Генерален полковник (СССР и Русија)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
генерал полковник
Russia-Army-OF-8-2010.svg Russia-Airforce-OF-8-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Земјата СССР Русија
Создаден 1940 година
Виш ранг Генерал на армијата (Русија)
Генерал на армијата (СССР)
Помлад ранг генерал-полковник
Аналози Адмирал

Генерал-полковник - воен чин на највисокиот офицерски кор во Советската армија и вооружените сили на Руската Федерација . Под овој чин генерал - полковник и над генерал на армијата , во руската морнарица одговара на воениот поморски чин адмирал .

На воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија се додаваат зборовите „резерва“ ( резервен генерал-полковник ) или „пензиониран“ ( генерал-полковник во пензија ).

Во структурите на одделенијата (телата) на „моќта“ на Русија се воспоставени специјални , а не воени чинови: генерал-полковник на Царинската служба , генерал-полковник на полицијата , генерал-полковник на внатрешната служба или генерал-полковник на правдата .

Приказна

СССР

 • 1918-1945 година.

Личниот воен чин генерал-полковник бил воведен во Црвената армија во 1940 година [1] , најверојатно по германски модел. Меѓутоа, за разлика од германскиот Generaloberst , советскиот (а потоа и рускиот) чин генерал полковник не е редок или исклучителен. Тоа е над чинот генерал-полковник , но под чинот генерал на армијата .

За време на Големата патриотска војна, оваа титула им беше доделена на околу 150 генерали на Црвената армија , морнарицата и НКВД .

Ознаки до 1943 година - четири ѕвезди во јазичињата на јаката ; по 1943 година - три ѕвезди наремените нарамо .

За време на Големата патриотска војна, воениот чин генерал-полковник ги имаше следните позиции :

 • командант на фронтот , посебна армија (1941-1944)
 • врховен командант на огранок на вооружените сили
 • Заменик началникот на Генералштабот (А.М. Василевски, со чин генерал-полковник, беше назначен за началник на Генералштабот).
 • Заменик командант на фронтот, началник на штабот на фронтот, командант на армијата (1944-1945) (Ј.Т. Черевиченко, со чин генерал-полковник, командуваше со 7-от пушки корпус во операцијата во Берлин - единствениот пример за назначување на генерал-полковник во редовните позиција на генерал-мајор)
 • армиски командант, командант на воениот округ, округ за воздушна одбрана, група сили, началници на главните и централните дирекции на Министерството за одбрана (МО), рано. главни дирекции на Генералштабот (ГШ), рано. контрола на Генералштабот, почеток. служби на Министерството за одбрана, команданти и началници на трупи, заменик. Министер за одбрана, рано. раководителите на министерствата во кои се врши воената служба (1946-1992).

Руската Федерација

Рангот генерал-полковник е задржан во модерна Русија и во повеќето постсоветски армии. Во некои, на пример, на белоруски , тоа е највисоко (бидејќи нема чинови на армиски генерал или маршал ).

Во вооружените сили на Руската Федерација и другите структури на „моќ“ (специјални чинови), генерал-полковникот обично е командант на воениот округ, а исто така има високи позиции во Министерството за одбрана и Генералштабот. Соодветниот поморски чин е адмирал .

Генерален полковник на правдата

Тоа е највисок воен чин за воен персонал со специјалност за воена регистрација од правен профил .

Воен чин генерал-полковник на правдата утврден со Резолуцијата на Државниот комитет за одбрана на СССР на 4 февруари 1943 година , № GFCS-2822 „За воведување на лични воени чинови на инженерска и техничка, правна и административна структура на Црвената армија“ ( во Црвената армија ) и на 14 февруари 1943. № 2890 „За воспоставување лични воени чинови за четврт-мајстор, медицински, ветеринарен, административен и правен персонал на морнарицата“ (во морнарицата на СССР ).

Во вооружените сили на Руската Федерација, тоа е зачувано со Законот на Руската Федерација од 11 февруари 1993 година бр. 4455-I "За воена должност и воена служба" и Федералниот закон од 28 март 1998 година бр. 53- ФЗ „За воена должност и воена служба“.

