Генерал на армијата (СССР)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Армиски генерал
RAF A F9GenArmy 1974-1991.png
Генерал на армиската лента за рамо (1980-1991)
Земја
Создаден 7 мај 1940 година
Укинат 1991 година
Висок ранг Маршал на Советскиот Сојуз
Помлад ранг Генерал полковник
Аналози Адмирал на флотата

Генерал на армијата - личен воен чин во Црвената армија и СА на вооружените сили на СССР , под воениот чин Маршал на Советскиот Сојуз и над рангот генерал полковник . Назначен со декрет на Президиумот на Врховниот совет на СССР .

Историја на рангирање

Воениот чин „Генерал на армијата“ стана највисок од четирите генерални чинови воведени во Црвената армија на 7 мај 1940 година . Не постоеше во предреволуционерна Русија.

Првите генерали на армијата беа командант на корпус Г.К. Zhуков , команданти од втор ранг К.А. Мерецков и IV Тиуленев ; пред почетокот на војната, на нив беа додадени генерали полковник И.Р. Апанасенко ( командант на Далечниот источен фронт ) и Д.Г. Павлов (командант на Западниот специјален воен округ ).

За време на Големата патриотска војна

Како и рангот на Маршал на Советскиот Сојуз, рангот на генералот на армијата не му беше доделен на никого од почетокот на војната до јануари 1943 година, кога А.М. Василевски доби нови обележја за овој воен чин - ленти за рамо со четири starsвезди. Потоа, чинот генерал на армијата до крајот на војната беше доделен на уште 18 воени водачи . 10 воени водачи кои добија чин генерал на армијата за време на Големата патриотска војна , подоцна станаа маршали на Советскиот Сојуз (шест од нив с still уште беа за време на војната). Меѓу генералите на армијата се реномирани команданти како НФ Ватутин и ИД Черњаховски кои починаа во војната, како и началникот на Генералштабот, носител на Редот на победата , АИ Антонов .

За време на Големата патриотска војна, армиските генерали обично командуваа со фронтовите, Г.К. ukуков беше кратко време командант на западната стратешка насока . И.Р. Апанасенко и К.А. Мерецков накратко ги држеа местата на заменици -команданти на фронтовите (Воронеж и Запад, соодветно), и К.А. Мерецков , покрај тоа, командуваше со 7 -та одделна армија , 4 -та одделна армија и 33 -та 1 -та армија на Западниот фронт.

Во последниот период од војната генералите на армијата одржаа, со неколку исклучоци, заменик -командант на фронтовите (исклучок - Петров , назначен во март 1945 година, началник на Генералштабот на 1 -ви украински фронт, како и генерал на армијата АИ Еременко и М. А. Пуркаев , кој ја заврши војната како команданти на фронтот).

По укинувањето на чиновите на воено-политичкиот состав (1942) и специјалните чинови на државната безбедност (1945), високите службеници во нив ги добија генералните чинови. Булганин стана првиот генерал на армиско-политичкиот работник (поточно, член на воениот совет) во 1944 година; во јули 1945 година, генерал на армијата беше комесар за јавна безбедност од ранг 1 В.Н. Меркулов .

По Втората светска војна

По војната, а особено од раните 1970 -ти години, чинот генерал на армијата често се доделува не за посебни заслуги, како во воените години, туку за фактот дека се наоѓа на одредена позиција. Значи, доделувањето на чинот генерал на армијата следеше по назначувањето на следните позиции во СА на вооружените сили на СССР, како и во Министерството за внатрешни работи на СССР и КГБ на СССР , доколку лицата биле воен персонал:

