Генерал-мајор на тенковските сили

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Генерал-мајор на тенковските сили (ТВ генерал-мајор) [1] - воен чин на највисокиот команден и команден персонал на Црвената армија и офицерскиот кор на СА на тенковските сили (порано АБТВ , БТиМВ и БТВ ) на вооружените Силите на СССР .

Насловот беше воведен на 07.05 . 1940 година со декрет на Президиумот на Врховниот совет на СССР „За воспоставување воени чинови на највисокиот команден персонал на Црвената армија“ и по наредба на Народниот комесар за одбрана [2] , во врска со зголемувањето по бројот на автомобилски, тенковски и механизирани формации во вооружените сили на СССР.

Категорија на пост за команданти на механизирана дивизија , тенковска дивизија , заменици началници на армијата АБТВ и други позиции во повисоките командни и контролни тела на тенковските сили .

Со декрет на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 26.04 . 1984 година од воените чинови на генерали на борбеното оружје ( артилерија , тенковски сили , инженерски трупи , комуникациски трупи и технички трупи ), името на борбеното оружје беше исклучено - со што рангот беше обединет со генералниот армиски мајор [3] .

Ознаки

Воениот чин генерал-мајор на тенковските сили имаше ознаки : ознаки на ревер до февруари 1943 година , потоаленти за рамо .

Галерија

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Тенковски трупи
  2. Орден на Народниот комесар за одбрана на СССР бр. 112 од 8 мај 1940 година.
  3. Уредба на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 26.04.1984 година

Литература