Француски Лаос

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
дел од Унијата на Индокина
Автономен протекторат на Лаос

фр. Protectorat du Laos

Лаос. ພາ ສາ ລາວ
Знаме Грб
Знаме Грб
LocationLaos.svg
3 октомври 1893 година - 19 јули 1949 година
(3.10.1893-8.4.1945, 24.4.1946-19.7.1949)
Капитал Виентиан , Лаунг Прабанг (кралска резиденција)
Јазици) Лао , француски
Официјален јазик француски

Француски Лаос е заедничко име за лаоските земји во француска Индокина .

Заробување на земјиштето на Лао од Франција

Земјите на Лао беа припоени од Франција во 1893 година. Врз основа на нив, се појави нов колонијален ентитет, кој во 1899 година стана петти дел од Унијата на Индокина. Надворешните граници на Лаоската компонента на Унијата беа формирани врз основа на француско-кинеските, француско-англиските и француско-сијамските договори (во согласност со вториот, Лао ги загубија повеќето од своите територии на десниот брег на Среден Меконг до Сијам). Земјите, кои, како резултат на територијалното разграничување, отидоа во Франција, го добија генерализираното име на француски јазик „Лаос“.

До времето на француската колонизација, единствена државност на Лао не постоеше, ниту легално, ниту фактички, речиси два века. Обшелаосското кралство Лан Ксанг се подели на три независни кралства во почетокот на XVIII век, меѓу нив за доаѓањето на Французите релативно зачуван само Луанг Прабанг . Во 1887 година, Французите му дале на владетелот на Луанг Прабанг ветување дека ќе го задржат тронот на кралството за него и неговите потомци, што подоцна почнало да се толкува како признавање на статусот на француски протекторат од страна на Луанг Прабанг. Сепак, моќта на оваа династија не беше препознаена ниту од централните ниту од јужните земји на Лао, па дури и на преминот од 18-19 век, самата династија конечно ги напушти обидите да стане обичен Лаотец и зазеде сепаратистички позиции. Затоа, и покрај фактот што целиот Лаос бил прогласен за „автономен протекторат“ во 1899 година, неговите централни и јужни делови биле управувани и функционирале како колонија до март 1945 година.

Француска реорганизација на територијата на Лао

До моментот на пристигнувањето на Французите, територијата на Лаотија била поделена на автономни кнежевства - Мианги и три кралства на Примеконг. Во раните години од нивното владеење, Французите ги групираа Муангите од целиот Лаос во единаесет провинции. Провинциите на центарот и на југот беа предводени од француски жители. Територијалното јадро на поранешното кралство Шампасак било претворено во посебна провинција наречена Басак , а потомците на кралевите Чампасак биле гувернери таму, но под контрола на француски жител на провинцијата. Царството на Луанг Prabang беше поделена во неколку провинции, Луанг Prabang правилно, Phôngsali и Huaphan . Секоја од овие провинции била предводена и од француски функционер - владин комесар. Жителите и владините комесари биле подредени на врховниот жител на Автономниот протекторат на Лаос, а тој бил подреден на генералниот гувернер на Унијата на Индокина. Врховниот жител на Лаос, чија резиденција беше во Виентиан од 1900 година, беше обдарен со целосна административно-политичка, економска и воено-полициска моќ на територијата што му беше доверена. Французите почнаа да ги нарекуваат Муангови „домородни области“, на чело на Муанг беше Таумјанг (од Лаотијците ), подреден на францускиот провинциски жител, но назначен директно од врховниот жител (исклучок беа Муангите на кралството на Луанг Прабанг).

Односот на Французите со кралевите на Луанг Прабанг

Односот на Французите со кралот на Луанг Прабанг за време на меѓувоениот период бил определен со конвенциите од 1914 и 1917 година. Тие изјавија дека Французите добиле од кралот Сисаванг Вонг право да спроведуваат какви било реформи во неговото кралство, кое било прогласено за протекторат. Самиот крал го задржал правото, во рамките на кралството, да назначува и префрла претставници на административната елита на муангите , на чело со самиот тумјанг, и да им доделува традиционални титули. Кралот морал да ги состави сите негови акти во форма на издавање уредби со негов потпис и печат, важечки само со виза на врховниот жител.

