Генерал-фелдмаршал (Русија)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Генерал-фелдмаршал
Руската армија

рамо кабелот
(1908-1914)
еполет
(1902-1914)


Униформа на фелдмаршал ( 1793 ) [1] .
Фелдмаршал A.V.Suvorov .

Фелдмаршал - на највисок воен чин во руската армија од крајот на 17 - век 18 до 1917 .

Според Табелата на чинови - воен чин од 1-ва класа, еднаков на генерал-адмирал во морнарицата , канцелар и вистински тајни советник од 1-ва класа во државната служба.

Разликата во знаците била фелдмаршалската палка , униформата , шалот , личното оружје и слично, а од XIX век вкрстените прачки биле сликани каколенти зарамо и еполети кај фелдмаршалите.

Приказна

Чин беше претставен од Петар I ; првиот што го добил бил најблискиот соработник на царот Ф.А.Головин на 19 април 1700 година.

Веќе во времето на Петар I, руската армија имаше двајца фелдмаршали (Ф.А.Головин и де Кроа , потоа Ф.А.Головин и Б.П.Шереметев , потоа Б.П.Шереметев и А.Д. Меншиков , во 1724 година, вториот фелдмаршал А.И. Меншиков, кој падна во срам) [2] .

Под Петар I, имаше и чин фелдмаршал-поручник (т.е. заменик фелдмаршал, повисок од генерал-началникот ), тој беше доделен само на двајца странци кои беа регрутирани во руската служба: Џорџ Бенедикт Огилви ( 1702 година , од 1706 година во саксонската служба) и Хенри Голтс ( 1707 година , отпуштен од служба во 1711 година ), потоа не бил доделен.

За време на владеењето на Катерина I , имаше четворица фелдмаршали генерали (А. Д. Меншиков, А. И. Репнин, М. М. Голицин и Ј. К. Сапега ; местото на наскоро починатиот Репнин веднаш го зазеде Ј. В. Брус ), под Петар II - тројца ( В. В. Долгоруков и I. Yu. Trubetskoy беа додадени на M. M. Golitsyn).

Ана Јоановна се врати на практиката на двајца фелдмаршали во руската армија: првиот од 1732 година беше Х.А. Минич , вториот во 1736 година беше П.П. Ласи .

Кога генералниот фелдмаршал Елизабета повторно имаше три години (не сметајќи го остарениот принц И.Ј. Трубецкој): се врати во служба на принцот Владимир Долгоруков (претседател на Воениот колегиум), генералот фелдсејхмејстер принцот од Хесен-Хомбург и генералниот гувернер на Ливонија П. Дантелен. До почетокот на Седумгодишната војна (1756), немаше фелдмаршали во руската армија, веднаш по отворањето на кампањата на 5 септември 1756 година, Елизавета Петровна унапреди четири лица во фелдмаршали одеднаш.

Заедно со војсководците, во XVIII век, чинот фелдмаршал добил и цивили: Њу Трубецкој , А. Шувалов , А.П. Бестузев-Рјумин (поранешен канцелар , т.е. со зачувување на класата), Ц.Г. пост на Хетман ).

Честопати чинот се доделуваше во форма на почесна награда на странски воени лидери кои не служеа во руската армија. Меѓу нив се познати воени водачи како војводата од Велингтон , австрискиот фелдмаршал Јохан Јозеф Радецки и прускиот фелдмаршал Хелмут фон Молтке Постариот , како и неколку монарси и членови на нивните семејства (во 1872 година Александар II им доделил фелдмаршалски шипки на четворица Хоенцолернс ).

Од сите руски императори, само под Џон Антонович и под Александар III (Миротворец) фелдмаршалски чинови не беа доделени. Според некои извештаи, самиот Александар II неофицијално носел обележја на фелдмаршалот (без формална наредба да си додели таков чин) [3] .

Во 20 век, оваа титула повеќе не им се доделуваше на руските воени водачи, таа ја добиваа само странските монарси како почесна титула. До моментот кога Табелата на чинови беше откажана во 1917 година, само еден руски фелдмаршал, Никола I Петрович (Никола I, крал на Црна Гора ) беше жив. Последниот фелдмаршал на руската служба, Дмитриј Алексеевич Милутин, почина во 1912 година .