На 17 ноември 1944 година, Н. А. Булганин го доби воениот чин генерал на армијата (од 29 јули 1944 година, генерал полковник). На 3 март 1947 година, тој беше назначен за министер за вооружените сили на СССР (од 5 март 1947 година до 7 април 1950 година - истовремено заменик -претседател на Советот на министри на СССР ), пред него оваа позиција ја имаше директно Сталин, бидејќи 1941 година. Назначувањето на Булганин, цивилен политичар кој никогаш не командуваше со војници, на функцијата шеф на воениот оддел веројатно беше поврзано со желбата на Сталин да ја задржи контролата врз армијата во повоениот период и да избегне зајакнување на популарните воени водачи кои беа унапредени за време на војната. Пред парадата на 7 ноември 1947 година, се појави деликатна ситуација: Маршалот на Советскиот Сојуз Меретков требаше да ја командува парадата, а генералот на армијата Булганин требаше да го прими. За да се отстрани несовпаѓањето, на Булганин итно му беше доделена титулата Маршал на Советскиот Сојуз.

Покрај тоа, од 1970 -тите, вообичаено е да се додели оваа титула на политичките работници и вработените во државните безбедносни агенции (претходно, таквите примери беа ретки). Овие причини доведуваат до зголемување на бројот на лица кои го добиле овој чин во мирно време : ако од 1950 до 1969 година само 39 лица го добиле чинот генерал на армијата, тогаш од 1970 до 1991 година - веќе 64. Од 1967 година, не помина ниту една година без доделување на чин генерал на армијата. Просечната возраст на генералите на армијата (за време на доделувањето) малку се зголемува-од 57 години (1950-1960) до 59 години (1970-1980).

Севкупно, рангот „Генерал на армијата“ во 1940-1991 година беше доделен на 133 воени водачи, од кои повеќето имаа командни позиции, значителен број - исто така персонал и задник . Од нив, на 31 командант подоцна им беше доделена титулата Маршал на Советскиот Сојуз , а уште еден - В.Ф. Толубко - титулата главен артилериски маршал . Најмладиот генерал на армијата беше Чернјаховски , ја освои титулата три дена пред неговиот 38 -ти роденден, најстариот во времето на доделувањето - заменик -претседателот на КГБ ГК Цинов , кому титулата му беше доделена на 71 -годишна возраст. IV Тиуленев ја имаше оваа титула најдолго - 38 години, најкратко време, 12 дена, беше армискиот генерал В. Ја.Колпакчи , кој ја доби титулата на 5 мај 1961 година, а почина на 17 мај. На 16 февруари 1943 година, само 29 дена по чинот генерал на армијата (18 јануари 1943 година), на А.М. Василевски му беше доделена титулата Маршал на Советскиот Сојуз .

Релевантни наслови

Во гранките на вооружените сили, силите и специјалните сили, рангот на генерал на армијата од 1943 година одговараше на рангот на маршал во авијацијата , маршал на артилерија , маршал на оклопни сили , маршал на инженерски трупи , маршал на комуникациски трупи . Во 1984 година последните три и во 1993 година беа укинати првите две титули.

Во морнарицата во 1940 - 1945 година и во 1962 година соодветната титула беше титулата на бродот Адмирал на флотата ; во 1945-1962 година чинот што одговара на генералот на армијата не постоел во морнарицата.

помлад ранг:
Генерал полковник
Значка на Црвената армија.svg
Армиски генерал
висок ранг на вооружените сили:
Маршал
советски Сојуз

Ознаки

Ознаките на генералот на армијата беа инсталирани по наредба на Народниот комесар за одбрана на СССР бр. 212, од 13 јули 1940 година : пет позлатени starsвезди на табулатори со црвени јаки ; на ракавите има извезена голема златна starвезда, граничена со црвена острица, и еден квадрат направен од широка златна чипка од 32 мм, а во горниот дел - од црвена ткаенина - широка 10 мм.

Во јануари 1943 година, овие обележја беа откажани и беа воведени обележја на ремените - 4 starsвезди по вертикалната оска на лентата за рамо.