Може да биде доделен на лица кои имаат позиции на Претседател на Воениот колегиум на Врховниот суд на Руската Федерација - заменик претседател на Врховниот суд на Руската Федерација , главен воен обвинител - заменик јавен обвинител на Руската Федерација, шеф на главниот Дирекција за поддршка на активностите на воените судови - заменик генерален директор на Судскиот оддел при Врховниот суд на Руската Федерација (до 2000 година, раководител на Дирекцијата на воените судови на Министерството за правда на Руската Федерација - заменик министер за правда на Руска Федерација ), шеф на главната воена истражна управа на Истражниот комитет на Руската Федерација - заменик-претседател на Истражниот комитет на Руската Федерација

Примероци на ознаки генерал-полковник во СССР и Руската Федерација (OF-8 [2] )

Ознаки Знаме на Црвената армија.svg
Црвената армија на СССР
Значка на Црвената армија.svg
Советската армија на вооружените сили на СССР
Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација (27.01.1997-сега) .svg
Руската Федерација
Ревер
знак


лента за на рамо
RA AF F8-Gen-polkovnik 1943.png 1955arm-tu03.svg RAF AF F8ColGen од 2010 година par.svg Russia-AirBorne-OF-8-1994-field.svg Russia-Airforce-OF-8-1994-parade.svg Russia-AirForce-OF-8-1994-field.svg Russia-Army-OF-8-1994-field.svg Russia-Army-OF-8-1994-parade.svg Генерал полковник BB.gif RAF A F8ColGen 2010field.png Руската полиција генерал полковник.png
Значка на ревер
ЦБ РККА
(1940-1943)
...
авијација
(1940-1943)
Ремен за рамо CB
(1943-1955)
...
поле CB
(1943-1955)
...
преден SV
(1955-1991)
...
Воздушни сили
(1955-1991)
...
ВКС , КВ , ВДВ
(1994-2010)
...
парада
ВКС, КВ, ВДВ
(1994-2010)
...
Воздушни сили
(1994-2010)
...
SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
...
парада
SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
...
Внатрешни трупи на Министерството за внатрешни работи
(1995 ⇒ ...)
...
Поле
(1994-2010)
...
полицијата
SMVCH

Генерал-полковници на СССР и Руската Федерација

Севкупно, во СССР и Русија беа воведени следните воени чинови на генерал-полковници:

Белешки (уреди)

 1. Вавилон - „Граѓанската војна во Северна Америка“ / [под вкупно. ед. Н.В. Огаркова ]. - М .: Воена издавачка куќа на Министерството за одбрана на СССР , 1979. - С. 509. - ( Советска воена енциклопедија : [во 8 тома]; 1976-1980 година, том 2).
 2. Значењето на кратенката „OF“ значи де: „Offizier / en: officer / fr: officier / ru: офицер“

исто така види

Список на генерал-полковници (СССР)

Во загради по името се означува датумот на доделување на воениот чин. Списокот (по азбучен ред ) не вклучува генерали-полковници на кои подоцна им биле доделени повисоки воени чинови Генерал на Армијата , Маршал на оклопните сили , Главен Маршал на оклопните сили , Главен Маршал на артилерија , Маршал на Советскиот Сојуз , како и полковник Генерали повторно сертифицирани од други вооружени трупи и специјални трупи.

