Генерал -мајор на крајбрежната служба

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување

Генерал -мајор на крајбрежна служба - воен чин од највисок команден персонал (подоцна офицер ) на крајбрежната служба во морнарицата на вооружените сили на СССР .

Историја

Основан со Уредба на Президиумот на Врховниот совет на СССР од 7 мај 1940 година "За воспоставување воени чинови на највисокиот команден персонал на морнарицата".

За прв пат, воениот чин беше доделен со Уредба на Советот на народни комесари на СССО на 4 јуни 1940 година. Првите главни генерали на крајбрежната служба тогаш беа 13 лица.

Овој воен чин за време на Големата патриотска војна го држеа: команданти (началници на крајбрежната одбрана на флотата), началници на директоратот на началникот на артилеријата (реорганизирани во Дирекцијата за крајбрежна одбрана), команданти на секторите на крајбрежната одбрана на флотите , началници на крајбрежната одбрана на флотили и командант на 101 -та бригада за морска железничка артилерија .

Последен пат воен ранг беше доделен со Уредба на Советот на министри на СССР од 3 ноември 1951 година. Потоа 5 луѓе станаа главни генерали на крајбрежната служба.

Севкупно, за целиот период на постоење на овој воен чин, 83 воени водачи станаа главни генерали на крајбрежната служба. Од нив, на 17 им беа доделени повисоки воени чинови ( С.А. Захаров стана адмирал, Г.С. Зашихин - генерал полковник на артилерија , М.И. Москаленко - генерал полковник на крајбрежната служба , Н.А. Торик - вицеадмирал, 13 лица - генерали -полковник и генерал -артилериски генерали. ). Еден главен генерал на крајбрежната служба ( И.А.

Откажано на 5 мај 1952 година [1] . Истиот ден, сите главни генерали на крајбрежната служба кои живееја во тоа време (и двајцата кои продолжија да служат во вооружените сили на СССР и беа во резерва) беа повторно овластени: 39 главни генерали на крајбрежната служба - на главни генерали , и 13 главни генерали на крајбрежната служба - во главните генерали на артилеријата [2] .