Во 1974-1997 година, наместо прерамки со четири starsвезди, генералите на армијата беа опремени со ленти за рамо со една starвезда (поголема отколку за другите генерали, но помали отколку за маршалите на Советскиот Сојуз) и амблем со комбинирано оружје , и Маршаловата Starвезда на малиот примерок. Овие промени беа насочени кон надминување на „нееднаквоста“ помеѓу генералите на армијата и маршалите на воените гранки со еднаков статус.

Примери на обележја генерал на армијата во СССР:
Совет-армија-ОФ-9-1955-1974.jpg RAF A F9GenArmy до 1974.svg Русија-армија-OF-9-2013.svg RAF A F9GenArmy 1974-1991.png
Ремен за рамо, напред
униформи
(1943-1955)
... секој ден
(1959-1974)
... напред
(1955-1974)
... секој ден
(1980-1991)
... напред
(1980-1991)

Хронолошка листа на армиски генерали

     Ивеење

Бр. Целосно име Датум на доделување Позиција во времето на доделување Забелешки (уреди)
1 Ukуков Георги Константинович ( 1896 - 1974 ) 4 јуни 1940 година Командант на Киевскиот специјален воен округ Маршал на Советскиот Сојуз од 18 јануари 1943 година
2 Меретков, Кирил Афанасевич ( 1897 - 1968 ) 4 јуни 1940 година Заменик народен комесар за одбрана на СССР за борбена обука и воени образовни институции Маршал на Советскиот Сојуз од 26 октомври 1944 година
3 Тиуленев, Иван Владимирович ( 1892 - 1978 ) 4 јуни 1940 година Командант на Московскиот воен округ
4 Апанасенко, Јосиф Родионович ( 1890 - 1943 ) 22 февруари 1941 година Командант на фронтот на Далечниот Исток починал на 08/05/1943 година на фронтот
5 Павлов, Дмитриј Григориевич ( 1897 - 1941 ) 22 февруари 1941 година Командант на Западниот специјален воен округ потиснати, стрелани, рехабилитирани
6 Василевски, Александар Михајлович ( 1895 - 1977 ) 18 јануари 1943 година Началник на Генералштабот на Црвената армија, заменик народен комесар за одбрана на СССР Маршал на Советскиот Сојуз од 16 февруари 1943 година
7 Ватутин, Николај Федорович ( 1901 - 1944 ) 12 февруари 1943 година командант на Југозападниот фронт починал од рани
осум Малиновски, Родион Јаковлевич ( 1898 - 1967 ) 28 април 1943 година командант на Југозападниот фронт Маршал на Советскиот Сојуз од 10 септември 1944 година
девет Рокосовски, Константин Константинович ( 1896 - 1968 ) 28 април 1943 година Командант на Централниот фронт Маршал на Советскиот Сојуз од 29 јуни 1944 година
десет Конев, Иван Степанович ( 1897 - 1973 ) 26 август 1943 година Командант на Степскиот фронт Маршал на Советскиот Сојуз од 20 февруари 1944 година
единаесет Попов, Маркијан Михајлович ( 1902 - 1969 ) 26 август 1943 година,

3 август 1953 година

Командант на фронтот Брајанск;

Командант на Воениот округ Таврически

деградиран во генерал полковник на 20 април 1944 година
12 Антонов, Алексеј Инокентиевич ( 1896 - 1962 ) 27 август 1943 година 1 -ви заменик -началник на Генералштабот на Црвената армија
13 Еременко, Андреј Иванович ( 1892 - 1970 ) 27 август 1943 година командант на фронтот Калинин Маршал на Советскиот Сојуз од 11 март 1955 година
Четиринаесет Соколовски, Василиј Данилович ( 1897 - 1968 ) 27 август 1943 година командант на западниот фронт Маршал на Советскиот Сојуз од 3 јули 1946 година
15 Толбухин, Федор Иванович ( 1894 - 1949 ) 21 септември 1943 година командант на јужниот фронт Маршал на Советскиот Сојуз од 12 септември 1944 година
16 Петров, Иван Ефимович ( 1896 - 1958 ) 9 октомври 1943 година,

