 1600-1800, University then of Minnesota You Press, 1976, стр. 201.
  3. Philippe Haudrère, од Les Compagnies des Indes Orientales, Paris You, 2006, стр. 70.
  4. Азија во создавањето на Европа, стр. 747.
  5. Историјата на Кембриџ на Британската империја, стр. 66.
  6. Глава II, Забелешки за статистичките податоци за француските колонии, 1839 година.

Литература

  • Судипта Дас (1992). Митови и реалности на францускиот империјализам во Индија, 1763-1783 година . Њујорк: П. Ланг. ISBN 0820416762 . 459 стр.

Врски