Список на главни генерали на крајбрежната служба

Презиме, име, патронимика и години на живот Датум на доделување
ранг
Забелешка
Алексеев, Константин Алексеевич (1897-1967) [3]
11.05 . 1949 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Арсениев, Николај Василиевич (1901-1975) [4]
04.06 . 1940 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал мајор на артилерија
Афакиров, Петар Тимофеевич (1901-1997) [3]
27.01 . 1951 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Бабин, Пантелејмон Иванович (1897-1972) [4]
21.07 . 1944 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Благовешченски, Иван Алексеевич (1895-1946) [4]
21.05 . 1941 година
Беше лишен од воениот чин во 1946 година како предавник
Блохин, Дмитриј Иванович (1902-1967) [3]
27.01 . 1951 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал мајор на артилерија
Бојцов, Дмитриј Павлович (1892-1968) [4]
20.04 . 1945 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Болшаков, Иван Анисимович (1898-1962) [4]
17.06 . 1942 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал мајор на артилерија
Броневицки, Петар Семинович (1891-1949) [4]
04.06 . 1940 година
Бистриков, Григориј Федотович (1901-1981) [4]
13.12 . 1942 година
03.11 . 1951 година го додели воениот чин на генерал -полковник
Вербитски, Александар Дмитриевич (1904-1950) [4]
13.12 . 1942 година
Вилшански, Владимир Лвович (1902-1979) [4]
10.04 . 1944 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал мајор на артилерија
Виноградов, Валентин Василиевич (1906-1980) [4]
24.07 . 1943 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал мајор ,
31.05 . 1954 година го додели воениот чин на генерал -полковник
Власов, Иван Фадеевич (1907-1977) [3]
03.11 . 1951 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Гладков, Петар Андреевич (1902—?) [4]
24.07 . 1943 година
03.11 . 1951 година му беше доделен воен чин на генерал -полковник на крајбрежната служба ,
03.11 . Во 1951 година му беше доделен воен чин на генерал -полковник ,
03.01 . Во 1955 година му беше одземен воениот чин
Григориев, Григориј Тимофеевич (1894-1966) [4]
04.06 . 1940 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Гримзин, Иван Василиевич (1894-1984) [4]
04.06 . 1940 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Гусев, Иван Константинович (1898-1966) [4]
04.06 . 1940 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал мајор на артилерија
Данилов, Ефрем Александрович (1905-1969) [3]
27.01 . 1951 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор на артилерија
Денисевич, Николај Јулијанович (1893-1965) [4]
21.05 . 1941 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Дмитриев, Иван Николаевич (1901-1963) [4]
21.05 . 1941 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Духович, Сергеј Григориевич (1903-1970) [4]
24.07 . 1943 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Елисеев, Алексеј Борисович (1887-1942) [4]
04.06 . 1940 година
16.09 . 1941 година го додели воениот чин на генерал -полковник на крајбрежната служба
Ермолаев, Николај Дмитриевич (1905-1958) [4]
24.07 . 1943 година
08.07 . 1945 година го додели воениот чин на генерал -полковник на крајбрежната служба ,
05.05 . 1952 година повторно овластен за генерал-полковник
Заицев, Гаврил Федорович (1905-1975) [4]
13.12 . 1942 година
03.11 . 1951 година му беше доделен воен чин на генерал -полковник на крајбрежната служба ,
05.05 . 1952 година повторно овластен за генерал-полковник
Захаров, Семјон Егорович (1906-1986) [4]
13.12 . 1942 година
01.06 . Во 1944 година му беше доделен воен чин на генерал -полковник на крајбрежната служба ,
27.01 . 1951 година му беше доделен воен чин Адмирал ,
13.02 . 1956 година деградиран во заден адмирал ,
07.05 . 1960 година го додели воениот чин на вицеадмирал ,
07.05 . 1966 година го додели воениот чин Адмирал
Зашихин, Гаврил Савеlyевич (1898-1950) [4]
21.05 . 1941 година
01.07 . Во 1943 година му беше доделен воен чин на генерал -артилериски потполковник ,
17.11 . Во 1944 година му беше доделен воен чин на генерален полковник за артилерија
Звјагин, Николај Василиевич (1900-1956) [4]
13.12 . 1942 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Зенушкин, Степан Сергеевич (1904-1970) [3]
03.11 . 1951 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Ernернов, Михаил Андреевич (1897-1972) [4]
13.12 . 1942 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Зорин, Александар Василиевич (1907-1994) [4]
22.01 . 1944 година
27.01 . Во 1951 година му беше доделен воен чин на генерал -полковник на крајбрежната служба ,
05.05 . 1952 година повторно овластен за генерал-полковник
Зубов, Теренти Максимович (1902-1985) [3]
27.01 . 1951 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како артилериски генерал-мајор ,
26.04 . 1984 повторно сертифициран како генерал-мајор
Казановски, Владимир Николаевич (1909-1970) [3]
27.01 . 1951 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал мајор на артилерија
Карабулкин, Василиј Михајлович (1894-1944) [4]
03.01 . 1942 година
Карандашев, Сергеј Петрович (1903-1972) [4]
15.11 . 1944 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Кечеџи, Николај Константинович (1897-1950) [4]
31.05 . 1944 година
Кирилов, Александар Матвеевич (1897-1968) [4]
24.07 . 1943 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Кобец, Сергеј Спиридонович (1903-1953) [3]
27.01 . 1951 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал мајор на артилерија
Коваленко, Иван Никифорович (1905-1970) [3]
27.01 . 1951 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како артилериски генерал-мајор ,
05.25 . Во 1959 година му беше доделен воен чин на генерал -полковник на артилерија
Конишев, Иван Кузмич (1895-1979) [4]
21.05 . 1941 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Корниенко, Даниел Јосифович (1901-1967) [3]
11.05 . 1949 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Коробков, Валентин Николаевич (1906-1952) [3]
03.11 . 1951 година
Круглов, Владимир Илич (1896-1968) [4]
15.11 . 1944 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Кузмичев, Иван Николаевич (1895-1963) [4]