26 октомври 1944 година

Командант на Севернокавкаскиот фронт;

Командант на 4 -тиот украински фронт

деградиран во генерал полковник на 4 февруари 1944 година
17 Хрулев, Андреј Василиевич ( 1892 - 1962 ) 7 ноември 1943 година Шеф на задните служби на Црвената армија
осумнаесет Баграмјан, Иван Христофорович ( 1897 - 1982 ) 17 ноември 1943 година Командант на 1 -ви балтички фронт Маршал на Советскиот Сојуз од 11 март 1955 година
19 Говоров, Леонид Александрович ( 1897 - 1955 ) 17 ноември 1943 година Командант на Ленинградскиот фронт Маршал на Советскиот Сојуз од 18 јуни 1944 година
дваесет Черњаховски, Иван Данилович ( 1906 - 1945 ) 26 јуни 1944 година Командант на 3 -тиот белоруски фронт починал од повреда за време на Големата патриотска војна
21 Захаров, Георгиј Федорович ( 1897 - 1957 ) 28 јули 1944 година Командант на вториот белоруски фронт
22 Маслеников, Иван Иванович ( 1900 - 1954 ) 28 јули 1944 година Командант на третиот балтички фронт
23 Пуркаев, Максим Алексеевич ( 1894 - 1953 ) 26 октомври 1944 година Командант на фронтот на Далечниот Исток
24 Булганин, Николај Александрович ( 1895 - 1975 ) 17 ноември 1944 година Заменик народен комесар за одбрана на СССР Маршал на Советскиот Сојуз од 3 ноември 1947 година, деградиран во генералниот полковник на 26 ноември 1958 година.
25 Захаров, Матви Василиевич ( 1898 - 1972 ) 29 мај 1945 година Командант на вториот украински фронт Маршал на Советскиот Сојуз од 8 мај 1959 година
26 Меркулов, Всеволод Николаевич ( 1895 - 1953 ) 9 јули 1945 година Народен комесар за државна безбедност на СССР застрелан на 23 декември 1953 година, одземен од титулата на 31 декември 1953 година
27 Курасов, Владимир Василиевич ( 1897 - 1973 ) 12 ноември 1948 година Главен командант на Централната група на сили (Австрија)
28 Маландин, Германски Капитонович ( 1894 - 1961 ) 12 ноември 1948 година Заменик -началник на Генералштабот на вооружените сили на СССР
29 Чуиков, Василиј Иванович ( 1900 - 1982 ) 12 ноември 1948 година 1-ви заменик-врховен командант на групата советски сили во Германија Маршал на Советскиот Сојуз од 11 март 1955 година
триесет Штеменко, Сергеј Матвеевич ( 1907 - 1976 ) 12 ноември 1948 година

19 февруари 1968 година

Началник на Генералштабот на вооружените сили на СССР;

1 -ви заменик -началник на Генералштабот на вооружените сили на СССР, началник на Генералштабот на Здружените вооружени сили на земјите -членки на Варшавскиот пакт