За кралот Сисаванг Вонг, потпишувањето на конвенциите од 1914 и 1917 година беше голем успех: тие го легализираа повеќе од удвојувањето на територијата на неговото кралство. Овој административно-правен поредок им овозможи на колонијалистите да ги решаваат своите воено-стратешки задачи и слободно да ги користат локалните ресурси што им се достапни од финансиска и економска гледна точка, на ист начин како во Централен и Јужен Лаос.

Реорганизација од 1941 г

Протекторат на Лаос во рамките на Унијата на Индокина

Во ноември-декември 1940 година, тајландските трупи ги нападнаа деловите на Лао и Камбоџа на границите на Унијата на Индокина и започна француско-тајландската војна . И покрај победата,Виши Франција на 9 мај 1941 година, под притисок на Јапонија, беше принудена да потпише договор за тајландски услови. Во делот што се однесува на Лаос, тие значеа губење на сите земји од десниот брег на Лаос. По овие настани, сфаќајќи дека тајландскиот експанзионизам со јапонска поддршка нема да биде задоволен со десниот брег и дека елитата Лао, поради поразителното однесување на Франција, почна брзо да се повлекува од своето влијание, француските колонијалисти конечно решија да ја започнат процес на административно обединување на земјите од Лао. Во замена за загубата на делот од десниот брег на историските земји на Тјампасак, принцот Бун Ум од Тјампасак беше официјално префрлен (како наследен од неговиот татко) на функцијата гувернер на Басак и доби статус на четврта аристократска личност (по Луанг Прабанг крал, наследник и вицекрал) во новосоздадената заедничка-руска аристократска хиерархија. Беа воведени местата на гувернерите на провинцијата Лао (иако под строга контрола на поранешните француски жители).

На 29 август 1941 година, генералниот гувернер на Унијата на Индокина, адмиралот Џ . Според овој договор, загубата на десниот брег беше великодушно компензирана со анексијата на сите северни и дел од централните територии на Лаос кон кралството, вклучувајќи ги дури и провинциите Виентиан и Чангнинг . Како формален протекторат, на Луанг Прабанг му беше дозволено да има свој грб, знаме и химна. Создадена е влада, чиј шеф беше принцот Фетсалат , кој ја доби титулата Махаупахат (по смртта на таткото на Фетсалат, Бунхонг , во 1921 година оваа титула беше премолчено укината: според конвенциите од 1914 и 1917 година, токму тие функции на практичната државна управа беа префрлени на Французите.Лаоските држави традиционално беа задолжени за махаупахатите ).

Фетсалат уште во 1914 година беше назначен за гувернер на Виентиан (како компензација за фактот дека во 1904 година му беше одбиен тронот на Луанг Прабанг - тогаш Сисаванг Вонг, внук на кралот Ункхам, стана крал), а во 1931 година ја зазеде највисоката дозволена функција за Лаос - „Инспектор за административни и политички работи на домородното население на Лаос кај врховниот жител“. Како резултат на тоа, до 1941 година, тој можеше да постави луѓе лично лојални на него на најважните административни места низ Лаос, со исклучок на југот, каде што му се спротивстави покровителско-клиентскиот систем на принцот Бун Ум. Санкциониран од страна на генералниот гувернер на Индокина, назначувањето на Фетсалату титулата махаупахата го воведе во системот на односите на моќ не само Лаунгфабанга, туку и во целиот Лаос. Како резултат на тоа, Фетсалат, кој во тоа време беше највлијателниот семеен аристократ во земјата, култно почитуван во селската средина, можеше да ги искористи обединувачките напори на колонијалистите за свои цели.

