Француски протекторат Тунис

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
протекторат на Франција
Француски протекторат Тунис
фр. Француски заштитник на Тунис
Знаме
Знаме
Карта на колонијална Африка Тунис 1913 година.svg
Знамето на Тунис до 1831 година.svg
1881 - 1956 година
Капитал Тунис
Јазици) француски , италијански , берберски , турски , арапски , туниски арапски , хебрејско-туниски арапски
Официјален јазик француски , италијански , берберски , турски , литературен арапски , туниски арапски и хебрејско-туниски арапски
Религија Католицизам , ислам, сунитско крило на јудаизмот
Валутна единица Туниски риал [fr] (пред 1891 година)
Туниски франк (1891-1958)
Плоштад 155.000 km² (1.881)
Популација 2.600.000 (1939)
Форма на владеење уставна монархија
Династија Хусеиниди
Шефови на држави
удри
• 1859-1882 година Мухамед III ас-Садик
• 1943-1956 година Мухамед VIII ал-Амин
жител на генерал
• 1885-1886 година Пол Камбон
• 1954-1955 година Пјер Бојер де Латур ду Мулен
висок комесар
• 1955-1956 година Роџер Сејду Форние де Клозон
Приказна
12 мај 1881 г Договорот Бардо
1942 - 1943 година Туниска кампања
20 март 1956 година независност
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Францускиот протекторат на Тунис ( француски Protectorat français de Tunisie , арапски: الحماية الفرنسية في تونس ) е протекторат основан во 1881 година за време на Француската колонијална империја , која постоела до независноста на Тунис во 1956 година .

Тунис бил дел од распаднатата Отоманска империја , но уживала голема автономија под власта на бегот Мухамед III ал Садик . Во 1877 година Русија и објави војна на Отоманската империја. Победата на Русија доведе до независност на неколку балкански земји. Почнаа да се водат меѓународни дискусии за иднината на северноафриканските провинции на Отоманската империја . Во 1878 година бил свикан Берлинскиот конгрес за да се реши таканареченото „источно прашање“. Велика Британија , која се спротивстави на целосната ликвидација на Отоманската империја, и понуди на Франција контрола над Тунис во замена за Кипар . Германија имаше мал интерес за земји во јужниот дел на Медитеранот , освен тоа, таа се надеваше дека експанзијата на Французите во Северна Африка ќе го одврати нивното внимание од ревидирање на резултатите од француско-пруската војна . Како резултат на тоа, Германија се согласи на француска доминација во Тунис. Италија , која имаше економски интереси во Тунис, силно се спротивстави на овој план, но не можеше да ја наметне својата волја.

Во април 1881 година, француските трупи од територијата на Алжир ја преминале границата на Тунис. Беговската војска се предала. Во мај, тунискиот бег Мухамед ал-Садик потпиша договор што му беше диктиран , воспоставувајќи француски протекторат над Тунис. Сепак, масите тврдоглаво се спротивставија на напаѓачите. Воените дејствија продолжија до крајот на 1881 година.

Под протекторатот на Франција, Тунис имаше свој грб , химна , државни пари и поштенски марки. Паралелно и под номинално раководство на локалната племенска аристократија, со Тунис управувала француска администрација на чело со гувернер. Француски колонисти се појавуваат во Тунис.

Французите го зазедоа Тунис пет децении по окупацијата на соседен Алжир [1] . Двете овие земји три века беа посед на Отоманската империја, но тие долго време добија политичка автономија од султанот во Константинопол . Пред француската колонизација, Тунис почна да спроведува реформи, но поради финансиски тешкотии, целиот процес беше уништен. По окупацијата, француската влада ги презеде меѓународните обврски на Тунис. Французите направија големи подобрувања во инфраструктурата, индустријата, финансиските системи, здравствената заштита и администрацијата. Важноста на францускиот бизнис во развојот на економијата беше голема. Движењето за независност на Тунис беше активно пред Првата светска војна и продолжи да се засилува се додека Тунис не стекна независност во 1956 година .

Белешки (уреди)

  1. Томас Вилинг Балч. Француска колонизација во Северна Африка (англиски) // The American Political Science Review : журнал. - Вашингтон, ДЦ : Американско здружение за политички науки, 1909 година. - Ноември ( том 3 , бр. 4 ). - P. 539-551 . - doi : 10.2307/1944685 .