деградиран во генерал -полковник на 15 јули 1953 година,

генерал полковник од 26 ноември 1956 година

31 Бирјузов, Сергеј Семјонович ( 1904 - 1964 ) 3 август 1953 година Главен командант на Централната група на сили (Австрија) Маршал на Советскиот Сојуз од 11 март 1955 година
32 Гречко, Андреј Антонович ( 1903 - 1976 ) 3 август 1953 година Главен командант на Групата советски окупациони сили во Германија Маршал на Советскиот Сојуз од 11 март 1955 година
33 Малинин, Михаил Сергеевич ( 1899 - 1960 ) 3 август 1953 година 1 -ви заменик -началник на Генералштабот на вооружените сили на СССР
34 Москаленко, Кирил Семинович ( 1902 - 1985 ) 3 август 1953 година Командант на Московскиот воен округ Маршал на Советскиот Сојуз од 11 март 1955 година
35 Крилов, Николај Иванович ( 1903 - 1972 ) 18 септември 1953 година 1 -ви заменик -командант на Воениот округ на Далечниот Исток Маршал на Советскиот Сојуз од 28 април 1962 година
36 Батов, Павел Иванович ( 1897 - 1985 ) 10 март 1955 година командующий войсками Прикарпатского военного округа
37 Галицкий, Кузьма Никитович ( 18971973 ) 8 августа 1955 командующий Северной группой войск (Польша)
38 Горбатов, Александр Васильевич ( 18911973 ) 8 августа 1955 командующий войсками Прибалтийского военного округа
39 Жадов, Алексей Семёнович ( 19011977 ) 8 августа 1955 главнокомандующий Центральной группой войск (Австрия)
40 Казаков, Михаил Ильич ( 19011979 ) 8 августа 1955 командующий войсками Уральского военного округа
41 Лучинский, Александр Александрович ( 19001990 ) 8 августа 1955 командующий войсками Туркестанского военного округа
42 Серов, Иван Александрович ( 19051990 ) 8 августа 1955 председатель Комитета государственной безопасности при Совете Министров СССР понижен до генерал-майора 12 марта 1963 г.
43 Федюнинский, Иван Иванович ( 19001977 ) 8 августа 1955 командующий войсками Закавказского военного округа
44 Поплавский, Станислав Гилярович ( 19021973 ) 12 августа 1955 заместитель Министра национальной обороны Польской Народной Республики
45 Голиков, Филипп Иванович ( 19001980 ) 8 мая 1959 начальник Главного политического управления Советской Армии и Военно-Морского Флота Маршал Советского Союза с 6 мая 1961 г.
46 Курочкин, Павел Алексеевич ( 19001989 ) 8 мая 1959 начальник Военной академии имени М. В. Фрунзе
47 Лелюшенко, Дмитрий Данилович ( 19011987 ) 8 мая 1959 командующий войсками Уральского военного округа
48 Батицкий, Павел Фёдорович ( 19101984 ) 5 мая 1961 командующий войсками Московского округа ПВО Маршал Советского Союза с 15 апреля 1968 г.
49 Иванов, Владимир Дмитриевич ( 19001968 ) 5 мая 1961 1-й заместитель начальника Генерального штаба Вооружённых Сил СССР
50 Колпакчи, Владимир Яковлевич ( 18991961 ) 5 мая 1961 начальник Главного управления боевой подготовки Сухопутных войск
51 Пеньковский, Валентин Антонович ( 19041969 ) 5 мая 1961 командующий войсками Дальневосточного военного округа
52 Крейзер, Яков Григорьевич ( 19051969 ) 27 апреля 1962 командующий войсками Дальневосточного военного округа
53 Плиев, Исса Александрович ( 19031979 ) 27 апреля 1962 командующий войсками Северо-Кавказского военного округа
54 Якубовский, Иван Игнатьевич ( 19121976 ) 27 апреля 1962 главнокомандующий Группой советских войск в Германии Маршал Советского Союза с 12 апреля 1967 г.
55 Епишев, Алексей Алексеевич ( 19081985 ) 11 мая 1962 начальник Главного политического управления Советской Армии и Военно-Морского Флота, повышен в звании из генерал-майоров
