Француски Алжир

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Оддел за Франција
Француски Алжир
fr Француска Алжерија
Арапски. الجزائر المستعمرة
Знаме Грб
Знаме Грб
Француска Алжирска еволуција 1830-1962 година map-fr.svg
Знаме на Османлискиот Алжир.gif
1830 - 1962 година
Капитал Алжир
Официјален јазик Арапски
Валутна единица алжирски франк
Генерален гувернер
• 5 јули - 12 август 1830 година Луј Огист Виктор де Бурмонт (1 -ви )
• 3 јули - 25 септември 1962 година Кристијан Фуш (последен)
Историја
5 јули 1830 година Француска инвазија на Алжир
3 јули 1962 година Независноста на Алжир
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Напад на Алжир од морето од флотата Дупере на 3 јули 1830 година , слика од Морел-Фазио (Национален музеј на палатата Тријанон )
Француски Алжир. Карта на Александар Вумен, 1877 година

Француски Алжир ( fr. Algérie française Property, арапски. الجزائر المستعمرة) - Француска провинција во денешен Алжир , постоела во 1830 - 1962 година. Се појави на местото на "лабавиот" ела , познат како Османлиски Алжир , чии земји беа прошарани со бројни независни и полу-независни султанати на локални планински и пустински кнежества. Административно, се состоеше од два дела - три густо населени медитерански оддели , инкорпорирани на територијата на метрополата (односно, всушност, стана дел од Франција ) од северната (медитеранска) страна и огромните ретко населени пустински и полупустински пространства на Сахара на југ. Француски Алжир стана мешана колонија за преселување-ресурси на Франција . По стекнувањето независност во раните 1960 -ти, речиси целото европско население (вклучувајќи го и муслиманскиот симпатизер кон него) ја напушти земјата.

Историја на Алжир
Амблем на Алжир.svg
Антиката
Атериска култура
Иберо-мавританска култура
Капсијанска култура
Тасилин-Аџер и Ахагар
Неолитски субплувијални
Рокнија
Медрасен
Антиката
Бербери
Нумидија
Пунски војни
Југурт војна
Мауретанија царски и Африка
Вандалска војна
Префектура Африка
Африканска егзархија
Арапско освојување
Среден век
Мухалабиди
Рустамиди
Ифраниди
Аглабидс
Фатимидски калифат
Маграва
Зириди
Хамамиди
Алморавиди
Алмохадс
Мариниди
Хафсиди
Абдалвадиди
Ново време
Османлиски Алжир
Француски Алжир
Најново време
Алжирско востание
Алжирска војна за независност
Граѓанска војна во Алжир
Немири во Алжир (2010-2012)
Ал Каеда во исламскиот Магреб

Историја

Експедиција од 100 воени и 357 транспортни бродови беше опремена со копнена сила од 35.000 луѓе и 4.000 коњи. Копнените сили беа командувани од генералот Луј Огист Виктор де Бурмонт , а флотата беше командувана од вицеадмиралот Гај Виктор Дупере . Французите слетаа без пречки на 14 јуни 1830 година во заливот Сиди-Ферух . Меѓутоа, на 19 јуни, кога армијата започна да ги зајакнува своите позиции, беше нападната од зетот на Деј Ибрахим-Ага со 30.000 Турци. Французите го одбија овој напад и ги одземаа од напаѓачите сите пиштоли и багажниот воз. Набргу по ова, започна бомбардирањето и од копно и од море, така што веќе на 5 јули, деј се предаде да се предаде под услов на бесплатно повлекување за себе и за јаничарите. Целата негова флота, оружје и државна каса од 50 милиони франци отидоа кај победниците.

По падот на градот, две француски ескадрили беа испратени против Тунис и Триполи и ги принудија да ги напуштат грабежите на морето. Француските војници ги окупираа крајбрежните градови - Боне , Оран и Буџи , го одбија нападот на бегот Константин , но беа поразени од Кабилите на патот кон Блида .

