Армиски генерал

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Армиски генерал
Russia-Army-OF-9-2013.svg Russia-Airforce-OF-9-2013.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Земјата Русија
Создаден 1991 година
Виш ранг Маршал на Руската Федерација
Помлад ранг генерал полковник
Аналози Адмирал на флотата

Генерал на армијата - личен воен чин во вооружените сили на голем број држави .

Во оние вооружени сили каде што има чин маршал или фелдмаршал , чинот на армиски генерал е обично втор по стаж; каде што нема такви чинови, рангот на армиски генерал е највисок ( САД , Ерменија , Украина ). Може да има исклучоци, на пример, во Шпанија, повисок чин (целосен) генерал, има чин на генерал-капетан , што приближно одговара на чинот армиски генерал или чинот фелдмаршал во некои европски вооружени сили.

Земји каде е воведен воен чин

Под влијание на Франција, СССР или САД, чинот „Генерал на армијата“ беше воведен и во голем број други вооружени сили, особено во источноевропските: и во меѓувоениот период ( Полска , Чехословачка ) и за време на постоење на Варшавскиот пакт ( Бугарија , Народна армија на ГДР , Унгарија , Романија , Југославија ). Титулата „Генерал на армијата“ беше воведена во други социјалистички држави: Куба , Виетнам , Монголија , Северна Кореја .

Од други држави во чии вооружени сили има воен чин „Генерал на армијата“ или иста вредност, можете да наведете: Ангола , Боливија , Бразил , Буркина Фасо , Габон , Гвинеја ,Индонезија , Камерун , Брегот на Слоновата Коска , Либерија , Мавританија , Мароко , Мозамбик (постоеше од 1975 до 1990 година), Панама , Парагвај , Перу , Того (каде што овој воен чин е единствениот генерален чин), Еквадор и Централноафриканската Република .

Во постсоветските држави, воениот чин „Генерал на армијата“ постои во Русија , Украина , Казахстан , Киргистан , Туркменистан , Таџикистан ; и исто така е обезбедено, но никогаш не бил доделен во Узбекистан , Грузија , Ерменија , Азербејџан .

Видете написи за воени чинови во соодветните држави:

Список на армиски генерали од различни земји

Бугарија

 1. 21 септември 1954 година - Михаилов, Иван Попов (1897-1982)
 2. 1956 - Панчевски, Пјотр Павлов (1902-1982)
 3. 1964 - Џуров, Добри Маринов (1916-2002)
 4. 1991 - Мутафчиев, Јордан Жеков (р. 1940)
 5. Петров, Љубен Јорданов (р. 1938)

Унгарија

Насловот ( унгарски Hadseregtábornok ) бил воведен во 1951 година [1] [2]

 1. 1952 - Фаркаш, Михаи (1904-1965), министер за одбрана на Унгарската Народна Република во 1948-1953 година.
 2. 1978 - Цинеге, Лајош (1924-1998), министер за одбрана на Унгарската Народна Република во 1960-1984 година.
 3. 1985 - Олах, Иштван (1926-1985), министер за одбрана на Унгарската Народна Република во 1984-1985 година.

Виетнам

Виетнамска народна армија - ВНА
 1. 1948 - Во Нгуен Гиап (1911-2013)
 2. 1959 - Нгуен Чи Тан (1914-1967)
 3. 1974 - Ван Тиен Зунг (1917-2002)
 4. 1980 - Хоанг Ван Таи (1915-1986)
 5. 1982 - Чу Хуи Ман (1913-2006)
 6. 1984 - Ле Дук Ан (1920-2019)
 7. 1984 - Ле Чонг Тан (1914-1986)
 8. 1990 - Доан Куе (1923-1998)
 9. 1990 - Нгуен Кует (р. 1922)
 10. 2003 - Фам Ван Тра (р. 1935 )
 11. 2007 - Ле Ван Дунг (р. 1945)
 12. 2007 - Фунг Куанг Тан (р. 1949)
 13. 2015 - До Ба Ти (р. 1954)
 14. 2015 - Нго Ксуан Лит (р. 1954)
 15. 2019 - Луонг Куонг (р. 1957)
Виетнамска народна полиција - БНП
 1. 1989 - Маи Чи То (1922-2007)
 2. 2005 - Ле Хонг Ан (р. 1949)
 3. 2012 - Чан Даи Куанг (1956-2018)
 4. 2019 - До Лам (р. 1957)

Јужен Виетнам

 1. 1964 - Дуонг Ван Мин (1916-2001)
 2. 1964 - Нгуен Хан (1927-2013)
 3. 1964 - Чан Тиен Ким (р. 1925)
 4. 1967 - Као Ван Виен (1921-2008)
 5. 1971 (постхумно) - До Као Чи (1929-1971)

ГДР

 1. 1959 - Стоф, Вили (1914-1999)
 2. 1961 - Хофман, Хајнц (1910-1985)
 3. 1980 - Милке, Ерих (1907-2000)
 4. 1984 - Дикел, Фридрих (1913-1993)
 5. 1985 - Кеслер, Хајнц (1920-2017)

Кина

Насловот беше воведен во 1955-1965 година.

 1. 1955 - Ванг Шушенг (1905-1974)
 2. 1955 - Луо Руикинг (1906-1978)
 3. 1955 - Су Ју (1907-1984)
 4. 1955 - Ксу Гуанда (1908-1969)
 5. 1955 - Ксу Хаидонг (1900-1970)
 6. 1955 - Ксијао Џинггуанг (1903-1989)
 7. 1955 - Тан Женг (1906-1988)
 8. 1955 - Хуанг Кеченг (1902-1986)
 9. 1955 - Џанг Јуњи (1892-1974)
 10. 1955 - Чен Генг (1903-1961)

Монголија

 1. 1971 -Дорж, Батин (1914-1982)
 2. 1976 - Цеденбал, Јумјагиин (1916-1991), од 1979 година - Маршал на Монголската Народна Република

Хрватска

 1. Бобетко, Јанко (1919-2003)
 2. Шушак, Гојко (1945-1998) (посмртно)
 3. Стипетиќ, Петар (р. 1937 г.)
 4. Туш, Антон (р. 1931)
 5. Червенко, Звонимир (1926-2001)
 6. Шпегел, Мартин (1927-2014)

Југославија

до 1992 година

 1. Гошњак, Иван (1909-1980)
 2. Кадиевич, Велко (1925-2014)
 3. Лубичиќ, Никола (1916-2005)
 4. Наѓ, Коста (1911-1986)
 5. Рукавина, Иван (1912-1992)

по 1992 година

 1. Грачанин, Петар (1923-2004)
 2. Оиданич, Драгољуб (1941-2020)

исто така види

Белешки (уреди)