 1. Абакумов Виктор Семјонович (07/09/1945)
 2. Абашин Николај Борисович (02.14.1978)
 3. Аболини Виктор Јаковлевич (27.10.1977)
 4. Абрамов Константин Николаевич (10.25.1967)
 5. Аверјанов Иван Андреевич (03.11.1983)
 6. Агагусејнов Тофик Јакуб оглу (05.05.1980)
 7. Агафонов Алексеј Николаевич (05/07/1986)
 8. Агеев Гени Евгениевич (18.12.1986)
 9. Акчурин Расим Сулејманович (19.02.1990)
 10. Александров Николај Михајлович (27.04.1962)
 11. Алексеев Дмитриј Федорович (08.08.1955)
 12. Алидин Виктор Иванович (16.01.1979)
 13. Алтухов Пјотр Кирилович (05/05/1978)
 14. Амбарјан Качик Минасович (21.02.1969)
 15. Андреев Андреј Матвеевич (26.11.1956)
 16. Андријанов Јуриј Михајлович (29.04.1985)
 17. Аниканов Олег Карпович (29.04.1991)
 18. Анисимов Николај Петрович (25.05.1959)
 19. Аполонов Аркадиј Николаевич (29.10.1943)
 20. Аракелјан Степан Хоренович (17.02.1990)
 21. Арапов Виталиј Федорович (17.02.1988)
 22. Арико Григориј Иванович (27.04.1962)
 23. Артемиев Павел Артемиевич (01.22.1942)
 24. Ачалов Владислав Алексеевич (16.08.1989)
 25. Бабиев Владимир Николаевич (05/07/1987)
 26. Баженов Павел Иванович (03.11.1983)
 27. Бакланов Глеб Владимирович (05/07/1960)
 28. Алексеј Иванович Баксов (02.22.1963)
 29. Балабај Иван Василиевич (16.12.1982)
 30. Башкаков Владимир Николаевич (02.19.1968)
 31. Батјуња Александар Григориевич (18.02.1958)
 32. Бауков Леонид Иванович (02.19.1968)
 33. Бедњагин Анатолиј Иванович (05/06/1972)
 34. Алексеј Илич Безотосов (30.04.1982)
 35. Бежребти Михаил Иванович (05/05/1978)
 36. Белецки Иван Илич (04.11.1973)
 37. Белов Павел Алексеевич (26.07.1944)
 38. Белокосков Василиј Евлампиевич (05/11/1944)
 39. Белоножко Степан Ефимович (29.04.1970)
 40. Белченко Сергеј Саввич (18.02.1958)
 41. Белјавски Виталиј Андреевич (18.02.1958)
 42. Берзарин Николај Ерастович (20.04.1945)
 43. Бесмертних Григориј Антонович (15.10.1990)
 44. Василиј Бисарин (21.09.1967)
 45. Бобилев Сергеј Андреевич (28.10.1976)
 46. Богољубов Александар Николаевич (02.17.1945)
 47. Бојко Николај Макарович (02/07/1991)
 48. Болдин Иван Василиевич (15.07.1944)
 49. Бољатко Виктор Анисимович (25.05.1959)
 50. Борисов Григориј Григориевич (30.10.1981)
 51. Буков Александар Иванович (02.11.1972)
 52. Букреев Јуриј Дмитриевич (18.12.1991)
 53. Бурдејни Алексеј Семјонович (05/09/1961)
 54. Бурлаков Матвеј Прокопјевич (27.10.1988)
 55. Бурутин Герман Александрович
 56. Бизов Борис Ефимович (22.02.1983)
 57. Биченко Василиј Илич (11.01.1980)
 58. Вариченко Сергеј Иванович (31.10.1986)
 59. Вашкевич Владимир Романович (31.05.1944)
 60. Веревкин-Рохалски Владимир Николаевич (11/01/1980)
 61. Вертелко Иван Петрович
 62. Виноградов Василиј Иванович (05/11/1944)
 63. Вишенков Владимир Михајлович (25.04.1975)
 64. Власов Александар Владимирович (10/30/1987)
 65. Вобликов Анатолиј Алексеевич (11/01/1989)
 66. Волков Александар Петрович (05/03/1989)
 67. Волков Анатолиј Василиевич (29.04.1970)
 68. Волкогонов Дмитриј Антонович (1986)
 69. Воробјов Едуард Аркадиевич (27.10.1988)
 70. Воронцов Герман Федорович (16.06.1965)
 71. Воронцов Јуриј Константинович (17.02.1988)
 72. Востров Владимир Андреевич (03.02.1984)
 73. Вострухов Владимир Иванович (29.05.1945)
 74. Гајворонски Федот Филипович (27.10.1977)
 75. Галкин Александар Александрович (08.16.1989)