56 Белобородов, Афанасий Павлантьевич ( 19031990 ) 22 февраля 1963 командующий войсками Московского военного округа
57 Гетман, Андрей Лаврентьевич ( 19031987 ) 13 апреля 1964 командующий войсками Прикарпатского военного округа
58 Кошевой, Пётр Кириллович ( 19041976 ) 13 апреля 1964 командующий войсками Киевского военного округа Маршал Советского Союза с 15 апреля 1968 г.
59 Стученко, Андрей Трофимович ( 19041972 ) 13 апреля 1964 командующий войсками Закавказского военного округа
60 Павловский, Иван Григорьевич ( 19091999 ) 12 апреля 1967 заместитель Министра обороны СССР
61 Соколов, Сергей Леонидович ( 19112012 ) 12 апреля 1967 1-й заместитель Министра обороны СССР Маршал Советского Союза с 17 февраля 1978 г.
62 Маргелов, Василий Филиппович ( 19091990 ) 25 октября 1967 командующий Воздушно-десантными войсками
63 Гусаковский, Иосиф Ираклиевич ( 19041995 ) 19 февраля 1968 начальник Главного управления кадров Министерства обороны СССР
64 Иванов, Семён Павлович ( 19071993 ) 19 февраля 1968 командующий войсками Сибирского военного округа
65 Лащенко, Пётр Николаевич ( 19101992 ) 19 февраля 1968 главный военный советник в Объединённой Арабской Республике
66 Лященко, Николай Григорьевич ( 19102000 ) 19 февраля 1968 командующий войсками Туркестанского военного округа
67 Хетагуров, Георгий Иванович ( 19031975 ) 19 февраля 1968 командующий войсками Прибалтийского военного округа
68 Маряхин, Сергей Степанович ( 19111972 ) 22 февраля 1968 1-й заместитель начальника Тыла Вооружённых сил СССР
69 Белик, Пётр Алексеевич ( 19091980 ) 21 февраля 1969 командующий войсками Забайкальского военного округа
70 Куликов, Виктор Георгиевич ( 19212013 ) 29 апреля 1970 главнокомандующий Группой советских войск в Германии Маршал Советского Союза с 14 января 1977 г.
71 Толубко, Владимир Фёдорович ( 19141989 ) 29 апреля 1970 командующий войсками Дальневосточного военного округа Главный маршал артиллерии с 25 марта 1983 г.
72 Щеглов, Афанасий Фёдорович ( 19121995 ) 29 апреля 1970 1-й заместитель Главнокомандующего войсками ПВО страны
73 Ивашутин, Пётр Иванович ( 19092002 ) 22 февраля 1971 заместитель начальника Генерального штаба Вооружённых Сил СССР — начальник Главного разведывательного управления
74 Ивановский, Евгений Филиппович ( 19181991 ) 2 ноября 1972 главнокомандующий Группой советских войск в Германии
75 Комаровский, Александр Николаевич ( 19061973 ) 2 ноября 1972 заместитель Министра обороны СССР по строительству и расквартированию войск
76 Куркоткин, Семён Константинович ( 19171990 ) 2 ноября 1972 заместитель Министра обороны СССР — начальник Тыла Вооружённых сил СССР Маршал Советского Союза с 25 марта 1983 г.
77 Радзиевский, Алексей Иванович ( 19111979 ) 2 ноября 1972 начальник Военной академии имени М. В. Фрунзе
78 Петров, Василий Иванович ( 19172014 ) 15 декабря 1972 командующий войсками Дальневосточного военного округа Маршал Советского Союза с 25 марта 1983 г.
79 Мальцев, Евдоким Егорович ( 19101981 ) 4 ноября 1973 начальник Военно-политической академии имени В. И. Ленина
80 Огарков, Николай Васильевич ( 19171994 ) 4 ноября 1973 1-й заместитель начальника Генерального штаба Вооружённых Сил СССР Маршал Советского Союза с 30 октября 1977 г.
81 Шавров, Иван Егорович ( 19161992 ) 4 ноября 1973 начальник Военной академии Генерального штаба Вооружённых Сил СССР имени К. Е. Ворошилова
82 Брежнев, Леонид Ильич ( 19061982 ) 22 марта 1974 Генеральный секретарь ЦК КПСС, Председатель Совета обороны СССР повышен в звании из генерал-лейтенантов; Маршал Советского Союза с 7 мая 1976 г.
