генерал-полковник

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
генерал-полковник
Ремени за рамо: 1. SV ; 2. видео конференција ; 3. крајбрежни трупи ; 4. Воздухопловство на морнарицата
Виш ранг генерал полковник
Помлад ранг Генерал мајор
Аналози Вицеадмирал
Генерал-полковник Александар Петрович Леонов на специјален оперативен собир со офицерите на копнените сили на РФ на полигонот на 2-та гардиска моторизирана пушка дивизија

Генерал-лејтенант е фраза што значи:

 1. Чин , воен чин на највисокиот офицерски корпус во вооружените сили на голем број држави;
 2. Војник со чин, воен чин „генерал-полковник“.

За голем број одделенија за „моќ“ на Руската Федерација - Русија, воспоставени се посебни чинови: генерал-полковник на полицијата , генерал-полковник на внатрешната служба , генерал-полковник за правда , активен државен советник на Руската Федерација од втора класа .

Историја

Во современата воена хиерархија, мајорот е повисок од поручник , но генерал-полковник е повисок по ранг од генерал-мајор . Ова се должи на фактот дека првично генерал-полковник беше заменик на „целосниот генерал“ во командата на армијата .

Шепелев во својата книга „Титули, униформи, наредби во Руската империја “ го објаснува ова со влијанието на редовите на француската армија , каде што имало чинови на бригаден генерал и целосен генерал (понекогаш се нарекува едноставно генерал ). Но, треба да се забележи дека чиновите мајор, генерал-мајор и генерал-полковник никогаш не биле користени во француската армија - тие одговараат на чиновите на командант , дивизиски генерал и генерал на корпус .

Во Руската империја, чиновите на главни офицери беа позајмени од западноевропските армии:

Со пруската армија командуваше генерал-полковник ( генерал Оберст ) (од 1852 година, до 1852 година - фелдмаршал ). Под него беа генералите кои командуваа со одреден тип на војници ( генерали од пешадија , коњаница и артилерија ), наречени едноставно генерали. Секој од овие генерали имаше заменик наречен генерал-полковник. И конечно, генерал-мајор (од латински мајор - сениор, во однос на ситуацијата - постариот е каде што ќе бидат испратени) е генерал, по волја на врховниот командант, постариот над одреден дел. на бојното поле , односно помошник на целосен генерал во одредена насока. Логично е дека заменикот генерал по ранг ќе биде постар од помошникот генерал.

Русија

Руската империја

Рангот генерал-полковник беше воведен од Петар I ; во исто време, речиси како синоним, се користеше чинот генерал-полковник , кој се користеше во руските „ полкови на странски систем “ и во 17 век (поради еквивалентноста на поимите поручник и поручник ).

Во втората половина на Северната војна, чинот генерал-полковник го исфрли чинот генерал-полковник од секојдневниот живот. Во 1741 година, Елизавета Петровна го вратила чинот генерал-полковник наместо генерал-полковник. Во 1796 година, чинот генерал-полковник повторно беше заменет со чинот генерал-полковник, освен за артилерија, каде што остана чинот генерал-полковник.

Пред револуцијата во 1917 година, командант со чин генерал-полковник обично командувал со дивизија за комбинирано оружје и корпус (обично, по неколку години како командант на корпус, тој бил унапреден во целосен генерал). Исто така, генерал- полковниците би можеле да бидат генерали на должност под царевите, фелдмаршали или генералисимос , а подоцна - под целосни генерали. Во почетниот период на Првата светска војна, генерал-полковник обично командувал со дивизија или корпус (додека командант на армија може да биде само целосен генерал или генерал од типот на трупи).

Во 1916 година се појавија армиски команданти со чин генерал-полковник (на пример, А.М. Каледин - командант на 8-та армија на Југозападниот фронт за време на пробивот на Брусилов), под Привремената влада, генерал-полковници исто така можеа да бидат назначени за командување на фронтот (како , на пример, АИДеникин - врховен командант на армиите на Југозападниот фронт). Последниот врховен врховен командант на руската армија , Н.Н.