 76. Гастилович Антон Јосифович (29.05.1959)
 77. Гашков Иван Александрович (16.12.1982)
 78. Генералов Леонид Евстафиевич (25.04.1990)
 79. Герасимов Владимир Иванович (18.02.1985)
 80. Герчик Константин Василиевич (13.02.1976)
 81. Глаголев Василиј Василиевич (15.07.1944)
 82. Глебов Иван Семјонович (18.02.1958)
 83. Гоглиџе Сергеј Арсентиевич (07.09.1945)
 84. Головкин Василиј Јаковлевич (02.19.1968)
 85. Головченко Иван Харитонович (1977)
 86. Голубев Архип Тихонович (05/07/1966)
 87. Голушко Иван Макарович (25.04.1975)
 88. Гончаров Владимир Андреевич (02/13/1976)
 89. Гончаров Николај Василиевич (27.10.1988)
 90. Гордиенко Вјачеслав Митрофанович (30.10.1981)
 91. Гордов Василиј Николаевич (09.09.1943)
 92. Городовиков Ока Иванович (04.06.1940)
 93. Горчаков Пјотр Андреевич (15.12.1972)
 94. Гребењук Владимир Иванович (29.04.1991)
 95. Греков Владимир Александрович (21.02.1969)
 96. Григоренко Григориј Федорович (16.12.1982)
 97. Григориев Михаил Григориевич (02.19.1968)
 98. Гринкевич Дмитриј Александрович (02/13/1976)
 99. Гришин Виктор Иванович (05/07/1987)
 100. Гришин Иван Тихонович (03/10/1945)
 101. Громадин Михаил Степанович (17.11.1943)
 102. Громов Борис Всеволодович (03.05.1989)
 103. Грушевой Константин Степанович (27.10.1967)
 104. Грушко Виктор Фёдорович (13.04.1991)
 105. Грызлов Анатолий Алексеевич (26.11.1956)
 106. Грязнов Николай Викторович (25.04.1990)
 107. Губин Иван Архипович (30.10.1978)
 108. Гудзь Павел Данилович (18.02.1985)
 109. Гусев Дмитрий Николаевич (18.06.1944)
 110. Гусев Николай Иванович (05.05.1945)
 111. Гусев Юрий Александрович (16.08.1989)
 112. Данилевич Андриан Александрович (03.02.1984)
 113. Данкевич Павел Борисович (25.10.1967)
 114. Дебалюк Александр Васильевич (14.02.1978)
 115. Дементьев Алексей Алексеевич (04.11.1973)
 116. Дементьев Владимир Тимофеевич (14.02.1978)
 117. Демидов Алексей Арсентьевич (17.02.1986)
 118. Денисов Владимир Георгиевич (30.10.1989)
 119. Диков Сергей Алексеевич (16.12.1982)
 120. Дмитриев Владимир Сергеевич (05.05.1980)
 121. Добыш Фёдор Иванович (27.04.1962)
 122. Дружинин Валентин Васильевич (29.04.1970)
 123. Дружинин Михаил Иванович (14.02.1978)
 124. Духов Борис Иннокентьевич (29.10.1988)
 125. Душин Николай Александрович (1985)
 126. Егоров Никита Васильевич (16.06.1965)
 127. Егоровский Александр Александрович (07.05.1966)
 128. Елагин Александр Сидорович (18.02.1982)
 129. Ершов Иван Дмитриевич (27.10.1977)
 130. Ефимов Павел Иванович (25.05.1959)
 131. Жданов Андрей Александрович (18.06.1944)
 132. Желтов Алексей Сергеевич (13.09.1944)
 133. Жеребин Дмитрий Сергеевич (09.05.1961)
 134. Жмаченко Филипп Федосеевич (29.05.1945)
 135. Забегайлов Юрий Петрович (16.02.1979)
 136. Завьялов Иван Григорьевич (05.05.1980)
 137. Зайцев Алексей Николаевич (22.02.1983)
 138. Зарудин Юрий Фёдорович (14.02.1978)
 139. Захаркин Иван Григорьевич (18.09.1943)
 140. Захаров Николай Степанович (10.12.1964)
 141. Захватаев Никанор Дмитриевич (08.09.1945)
 142. Зварцев Александр Михайлович (25.04.1975)
 143. Зотов Николай Александрович (14.02.1978)
 144. Зырянов Павел Иванович (23.02.1961)
 145. Иванов Александр Алексеевич (05.11.1985)
 146. Иванов Борис Петрович (29.04.1970)
 147. Иванов Владимир Леонтьевич (01.11.1989)
 148. Иванов Евгений Васильевич (07.05.1960)