83 Шкадов, Иван Николаевич ( 19131991 ) 29 апреля 1975 начальник Главного управления кадров Министерства обороны СССР
84 Васягин, Семён Петрович ( 19101991 ) 19 февраля 1976 член Военного Совета — начальник Политического управления Сухопутных войск
85 Устинов, Дмитрий Фёдорович ( 19081984 ) 29 апреля 1976 Министр обороны СССР Маршал Советского Союза с 30 июля 1976 г.
86 Андропов, Юрий Владимирович ( 19141984 ) 10 сентября 1976 председатель Комитета государственной безопасности при Совете Министров СССР
87 Щёлоков, Николай Анисимович ( 19101984 ) 10 сентября 1976 Министр внутренних дел СССР лишён звания 6 ноября 1984
88 Грибков, Анатолий Иванович ( 19192008 ) 29 октября 1976 1-й заместитель начальника Генерального штаба Вооружённых Сил СССР — начальник штаба Объединённых вооружённых сил государств-участников Варшавского договора
89 Третьяк, Иван Моисеевич ( 19232007 ) 29 октября 1976 командующий войсками Дальневосточного военного округа
90 Алтунин, Александр Терентьевич ( 19211989 ) 16 февраля 1977 начальник Гражданской обороны СССР — заместитель Министра обороны СССР
91 Герасимов, Иван Александрович ( 19212008 ) 28 октября 1977 командующий войсками Киевского военного округа
92 Говоров, Владимир Леонидович ( 19242006 ) 28 октября 1977 командующий войсками Московского военного округа
93 Майоров, Александр Михайлович ( 19202008 ) 28 октября 1977 командующий войсками Прибалтийского военного округа
94 Варенников, Валентин Иванович ( 19232009 ) 17 февраля 1978 командующий войсками Прикарпатского военного округа
95 Матросов, Вадим Александрович ( 19171999 ) 13 декабря 1978 начальник Главного управления пограничных войск Комитета государственной безопасности СССР
96 Цвигун, Семён Кузьмич ( 19171982 ) 13 декабря 1978 1-й заместитель председателя Комитета государственной безопасности СССР
97 Цинёв, Георгий Карпович ( 19071996 ) 13 декабря 1978 заместитель председателя Комитета государственной безопасности СССР
98 Козлов, Михаил Михайлович ( 19172004 ) 2 февраля 1979 начальник Военной академии Генерального штаба Вооружённых Сил СССР имени К. Е. Ворошилова
99 Обатуров, Геннадий Иванович ( 19151996 ) 19 февраля 1979 главный военный советник при Министре национальной обороны Социалистической Республики Вьетнам
100 Ахромеев, Сергей Фёдорович ( 19231991 ) 23 апреля 1979 1-й заместитель начальника Генерального штаба Вооружённых Сил СССР Маршал Советского Союза с 25 марта 1983 г.
101 Салманов, Григорий Иванович ( 19221993 ) 29 октября 1979 командующий войсками Забайкальского военного округа
102 Яковлев, Иван Кириллович ( 19182002 ) 7 мая 1980 начальник Главного управления внутренних войск Министерства внутренних дел СССР
103 Зайцев, Михаил Митрофанович ( 19232009 ) 4 ноября 1980 командующий войсками Белорусского военного округа
104 Лушев, Пётр Георгиевич ( 19231997 ) 2 ноября 1981 командующий войсками Московского военного округа
105 Сорокин, Михаил Иванович ( 19222005 ) 2 ноября 1981 главный военный советник в Афганистане
106 Шабанов, Виталий Михайлович ( 19231995 ) 2 ноября 1981 заместитель Министра обороны СССР по вооружению
107 Максимов, Юрий Павлович ( 19242002 ) 16 декабря 1982 командующий войсками Туркестанского военного округа
108 Сухоруков, Дмитрий Семёнович ( 19222003 ) 16 декабря 1982 командующий Воздушно-десантными войсками
109 Федорчук, Виталий Васильевич ( 19182008 ) 17 декабря 1982 Министр внутренних дел СССР