По јулската револуција во 1830 година, Бурмонт беше отповикан, а Бертранд Клосел беше назначен за негов наследник, кој тргна да ја освои целата земја до планините Атлас . Во ноември истата година, Титерскиот бег беше поразен, Медеја беше земена и преземена од нападот на Блида , но плановите на Клосел за колонизација не им се допаднаа владата на кралот Луис Филип , и оваа околност, во врска со неуспешниот договор со Тунискиот бег, беше причината што во февруари 1831 година беше повлечена. Генерално, владата доброволно ќе го напуштеше сето ова тешко и опасно освојување, особено затоа што се закани дека ќе ги уништи добрите односи со Велика Британија, но јавното мислење, кое бараше енергична надворешна политика, не дозволи да се повлече од она што го започна. Генералот Бертесен беше назначен да го замени Клосел , кој беше поразен на 2 јули 1831 година на преминот Тенија . Неговото место го зазеде Рене Савари , војводата од Ровиго, кој со својот суров и насилен однос кон победените го насочи целото локално население против Французите. Потоа, тој беше заменет со генерал Авизар (1832), кој го организираше т.н. Бироа арапски (fr.) што подоцна се покажа како многу корисно; неговиот наследник, генерал Воарол, во 1833 година, зеде одлично пристаниште Буги и го врати мирот во околината на градот Алжир .

Сепак, најопасниот непријател на Французите беше Абд ал-Кадир , кој како шеф на 30 арапски племиња кои се обединија за света војна, беше прогласен за емир на Маскара . По тврдоглава борба, француската влада склучи мир со него на 26 февруари 1834 година , според кој тој беше признат како доминација над сите арапски племиња на запад до реката Шелиф . Сепак, и покрај овој договор, војната продолжи во јули истата година, и многу неуспешно за Французите. Не помогна ниту второто назначување на Клосел за началник на алжирските трупи - востанието се прошири низ целата земја, а важноста на емирот растеше. Потоа, Клосел повторно беше отповикан, а генералот Даммонт беше назначен за генерален гувернер.

Неговиот наследник, Вале, се обиде да воспостави француска власт во источниот дел на земјата, а Абд ал-Кадир ги потчини сите западни племиња на југ од неговите доминации с the до пустината. Чувствувајќи се доволно силен, тој, под изговор за наводна повреда на неповредливоста на неговите поседи, го прогласи мирот за неважечки и во ноември 1838 година неочекувано ги нападна Французите. И покрај фактот дека Вале располагаше со војска од 70.000, тој беше принуден да се држи против одбранбениот систем на Абд ал-Кадир, така што позицијата на Французите во Алжир, и покрај некои брилијантни победи (заробување на Медеја и Милијана) , повторно стана несигурна.

Работите тргнаа во поволен тек кога Бујо беше назначен за генерален гувернер на 22 февруари 1841 година. Новиот систем, кој го следеше и за кој најде способни изведувачи во ликот на Ламорисиерес, Кавањак и Шангарние, беше, од една страна, да го замори непријателот со континуирани напади врз одделни племиња и други мали претпријатија, а од друга страна рака, да преземе големи експедиции против трупите на емирот. Веќе во мај 1841 година, Французите го зазедоа Текедемп, утврденото седиште на емирот и Маскара. Кампањата за падот беше уште поуспешна кога Бујо ја зазеде Саида, последната тврдина на Абд ал-Кадир. Во јануари 1842 година, беше преземена кампања во пограничниот марокански регион, кој само уште пружа отпор, а градот Тлемцен и замокот Тафруа беа преземени. Генералот Бараго д'Илие ги уништи градовите Богар и Тазу, а генералот Бедо ги освои племињата Кабил кои живееја околу Тлемсен на страната на Французите.

Моќта на Абд ал-Кадир беше речиси уништена, па тој беше принуден да се повлече во мароканскиот регион. Новиот напад извршен од емирот во март 1842 година беше одбиен, а потчинувањето на земјата се сметаше за завршено кога во летото 1842 година Абд ал-Кадир одеднаш повторно се појави во Алжир и ги победи Французите во Текедемп и Маскар. Меѓутоа, принуден, наскоро да се повлече назад во мароканската почва, емирот проповедаше света војна таму, собра бројни воени сили, па дури и постигна дека на крајот на мај 1844 година, мароканската војска, исто така, излезе против Французите. Бујо со сите сили се пресели на границата и на 14 август им нанесе одлучувачки пораз на Мароканците кај Исла, додека француската флота под команда на принцот anоанвил ги бомбардираше Тангиер и Могадор. Со помош на Англија, плашејќи се дека Французите нема да ја прошират својата моќ на Мароко, на 10 септември се случи мир со султанот Абдур-Рахман, според кој тој се обврза дека ќе го прогонува Абд ал-Кадир.