Список на генерални руски фелдмаршали

Списокот на руски фелдмаршали генерали , можеби не се претставени сите оние кои го имале овој ранг:

 1. 19 август 1700 година - грофот Фјодор Алексеевич Головин (1650-1706)
 2. 1700 (?) - Војводата Карл Јуџин Кроа (1651-1702), саксонски фелдмаршал ( 1698 ), нема потврда за титулата руски генерал-фелмаршал.
 3. 30 декември 1701 година - грофот Борис Петрович Шереметев (1652-1719)
 4. 7 јули 1709 година - Неговото спокојно височество принцот Александар Данилович Меншиков (1673-1729), генералисимус ( 1727 )
 5. 7 мај 1724 година - принцот Аникита Иванович Репнин (1668-1726)
 6. 21 мај 1725 година - принцот Михаил Михајлович Голицин (1675-1730)
 7. 10 март 1726 - гроф Јан Казимир Сапега (р. 1730 ), голем хетман на Литванија (1708-09)
 8. 6 јули 1726 година - грофот Јаков Вилимович Брус (1670-1735)
 9. 25 февруари 1728 година - принцот Василиј Владимирович Долгоруков (1667-1746)
 10. 25 февруари 1728 година - принцот Иван Јуриевич Трубецкој (1667-1750)
 11. 25 февруари 1732 година - грофот Бурчард Кристоф Минхен (1683-1767)
 12. 17 февруари 1736 година - грофот Пјотр Петрович Ласи (1678-1751)
 13. 25 април 1742 - Лудвиг Вилхелм, принц од Хесен-Хомбург (1705-1745)
 14. 5 септември 1756 година - принцот Никита Јуриевич Трубецкој (1700-1767)
 15. 5 септември 1756 година - грофот Александар Борисович Бутурлин (1694-1767)
 16. 5 септември 1756 година - грофот Алексеј Григориевич Разумовски (1709-1771)
 17. 5 септември 1756 година - Степан Федорович Апраксин (1702-1758)
 18. 18 август 1759 година - грофот Пјотр Семјонович Салтиков (1698-1772)
 19. 28 декември 1761 година - грофот Александар Иванович Шувалов (1710-1771)
 20. 28 декември 1761 година - грофот Пјотр Иванович Шувалов (1711-1762)
 21. 9 јануари 1762 година - Питер Август Фридрих, принцот од Холштајн-Бек (1697-1775)
 22. 9 февруари 1762 година - Георг, принц од Шлезвиг-Холштајн (1719-1763)
 23. 3 јули 1762 година - грофот Алексеј Петрович Бестузев-Рјумин (1693-1766), во 1744 - 1758 година - државен канцелар
 24. 1764 - Грофот Кирил Григориевич Разумовски (1728-1803), во чин на фелдмаршал (како хетман на армијата Запорожје ) од 24 април 1750 година (на 22-годишна возраст)
 25. 22 септември 1769 година - принцот Александар Михајлович Голицин (1718-1783)
 26. 2 август 1770 година - грофот Пјотр Александрович Румјанцев (1725-1796)
 27. 22 септември 1773 година - грофот Захар Григориевич Чернишев (1722-1784)
 28. 2 февруари 1784 година - Неговото спокојно височество принцот Григориј Александрович Потемкин (1736-1791)
 29. 19 ноември 1794 година - принцот Александар Василевич Суворов (1729-1800), генералисимус (1799)
 30. 8 ноември 1796 година - Неговото спокојно височество принцот Николај Иванович Салтиков (1736-1816)
 31. 8 ноември 1796 година - принцот Николај Василиевич Репнин (1734-1801)
 32. 12 ноември 1796 година - гроф Иван Григориевич Чернишев (1726-1797), фелдмаршал генерал за флота
 33. 15 декември 1796 година - грофот Иван Петрович Салтиков (1730-1805)
 34. 5 април 1797 година - грофот Иван Карпович Елмпт (1725-1802)
 35. 5 април 1797 година - грофот Валентин Платонович Мусин-Пушкин (1735-1804)
 36. 5 април 1797 година - грофот Михаил Федотович Каменски (1738-1809)
 37. 26 октомври 1797 година - Војводата Виктор Францис де Броље (1718-1804), маршал на Франција , формално примен во руска служба
 38. 30 август 1807 година - принцот Александар Александрович Прозоровски (1732-1809)
 39. 30 август 1807 година - грофот Иван Василиевич Гудович (1741-1820)
 40. 30 август 1812 година - Неговото спокојно височество принцот Михаил Иларионович Кутузов (1745-1813)
 41. 18 март 1814 година - принцот Михаил Богданович Баркли де Толи (1761-1818)
 42. 22 август 1826 година - Неговото спокојно височество принцот Пјотр Кристијанович Витгенштајн (1768-1843)
 43. 22 август 1826 година - принцот Фабијан Вилхелмович Остен-Сакен ( 1752-1837 )
 44. 22 септември 1829 година - грофот Иван Иванович Дибич (1785-1831)
 45. 22 септември 1829 година - грофот Иван Федорович Паскевич-Еривански (1782-1856)
 46. 6 декември 1850 година - Неговото спокојно височество принцот Пјотр Михајлович Волконски (1776-1852)
 47. 26 август 1856 година - Неговото спокојно височество принцот Михаил Семјонович Воронцов (1782-1856)
 48. 6 декември 1859 година - принцот Александар Иванович Барјатински (1815-1879)
 49. 28 октомври 1866 година - грофот Фјодор Федорович Берг (1794-1874)
 50. 16 април 1878 година - Големиот војвода Михаил Николаевич (1832-1909)
 51. 16 април 1878 година - Големиот војвода Николај Николаевич Постариот (1831-1891)
 52. 30 април 1878 година - императорот Александар II Николаевич (1818-1881) [3] [4]
 53. 6 декември 1894 година - Јосиф Владимирович Гурко (1828-1901)
 54. 16 август 1898 година - грофот Дмитриј Алексеевич Милутин (1816-1912)