Редоследот на воен чин, за 1917 г.
помлад воен чин :
Генерал мајор

Малиот грб на Руската империја.svg
( Генерал-полковник (1741-1796))

Генерал-полковник (1796-1917)

виш воен чин:
Генерал на гранката

СССР и Руската Федерација

Во Црвената армија, воениот чин беше вратен во 1940 година со воведување на генерални чинови за највисокиот команден персонал. За време на Големата патриотска војна, следните позиции може да одговараат на рангот:

 • преден командант / командант на војска / командант на корпус (само 1941-1942 година),
 • фронт командант / заменик командант на фронтот / фронт началник на штаб / командант на армијата (1941-1943),
 • Заменик командант на фронт / командант на армија / заменик командант на армија / началник на штаб на армија / командант на корпус (во последниот период).

Имаше воени чинови во Црвената армија :

Во вооружените сили на Русија, пред да се префрли во бригадна организација, тој обично командувал со војска како дел од воен округ , а моментално држи едно од бројните командни места во Министерството за одбрана или во воен округ. Исто така, генерал-полковник - чинот за редовната категорија „командант на ракетната армија“ - Стратешките ракетни сили остануваат единствената гранка на вооружените сили каде е зачувана командната врска на армијата.

Во категоријата на поморски лица, на ранг на генерал-полковник одговара на ранг на вицеадмирал .

Помлад воен чин:
Генерал мајор

Значка на Црвената армија.svg Грб на Руската Федерација.svg
генерал-полковник
Виш воен чин:
генерал полковник

Ознаки

За воениот чин генерал-полковник биле и се применуваат следните ознаки :прерамки , дупчиња за копчиња, копчиња и сл.

Опис Ознаки за чин на класа „Генерал-полковник“ на вооружените сили на Руската империја
Малиот грб на Руската империја.svg
Ремени за рамо
1904ic-p09.png
1856-1917 година
1856-a-p17.png
1856-1917 година
1904genst-p03.png
1904-1909 година
Генерал-полковник на коњаницата
1904-1909 година
1904ic-p17ga.png
1894-1917 година
Генерал-полковник на граничната стража
1904-1909 година
Тип на војска Армиска пешадија
и коњаницата
Армијата
артилерија
Општо
седиште

Донската армија
Генерал-адјутант
Неговото Височество
Засебна зграда
граничари
Опис Ознаки за чин на класа „генерал-полковник“ на руската царска морнарица
Поморски знак на Русија.svg
Еполети
Генерал-полковник на морнарицата
1913 - биенале
Генерал-полковник на поморската артилерија
1867-1917 година
Image manquante 2.svg 1905kimf-e09.png
1904-1917 година
1908kki-e17.png
1907- биенале
Машински инженер генерал-полковник
1905-1913 година
Машински инженер генерал-полковник
1913-1917 година
Генерал-полковник за Адмиралитетот
1904-1917 година
Генерал-полковник за Адмиралитетот
1904-1917 година
Поморски знак на Русија.svg
Ремени за рамо
Генерал-полковник на морнарицата
1913-1917 година
Генерал-полковник на поморската артилерија
1904-1917 година
1913mor-p17.png
1912-1917 година
1904kfs-p17.png
1904-1917 година
1908kki-p17.png
1907-1917 година
Машински инженер генерал-полковник
1913-1917 година
Генерал-полковник за Адмиралитетот
1904-1917 година
Генерал-полковник за Адмиралитетот
1904-1917 година
Тип на војска Крајбрежна услуга Морски артилериски корпус Fleet Hydrographs Corps Поморски навигаторски корпус Корпус на поморски инженери Корпус на машински инженери на морнарицата Адмиралитет [1] Адмиралитет [2]
Примероци од ознаки на генерал-полковник во вооружените сили на СССР и Руската Федерација (OF-7) [3]
Ознаки Знаме на Црвената армија.svg
Црвената армија на СССР
Значка на Црвената армија.svg
Советската армија на вооружените сили на СССР
Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација (27.01.1997-сега) .svg
Руска Федерација
Ревер
знак


