Француски Судан

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Историска состојба
Француски Судан
fr Судан Французи
Знаме
Знаме
ЛокацијаМали.свг
1890 - 1902 година
Капитал Кејес (1890-1899)
Бамако (од 1899 година)
Јазици) Француски
Официјален јазик Француски
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Француски Судан ( fr. Soudan français ) е поранешна француска колонија во Западна Африка , дел од регионот Западен Судан : територијата долж горниот и средниот тек на реките Нигер и Сенегал е територија на сегашната држава Мали .

Историја

На 9 септември 1880 година, горната Сенегалска колонија беше формирана врз основа на француските поседи во горниот и средниот тек на реките Нигер и Сенегал. На 18 август 1890 година беше преименувана во Територија на Француски Судан ; нејзиниот главен град бил градот Кајес .

На 11 октомври 1899 година, Францускиот Судан беше поделен: 11 јужни провинции беа префрлени на колониите на Француска Гвинеја , Брегот на Слоновата Коска и Дахомеј (следната година 2 провинции беа вратени назад). Главен град на колонијата беше градот Бамако .

Во 1902 година, оние територии на францускиот Судан кои не беа под воена контрола беа реорганизирани во колонијата Сенегамбија и Нигер .

По реорганизацијата на француска Западна Африка во 1920 година, францускиот Судан беше повторно воспоставен. Во 1933 година, по распуштањето на француската колонија Горна Волта , дел од нејзините провинции биле префрлени на Француски Судан [1] .

По референдумот на 28 септември 1958 година, Францускиот Судан доби посебен правен статус : земја -членка на Француската заедница наречена Суданска Република . На 17 јануари 1959 година, Суданската Република го започна процесот на обединување со Сенегал, како резултат на што беше формирана Федерацијата на Мали. [1]

Економија

Французите развиле наводнувано земјоделство во колониите, потоа земјоделските производи биле извезени во метрополата. Најголемиот дел од инвестициите на Франција беа фокусирани на развојот на инфраструктурата во Судан, финансиските трошоци за периодот 1928-1939 година изнесуваа 4 милијарди франци. Благодарение на оваа поддршка, земјоделскиот сектор на француската Суданска економија брзо растеше. [2]

Забелешки (уреди)

  1. 1 2 Kô Samaké, Modibo Keïta, Recherche sur l'Historique de la Décentralisation au Mali: De la Période Coloniale à la 3⋅10 {{{1}}} Република, Penser pour agir.org, 7 февриера 2006 Архивирано на 2 август 2009 година.
  2. Moussa Cisse Cola, Pierre Jacquemot, Mali, Farmers and the State, L'Harmattan, 1981, ISBN 2-85802-200-3 , 9782858022007, 197p "

Линкови

  • Бекер, Лоренс Ц. (1994). „Ран експеримент во реорганизацијата на земјоделското производство во францускиот Судан (Мали), 1920–40“. Африка . 64 (3): 373-390. DOI : 10.2307 / 1160787 . JSTOR 1160787 .
  • де Брујн, Мирјам; Пелкманс, Лоте (2005). „Соочување со дилеми: поранешни робови на Фулбе во модерен Мали“. Канадски весник за африкански студии . 39 (1): 69-95.
  • Императо, Паскал Jamesејмс. Историски речник на Мали / Паскал Jamesејмс Императо, Гавин Х. Императо. -Мериленд: Роуман и Литфилд, 2008 година .-- ISBN 978-0-8108-5603-5 .
  • Клајн, Мартин А. Ропство и колонијално владеење во француска Западна Африка. - Лондон: Cambridge University Press, 1998 година.
  • Клајн, Мартин А. (2005). „Концепт на чест и истрајност на сервилноста во Западен Судан“ . Cahiers d'Études Африканци . 45 (179/180): 831-851. DOI : 10.4000 / етудесафрикаини.5665 .