Генерал мајор

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Генерал мајор
Ремени за рамо: 1. SV ; 2. видео конференција ; 3. крајбрежни трупи ; 4. Воздухопловство на морнарицата
Виш ранг генерал-полковник
Помлад ранг полковник
Аналози Заден адмирал
Генерал-мајор на руските воздушни сили А. Ја. Кобан ги награди победниците на сеармискиот натпревар „Воздушни граници-2018
Јакна на генерал-мајор на воздухопловните сили на СССР

Генерал-мајор - чин , како и примарен воен чин на највисокиот офицер (командант) штаб, лоциран помеѓу полковник или бригаден генерал и генерал-полковник .

Генерал-мајор обично командува со дивизија (околу 15.000 лица). Првично, генерал-мајор (генерал-мајор) го нарекувал генерал-наредник-мајор (наредник-генерал-мајор), односно главниот наредник-мајор. Во старите денови, водници беа помошници на компанијата команданти, од кого тековната офицери, офицери и подофицери , како и полкот водници (водник специјалност), кои беа помошници на полкот командант, потекнуваат од нив - на специјалност се спушти за нив. Така, наредникот-мајор беше помошник на генералот ( врховен командант ). Одгласите на овој систем опстојуваат во Армијата на Соединетите Држави, каде што постои чинот наредник мајор на копнените сили . Рангот генерал-полковник првично го назначуваше заменик-генералот (врховен командант), исто како што првично поручникот беше заменик капетан (командант на четата); подоцна овој чин се трансформира во поручник (поручник на француски значи чувар на местото, заменик). Во морнарицата ( морнарицата ), чинот генерал-мајор одговара на рангот на заден адмирал .

Русија

Руската Федерација

Во Руската Федерација - Русија, а порано и во вооружените сили на СССР , пред воениот чин на војник кој врши воена служба во гардиска воена единица, на чуварски брод, се додава зборот „чувар“ ( Генерал мајор ). .

Зборовите „правда“ ( Генерал-мајор на правдата ) или „Медицинска служба“ ( Генерал-мајор на медицинската служба ) се додаваат на воениот чин на војник или граѓанин во резерва, кој има специјалност за воена регистрација (ВУС) на правен или медицински профил.

На воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија се додаваат зборовите „резерва“ ( генерал мајор на резерва ) или „пензиониран“ ( генерал мајор во пензија ).

СССР

 • 1918-1945 година. Обновен на Црвената армија во 1940 година. Типични позиции за војската од даден воен чин за време на Големата патриотска војна:
  • командант на армијата (1941-1942)
  • Заменик командант на армијата / Началник на Генералштабот на армијата / командант на корпус
  • командант на дивизија (1944-1945)
 • 1946-1992 година.

СССР и Руската Федерација

Помлад воен чин:
полковник

Малиот грб на Руската империја.svg Значка на Црвената армија.svg Грб на Руската Федерација.svg
Генерал мајор
Виш воен чин:
генерал-полковник

Руската империја

Генерал-мајор - чин во Руската царска армија во 1698-1917 година. Првиот генерален чин во руската царска армија и морнарица. Првично се појави во полковите на „странскиот систем“ под цар Алексеј Михајлович. Рангот генерал за прв пат му беше доделен на војник од домородните Руси во 1667 година - ова беше командантот на московскиот изборен полк А.А. Шепелев .

Рангот генерал-мајор за сите гранки на вооружените сили беше легализиран со воените прописи на А.А. Веиде во 1698 година и Петар I на 30 март ( 10 април ) 1716 година .

Поради посебната состојба на артилериските и инженерските трупи , за кои беа потребни компетентни и упатени офицери по математика, во првата третина на 18 век има чин генерал-мајор од утврдувањето со исти права и должности како армиски генерал-мајор. По 1730 година, терминот „од утврдување“ не се користел.

Во руската империјална армија, генерал-мајор обично командувал со бригада или дивизија , но скоро никогаш со армиски корпус или војска , тој можел да биде и командант на гардиски полк (додека во гардиските полкови, функцијата командант на полкот ( почесен командант ) беше над функцијата командант на полкот, што тие, по правило, беа членови на Царската куќа на Романов , а во Животните чувари на полковите Преображенски, Семјоновски и коњи - императорот.

Рангот на генерал-мајор одговараше на 4-та класа на Табелата на чинови од 1722 година со адресата „Ваша екселенцијо“.