 149. Илларионов Игорь Вячеславович (03.02.1984)
 150. Ильин Иван Владимирович (22.02.1983)
 151. Инаури Алексей Николаевич (27.10.1967)
 152. Исаенко Иван Данилович (30.04.1982)
 153. Казарцев Александр Игнатьевич (18.02.1958)
 154. Калашник Михаил Харитонович (13.04.1964)
 155. Калашников Евгений Владимирович (17.02.1988)
 156. Калинин Николай Васильевич (31.10.1986)
 157. Калиниченко Илья Яковлевич (20.04.1990)
 158. Карась Андрей Григорьевич (14.02.1978)
 159. Карпов Виталий Николаевич (14.02.1978)
 160. Катышкин Иван Сергеевич (29.04.1970)
 161. Кизюн Николай Фадеевич (18.02.1985)
 162. Кирилюк Василий Константинович (17.02.1982)
 163. Кирпонос Михаил Петрович (22.02.1941)
 164. Клеймёнов Анатолий Николаевич (15.02.1989)
 165. Климов Алексей Тихонович (24.10.1991)
 166. Клюев Анатолий Николаевич (27.10.1977)
 167. Кобулов Богдан Захарович (09.07.1945)
 168. Ковалёв Леонид Илларионович (30.06.1990)
 169. Ковалёв Михаил Прокофьевич (07.05.1943)
 170. Коваленко Николай Степанович (30.04.1988)
 171. Ковтунов Александр Васильевич (29.10.1984)
 172. Кожбахтеев Виктор Михайлович (05.11.1985)
 173. Козьмин Александр Иванович (29.04.1970)
 174. Колесников Геннадий Алексеевич (07.02.1991)
 175. Колесов Владлен Серафимович (18.02.1985)
 176. Колиниченко Алексей Николаевич (27.10.1988)
 177. Колосов Спиридон Фёдорович (03.02.1984)
 178. Комаров Владимир Николаевич (08.08.1955)
 179. Кондаков Евгений Епифанович (1985)
 180. Константинов Михаил Петрович (18.02.1958)
 181. Кончиц Владимир Николаевич (17.02.1978)
 182. Копылов Виктор Андреевич (24.10.1991)
 183. Корбутов Иван Иванович (29.04.1988)
 184. Кореневский Николай Александрович (19.02.1968)
 185. Коробушин Варфоломей Владимирович (07.05.1987)
 186. Коровников Иван Терентьевич (08.08.1955)
 187. Коротеев Константин Аполлонович (13.09.1944)
 188. Корчиц Владислав Викентьевич (11.07.1946)
 189. Коршунов Евгений Васильевич (16.06.1965)
 190. Костенко Александр Иванович (03.05.1989)
 191. Костылев Владимир Иванович (25.05.1959)
 192. Котловцев Николай Никифорович (17.02.1982)
 193. Котов-Легоньков Павел Михайлович (09.05.1961)
 194. Кочемасов Станислав Григорьевич (16.02.1988)
 195. Кочкин Геннадий Владимирович (1989)
 196. Крайнюков Константин Васильевич (16.06.1965)
 197. Крамар Владимир Михайлович (27.04.1962)
 198. Кривошеев Григорий Федотович (03.02.1984)
 199. Круглов Сергей Никифорович (09.07.1945)
 200. Крутских Дмитрий Андреевич (14.02.1978)
 201. Крылов Евгений Иванович (30.06.1990)
 202. Кузнецов Василий Иванович (25.05.1943)
 203. Кузнецов Владимир Павлович (15.12.1989)
 204. Кузнецов Леонтий Васильевич (24.10.1991)
 205. Кузнецов Фёдор Исидорович (22.02.1941)
 206. Кузнецов Фёдор Федотович (29.07.1944)
 207. Кузовков Иван Александрович (25.10.1967)
 208. Кузьмин Фёдор Михайлович (03.05.1989)
 209. Кулишев Олег Фёдорович (28.10.1976)
 210. Курочкин Константин Яковлевич (29.04.1983)
 211. Кущев Александр Михайлович (08.08.1955)
 212. Лапкин Пётр Афанасьевич (25.05.1959)
 213. Лапыгин Николай Иванович (14.02.1978)
 214. Ларин Иван Алексеевич (30.04.1990)
 215. Лебедев Валентин Яковлевич (29.10.1984)
 216. Лежепеков Василий Яковлевич (29.10.1984)
 217. Леселидзе Константин Николаевич (09.10.1943)
 218. Лисовский Олег Савельевич (24.10.1991)
 219. Литвинов Владимир Васильевич (15.02.1988)