Ремен за рамо
Полковник на советските воздухопловни сили 1943 година.png 1941gl1.png RAF A F7LtGen од 2010 година par.svg RAF AF F7LtGen од 2010 година par.svg Russia-AirBorne-OF-7-1994-field.svg Russia-Airforce-OF-7-1994-parade.svg Russia-AirForce-OF-7-1994-field.svg Russia-Army-OF-7-1994-field.svg Russia-Army-OF-7-1994-parade.svg Russia-Police-OF-7-2013.svg Russia-Police-OF-7-2013.svg
знак за ракави (за униформа, туника и туника, капут) (1940-1943) Значка на ревер
ЦБ РККА
(1940-1943)
...
авијација
(1940-1943)
Поле
(1941)
Еполет на воздухопловните сили
(1943-1955)
... поле CB (1943-1955) ... преден SV
(1955-1991)
... воздухопловните сили
(1955-1991)
... ВКС , КВ , ВДВ
(1994-2010)
... слатко
ВКС, КВ, ВДВ
(1994-2010)
... воздухопловните сили
(1994-2010)
... SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
... слатко
SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
...
Росгвардија
(2016 ⇒…)
... полицијата

Франција

Во Франција во 15-18 век, генерал-полковникот првично се нарекувал гувернер на кралот во провинциите; во 17-18 век функцијата станува почесна - наследна привилегија на одредени аристократски семејства.

Повремено користел чин генерал-полковник на француското кралство - привремен заменик крал. Оваа титула ја носеа:

 • Шарл де Мелун - Grand maître de France, служел како полицаец на Франција , обезглавен на пазарот на плоштадот Пети-Андели на 20 август 1468 година
 • Војводата де Гиз - во 1558 и 1560 година
 • Војводата од Анжу (идниот крал Хенри III ) - во 1567 година
 • Војводата од Мајен - во 1589 година
 • Кардинал, војвода од Ришелје , во 1629 година.

Во исто време, во средината на 17 век, се појави воениот чин генерал-полковник на армијата - заменик командант на армијата ( Маршал на Франција). Највисоките воени чинови во Франција беа рангирани на следниов начин:

За време на Француската револуција, чинот генерал-полковник беше заменет со чинот генерал-полковник . Рангот на дивизиски генерал бил активно користен за време на Наполеонската империја .

Реставрацијата на Бурбоните во 1814 година ги вратила титулите на кралството, вклучувајќи го и армискиот чин генерал-полковник. Функцијата генерал-полковник - гувернер на кралот беше дури и вратена:

 • Грофот Артоа (идниот крал Чарлс X ) - во 1814 година
 • Војводата од Орлеанс - 31 јули 1830 година (од 2 август - регент на кралството; 9 август 1830 година, се искачи на тронот под името Луј Филип ).

По Февруарската револуција од 1848 година, чинот генерал-полковник конечно беше заменет со чинот генерал-полковник .

Во современата француска армија, генерал-полковник одговара на чинот генерал на корпусот .

Германија

„Генерал-полковник“

Арабеска
Знак за ракави
Хер ознаки
(Армија, копнени сили)

Во втората половина на 16 век, во Светото Римско Царство на германската нација , заменик-врховниот командант ( Генералфелдоберст ) бил наречен генерал-полковник. За време на Долгата војна со Отоманската империја (1593-1605), почнувајќи од 1595 година, императорот имал две армии (во Долна и Горна Унгарија), секоја имала свој врховен командант, свој генерал-полковник и свој фелдмаршал. , а фелдмаршалот застана на ранг под генерал-полковник.