110 Беликов, Валерий Александрович ( 19251987 ) 4 ноября 1983 командующий войсками Прикарпатского военного округа
111 Чебриков, Виктор Михайлович ( 19231999 ) 4 ноября 1983 председатель Комитета государственной безопасности СССР
112 Язов, Дмитрий Тимофеевич ( 19242020 ) 6 февраля 1984 командующий войсками Среднеазиатского военного округа Маршал Советского Союза с 28 апреля 1990 г.
113 Кривда, Федот Филиппович ( 19231998 ) 31 октября 1984 главный военный советник при Министре национальной обороны Социалистической Республики Вьетнам
114 Емохонов, Николай Павлович ( 19212014 ) 10 апреля 1985 1-й заместитель председателя Комитета государственной безопасности СССР
115 Лизичев, Алексей Дмитриевич ( 19282006 ) 19 февраля 1986 начальник Главного политического управления Советской Армии и Военно-Морского Флота
116 Волошин, Иван Макарович ( 19231990 ) 7 мая 1986 главнокомандующий войсками Дальнего Востока
117 Снетков, Борис Васильевич ( 19252006 ) 7 мая 1986 командующий войсками Ленинградского военного округа
118 Постников, Станислав Иванович ( 19282012 ) 3 ноября 1986 командующий войсками Забайкальского военного округа
119 Бобков, Филипп Денисович ( 19252019 ) 30 ноября 1987 1-й заместитель председателя Комитета государственной безопасности СССР
120 Крючков, Владимир Александрович ( 19242007 ) 27 января 1988 заместитель председателя Комитета государственной безопасности СССР — начальник Первого главного управления
121 Архипов, Владимир Михайлович ( 19332004 ) 16 февраля 1988 командующий войсками Московского военного округа
122 Попов, Николай Иванович ( 19302008 ) 16 февраля 1988 командующий войсками Туркестанского военного округа
123 Кочетов, Константин Алексеевич (род. 1932 ) 29 апреля 1988 командующий войсками Закавказского военного округа
124 Бетехтин, Анатолий Владимирович ( 19312012 ) 4 ноября 1988 1-й заместитель главнокомандующего Сухопутными войсками
125 Лобов, Владимир Николаевич (род. 1935 ) 15 февраля 1989 начальник штаба Объединённых вооружённых сил государств-участников Варшавского договора — первый заместитель начальника Генерального штаба Вооружённых Сил СССР
126 Моисеев, Михаил Алексеевич (род. 1939 ) 15 февраля 1989 начальник Генерального штаба Вооружённых Сил СССР — первый заместитель Министра обороны СССР
127 Шуралёв, Владимир Михайлович ( 19352020 ) 15 февраля 1989 представитель главнокомандующего Объединёнными вооружёнными силами государств-участников Варшавского договора в Национальной народной армии ГДР
128 Гареев, Махмут Ахметович ( 19232019 ) 14 ноября 1989 главный военный советник при Верховном главнокомандующем вооружёнными силами Демократической Республики Афганистан
129 Михайлов, Владлен Михайлович ( 19252004 ) 24 октября 1990 заместитель начальника Генерального штаба Вооружённых сил СССР — начальник Главного разведывательного управления
130 Грачёв, Николай Фёдорович ( 19302013 ) 6 февраля 1991 главный военный советник при Верховном главнокомандующем вооружёнными силами Демократической Республики Афганистан
131 Ермаков, Виктор Фёдорович (род. 1935 ) 6 февраля 1991 начальник Главного управления кадров Министерства обороны СССР — заместитель министра обороны СССР по кадрам
132 Яшин, Юрий Алексеевич ( 19302011 ) 29 апреля 1991 заместитель Министра обороны СССР — председатель Государственной технической комиссии
133 Кобец, Константин Иванович ( 19392012 ) 24 августа 1991 министр обороны РСФСР должность просуществовала меньше месяца

См. также

Примечания

Ссылки

Сайт «Маршалы и Адмиралы Флота Советского Союза» [1] (недоступная ссылка)