И покрај ова, вториот повторно го нападна Алжир во 1845 година и постојано ги бунеше племињата Кабил на бунтови. Само по тврдоглава борба и благодарение на неуморната активност на таканаречените „африкански“ генерали (Ламорисие, Кавањак, Шангарние, Пелисиер, Бедот, Сен-Арно, Боскет, Јусуф, итн.) Конечно беше скршен отпорот на овие последните На Во исто време, Бујо се обиде да воспостави француска доминација во земјата, а неговите наследници Бедо и војводата од Омал (од 1847 година) се придржуваа кон истата политика. За тоа време, источниот дел на колонијата беше речиси целосно смирен, а јужните граници беа проширени и надвор од планините. Абд ал-Кадир, нападнат од трупите на мароканскиот султан, мораше да бара спас на француско тло и на 22 декември 1847 година му се предаде на Ламорисиер.

Алжир под француска власт

Со предавањето на Емирот, завршил освојувањето на Алжир од страна на Французите; од тоа време, целата земја веќе беше во нивни раце. Дури и војно lovingубивите Кабили го признаа владеењето на Французите. Последователните воени акции се само мали експедиции преземени за освојување оддалечени точки на југ или за казнување на востанијата и грабежите. Сепак, ова предизвика потреба постојано да се одржуваат значајни вооружени сили во земјата и постојано да се чува. Во 1848 година, Алжир беше прогласен за француска територија, поделен на оддели на чело со префекти и на чело со француски генерален гувернер.

Февруарската револуција од 1848 година ги обнови надежите на домородците да ја вратат својата независност и привремено ја намали улогата на Франција во регионот. Се ширеше гласина меѓу локалното население дека овој политички удар ќе ја втурне Франција во војна со другите европски сили, и истовремено намалување на бројот на војниците (до 72 илјади) и честа замена на генералните гувернери (во 1848 година, по војводата) на Omalsky , кавењаковската , Shengarnier беа заменети во овој пост, Мареј-Monge и Шерон) беа во можност да им даде на овие гласини одреден степен на кредибилитет. Овие гласини доведоа до приватни востанија во различни делови на Тел и Сахара, поттикнати од новите амбициозни и фанатици. Покрај тоа, генералот Кавањак одби да ја задоволи желбата на населението што се стреми кон поблиска политичка унија на Алжир со Франција. Француското национално собрание се задоволи со прогласувањето на Алжир, кој претходно беше наречен регент, вечно поседување на Републиката и дозволи 4 пратеници на колонијата да учествуваат во дискусијата за алжирските работи. Во периодот помеѓу 1848 и 1852 година, генералите кои често се наследувале едни со други морале да го задушат востанието во земјата повеќе од еднаш.

Така, на крајот на 1848 година, Марабут Сиди-Шагр-Бен-Тајеб започна да проповеда света војна меѓу племињата на Оран Сахара и го убеди големото племе Гамејан-Шерага да се пресели во Мароко. Но, командантот на Маскара, полковник Месија (Маисијат) со мал одред (100 пешадија и 250 коњаници), со помош на милицијата од племето Јакубија, успеа да го пресече патот на непријателот, зеде заложници и обештетување од нив и ги принуди да се вратат на своето поранешно номадско место. Овој прв неуспех не го запре Сиди-Шагр-Бен-Тајеб, тој повторно се појави меѓу Гамејан-Шерагс, успеа по втор пат да ги поттикне против Французите и во февруари 1849 година ги пресели, како соседните племиња, во мароканската Сахара, во во близина на градот Ел-Манса., каде што започна да формира огромен сојуз против Французите. Но, брзите и енергични мерки преземени од владетелот на регионот Оран, генерал Пелисие и несогласувањата помеѓу различните племиња што се појавија во непријателскиот логор, го принудија марабутот да ги напушти своите освојувачки планови. Тој самиот избега во мароканските поседи, каде што, по наредба на Абдер-Раман, беше затворен. Бунтовните племиња го признале владеењето на Французите и се вратиле во своите поранешни живеалишта.

