Генерал на армијата на Украина

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Генерал на Армијата на Украина, церемонијална лента за рамо (верзија 2016 година)
Генерал на Армијата на Украина, церемонијална лента за рамо (верзија 2009 година)

Генерал на армијата на Украина ( украински генерал на армијата на Украина ) - највисок воен чин на Украина во 1992-2020 година. Рангот генерал на Армијата на Украина одговара на специјалниот чин генерал на внатрешната служба на Украина ( Украински генерал на внатрешната служба на Украина ) и генерал на службата за цивилна заштита ( украински генерал на државната служба на Украина ).

На 4 јуни 2020 година беше усвоен закон за реорганизација на воените чинови на Украина, кој стапува на сила на 1 октомври 2020 година. Титулата генерал на армијата на Украина е укината (истовремено, лицата на кои пред донесувањето на законот им беше доделена титулата генерал на Армијата на Украина, ја задржуваат оваа титула по истата основа). Од 1 октомври 2020 година, во украинскиот систем на воени чинови, чинот генерал е највисок; во морнарицата одговара на чинот адмирал [1] .

Во следните списоци на генерали, по датумот на доделување на чинот, се наоѓа бројот на соодветниот декрет на претседателот на Украина.

Список на генерали на украинската армија

Насловот е утврден со Законот на Украина од 25 март 1992 година бр. 2232-XII „За општа воена должност и воена служба“.

 1. 30 ноември 1993 година, бр. 567/93 - Виталиј Г. Радецки , министер за одбрана на Украина (1993-1994)
 2. 25 јануари 1994 година, бр. 27/94 - Валери Губенко , претседател на Државниот комитет за заштита на државната граница на Украина - командант на граничните трупи на Украина (1991-1995)
 3. 23 Март, 1994, бр 111/94 - Yevhen Marchuk Kirillovich , раководител на Службата за безбедност на Украина (1991-1994), министерот за одбрана на Украина (2003-2004)
 4. 23 август 1998 година, бр. 922/98 - Олександр Кузмук , министер за одбрана на Украина (1996-2001, 2004-2005)
 5. 23 август 2000 година - Леонид Деркач , шеф на Службата за безбедност на Украина (1998-2001)
 6. 2001 [2] - Владимир Иванович Радченко , шеф на Службата за безбедност на Украина (1995-1998, 2001-2003)
 7. 23 август 2001 година, бр. 735/2001 - Володимир Шкидченко , началник на Генералштабот на вооружените сили на Украина - прв заменик министер за одбрана на Украина (1998-2001), министер за одбрана на Украина (2001-2003)
 8. 30 ноември 2006 година, бр. 1010/2006 - Игор Дрижчани , шеф на Службата за безбедност на Украина (2005-2006)
 9. 21 август 2007 година, бр. 725/2007 - Сергеј Кириченко , началник на Генералштабот - врховен командант на вооружените сили на Украина (2005-2009)
 10. 20 август 2008 година, бр. 730/2008 - Микола Литвин , шеф на државната гранична служба на Украина (2003—2014)
 11. 20 август 2008 година, бр. 734/2008 - Олександр Кихтенко , началник на главната дирекција - командант на внатрешните трупи на Министерството за внатрешни работи на Украина (2005—2010)
 12. 28 ноември 2008 година, бр. 1115/2008 - Микола Григориевич Маломуж , шеф на службата за надворешно разузнавање на Украина (2005—2010)
 13. 15 февруари 2010 година, бр. 175/2010 - Свида Иван Јуриевич , началник на Генералштабот - врховен командант на вооружените сили на Украина (2009-2010)
 14. 12 август 2011 година, бр. 815/2011 - Валери Хорошковски, шеф на Службата за безбедност на Украина (2010-2012)
 15. 14 октомври 2015 година, бр. 581/2015 - Виктор Н. Муженко , началник на Генералштабот - врховен командант на вооружените сили на Украина (2014—2019)
 16. 14 октомври 2015 година, бр. 581/2015 - Степан Полторак , министер за одбрана на Украина (2014—2019)
 17. 25 март 2016 година, бр. 111/2016 - Василиј Сергеевич Грицак , шеф на Службата за безбедност на Украина (2015-2019)
 18. 25 јули 2017 година, бр. 191/2017 - Назаренко, Виктор Александрович , раководител на Државната гранична служба на Украина (2014-2017)
 19. 2 мај 2019 година, бр. 178/2019 - Цигикал, Петр Александрович , раководител на Државната гранична служба на Украина (2017—2019)

Список на генерали на внатрешната служба на Украина

Насловот е утврден со резолуцијата на Врховната Рада на Украина од 22 април 1993 година бр. 3135-XII „За посебни титули, униформи и ознаки во органите за внатрешни работи на Украина“.

 1. 19 август 1993 година, бр. 317/93 - Андреј Василишин , министер за внатрешни работи на Украина (1990-1994)
 2. 21 август 1997 година, бр. 861/97 - Василиј Василевич Дурдинец, претседател на Координативниот комитет за борба против корупцијата и организираниот криминал под претседателот на Украина - директор на Националното биро за истраги на Украина (1997-1999), министер на Украина за вонредни ситуации и заштита на населението од последиците од катастрофата во Чернобил (1999-2002)
 3. 23 август 1998 година, бр. 923/98 - Кравченко Јуриј Федорович , министер за внатрешни работи на Украина (1995-2001)
 4. 20 август 2010 година, бр. 847/2010 - Гладуш Иван Дмитриевич , министер за внатрешни работи на Украинската ССР (1982-1990), генерален директор на Националниот музеј „Чернобил“
 5. 16 декември 2011 година, бр. 1162/2011 - Виталиј Захарченко , министер за внатрешни работи на Украина (2011—2014) [3]

Список на генерали на службата за цивилна заштита на Украина

Законот на Украина од 24 јуни 2004 година бр. 1859-IV „На правна основа на цивилната заштита“ ја утврди титулата генерал на Службата за цивилна заштита на Украина.

Во согласност со Кодексот за цивилна заштита на Украина од 2 октомври 2012 година бр. 5403-VI (стапи во сила во 2013 година ), насловот на титулата е Генерален на Службата за цивилна заштита.

Досега не е доделено.

исто така види

Белешки (уреди)

Врски