Втората светска војна

За време на Втората светска војна, јапонските трупи беа стационирани во Индокина во согласност со француско-јапонскиот договор. Сепак, Јапонија не изврши голема економска експлоатација на Лаос: нејзината окупација на овој дел од Унијата на Индокина следеше чисто воени цели. Јапонците правилно се однесуваа кон локалната администрација на Лао и населението доколку не соработуваа со Французите: им беше потребна лојалноста на „домородците“ во стратешки важна област. Сепак, и покрај напорите на Јапонците, пан-азијизмот не влијаеше длабоко на состојбата на умот на Лао. Голем број Тиаумјанг од центарот и југот, како и принцот Бун Ум и потомците на локалното кнежевско семејство на провинцијата Чангнинг, започнаа активна соработка со француските разузнавачко-диверзантски групи, кои беа фрлени од воздух низ Индија со помош на британскиот. Главниот дел од бирократијата на Лао, на чело со Фетсалат, соработувајќи со Јапонците, го искористи нивниот конфликт со Французите за да подготви што е можно повеќе административни и политички услови за прогласување независност на обединет Лаос по војната.

настани од 1945 година

До пролетта 1945 година, француско-јапонската „соработка“ конечно се исцрпи, а ноќта меѓу 9 и 10 март, јапонската команда во Источна Индокина изврши молскавичен воено-политички удар, интернирајќи ги сите француски граѓани кои не имајте време да се скриете и ја презедов целосната моќ во ваши раце. Гледајќи дека мнозинството функционери на Лао, на чело со Фетсалат, се согласиле да соработуваат со нив, Јапонците им ја предале целата административна моќ на крајот на март. Дури и беше дозволено да се создадат вооружени единици на Лао во зоната Примеконг (Фетсалат се осврна на потребата за борба против речната пиратерија и француските партизани).

Спротивно на неговите желби, кралот Сисаванг Вонг бил принуден од Јапонците да прогласи независност на Лаос. И покрај фактот што кралската декларација веднаш зборуваше за независноста на Лаос и независноста на кралството Луанг Прабанг , овој документ им даде причина на Јапонците да се прогласат за ослободители на народот Лао, а Фетсалат - да продолжи од фактот дека моќта на неговата влада сега де јуре се протега на целиот Лаос. Емисари на Фетсалат беа испратени во централните и јужните провинции кои не беа опфатени со договорот од 1941 година.

По предавањето на Јапонија на 15 август 1945 година, Фетсалат се покажа како највлијателната сила во Лаос. И организацијата „Лао Пен Лао“ („Лаос на Лаосите“), создадена со поддршка на Соединетите Држави, и Комунистичката партија на Индокина , која се залага за вистинска независност на Лаос, сметаа на неговата поддршка. Сепак, кралот Сисаванг Вонг беше исто така важен политички актер, поддржан од неговиот син и наследник принцот Саванг Ватан . Кралот продолжил да верува дека единствениот сигурен гарант за неговиот престој на тронот бил и останува францускиот колонијализам и се надевал на обновување на договорот за протекторат од 1941 година. Конечно, сериозна политичка сила беа француските партизани кои се криеја во селата и тумјангите од центарот и југот кои им помагаа, кои веруваа дека само Франција може да го спаси Лаос од распаѓање во повоениот хаос.

Независност 1945-1946 година

Знамето на Република Лаос управувано од Лао Исар (20 октомври 1945 - 1946 година, од Маха Сила Виравонг).

Реставрација на француски Лаос

Како резултат на непријателствата, Французите му го вратиле тронот на кралот во 1946 година. Обидувајќи се да го зачува стариот колонијален систем под ново знаме, француската влада ја создаде Француската унија во октомври 1946 година, чиј еден од придружните членови беше Лаос на 23 декември 1947 година. На 19 јули 1949 година, Лаос доби самоуправа, станувајќи придружна членка на федерацијата Индокина.

Основање на Лао Кралство

Извори на

  • „Историја на истокот“ (во 6 тома). Т.В „Исток во модерното време (1914-1945)“ - Москва: издавачка куќа „Восточна литература“ РАС, 2006 година. ISBN 5-02-018500-0