Бунтот што избувна во јули 1849 година во источниот дел на Сахара во регионот Зибан, доби многу порешителен карактер и огромни размери; соседните племиња Кабилам учествуваа во неа. Во градот Заача, недалеку од Бискра , окупиран од француски гарнизон, марабутот Бу-Зијан започнал да ја проповеда Светата војна. Полковникот Карбучија, кој служеше како командант на Бискрија во отсуство на Сен Germермен, сакајќи да го задуши бунтот во пупка, испрати офицер со мала придружба до Заачу да го фати проповедникот, но преземањето не успеа. Потоа, Карбучија маршираше кон Зааче на 16 јули, заедно со гарнизонот Бискра (1200 луѓе и неколку планински хаубици), но беше одбиен и принуден да се повлече. Овој неуспех служеше како сигнал за дејствување на целото околно население. Ситуацијата беше отежната со фактот дека воените сили на регионот Константин беа ангажирани во смирување на Зуагра, племе кое живее југозападно од Филипевил. Кон средината на септември 4.000 Кабилов се симнаа од планините и се приближија до Бискард, и иако Сен Germермен успеа да излезе да се сретне со 300 коњаници и 190 пешадија и успеа да ја растера оваа толпа, тоа не ја подобри ситуацијата. Востанието се развиваше с and повеќе и наскоро го опфати целиот јужен дел на Константинскиот регион. Само на 1 октомври, генералот Хербилион, откако доби засилување од алжирскиот и оранскиот регион, успеа да концентрира до 4.000 војници со 8 планински хаубици во Батна. Со овие војници, тој се преселил во Заах и на 7 октомври се населил во близина на селото. Малку подоцна, овој одред беше зајакнат со 7.000 засилувања донесени од полковникот Каноберт. Веднаш по пристигнувањето на одредот, започна опсадната работа, но само 7 недели подоцна, на 26 ноември, ова село беше заземено. Падот на Заачи, кој ги чинеше Французите 1.500 луѓе, од кои 30 офицери и повеќе од 300 пониски чинови беа убиени, силно влијаеше на духот на бунтовните племиња. Повеќето од нив изразија послушност, некои беа принудени да го сторат тоа со сила на оружје. Бу-Зијан беше убиен за време на нападот. Востанието во Заак служеше и како лекција за француската влада, покажувајќи дека може да го смета Алжир за подложна земја само кога силната армија во секој момент е подготвена да го казни секое затајување на домородците од послушност.

Целата 1850 година беше серија рации, чија цел беше да се прикажат француски бајонети насекаде и со тоа да се потисне секоја мисла за непослушност. Обидот за убиство на неколку француски офицери од едно од домородните племиња во февруари и напад врз мал одред што маршираше од Бу Сада до Сетиф (23 март) беа изговор за избувнување на непријателствата. Генералот Барал, строго казнувајќи ги виновните, го скроти востанието, но тој самиот беше убиен на 2 мај. В мае, июне и июле генерал Сент-Арно исходил вдоль и поперек горы населенные Кабилами племени Аурес (Aures) и строго наказал Неменкасов (20 июня) и местечко Уэльджа (2 июля), за помощь оказанную Зааче в 1849 году. В то же время полковник Эйнард совершил подобную экспедицию к Тунисской границе. В Алжирской провинции было сделано несколько набегов к Флиттам, которые отказывались платить подати.