 220. Литвинов Владислав Иванович (07.02.1991)
 221. Литовцев Дмитрий Иванович (22.02.1971)
 222. Локтионов Александр Дмитриевич (04.06.1940)
 223. Ломов Николай Андреевич (07.05.1960)
 224. Луговцев Михаил Васильевич (25.10.1967)
 225. Лукашин Пётр Тимофеевич (07.05.1960)
 226. Людников Иван Ильич (05.05.1945)
 227. Магометов Солтан Кеккезович (14.02.1978)
 228. Мадудов Николай Григорьевич (15.02.1988)
 229. Мажаев Фёдор Александрович (29.04.1970)
 230. Макаренко Иван Кириллович (07.02.1991)
 231. Макаров Владимир Александрович (25.04.1975)
 232. Макашов Альберт Михайлович (03.05.1989)
 233. Максимов Александр Александрович (04.05.1981)
 234. Малыхин Фёдор Мефодьевич (25.05.1959)
 235. Мамсуров Хаджи-Умар Джиорович (27.04.1962)
 236. Мамчур Пётр Антонович (29.10.1987)
 237. Манагаров Иван Мефодьевич (29.05.1945)
 238. Маркелов Иван Алексеевич (13.12.1985)
 239. Марковский Франц Михайлович (07.02.1991)
 240. Мартынов Валерий Васильевич (17.02.1988)
 241. Медников Иван Семёнович (04.11.1973)
 242. Мелёхин Алексей Дмитриевич (23.02.1972)
 243. Мельников Павел Васильевич (08.11.1971)
 244. Мережко Анатолий Григорьевич (05.05.1980)
 245. Мерецков Владимир Кириллович (30.10.1978)
 246. Меримский Виктор Аркадьевич (25.04.1975)
 247. Мехлис Лев Захарович (29.07.1944)
 248. Мещеряков Валентин Иванович (01.11.1980)
 249. Миловский Михаил Павлович (07.05.1960)
 250. Миронов Алексей Кириллович (15.02.1989)
 251. Миронов Валерий Иванович (24.10.1991)
 252. Миронов Вячеслав Петрович (07.02.1991)
 253. Мирук Виктор Фёдорович (18.12.1991)
 254. Митюхин Алексей Николаевич (18.12.1991)
 255. Михайлов Георгий Александрович (03.11.1983)
 256. Михайлов Николай Алексеевич (30.04.1988)
 257. Михайлов Николай Павлович (22.02.1963)
 258. Моисеев Николай Андреевич (07.05.1987)
 259. Молокоедов Сергей Иванович (13.02.1976)
 260. Морозов Георгий Андреевич (03.11.1983)
 261. Морозов Иван Сергеевич (07.05.1987)
 262. Нагорный Николай Никифорович (18.11.1944)
 263. Науменко Юрий Андреевич (08.11.1971)
 264. Начинкин Николай Александрович (07.05.1960)
 265. Неделин Вадим Серафимович (30.04.1982)
 266. Нечаев Виктор Степанович (17.02.1986)
 267. Никитченко Виталий Федотович (27.10.1967)
 268. Николаев Иван Георгиевич (30.10.1978)
 269. Новиков Василий Петрович (10.02.1981)
 270. Новожилов Виктор Иванович (03.05.1989)
 271. Носырев Даниил Павлович (30.10.1981)
 272. Овчинников Александр Иванович (07.02.1991)
 273. Одинцов Александр Иванович (25.04.1975)
 274. Окунев Василий Васильевич (29.06.1966)
 275. Олифиров Фёдор Акимович (25.10.1967)
 276. Омеличев Бронислав Александрович (29.10.1987)
 277. Осипов Владимир Васильевич (29.10.1984)
 278. Павлов Анатолий Георгиевич (14.02.1978)
 279. Павлов Карп Александрович (09.07.1945)
 280. Павловский Николай Осипович (31.05.1954)
 281. Паршиков Алексей Михайлович (19.02.1968)
 282. Пастуховский Геннадий Петрович (17.02.1988)
 283. Патрикеев Валерий Анисимович (18.02.1985)
 284. Пенкин Михаил Егорович (06.05.1989)
 285. Перевёрткин Семён Никифорович (18.02.1958)
 286. Петров Станислав Вениаминович (30.06.1990)
 287. Петрушевский Александр Васильевич (21.08.1954)
 288. Пигаревич Борис Алексеевич (12.08.1955)
 289. Пирожков Владимир Петрович (20.04.1984)
 290. Плешаков Пётр Степанович (18.02.1985)
 291. Плотников Юрий Иванович (25.04.1990)
