Фрјазин

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете во навигација Одете на пребарување

Fryazin , fryag (искривен „ франк[1] ), множина fryagi , fryagove е старото руско име за имигрантите од Јужна Европа со римско потекло , обично Италијанци (другите имигранти од Западна Европа се нарекувале „ Германци “).

Етимологија

Бидејќи историски зборот „fryazin“ се пишувал преку yus ( frѧzin ), тој се изговарал преку носната самогласка — fręzin ([frЕНzin]) . Звукот -з- за да го замени звукот -г- ( frѧgov ) се појавил како резултат на третата (прогресивна) палатализација (споредете ги принцот и принцезата ). Така, првично зборот би можел да звучи како * frengin, каде што наставката -in е знак на присвојна придавка како одговор на прашањето "чија?" (Сре Глејд, Древљан, Англичанец, Данец). Оваа етимологија е поткрепена и со друга форма на етнонимот - фриаг . [ извор не е наведен 251 ден ]

Васмер , во врска со А.И. Соболевски , го изведува „фрјазин“ директно од „фрјаг“ - преку множина на „фрјази“ - и назад во единствениот „фрјазин“ [2] .

Множината деклинација во даден збор може да биде од типот son , sons или во полскиот јазик, поточно, pan, panove ( полски тава, panowie ). Оваа форма на деклинација е евидентирана во PVL :

Varѧzi, svei, urmane, got, rus, aglѧn, galichan, volokhov, rimlѧn, n'mts, korlѧzi, veneditsi , frѧgov и други ...

Прекарот може да се следи во современите имиња Фрјазино , Фрјазево и, веројатно, Фрјаново (како кратенка за „Фражиново“) [3] .

Фрјаги во историјата на Русија

Околу 17 век, иконите на пишувањето Фрјаж почнаа да се појавуваат и да се здобиваат со популарност во Русија, насликани не според класичните византиски канони, туку во традиции блиски до академското сликарство од доцната ренесанса .

Печати руски популарен принт , блиску до вистинската слика, наречени фриажни листови, за да ги разликува од традиционалниот руски популарен принт.

Многу познати Италијанци, главно архитекти кои работеле во Русија во 15-тиот и 16-тиот век, го носеле прекарот „Фрјазин“:

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Максимов В.О. Објаснет речник на руски презимиња // Руски говор. - 2009. - бр. 1. - стр. 89–92.
  2. fryag // Фасмеровиот речник
  3. Паскалов А.П. Неверојатна етимологија . - М .: ЕНАС, 2008 .-- стр. 55.

Литература