Таков же был характер действий и в 1851 году. Особенно была примечательна экспедиция в Малую Кабилию. Генерал Сент-Арно сосредоточив в начале мая в Мила (небольшой городок к северу-западу от Константины) отряд из 9500 человек пехоты и 250 артиллеристов, двинулся с ними через горы к Джиджели и начал производить набеги против Кабилов. В то же время для усмирения появившегося в окрестностях Буджии возмутителя Бу-Баглы, была послана из Сетифа к Буджии другая меньшая колонна, под командованием генерала Каму, который по прибытии в Буджию был подкреплен частью войск Сент-Арно, а именно бригадой генерала Боске. Набеги Сент-Арно и Каму на окрестные горы продолжались в течение мая, июня и половины июля. Вся экспедиция продолжалась 80 дней, в течение которых французы имели с Кабилами 25 стычек и потеряли свыше 600 человек. Результатом экспедиции было то, чту Бу-Багла исчез на время в горах. Кабилы изъявили покорность французам, Джиджели и Лакаль были освобождены от постоянной блокады горцев.

В октябре Бу-Багла вновь появился и возмутил племена Маактас и Флисса, но генерал Пелисье, который за отсутствием генерала д'Опу (d'Hautpoul) исполнял должность генерал-губернатора и Кюни с небольшими подвижными колоннами двинулись в горы: первый из Алжира, а второй из Милианы. Сжигая по дороге все кабильские селения, оба отряда соединились 2 ноября, и наследующий день совершили совместное нападение на сильно укрепленное местечко Тицат-Махмуд. Несмотря на отчаянную оборону Кабилов, местечко было взято. Скопище Бу-Баглы было рассеяно и сам он вторично вынужден был бежать в горы Джур-Джура.

В январе 1852 года Бу-Багла снова появился в окрестностях Буджии во главе довольно значительной партии и начал вооружать Кабилов против французов, жестоко наказывая тех, кто не хотел принимать его сторону. Немедленно против него были двинуты из Буджии и Сетифа две небольшие колонны, которые соединились в долине Сагель, в конце января, под командованием генерала Боске (1200 человек пехоты и 150 человек кавалерии). Появление французов, заставило многие колебавшиеся в верности племена занять их сторону. Около 2500 человек ополчения немедленно при соединилось к французам. Генерал Боске 25 января атаковал Бу-Баглу, рассеял его скопище и заставил бежать в покрытые снегом горы Джур-Джура. Отряду было поручено строительство новой дороги из Алжира через Буджию в Сетиф. Предполагалось весной предпринять решительную экспедицию в Большую Кабилию, но устрашенные горы предупредили угрозу. В апреле в Алжир к генерал-губернатору Рандону явился представитель союза Зуауа, известный марабут Сиди-эль-Джуди. В присутствии 92-х представителей 17-и племен союза, он принял присягу на подданство французам и был назначен Ба-агой. Он обязался выдать французам Бу-Баглу и платить ежегодную дань.

В то же время вспыхнули небольшие восстания на границах марокканских владений и Сахары. В апреле генерал Монтобан из Лалья-Мария двинулся с небольшим отрядом в пределы марокканской империи и наказал племя Бени-Снассен за беспрестанные набеги.

На юге, в Сахаре, также произошло незначительное восстание, причиной которого был Магомет-Бель-Абдаллах-Медани, провозгласивший себя шерифом. Для успокоения этой страны из Богара 17 февраля была послана небольшая колонна, к которой присоединилось значительное число туземных ополчений. Таким образом после сдачи Абд-аль-Кадера, только одно восстание в Зааче напомнило эпоху владычества эмира.

После декабрьского переворота Людовик-Наполеон послал в колонию генерала Рандона , управлявшего Алжиром с 1851 до 1858 года и оказавшего большие услуги утверждению и распространению французского господства. В декабре 1852 года генералы Пелисье и Юссуф завладели оазисом Лагуат на юге Алжира. Почти одновременно на крайнем юге страны могущественное племя бени-мзабов признало над собой власть французского покровительства.

Последующие 1853—1854 годы наполнены экспедициями против кабилов. Поход, предпринятый в 1854 году для подавления возмутившихся арабов северной Сахары из Лагуата, имел своим последствием подчинение оазисов Туггурт и Вади-Суф. В следующие годы французы распространили свою власть и на Улед-Сиди-Шейх , и на оазис Уаргла . Занятием этих важнейших узлов страны открыт был путь для торговых отношений с племенами внутренней Сахары (на Тимбукту и Сенегал). С тех пор французы приобрели некоторое влияние на туарегские племена в северной части Средней Сахары.