04.06 . 1940 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Куманин, Михаил Федорович (1895-1965) [4]
04.06 . 1940 година
18.04 . Во 1943 година му беше доделен воен чин на генерал -полковник на крајбрежната служба ,
05.05 . 1952 година повторно овластен за генерал-полковник
Кустов, Иван Афанасевич (1899-1969) [4]
03.01 . 1942 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Лаковников, Павел Иванович (1892-1973) [4]
16.09 . 1941 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал мајор на артилерија
Лаухин, Пјотр Иванович (1899-1967) [4]
13.12 . 1942 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Лебедев, Алексеј Павлович (1906-1968) [4]
24.07 . 1943 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Лебедев, Владимир Алексеевич (1901-1973) [4]
13.12 . 1942 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Леводијански, Федор Николаевич (1900-1952) [4]
13.12 . 1942 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Лишенков, Степан Василиевич (1893-1983) [4]
03.01 . 1942 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Малаховски, Иван Викентиевич (1899-1968) [4]
04.06 . 1940 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал мајор на артилерија
Малишев, Николај Василиевич (1903-1990) [4]
13.12 . 1942 година
21.07 . Во 1944 година му беше доделен воен чин на генерал -полковник на крајбрежната служба ,
05.05 . 1952 година повторно овластен за генерал-полковник
Мерзленко, Дмитриј Павлович (1905—?) [4]
25.09 . 1944 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Моргунов, Пјотр Алексеевич (1902-1985) [4]
21.05 . 1941 година
10.04 . Во 1944 година му беше доделен воен чин на генерал -полковник на крајбрежната служба ,
05.05 . 1952 година повторно овластен за генерал-полковник
Москаленко, Митрофан Иванович (1896-1966) [4]
04.06 . 1940 година
03.01 . Во 1942 година му беше доделен воен чин на генерал -полковник на крајбрежната служба ,
08.07 . 1945 година го додели воениот чин генерал полковник на крајбрежната служба ,
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерален полковник
Муравиов, Алексеј Тимофеевич (1901-1983) [4]
13.12 . 1942 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Муравиов, Анатолиј Алексеевич (1901-1954) [4]
13.12 . 1942 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Мусјаков, Павел Илич (1903-1976) [4]
25.09 . 1944 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Наида, Сергеј Федорович (1903-1983) [4]
21.07 . 1944 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Намгаладзе, Дмитриј Багратович (1904-1957) [3]
11.05 . 1949 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал-мајор
Ненашев, Борис Павлович (1889-1956) [4]
21.05 . 1941 година
05.05 . 1952 година повторно сертифициран како генерал мајор на артилерија
Никитин, Василий Андреевич (1899—1967) [4]
13.12 . 1942
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора
Никольский, Михаил Константинович (1906—1984) [3]
03.11 . 1951
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора артиллерии ,
09.05 . 1961 присвоено воинское звание генерал-лейтенант артиллерии
Павлов, Василий Алексеевич (1893—1958) [4]
04.06 . 1940
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора
Парафило, Терентий Михайлович (1901—1943) [4]
16.09 . 1941
Петров, Иван Алексеевич (1898—1958) [4]
21.05 . 1941
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора
Потёмин, Георгий Андреевич (1895—1964) [4]
22.02 . 1944
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора
Румянцев, Владимир Тимофеевич (1907—1993) [4]
15.11 . 1944
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора артиллерии ,
26.04 . 1984 переаттестован в генерал-майора
Рыбаков, Григорий Михайлович (1903—1996) [4]
22.02 . 1944
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора
Савёлов, Дмитрий Иванович (1902—1982) [4]
13.12 . 1942
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора
Смирнов, Дмитрий Сергеевич (1898—1954) [4]
13.12 . 1942
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора
Сорокин, Александр Иванович (1902—1981) [3]
27.01 . 1951
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора
Татаринов, Алексей Николаевич (1895—1978) [4]
04.06 . 1940
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора
Токарев, Николай Александрович (1902—1952) [3]
27.01 . 1951
Торик, Николай Антонович (1906—1999) [4]
13.12 . 1942
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора ,
18.02 . 1958 присвоено воинское звание вице-адмирал
Трифонов, Александр Павлович (1906—1972) [3]
03.11 . 1951
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора артиллерии
Трусевич, Александр Васильевич (1899—1977) [4]
15.11 . 1944
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора артиллерии
Фадюнин, Владимир Васильевич (1897—1966) [4]
04.06 . 1940
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора артиллерии
Чуваев, Василий Степанович (1904—1966) [3]
27.01 . 1951
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора артиллерии
Шведов, Климентий Семёнович (1899—1958) [4]
17.06 . 1942
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора артиллерии
Шевченко, Сергей Тимофеевич (1912—1993) [3]
27.01 . 1951
05.05 . 1952 переаттестован в генерал-майора артиллерии ,
26.04 . 1984 переаттестован в генерал-майора

Примечания

  1. В статье «Звания воинские» из Большой советской энциклопедии (Т. 16. Второе издание. М. , 1952. С. 538—539) в системе воинских званий (изложенной по Уставу внутренней службы Вооружённых Сил Союза ССР 1946 г. (М., 1951)) отмечены генералы береговой службы. В системе воинских званий по Уставу внутренней службы Вооруженных Сил СССР 1946 г. (по состоянию на 1955 г.) генералы береговой службы не отмечены.
  2. Лурье В. М. Адмиралы и генералы Военно-морского флота СССР: 1946—1960. М., 2007, с. 627.
  3. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Лурье В. М. Адмиралы и генералы Военно-морского флота СССР: 1946—1960. М., 2007.
  4. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 Лурье В. М. Адмиралы и генералы Военно-Морского Флота СССР в период Великой Отечественной и советско-японской войн (1941—1945). С.-Петербург, 2001.

См. также

Ссылки