 292. Плышевский Борис Алексеевич (25.04.1990)
 293. Повалий Михаил Иванович (22.02.1963)
 294. Подколзин Евгений Николаевич (24.10.1991)
 295. Покровский Александр Петрович (23.08.1944)
 296. Попков Михаил Данилович (16.02.1979)
 297. Попов Василий Степанович (26.07.1944)
 298. Попов Василий Фёдорович (05.1990)
 299. Потапов Михаил Иванович (09.05.1961)
 300. Потапов Юрий Михайлович (27.10.1977)
 301. Провалов Константин Иванович (09.05.1961)
 302. Пуго Борис Карлович (04.02.1991)
 303. Пухов Николай Павлович (26.08.1944)
 304. Пьянков Борис Евгеньевич (15.02.1987)
 305. Рейтер Макс Андреевич (30.01.143)
 306. Репин Иван Петрович (10.02.1981)
 307. Рогов Александр Семёнович (27.04.1962)
 308. Родимцев Александр Ильич (09.05.1961)
 309. Родин Виктор Семёнович (30.04.1982)
 310. Родионов Юрий Николаевич (24.10.1991)
 311. Рожков Николай Степанович (05.05.1980)
 312. Романенко Прокофий Логвинович (15.07.1944)
 313. Романов Георгий Павлович (16.06.1965)
 314. Романов Семён Фёдорович (28.10.1976)
 315. Романовский Владимир Захарович (11.07.1945)
 316. Рубанюк Иван Андреевич (08.08.1955)
 317. Рудаков Алексей Павлович (20.05.1971)
 318. Ряжских Александр Александрович (30.04.1988)
 319. Ряхов Анатолий Яковлевич (10.02.1981)
 320. Саввин Василий Нестерович (1991)
 321. Савинкин Николай Иванович (05.05.1976)
 322. Салтыков Виталий Васильевич (30.10.1981)
 323. Самойленко Виктор Григорьевич (15.02.1988)
 324. Сандалов Леонид Михайлович (23.08.1944)
 325. Сахаровский Александр Михайлович (19.12.1967)
 326. Сверчевский Кароль Карлович (11.07.1946)
 327. Свиридов Иван Васильевич (30.10.1981)
 328. Селезнёв Сергей Павлович (18.12.1991)
 329. Семёнов Иван Петрович (16.02.1979)
 330. Семиренко Алексей Иванович (30.10.1981)
 331. Семичастный Владимир Ефимович (10.12.1964)
 332. Сергеев Анатолий Ипатович (24.10.1991)
 333. Сивенок Владимир Иванович (16.02.1979)
 334. Сидельников Николай Павлович (18.02.1958)
 335. Сидоров Яков Ильич (27.10.1977)
 336. Силаков Виктор Алексеевич (29.10.1987)
 337. Сильченко Николай Кузьмич (06.11.1970)
 338. Синицын Виктор Павлович (18.12.1991)
 339. Скоков Виктор Васильевич (29.10.1984)
 340. Скоробогаткин Константин Фёдорович (22.02.1963)
 341. Смирнов Евгений Кириллович (25.04.1990)
 342. Смородинов Иван Васильевич (12.10.1941)
 343. Соболев Михаил Георгиевич (27.10.1977)
 344. Созинов Валентин Дмитриевич (29.04.1970)
 345. Соколов Валерий Сергеевич (01.11.1989)
 346. Соцков Михаил Михайлович (30.04.1988)
 347. Средин Геннадий Васильевич (04.11.1973)
 348. Степченко Фёдор Петрович (22.02.1963)
 349. Стефановский Геннадий Александрович (16.08.1989)
 350. Стрельников Владимир Константинович (16.12.1982)
 351. Стычинский Сергей Александрович (25.10.1979)
 352. Сысоев Пётр Иванович (04.11.1973)
 353. Танкаев Магомет Танкаевич (21.02.1969)
 354. Тарасов Александр Павлович (17.03.1954)
 355. Тарасов Георгий Тарасович (16.12.1982)
 356. Тенищев Иван Иванович (02.11.1972)
 357. Терещенко Михаил Никитович (25.10.1979)
 358. Тимохин Евгений Леонидович (24.10.1991)
 359. Тонких Фёдор Петрович (22.02.1971)
 360. Тоузаков Евгений Александрович (01.11.1980)
 361. Третьяков Валерий Степанович (24.10.1991)
 362. Трофименко Сергей Георгиевич (13.09.1944)
 363. Троценко Ефим Григорьевич (31.05.1954)
 364. Трубников Кузьма Петрович (17.02.1945)