С этою целью по поручению французского правительства были предприняты точные исследования пограничных областей Сахары и сделаны неоднократные попытки установить караванное сообщение с Томбукту и Сенегалом . В этот же период генералом Рандоном предпринималось несколько экспедиций против кабилов; завершились они большой экспедицией 1856—1857 годов. Большая экспедиция, предпринятая Рандоном против племён Великой Кабилии окончилась полным подчинением их и устройством военной дороги через Кабилию, так же как и Форта «Наполеон», так что под властью французов находилась уже вся страна до северного края Сахары.

Декретами 24 июня и 31 августа 1858 года Алжир был вверен особому министерству, во главе которого сначала стоял принц Наполеон, а потом граф Шасселу-Лоба , но декретом 11 декабря 1860 года министерство это было уничтожено и заменено генерал-губернаторством с неограниченной властью. Должность эту получил маршал Пелисье.

С тех пор до 1864 года , за исключением нескольких незначительных восстаний туземцев, Алжир наслаждался полным спокойствием. Но в начале 1864 года французское военное начальство присудило секретаря одного арабского начальника за какую-то лёгкую провинность к наказанию палочными ударами. Это наказание, считающееся у арабов самым позорным и никогда не применяемое к свободным людям, возбудило необыкновенное вооружённое восстание их в южной части провинции Оран . К ним присоединились и племена в округе Богари , но 13 и 14 мая генералы Делиньи и Юссуф разбили арабов в двух сражениях, и ещё до окончания года большинство восставших изъявило покорность. Между тем в мае умер генерал Пелисье, и в сентябре на его место был назначен маршал Мак-Магон . Несмотря на энергичные меры французов, восстание продолжалось с небольшими перерывами около 3 лет.

В 1865 году Наполеон III посетил Алжир и 5 марта издал прокламацию к арабам, в которой обещал им неприкосновенность их национальности и поземельной собственности. Но арабы во всех этих мерах увидели лишь признаки слабости и неспособности французского правительства. Немедленно по отъезде императора вспыхнули восстания в Малой Кабилии и провинции Оран, вызванные как суровыми мерами «Bureaux arabes», так и разбоями племён, живущих на границах Телля. В октябре 1865 года Си-Гамед Бен-Гамза с 12 тысячами всадников напал на племена, остававшиеся верными французам, но был вытеснен полковником Коломбом в Сахару. Разбитые племена принесли повинную.

В марте 1866 года Си-Гамед снова напал на одно мирное племя, но был отброшен в пустыню. В начале 1867 года французы предприняли новую экспедицию и совершенно разбили арабов при Эль-Голеа . Последующие годы прошли спокойно, так как наступивший голод делал невозможными военные предприятия.

Это сравнительное спокойствие было нарушено опять в 1870 году . С началом войны 1870 года, в июле, отозвана была во Францию большая часть алжирских войск и как только весть об этом распространилась между туземцами, они сочли этот случай наиболее подходящим, чтобы свергнуть ненавистное иго. Прежде всего восстали племена в юго-восточной части Константины и на крайнем юге Орана. В январе Улед-Сиди-Шейхи, живущие отчасти на марокканской территории, принудили своих мирных соплеменников в южной части Оранской провинции бежать на более северные плато, где они подвергались всяким лишениям. Для защиты их снаряжена была экспедиция под командованием генерала Вимпфена , который прогнал врагов на марокканскую территорию, где нанёс им чувствительное поражение. Начало франко-прусской войны вызвало новые восстания. Французское правительство отозвало с начала июля большую часть своих африканских войск во Францию; на место Мак-Магона временно был назначен генерал Дюрье.

Когда в сентябре между племенами юга распространилась весть об уничтожении французского войска, они сочли это за самый удобный случай, чтобы свергнуть французское иго. Прежде всех поднялись племена на юго-востоке провинции Константины, а в октябре с крайнего юга Оранской провинции двинулись на восток значительные труппы арабов. Однако благодаря бдительности и деятельности генерала Дюрье восстание это не сделалось всеобщим.

