Генерал-мајор на воздухопловството

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Генерал-мајор на воздухопловството
RAF AF F6MajGen од 2010 година parade.svg
Парадна лента за рамо на резервниот или пензионираните руски вооружени сили, од 2010 година до денес
Земјата

Генерал-мајор на воздухопловството - личен воен чин на највисока команда (командант), подоцна офицер , авијација на Црвената армија и РККФ во вооружените сили на СССР (подоцна СА и морнарицата ) и вооружените сили на Руската Федерација од 1940 година до сегашноста.

По 1993 година не е доделен, но го имаат резервниот и пензионираниот воен персонал .

Приказна

Основана со Уредбите на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 7 мај 1940 година „За формирање на воени чинови на највисокиот команден персонал на Црвената армија“ и „За воспоставување воени чинови на највисокиот команден персонал на морнарицата“, во врска со зголемувањето на бројот на воздухопловни формации во Црвената армија и вооружените сили на РККФ СССР , подоцна во СА и морнарицата.

Исклучено со Законот на Руската Федерација од 11 февруари 1993 година бр. 4455-I "За воена должност и воена служба", во согласност со кој воената служба не била вклучена во списокот на воени и поморски чинови и високи авијациски офицери на воздухопловните сили и морнарицата почнаа да доделуваат воен чин генерал-мајор (без додавање на зборот „авијација“).

Од 1935 до 1940 година, чинот командант на бригадата (авијација) одговараше на чинот генерал-мајор на авијацијата . Но, денес генерал-мајор на воздухопловството (ВВС) на вооружените сили на Руската Федерација е еквивалент на бригаден генерал ( генерал со една ѕвезда; OF-6 [1] ) во редовите на армиите на земјите на НАТО .

Ознаки

V/Z дивизискиот командант (авијација) / генерал-мајор на авијацијата имаше различни ознаки : значки на ревер ,ремени за рамо и други.

СССР и Руската Федерација

Помлад ранг:
полковник
Знаме на советските воздухопловни сили.gif Амблем на руските воздушни сили.svg
Генерал-мајор на воздухопловството
Виш ранг:
Генерал-полковник на воздухопловството

исто така види

Белешки (уреди)

  1. „OF“ значи de: „Offizier / en: officer / fr: officier / ru: officer

Врски