Кога на 1 јануари 1827 година, по указот на императорот Николај I, на еполетите се појавија ѕвезди како ознаки во руската царска армија, генерал-мајорот доби две ѕвезди на еполетата одеднаш, што сега ни изгледа чудно, бидејќи една прва се изгуби ѕвездата на генералот. Постои верзија дека една ѕвезда била доделена на пензионирани бригадири (чинови од 5-та класа), укината од императорот Павле I, што се чини дека е силна претпоставка - тешко дека би се запаметило во 1827 година за чиновите откажани пред речиси три децении . Најверојатно, две генералски ѕвезди биле едноставно копирани од еполетите на француските генерали, бидејќи самата мода за еполети и ѕвезди со пет краци била позајмена од Французите (рангот на првиот генерал - бригадниот генерал на француската армија имаше точно две ѕвезди на еполетите, една ѕвезда на еполетите на француските генерали не се користела од 8 век). Ѕвездичката на една генерал во Руската империја се користела само на ремените на рамо и отворите за копчиња на граѓански службеник од 5-та класа на државниот советник, но таа (една ѕвездичка) се појавила многу подоцна од 1827 година, веќе под Александар II. За време на Николај I, не беа дозволени еполети, отвори за копчиња и други ознаки за државните службеници, освен за рударските инженери и инженерите за комуникации, туку тие им припаѓаа на офицерите кои носеа општи армиски обележја.

Советска Русија

На територијата на Петроградскиот воен округ, чиновите на генерали престанаа да се користат од 3 декември ( 16 ) 1917 година врз основа на наредба за округот [1] .

Во армиските единици на остатокот од територијата на Руската Република контролирана од Советот на народни комесари , чинот генерал-мајор престана да постои на 17 декември ( 30 ) 1917 година - датумот на влегување во сила на Уредбата за Изедначување на сите воени лица во правата, усвоена од Советот на народни комесари [2] .

Кога чинот генерал-мајор беше воведен во Црвената армија во 1940 година, како обележја за нив беа воведени јазичиња со две ѕвездички - очигледно упатување на двете ѕвездички на ремените на генерал-мајоровите пред 1917 година. И само во 1943 година, со со воведувањето на ленти за рамо, генерал-мајорите добија една ѕвездичка на нив.

Ознаки

Примероци од ознаки на генерал-мајор во Руската империја, СССР и Руската Федерација:

Опис Ознаки за чинот на класата „Генерал мајор“ на Руската империјална армија
Малиот грб на Руската империја.svg
Ремени за рамо
1904ic-p08.png
1856-1917 година
1856-a-p16.png
1856-1917 година
1904genst-p04.png
1904-1909 година
Генерал-полковник на коњаницата
1904-1909 година
Помош на неговото царско височество генерал-мајор, кој беше унапреден во владеењето на императорот Николај II со општи и полкови униформи
1894-1917 година
Генерал-мајор на граничната стража
1904-1909 година
Тип на војска Армиска пешадија
и коњаницата
Армијата
артилерија
Општо
седиште
Големиот
Донската армија
Неговата царска свита
Величества
Засебна зграда
граничари
Опис Ознаки на класниот чин „Генерал мајор“ на руската империјална морнарица
Поморски знак на Русија.svg
Еполети
Генерал-полковник на морнарицата
1913 - биенале
Генерал-полковник на поморската артилерија
1867-1917 година
Image manquante 2.svg 1905kimf-e08.png
1904-1917 година
1908kki-e16.png
1907- биенале
Машински инженер генерал-полковник
1905-1913 година
Машински инженер генерал-полковник
1913-1917 година
Генерал-полковник за Адмиралитетот
1904-1917 година
Генерал-полковник за Адмиралитетот
1904-1917 година
Поморски знак на Русија.svg
Ремени за рамо
Генерал-полковник на морнарицата
1913 - биенале
Генерал-полковник на поморската артилерија
1904-1917 година
1913mor-p16.png
1912 - биенале
1904kfs-p16.png
1904-1917 година
1908kki-p16.png
1907- биенале
Машински инженер генерал-полковник
1913-1917 година
Генерал-полковник за Адмиралитетот
1904-1917 година
Генерал-полковник за Адмиралитетот
1904-1917 година
Тип на војска Крајбрежна услуга Морски артилериски корпус Fleet Hydrographs Corps Поморски навигаторски корпус Корпус на поморски инженери Корпус на машински инженери на морнарицата Адмиралитет [3] Адмиралитет [4]
Брадата Знаме на Црвената армија.svg
Црвената армија на СССР
Значка на Црвената армија.svg
Советска армија
Ревер
знак


лента за на рамо
Мајген на советските воздухопловни сили 1943 година.png RA A-armor F6MajGen 1943.png 1941.png RAF A F6MajGen од 2010 година par.svg RAF AF F6MajGen од 2010 година parade.svg
...
(1940-1943)
...
авијација
(1940-1943)
...
резервоарот
војници
(1940-1943)
...
...
(1941)
знак за ракави
(до униформа, туника и
гимнастичарка, палто)
(1940-1943)
лента за на рамо CB
(1943-1955)
...
Поле
(1943-1955)
...
преден SV
(1955-1991)
...
Воздушни сили
(1955-1991)
Брадата Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација (27.01.1997-сега) .svg
Руската Федерација