Между тем превращение Франции в республику оказало своё влияние и на политические дела колонии. Республиканское правительство в Париже несколько поспешно даровало ей желаемые гражданские права. Затем на место прежнего военного управления декретом 24 октября 1870 года назначен был гражданский губернатор, который должен управлять тремя провинциями страны через своих префектов. Совещательный комитет, который должен ежегодно созываться в октябре и в состав которого входят префект, архиепископ, военный начальник и т. д. под председательством губернатора, обсуждает общий бюджет колонии. Туземным евреям дарованы права французского гражданства. На место генерала Дюрье назначен был бригадный генерал Лаллеман , который стал начальником всех военных сил страны. Гражданским же губернатором назначен Генри Дидье. Но ещё прежде, чем последний успел прибыть, во всех более значительных городах Алжира усилилось революционное движение. В городе Алжире образовалось что-то вроде революционной коммуны, принудившее префекта подать в отставку. Точно таким же образом был вынужден отказаться от своей должности и генерал Валзан-Эстергази , весьма непопулярный военный, временно управлявший столицей.

Но раздоры среди европейского населения прекратились довольно скоро, когда волнения среди мохаммеданского населения перешли в открытое восстание . В начале 1871 года поднялись в Кабилии оба шейха Эль-Мокрани и Бен-Али-Шериф, достигшие благодаря оказанным им прежде французским правительством почестям и годовому содержанию большого значения. К ним скоро присоединился и Эль-Гадад, глава ордена Сиди-Абдер-Раман Эль-Талеби, вследствие чего восстание получило преобладающе религиозный характер.

Хотя французы оставались победителями всякий раз, когда дело доходило до открытого сражения, тем не менее, по мере распространения восстания они вынуждены были ограничиться лишь обороной укреплённых мест. Весной 1871 года почти весь Алжир находился в руках восставших; многие прибрежные города, как Деллис , Джиджель и Шершель , были окружены со всех сторон и могли сообщаться с Алжиром лишь морем. Лишь по окончании франко-прусской войны и уничтожении Коммуны французы снова получили возможность перейти в наступление и усмирить восставших в течение лета 1871 года.

Новый гражданский губернатор, вице-адмирал Гейдон , и его преемник, дивизионный генерал Шанзи (с июня 1873 года), лишь с трудом могли поддерживать французское господство в Алжире. В 1873 году в Алжире введена была всеобщая воинская повинность, с некоторыми, впрочем, изменениями сравнительно с Францией (сокращение срока службы и т. п.), а в следующем году учреждено также ополчение.

В 1879 году, когда генерал Шанзи был отправлен в Петербург французским посланником, гражданским генерал-губернатором назначен был Альбер Греви , брат президента республики. Вспыхнувшее было в том же году в Ауресе вблизи Батны восстание было быстро подавлено.

Следующий год прошёл спокойно, но в марте 1881 года тунисские арабы из племени крумиров напали на некоторые французские поселения на восточной окраине провинции Константины , увели скот и причинили урон высланному против них отряду. Французское правительство решило наказать за это крумиров и воспользоваться этой экспедицией и для подчинения себе Туниса, который лишь номинально, и то без признания Франции, признавал свою зависимость от Османской империи. Не объявляя войны и не отозвав своего консула Рустана из резиденции бея, 2 французские колонны под начальством генерала Ложеро 24 апреля перешли тунисскую границу со стороны Ум-Тебула и Сук-Арраса и вдоль берега, а также по долине Медшерди проникли внутрь страны, между тем как французская эскадра овладела островом Табаркой . 26 апреля был занят Кеф , 28 апреля главная колонна достигла железной дороги при Сук-эль-Арбе , ведущей в Тунис ; 1 мая высланная из Тулона эскадра заняла гавань Бизерту и высадила здесь войска, которые 11 мая под начальством генерала Бреара подошли к городу Тунису ; в то же время французские военные корабли появились на Голеттском рейде.