Откако императорот дејствувал како врховен командант на својата војска за време на Триесетгодишната војна , чинот генерал-полковник станал највисок воен чин на Империјата. Во битката на Белата Планина (1620), две војски се бореле на страната на католиците:

 • Царска армија (кајзерлихер Кригс-Армада; врховен командант император Фердинанд II , генерал-полковник и генерал-капетан на шпанската Холандија Амбросио Спинола , фелдмаршал Буква )
 • армија на Католичката лига (врховен командант на војводата Максимилијан од Баварија , функцијата генерал-полковник најпрво ја зазеде војводата Франц од Лорен-Водемонт, а Тили стана фелдмаршал; наскоро самиот Тили стана генерал-полковник на армијата на Католичка лига).

Во 1625 година А. Валенштајн го започнал формирањето на „новата империјална армија“; Наскоро таа имала свој генерал-полковник (од 1627 година - Марадас , од 1633 година - Галас ) и свој фелдмаршал (Шлик), а Валенштајн почнал да се нарекува генералисимус (генерал на генералите).

Галас останал генерал-полковник откако Валенштајн бил елиминиран (во февруари 1634 година), кога царската војска била предводена од надвојводата Фердинанд од Унгарија (идниот император Фердинанд III ). Ова конечно го консолидираше чинот на генерал-полковник во империјалната армија како највисок воен чин - заменик-император (источен на генералисимус), кој стоеше над фелдмаршалот и не го послуша Хофкригсрат .

Рангот генерал-полковник - врховен командант, кој стоеше над фелдмаршалот - беше користен неколку пати за време на Триесетгодишната војна од некои германски суверени :

На крајот на Триесетгодишната војна, чинот царски генерал-полковник (Генералисимо) го носеше:

Звание, равное по рангу генерал-лейтенанту в других странах (в частности, во Франции, Нидерландах, Швеции), именовалось в императорской армии (позже — в австрийской и австро-венгерской армии) фельдмаршал-лейтенант .

В протестантских германских государствах (в частности в Бранденбурге-Пруссии ) вскоре была принята «французская» система, в которой генерал-лейтенант стоял ниже генерал-фельдмаршала и генерала рода войск.

В годы Первой и Второй мировой войн в германской армии ( рейхсхеере , рейхсвере и вермахте ) генерал-лейтенант стоял выше генерал-майора и ниже генерала рода войск ( генерала пехоты , генерала кавалерии , генерала артиллерии ), генерал-полковника и генерал-фельдмаршала.

Австро-Венгрия

 • Фельдмаршал-лейтенант ( Feldmarschalleutnant )
  Знак различия фельдмаршала-лейтенанта на воротнике

США

В ВС США является должностным званием , то есть это звание присваивается генералу только на время нахождения его в должности, соответствующей званию генерал-лейтенант (обычно это командир корпуса и приравненных к этой должности).

Знаки различия

Применялись и применяются следующие знаки различия для воинского звания генерал-лейтенант: погоны, петлицы, пуговицы и так далее.

Страны Балтии

В ВС Латвии и Литвы звание генерал-лейтенант является высшим воинским званием, которое может быть присвоено высшим офицерам этих стран.

Израиль

В Армии обороны Израиля (ВС Израиля) звание генерал-лейтенанта (אלוף алуф) является вторым генеральским званием и последним перед Начальником Генерального штаба (НГШ), который носит звание генерал-полковника (רב אלוף рав алуф) [5] Правда, часто НГШ называют именно генерал-лейтенантом, что связано с проблемой точного соответствия воинских званий в Израиле (где первичен ранг бригадного генерала) и России.

Знаки различия

Применялись и применяются следующие знаки различия для воинского звания генерал-лейтенант: погоны, петлицы, пуговицы и так далее.

См. также

Примечания

 1. Офицеры по адмиралтейству, переименованные в эти чины
  из офицеров флота и корпусов морского ведомства и посторонних ведомств
 2. Офицеры по адмиралтейству, произведённые из нижних чинов и из воспитанников морских учебных заведений за малоуспешность в науках
 3. Сокращение "ОФ" обозначает "офицер".
 4. Императорские фельдмаршалы
 5. Часть 1. Современные звания и знаки различия Армии Обороны Израиля Архивная копия от 10 февраля 2012 на Wayback Machine