Ремен за рамо
RAF ABTr F6MajGen 2010.png RAF AF F6MajGen 2010parad.gif RAF AF F6MajGen 2010.png RAF A F6MajGen 2010.png RAF A F6MajGen 2010par.png Russia-Police-OF-6-2013.svg Russia-Police-OF-6-2013.svg
...
ВКС , КВ , ВДВ
(1994-2010)
...
парада
ВКС, КВ, ВДВ
(1994-2010)
...
Воздушни сили
(1994-2010)
...
SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
...
парада
SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
...
Росгвардија
(2016 ⇒…)
...
полицијата

Во други земји

Австралија

Австралиската армија OF-7.svg

Воениот чин генерал-мајор е виш генерален чин (за разлика од примарниот генерален чин - бригаден генерал и највисокиот генерален чин - (целосен) генерал ). Основана е во австралиските вооружени сили по британски модел и е чин над бригаден генерал, но под генерал-полковник . Рангот генерал-мајор одговара во австралиските вооружени сили на позицијата командант на дивизија или еквивалент. Кралската австралиска морнарица, чинот одговара на рангот на заден адмирал ( инж. заден адмирал пикап), и на воздухопловните сили - воздушен вице-маршал ( инж. Воздушен вице-маршал). На теренот, генерал-мајор над главата постави вкрстен меч и палка, над нив - "ѕвездичка" Орден на бањата, под - натпис на австралиски англиски ( Eng. Australia).

Австрија

Современиот чин генерал-мајор ( германски. ) Беше воведен во 1762 година и го замени постоечкиот од XVI век рангот на feldvahtmeystera ( it. Generalfeldwachtmeister). Оваа титула беше примарни генерали во австриската армија и стоеше над надзорниците, но првично позицијата одговараше на современиот подофицерски чин (чин наредник всушност го нарекуваше и. Wachtmeister) во пешадиските единици, но на крајот ги зголеми одговорностите Позиција : feldvahtmeystery стана важно на маршевите на војниците поради што го добија префиксот „поле-“. Во Триесетгодишната војна, оваа позиција конечно стана чин, а на постарите болничари почнаа да им се доделува посебен чин [5] .

Канада

Ранг на канадските сили (ранг), генерал-мајор ( инж. генерал-мајор на, MGEN; ( . Fr major-général, Mgén) постои во Армијата и воздухопловните сили во морнарицата, тоа одговара на чин (ранг) заден адмирал ( . инж. ЗАДЕН -admiral, RAdm, FR. contre-amiral, камера). Основана во канадските вооружени сили на британскиот модел и е рангирана над чин бригаден генерал, но под ранг на генерал-полковник. на ранг на Генерал-мајор одговара во канадските вооружени сили на позицијата командант на дивизија или еквивалент На полето на лентата за рамо на генерал-мајорот, има две златни листови од јавор нормално на долниот раб на лентата за рамо, над листовите - вкрстена сабја и прачка со круната на Свети Едвард.

Вооружените сили на САД

Генерал-мајор на вооружените сили на САД Трој Мидлтон ( ознаки на шлемот ), 1944 година .

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Наредба за воениот округ Петроград. При изборот на командата на персоналот и за укинување на редови и разлики // колекција за заверки и наредбите на Владата за 1917-1918 .. - М: Администрација на СССР Советот на народните комесари, 1942. - 64 стр..
 2. Уредба за изедначување на сите војници во правата // Декрети на советската влада: збирка статии. доц. / Институт за марксизам-ленинизам при Централниот комитет на КПСС; Институт за историја на Академијата на науките на СССР: [повеќетомно издание]. - М .: Политиздат, 1957-1997 година. - Т. 1: 25 октомври 1917 година - 16 март 1918 година / подготвен. С.Н.Валк и други . - S. 242-243 . - ISBN 5-250-00390-7 . (Недостасува ISBN том 1. Врзани за: Декрети на советската влада: [повеќетомни]. М., 1957-1997.)
 3. Адмиралитетите се преименувани во овие чинови
  од офицерите на флотата и корпусот на поморскиот оддел и надворешните одделенија
 4. Адмиралитети, направени од пониски чинови и од ученици на поморски образовни институции за слаб успех во науките
 5. Austriae est imperatura orbi universo: ПОРТРЕТИ НА ГЕНЕРАЛИТЕТОТ НА „АВСТРИСКАТА“ АРМИЈА ОД XVIII век.