Ни крумиры, ни войска бея не оказали вооружённого сопротивления французским войскам, и 12 мая бей подписал в Тунисе предложенный ему генералом Бреаром договор, по которому Тунис признавал над собой французское господство. Франция принимала на себя дипломатическое представительство страны, номинально ещё считавшейся независимой перед иностранными державами, получала право содержать постоянные гарнизоны как на берегу, так и внутри страны и через посредство живущего в Тунисе министра-резидента оказывала решительное влияние и на внутренние дела. Бей отказывался от права заключать договоры с представителями иностранных держав, взамен чего Франция обеспечивала за его семейством право наследования в стране. Табарка, Бизерта, Голетта , Кеф, Сук-эль-Арба и многие мелкие пункты внутри страны были немедленно же заняты французскими войсками, а после продолжительной бомбардировки 16 и 27 июля были заняты Сфакс и Габес , где скопились большие отряды арабов.

В сентябре в священном городе Кайруан (к югу от Туниса) вспыхнуло восстание, которое стало быстро распространяться и потребовало присылки из Франции значительных подкреплений. Генерал Соссье организовал при Голетте экспедиционный корпус, который по наступлении дождливого периода двинулся к Кайруану и занял его 26 октября.

Пока на востоке Алжира происходили эти события, в южной части Оранской провинции произошло опасное восстание, которое французы не скоро сумели подавить. В апреле могущественное племя Улед-Сиди-Шейхов под предводительством Бу-Амены напало из пустыни на колонию, уничтожило жатву, перерезало часть занятых её сбором французских и испанских работников, овладело стадами и, искусно избегая высланных против него войск, вернулось через шотты в оазисы.

В мае произошёл новый разбойничий набег, при котором Бу-Амена нанёс чувствительное поражение высланному против него из Жеривилля французскому отряду и даже дошёл до южной окраины Телля . Не раз французские транспорты были захватываемы хищниками, а небольшие отряды подвергались нападению; тем не менее, Бу-Амена с множеством пленников и богатой добычей вернулся опять в свою пустыню и оставался там в продолжение рамадана .

За это время к восстанию присоединились и некоторые другие арабские племена, так что французское правительство увидело себя вынужденным послать из Франции для защиты провинции значительные подкрепления (33 тысячи человек). На место генерала Осмона главное начальство над войсками в Алжире было передано генералу Соссье, который энергично стал готовиться к возобновлению военных действий при начале дождливого времени; точно так же был отозван из Орана генерал Серэ и многие другие высшие офицеры, которых обвиняли в недостатке энергии. Военные действие против Бу-Амены начались лишь в октябре, причем главным базисом был назначен Жеривилль.

Население и экономика

Период между 1885—1930 годами принято считать золотым веком французского Алжира (равно как и французского Магриба ). К этому времени французским властям удалось подавить сопротивление арабских и берберских племён как внутри Алжира, так и на его границах (в Тунисе и Марокко , также аннексированных Францией). Пиратские укрепления времён средневекового Варварского берега были перестроены и модернизированы, превратившись в крупные порты (города Алжир , Оран , Бон и др., связанные с Марселем). Своего пика достигло и преимущественно франкоязычное европейское население, так называемые пье-нуар , численность которого превысила 1 млн человек (15,3 % населения региона). Причём только около четверти из них имели собственно французское происхождение, в Алжир эмигрировали многие испанцы , итальянцы , безземельные мальтийцы , русские революционеры, евреи и др. Европейские иммигранты занимались высокотехнологичным (относительно своего времени) оросительным земледелием, а также занимали ключевые административные посты. Хотя мусульмане и не были представлены в административном аппарате колонии, они пользовались широкой внутренней автономией и сохранили свои культурные институты. Более того, благодаря европейским достижениям в области образования и здравоохранения, мусульманское население вступило в фазу демографического взрыва . Численность мусульман увеличилась с 3 млн в середине XIX века до 9 млн в середине XX в. Нехватка земли, большинство которой контролировали крупные плантационные хозяйства европейцев, привела к росту конкуренции за другие ограниченные ресурсы края. Всё это привело к войне за независимость и массовой иммиграции европейского и сочувствующего ему мусульманского населения ( харки ) во Францию.

Литература