Како почесна титула, овој чин го носеа странски команданти кои не служеа во руската армија:

 1. 1762 - Карл Лудвиг, војвода од Холштајн-Бек (1690-1774)
 2. 3 март 1774 година - Лудвиг IX , ландграв во Хесен-Дармштат (1719-1790)
 3. 2 ноември 1818 година - британскиот фелдмаршал војвода од Велингтон (1769-1852)
 4. 1837 - Јохан , надвојвода од Австрија (1782-1859)
 5. 28 декември 1840 година - Фредерик од Холандија
 6. 1849 - гроф Јозеф Радецки (1766-1858)
 7. 1872 - Албрехт , надвојвода од Австрија, војвода од Тешен (1817-1895)
 8. 1872 - Фридрих Вилхелм, престолонаследник на Прусија, подоцна Фридрих III , император на Германија (1831-1888)
 9. 1872 - Албрехт Фридрих, принц од Прусија (1809-1872)
 10. 1872 - Фридрих Карл Николас од Прусија (1828-1885)
 11. 1872 - Фридрих Карл Александар од Прусија (1801-1883)
 12. 1872 - Алберт (Албрехт), престолонаследник на Саксонија, подоцна крал на Саксонија Алберт I (1828-1902)
 13. 1872 - грофот Хелмут Карл Бернхард Молтке (1800-1891)
 14. 15 август 1910 година - Николај I , крал на Црна Гора (1841-1921)
 15. 17 септември 1912 година - Карол I , крал на Романија (1839-1914).

Куриозитети

Емелијан Пугачев , прогласувајќи се себеси за „царот Петар III“, им ја додели титулата „фелдмаршал“ на тројца негови соработници: Иван Никифорович Зарубин (Чика) (1736-1775), Андреј Афанасиевич Овчиников (1739-1774), Иван Наумович ( 1739-1774 ). 1741-1774).

Белешки (уреди)

 1. комп. Јакоб фон Луде, инж. Кристијан Гајслер . Сл. 1. Генерал фелдмаршал. // Слика на униформите на руско-империјалната армија, составена од 88 лица, осветлена 11 стр., [1] стр. напред, 88 литри. тиња - СПб. : Тип. Земјиште. кадет. корпус, 1793 година.
 2. Генерал-фелдмаршали на Руската империја
 3. 1 2 Вилков А.И. Од цареви до фелдмаршали // Татковина : списание. - М. , 2006. - бр.5 . - S. 40-42 . Архивирана на 27 јануари 2013 година.
 4. Вилков А.И. Фелдмаршал стапчиња на ремените на рускиот император Александар II. // Весник за воена историја. - 2005. - бр.8. - Стр.64-66.

Литература