 365. Труфанов Николай Иванович (08.08.1955)
 366. Турантаев Владимир Владимирович (22.02.1963)
 367. Тутаринов Иван Васильевич (09.05.1961)
 368. Тухаринов Юрий Владимирович (03.11.1983)
 369. Тягунов Михаил Александрович (05.05.1980)
 370. Уткин Борис Павлович (29.04.1985)
 371. Фомичёв Павел Васильевич (16.12.1982)
 372. Фроленков Михаил Николаевич (19.02.1968)
 373. Фролов Валериан Александрович (28.04.1943)
 374. Фуженко Иван Васильевич (03.05.1989)
 375. Халипов Иван Фёдорович (25.10.1967)
 376. Хозин Михаил Семёнович (19.01.1943)
 377. Холопов Александр Иванович (27.10.1977)
 378. Хомуло Михаил Григорьевич (19.02.1968)
 379. Хюпенен Анатолий Иванович (29.10.1984)
 380. Цветаев Вячеслав Дмитриевич (18.09.1943)
 381. Цыганов Николай Георгиевич (09.05.1961)
 382. Чанчибадзе Порфирий Георгиевич (02.07.1945)
 383. Чеков Николай Васильевич (27.10.1988)
 384. Червов Николай Фёдорович (30.10.1981)
 385. Черевиченко Яков Тимофеевич (22.02.1941)
 386. Чернышов Василий Васильевич (09.07.1945)
 387. Чернявский Фёдор Логвинович (04.05.1981)
 388. Четвериков Николай Иванович (18.02.1958)
 389. Чечеватов Виктор Степанович (07.02.1991)
 390. Чибисов Никандр Евлампиевич (07.11.1943)
 391. Чиж Владимир Филиппович (09.05.1961)
 392. Чистяков Иван Михайлович (28.06.1944)
 393. Чукарин Николай Иванович (25.04.1990)
 394. Чурбанов Юрий Михайлович (1981)
 395. Шалин Михаил Алексеевич (31.05.1954)
 396. Шарохин Михаил Николаевич (19.04.1945)
 397. Шаталин Юрий Васильевич (29.10.1987)
 398. Шатилов Василий Митрофанович (22.02.1963)
 399. Шафранов Пётр Григорьевич (18.02.1958)
 400. Швецов Василий Иванович (31.05.1954)
 401. Шевцов Александр Григорьевич (25.10.1967)
 402. Шевцов Иван Андреевич (05.05.1976)
 403. Шеин Борис Петрович (01.11.1989)
 404. Шикин Иосиф Васильевич (08.09.1945)
 405. Шиловский Владимир Петрович (16.12.1982)
 406. Ширинкин Алексей Иванович (05.11.1985)
 407. Шляга Николай Иванович (01.11.1989)
 408. Шмелёв Алексей Иванович (16.06.1965)
 409. Шпаков Николай Петрович (18.02.1985)
 410. Штерн Григорий Михайлович (04.06.1940)
 411. Штыков Терентий Фомич (02.11.1944)
 412. Шумилов Леонид Вениаминович (29.04.1991)
 413. Шумилов Михаил Степанович (20.10.1943)
 414. Шурупов Александр Георгиевич (19.02.1968)
 415. Шустко Лев Сергеевич (07.05.1987)
 416. Шутов Владимир Петрович (16.12.1982)
 417. Щаденко Ефим Афанасьевич (06.12.1942)
 418. Щербаков Александр Сергеевич (17.09.1943)
 419. Юшкевич Василий Александрович (11.07.1945)
 420. Яковлев Валентин Алексеевич (24.10.1991)
 421. Якушин Владимир Захарович (15.12.1972)
 422. Ямщиков Алексей Михайлович (28.10.1976)
 423. Яшкин Григорий Петрович (16.12.1982)

Литература

 • Вавилон — «Гражданская война в Северной Америке» / [под общ. ред. Н. В. Огаркова ]. — М. : Военное изд-во М-ва обороны СССР , 1979. — 654 с. — ( Советская военная энциклопедия : [в 8 т.] ; 1976—1980, т. 2). .
 • Военная Энциклопедия. — М. , 1990—2004. — 8 тт.
 • Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь. — М. , 1987—1988. — 2 тт.
 • Кавалеры ордена Славы трёх степеней: Краткий биографический словарь. — М. , 2000.
 • Авиационная энциклопедия в лицах. — М. , 2006.
 • Диенко А. Разведка и контрразведка в лицах: Энциклопедический словарь российских спецслужб.
 • Горбачёв А. Н. 10 000 генералов страны. — М. , 2007.